Vocht in huis? Soorten vochtproblemen

Vochtproblemen kunnen overal in huis opduiken. Zowel oudere woningen als nieuwbouwwoningen krijgen er mee te maken. Keukens, badkamers, slaapkamers, kelders en zolders zijn bijzonder vatbaar voor vocht. Maar ook andere ruimtes blijven in sommige gevallen niet gespaard. Vocht in huis kan zorgen voor:

 • Vochtplekken
 • Schimmels
 • Verzwakken en week worden van de muren en constructie van de woning
 • Gezondheidsproblemen

Hoe weet je nu precies waar het teveel aan vocht in huis vandaan komt?

Doorslaand Vocht Herkennen

1. Doorslaand vocht

Doorslaand vocht in huis ontstaat wanneer regenwater of ander vocht van buiten de gevel indringt. Het probleem van doorslaand vocht in huis doet zich voor bij oudere gevels die poreus geworden zijn. Ook beschadigde gevels zijn vatbaarder voor doorslaand vocht in huis.

Je merkt doorslaand vocht in huis doorgaans als eerste op door vochtproblemen aan de buitengevel. Onder meer vochtvlekken of zwarte vegen op plekken waar regenwater de gevel raakt kunnen het probleem verraden.

De gevel geraakt na verloop van tijd verzadigd. Vervolgens tast doorslaand vocht in huis ook de binnenmuren aan. Bij beschadigingen kan het doorslaand vocht in huis sneller naar binnen komen, bijvoorbeeld wanneer het voegwerk gescheurd is.

Je treft de problemen vaak eerst aan hoger op de muur. Ook plafonds en vloeren kunnen aangetast worden door doorslaand vocht in huis.

Hoe dit soort vochtproblemen in huis aanpakken?

 • Gevel impregneren of hydrofoberen. Hiervoor behandel je de buitenmuur met een impregneer product. Dit middel trekt in en laat een waterafstotende laag achter. De gevel moet gereinigd en hersteld worden voor het impregneren.
 • Nieuwe gevelbekleding. Een drastische oplossing, maar aangewezen wanneer de gevel ernstig beschadigd is. Het kan nodig zijn om de gevel ook opnieuw te laten isoleren. Gebruik gevelbekleding die goed bestand is tegen water. Onder meer kunststof en sierpleister zijn waterdichte materialen.
Vochtschade

2. Opstijgend vocht

Opstijgend vocht of optrekkend vocht in huis vind je vooral terug in (oudere) woningen zonder waterkering met ook slechte kitvoegen. Die woningen zijn niet beschermd tegen grondvocht. Het opstijgend vocht in huis kan daarom via de onderkant van de gevel omhoog kruipen.

De eerste tekenen van opstijgend vocht in huis zie je vaak in de kelder, onderaan de muren, en rond plinten.

Hoe dit soort vochtproblemen in huis aanpakken?

Opstijgend vocht in huis bestrijden kan je doen met verschillende methodes.

 • Injecteren. Je kunt de onderkant van de muren injecteren met een speciale gel. De gel zet uit en zorgt ervoor dat grondvocht niet langer omhoog kan kruipen via de muren en zo opstijgend vocht kan veroorzaken. Het is een efficiënte methode, maar de gel kan na verloop van tijd zijn werking verliezen waardoor je terug vochtige muren krijgt. Dan is het nodig om de muren opnieuw te laten injecteren.
 • Onderkappen. Het onderkappen van de gevel is een drastische, maar effectieve methode. Daarbij verwijder je de onderste rij bakstenen om plaats te maken voor een waterkering. Omdat deze methode zo ingrijpend is, voorzie je ze best als onderdeel van een ruimere renovatie.
vochtbestrijding

3. Condensatievocht

Condensatievocht in huis ontstaat bij een hoge luchtvochtigheid in huis en door vochtige lucht. Er zijn verschillende situaties waarin een probleem met condens of vochtige lucht zich kan voordoen. De meest voorkomende oorzaken zijn:

 • Gebrek aan of onvoldoende ventilatie
 • Koudebruggen
 • Een ander vochtprobleem.

Problemen door condensatievocht in huis komen vaak voor in ruimtes waar veel water vrijkomt en er dus vochtige lucht ontstaat. De keuken, badkamer, slaapkamer en kelder worden vaak het hardst getroffen zeker als er een slechte ventilatie is. Het vocht in de lucht zet zich af op koelere oppervlakken, bijvoorbeeld op ramen en spiegels. Daarbij ontstaat condens.

Ook muren, plafonds en vloeren kunnen worden aangetast door de vochtige lucht. Hierdoor krijg je vochtige muren, plafonds of vloeren. Op en rond koudebruggen kan ook condens ontstaan.

Hoe dit soort vochtproblemen in huis aanpakken?

Vocht in huis bestrijden kan op verschillende manieren:

 • Verluchten. Dit kan door ramen en deuren open te zetten, of luchtroosters te (laten) installeren. Vaak is deze oplossing niet voldoende om het probleem permanent op te lossen.
 • Ventileren. Een mechanisch ventilatiesysteem is de meest efficiënte manier om problemen bij een gebrek aan ventilatie op te lossen.
 • Koudebruggen herstellen. Koudebruggen ontstaan op plekken waar de isolatie doorbroken wordt.
 • Vochtproblemen aanpakken. Ook andere problemen met vocht, zoals doorslaand of opstijgend vocht, kunnen de luchtvochtigheid in huis verhogen. Ventilatie heeft dan weinig zin. Het is belangrijk om het onderliggende vochtprobleem eerst te bestrijden.
Muur-impregneren-doorslaand-vocht.jpg

4. Lekken in leidingen en afvoerbuizen

Een lekkage kan lang onder de radar blijven. Het is een van de verborgen gebreken in huis die voor heel wat problemen met vocht in huis kunnen zorgen. Aanvankelijk gaat het vaak slechts om kleine beetjes water die uit de leidingen komen.

Na verloop van tijd raakt zo’n leiding echter meer beschadigd. Er kan steeds meer water ontsnappen. Mettertijd ontstaan vochtplekken onder en rond het lek. Je ziet bijvoorbeeld vormen op het plafond onder de ruimte waar het lek ontstaat, of op de muur rond de leiding.

Ook een lekkend dak kan voor veel vocht in huis zorgen.

Hoe dit soort vochtproblemen in huis aanpakken?

Er is slechts één manier om lekkages aan te pakken. Lekdetectie en het vocht in huis laten herstellen door een loodgieter of dakwerker.

Muur Onderkappen Opstijgend VOcht

5. Vochtproblemen door bouwvocht

Bij het bouwen van een woning wordt heel wat water gebruikt. Bijvoorbeeld voor het mengen van beton of pleister. Eens geplaatst, moet het uitharden. Het water in de betreffende materialen verdampt dan.

Daarbij komt dat nieuwe woningen goed geïsoleerd en dus ook luchtdicht zijn. Het verdampte water kan de woning dus niet verlaten. Het gevolg is een hoge luchtvochtigheid. Het is één van de meest voorkomende oorzaken van bouwvocht. Vocht in huis dat vrijkomt na de bouw van een woning, wordt bouwvocht genoemd.

Het probleem doet zich uitsluitend voor bij nieuwbouwwoningen of bij betonnen draagconstructies.

Hoe dit soort vochtproblemen in huis aanpakken?

Bouwvocht is een nachtmerrie voor eigenaars van een nieuwbouwwoning en betonnen draagconstructies. Het kan lang duren voor het vocht uit huis verdwijnt. Er zijn verschillende manieren om het vocht in huis te verdrijven uit je nieuwbouwwoning

 • Natuurlijk uitdrogen. Door de woning goed te verluchten, verdwijnt het bouwvocht na verloop van tijd vanzelf. Het probleem is dat het tot wel 18 maanden kan duren voor de woning uitgedroogd is. Je kunt wachten met het betrekken van de woning tot het probleem is opgelost. Ook het bekleden van muren en vloeren stel je best uit tot alles volledig uitgedroogd is. Behang kan loslaten, houten vloerbekleding kan kromtrekken en tapijt kan beschimmelen.
 • Ventilatie. Een mechanische ventilatie kan het droogproces versnellen. Mechanische ventilatie heeft natuurlijk een extra kostenplaatje.
 • Bouwdroger. Een bouwdroger versnelt het droogproces aanzienlijk. Je kunt de wachttijd daarmee terugdringen tot enkele maanden of zelfs weken. Tijdens de wintermaanden combineer je het gebruik van een bouwdroger met een warmtepomp. Bij temperaturen onder de 12 graden verdampt het water niet meer. Tijdens de zomer en lente kun je de bouwdroger combineren met het natuurlijk droogproces.
Op zoek naar een specialist?
Vind een vochtspecialist voor advies en prijzen

Richtprijzen voor vochtbestrijding [overzicht]

Hoeveel kost vochtbestrijding? Enkele voorbeelden.

Een rijwoning laten impregneren kost je gemiddeld 480 tot 720 euro. Het onderkappen van een rijwoning komt je weer wat duurder te staan. Daarvoor mag je rekenen op een prijs van 13.000 tot 22.750 euro.

De richtprijs voor het aanpakken van een vochtprobleem is afhankelijk van heel wat factoren. Niet in het minst de oorzaak van het probleem en de nodige oplossing. Ook het oppervlak dat behandeld moet worden, is bepalend voor de uiteindelijke kostprijs.

Probleem Methode Prijs Factoren die prijs beïnvloeden
Doorslaand vocht in huis  Impregneren € 8 – 12 per vierkante meter Eventuele herstellingen. Reinigen van de gevel.
Doorslaand vocht in huis  Nieuwe gevelbekleding Vanaf € 40 per vierkante meter Type gevelbekleding. Al dan niet plaatsen van nieuwe isolatie.
Opstijgend vocht in huis  Injecteren Vanaf € 100 per lopende meter Eventuele herstellingen.
Opstijgend vocht in huis  Onderkappen € 100 – 175 per lopende meter Al dan niet plaatsen van carebricks
Condensatievocht Mechanisch ventilatiesysteem € 1.500 – 7.000 Type ventilatiesysteem.
Lekkage Lek herstellen € 300 voor lekdetectie Herstelkost afhankelijk van het soort lek Type lek. Eventuele herstellingen.
Bouwvocht Mechanisch ventilatiesysteem € 1.500 – 7.000 Type ventilatiesysteem.
Bouwvocht Bouwdroger € 60 – 100 per dag Combinatie met warmtepomp of natuurlijk verluchten.
Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vul het offerteformulier in. Het is gratis en vrijblijvend
arrow Ontvang offertes

Check de premies voor de behandeling van vochtproblemen

In bepaalde gevallen kun je gebruik maken van een premie voor het bestrijden van vocht in huis.

 • Mijn VerbouwPremie voor gebouwen ouder dan 15 jaar.
 • Premies op gemeentelijk en stedelijk niveau. Ga bij de lokale overheid na op wat voor premies je recht hebt.

Een vochtspecialist kan je informeren over de premies waar je mogelijk recht op hebt.

Hoe vochtproblemen herkennen?

 • Vochtplekken. Dat zijn donkere, vochtige plekken op muren, plafonds of vloeren.
 • Schimmel. In allerlei kleuren en vormen. In huis tref je voornamelijk zwarte schimmel aan. Ook bruine, oranje en zelfs gele schimmel varianten kun je binnenshuis tegenkomen.
 • Vochtige oppervlakken. Muren, vloeren en plafonds, bijvoorbeeld.
 • Muffe geur. Die geur kan veroorzaakt worden door schimmel.
 • Gezondheidsproblemen. Schimmel kan allergische reacties veroorzaken. Vocht in huis kan bovendien de verspreiding van ziektes vergemakkelijken.
Opstijgend-vocht-witte-uitslag.jpg

1. Vochtige binnenmuren en vochtige buitenmuren

Vocht in huis in de binnenmuur herken je aan vochtplekken, schimmel, loskomend behang en pleister of afbladerende verf. Tegels kunnen evengoed aangetast worden. De muren kunnen klam of zelfs vochtig aanvoelen.


Ook op de buitengevel kan vocht voor vochtplekken zorgen. Schimmel, zwarte vegen en loslatende gevelbekleding behoren tot de symptomen.


Bij vriesweer kan water in de gevel uitzetten. Dan kan de gevel(bekleding) scheuren of barsten. Ook het voegwerk kan bij vorst beschadigd raken.

2. Een vochtige vloer

Vochtproblemen op de vloer zijn onder meer een gevolg van opstijgend vocht in huis. Zeker wanneer het de vloer van een kelder of een benedenverdieping betreft. Dit zijn al zeer koude oppervlakken

Houten vloerbekleding kan krom komen te staan. Vaste en losse tapijten kunnen beschimmelen. Ook vochtplekken op de vloer en wat voelt als een koude oppervlak, behoren tot de symptomen.

vocht in huis

3. Vochtproblemen in de kelder

Kelders en kruipruimtes kunnen zowel aangetast worden door opstijgend vocht in huis als doorslaand vocht in huis. Ze zijn daarnaast bijzonder vatbaar voor problemen met condensatievocht of ander vocht in huis door hun koude oppervlakken.

Daarbij lopen vaak verschillende leidingen onder en langs de keldermuren en -vloeren. Een lek in een leiding kan voor heel wat problemen zorgen.

Schimmels, salpeteraanslag, een muffe geur en beschadigingen horen tot de mogelijke symptomen. Bij een ernstig probleem of een hevige onweersbui kan een kelder zelfs onder water komen te staan.

Water en vocht in huis en in de kelder is niet enkel schadelijk voor de spullen die je er stockeert. De bouwkundige constructie van je woning kan ook in gevaar komen. De kelder is immers een belangrijk onderdeel van de fundering van je woonst.

Blijft het probleem aanslepen, dan verspreidt het zich vaak naar de rest van de woning en het tuinhuis.

4. Condens op ramen

Condens op de buitenkant van de ramen is geen probleem. Het is zelfs een teken van een goed geïsoleerde woning.

Zie je condens op de binnenkant van je ruiten? Dan is dat een teken van een te hoge luchtvochtigheid in huis. Het vocht kan voor schimmel en vochtplekken rond de ramen zorgen.

Vochtwerende verf doorslaand vocht

5. Vocht in badkamer en slaapkamer

Dat je in de badkamer veel water gebruikt, wist je natuurlijk al. Het is de vochtigste plek in huis met vaak een vochtige en koude muur. Verwarm je de badkamer onvoldoende, en is er niet genoeg ventilatie? Dan krijg je te maken met vochtproblemen.

Ook in de slaapkamer kan de luchtvochtigheid oplopen. Tijdens het slapen zweet je en adem je diep in en uit. Daarbij komt heel wat vocht vrij. Schimmel en vochtproblemen in de slaapkamer krijg je wanneer je die ruimte niet voldoende ventileert en verlicht. Schimmel geeft de voorkeur aan donkere, warme plekjes. Achter het hoofdbord van je bed, rond de ramen en achter kasten kun je schimmel aantreffen.

Op zoek naar een specialist?
Vraag hier uw offertes!

Wat zijn de gevolgen van een vochtig huis voor je gezondheid?

Vocht heeft heel wat kwalijke gevolgen voor je gezondheid. Schimmels zorgen onder meer voor:

 • Ademhalingsklachten
 • Allergische reacties van de luchtwegen en de huid
 • Hoofdpijn en vermoeidheid

De gezondheidsklachten zijn het grootst bij jonge kinderen, ouderen en mensen met onderliggende aandoeningen aan de luchtwegen.

Daarnaast stimuleert vocht de verspreiding van ziektes. Vocht in huis is dus niet enkel schadelijk voor je woning, maar ook voor je gezondheid. Laat vochtproblemen daarom zo snel mogelijk aanpakken door een professional.

Ventilatieschacht Vochtige Muur

Vochtproblemen in huis? Vraag advies en offertes aan vochtexperts

Een vochtexpert zoekt naar de oorzaak van het probleem en de beste oplossing. Via onderstaand formulier ontvang je gratis vrijblijvende offertes en advies op maat. Zo kan je makkelijk prijzen vergelijken en de beste aanbieder kiezen.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Waar heeft u een vochtprobleem?
2*. Welke vochtproblemen kan u herkennen?
3*. Bent u eigenaar of huurder van het gebouw?
4*. Wanneer wilt u dat een specialist in vochtbestrijding ingrijpt?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Vochtbestrijding
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Vochtbestrijding