Wat gebeurt er bij onvoldoende kelderverluchting?

Veel kelders worden weinig gebruikt. Veelal is een kelder voornamelijk een stockageruimte voor spullen die je niet of zelden gebruikt. Het onderhoud van de kelder wordt dan ook wel eens over het hoofd gezien.

Nu is een kelder een belangrijk onderdeel van de fundering van je woning. Daarbij komt ook dat een kelder bijzonder vatbaar is voor vochtproblemen. Een kelder ligt namelijk ondergronds, omringd door grondwater. In een vochtige kelder kunnen de kelderwanden verzwakken. En dat kan desastreuze gevolgen hebben voor de constructie van je woning.

Enkele gevolgen van onvoldoende verluchting in de vochtige kelder:

  • Schimmels en zwammen.
  • Ongedierte.
  • Aantasting van materialen die je in de kelder bewaart.
  • Beschadiging van de kelderwanden, waardoor het vochtprobleem vergroot.
  • Verzwakking van de keldermuren, en dus van de fundering van je woning.

Vochtproblemen (opstijgend vocht of doorslaand vocht) kunnen zich na verloop van tijd over de rest van de woning verspreiden en naar hoger gelegen verdiepingen stijgen.

kelderventilatie

Wat zijn de voordelen van kelderverluchting?

Een van de beste manieren om vochtproblemen uit de kelder te weren, is inzetten op degelijke verluchting. Je moet je kelder ventileren. Zo kan vochtige lucht uit de kelder ontsnappen en daalt de luchtvochtigheid.

  • Door de luchtvochtigheid in die ruimte binnen de perken te houden, zorg je ervoor dat je kelder gezond blijft. Je vermijdt heel wat secundaire vochtproblemen zoals opstijgend vocht. En dat komt de rest van je woning alleen maar ten goede.
  • Tegelijk zorgt ventilatie voor de aanvoer van verse lucht, frisse buitenlucht. Zo kun je zelfs die hardnekkige kelderlucht, vervuilde lucht verwijderen.
  • Daarnaast maak je met degelijke kelderverluchting een nuttige ruimte van de kelder. Je kunt er spullen stockeren zonder te moeten vrezen voor aantasting door vocht. Een goed onderhouden kelder kan zelfs als extra woonruimte dienen!
Op zoek naar een specialist?
Vraag hier uw offertes!

Hoe verlucht je jouw kelder? Opties

Je kelder verluchten kan op verschillende manieren. Zo kun je de kelder natuurlijk verluchten, natuurlijke ventilatie of kiezen voor een mechanisch ventilatiesysteem en dus mechanische ventilatie.

Optie 1: Kelder natuurlijk verluchten

Beschikt je kelder over een raam? Dan is natuurlijk verluchten relatief eenvoudig. Zet de kelderramen regelmatig even open bij goed weer. Zo kan vochtige lucht ontsnappen, en komt de frisse lucht naar binnen.

Geen ramen in de kelder? Dan kun je gebruik maken van verluchtingsroosters, of een pvc-buis die de kelder met de buitenwereld verbindt. Ook dat is een manier om de kelder natuurlijk te verluchten en frisse lucht binnen te laten.

Het nadeel van kelderverluchting via roosters voorzien op straatniveau is dat het rooster een mogelijke opening voor vocht vormt. Via een verluchtingsrooster kan regenwater de kelder binnendringen. Zeker bij hevige regenval vormt dat een risico.

natuurlijke ventilatie kelder

Optie 2: Kelder mechanisch verluchten

De meest doeltreffende manier om je kelder te verluchten, is een mechanisch ventilatiesysteem.

Voor de meeste kelders volstaat een afzuigsysteem dat de oude, vochtige lucht afvoert. Combineer dergelijk systeem altijd met een opening waardoor verse lucht binnen kan. Voorzie minstens 1 opening met een diameter van 10 centimeter, bij voorkeur 2 openingen van dat formaat.

Een alternatief is een ventilatiesysteem met een ingebouwde vochtsensor. Dat systeem verhoogt de afvoer van lucht wanneer het vochtniveau in de kelder stijgt.

Gaat het om een zeer vochtige kelder, met bijvoorbeeld een groot schimmelprobleem? Dan kan een C-systeem met vochtsensor de oplossing zijn. Je plaatst dat systeem bij een reeds bestaande opening. Op enkele weken tijd zou het vochtprobleem daarmee aanzienlijk moeten verminderen.

mechanische ventilatie kelder
Ontvangt u graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vul dan snel dit formulier in. Het is volledig gratis en vrijblijvend!
arrow Ontvang offertes

Ander vochtprobleem in de kelder

Ventilatie is vaak de gewezen oplossing bij een vochtprobleem in de kelder. Zeker wanneer de kelder last heeft van vochtige muren of een vochtig plafond. Dat is vaak het resultaat van condensvorming bij een te hoge luchtvochtigheid. En luchtvochtigheid bestrijd je uiteraard met ventilatie!

Die hoge luchtvochtigheid kan echter ook het resultaat zijn van een ander vochtprobleem. Verluchting volstaat helaas niet bij elk soort vochtprobleem waar een kelder mee te maken kan krijgen.

Zo kan grondvocht bijvoorbeeld via de kelderwand naar binnen sijpelen. Ventilatie zal dat vocht sneller afvoeren, maar daarmee is het probleem niet volledig opgelost. Vocht zal de kelder blijven binnendringen tot het probleem wordt aangepakt.

Een vochtspecialist kan het vochtprobleem in je kelder analyseren. Zo weet je met zekerheid waar het vocht vandaan komt. Samen met jou gaat de expert dan op zoek naar de meest geschikte oplossing. Zo kun je zelfs van de vochtigste kelder alsnog een nuttige ruimte maken!

ventilatierooster kelder

Meer weten? Vraag advies en offertes aan vakmannen in jouw buurt

Op zoek naar een vochtexpert om jouw vochtprobleem aan te pakken? Vul onderstaand formulier in, en ontvang gratis en volledig vrijblijvende offertes op maat. Zo hoef jij er enkel nog de meest voordelige oplossing uit te kiezen voor jouw specifieke probleem!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Waar heeft u een vochtprobleem?
2*. Welke vochtproblemen kan u herkennen?
3*. Bent u eigenaar of huurder van het gebouw?
4*. Wanneer wilt u dat een specialist in vochtbestrijding ingrijpt?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Vochtbestrijding
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Vochtbestrijding