Gevaren van vocht en schimmel in huis voor je gezondheid

Zwarte schimmel verspreidt verschillende irriterende stoffen waaronder mycotoxinen. Mycotoxine is een giftige stof waar veel mensen allergisch aan zijn, waardoor zwarte schimmel gevaarlijk kan zijn.

Is zwarte schimmel dodelijk? In extreme gevallen wel. Kun je ziek worden van schimmel in huis? Zeker wel. Schimmel in huis en problemen met je gezondheid gaan hand in hand. De reden waarom zwarte schimmel gevaarlijk is vind je hieronder.

Wat doet schimmel met je gezondheid?

 • Ademhalingsproblemen. Niet enkel de aanwezigheid van schimmel, maar ook de aanwezigheid van vocht vormt een gevaar. Vocht zorgt ervoor dat materiaal afbreekt. Daarbij komen kleine stofdeeltjes vrij die de longen, keel en neus irriteren. Dit kan zorgen voor een piepende ademhaling. Bij mensen met astma kan dit zelfs een astma aanval veroorzaken.
 • Allergische klachten. Veel mensen zijn allergisch voor schimmelsporen en/of mycotoxinen. De symptomen lijken op hooikoortsklachten: jeuk in de neus of keel, geïrriteerde en waterige ogen, niezen en een lopende neus.
 • Ontstekingen. Blootstelling aan schimmel kan ontstekingen veroorzaken.
 • Jeuk. Eczeem kan verergeren door schimmel in huis.
zwarte schimmel

Aspergillose

Aspergillus is een soort schimmel die bij bepaalde mensen aspergillose veroorzaakt. Vooral mensen met een reeds aanwezige longaandoening of een verzwak immuunsysteem krijgen hier last van. De symptomen door de schimmels veroorzaakt zijn onder meer:

 • Hoesten (soms met bloed) en ademhalingsproblemen: piepende ademhaling
 • Gewichtsverlies
 • Hoofdpijn

Keelpijn door schimmel in huis: wat kun je doen?

Kan schimmel inademen kwaad? Zeer zeker wel. Keelpijn is een van de meest voorkomende klachten door schimmel in huis. Enerzijds irriteren de schimmelsporen je keel. Anderzijds zorgen vocht en schimmels in huis ervoor dat materiaal afbreekt, waardoor fijne deeltjes vrijkomen.

Absoluut niet gezond, maar wat kun je er tegen doen? De beste oplossing is het aanpakken van het schimmelprobleem. In eerste instantie doe je jouw gezondheid een plezier door de zwarte schimmel van je muren te verwijderen.

Daarmee is het probleem echter niet volledig weg. Zolang het vochtprobleem en dus de schimmels in huis niet bij de wortel wordt aangepakt, zal de zwarte schimmel blijven terugkomen. De enige permanente oplossing is het bestrijden van het vochtprobleem.

Zwarte schimmel op hout

Hoe gevaarlijk is schimmel in de slaapkamer?

Schimmel in de slaapkamer is bijzonder gevaarlijk. Je brengt doorgaans heel veel tijd door in die ruimte. Tijdens een goede nachtrust adem je bovendien diep in en uit. Zo krijg je gemakkelijk heel wat schimmel binnen.

Risicogroepen schimmel

Schimmels in huis zijn extra gevaarlijk voor deze groepen:

 • Ouderen
 • Jonge kinderen
 • Astmapatiënten en mensen met aandoeningen aan de luchtwegen
 • Mensen met een verzwakt immuunsysteem (bijvoorbeeld door een auto-immuunziekte of medicatie die het immuunsysteem onderdrukt)
 • Mensen met reumatische klachten

In de meest extreme gevallen is schimmel zelfs dodelijk.

Ontvangt u graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vul dan snel dit formulier in. Het is volledig gratis en vrijblijvend!
arrow Ontvang offertes

Hoe ontstaat schimmel?

Hoe komt schimmel in huis terecht? Schimmels verspreiden zich via sporen. Die sporen zijn nagenoeg overal aanwezig. Ze komen binnen via een geopend raam, of reizen mee op je kledij.

De aanwezigheid van schimmelsporen kun je niet vermijden. Schimmelsporen zijn zelfs te klein om onder een microscoop waar te nemen. Ze vormen in deze fase gelukkig nog geen echt gevaar.

De schimmel begint te groeien eens de sporen op een geschikte plek belanden. Schimmels gedijen het best in een vochtige, weinig geventileerde omgeving. Zo kan condensatie, maar ook opstijgend vocht en doorslaand, bijvoorbeeld schimmel veroorzaken. Het onderliggende vochtprobleem is een ideale broeihaard voor schimmels.

De schimmel groeit, vormt plekken, en verspreidt nieuwe sporen. De schimmels gaan verkleuren na verloop van tijd. Zo vergroot het probleem, en kan de schimmel je gezondheid aantasten.

Enkele factoren die het groeien van schimmel stimuleren:

 • Hoge luchtvochtigheid. Schimmels hebben voldoende vocht nodig om te kunnen groeien.
 • Gebrek aan ventilatie. Een gebrek aan ventilatie gaat vaak hand in hand met een hoge luchtvochtigheid.
 • Vochtproblemen. Zoals gezegd teren schimmels op vocht. Een vochtprobleem veroorzaakt onder meer vochtplekken. Zo’n vochtplek verandert al snel in een schimmelplek.
 • Gebrek aan hygiëne. Ook vuil, zeker in combinatie met vocht, vormt een ideale voedingsbron voor schimmels.
schimmel op muren

Hoe schimmel op je muur en andere plekken verwijderen?

Schimmelplekken verwijder je liefst zo snel mogelijk. Zo vermijd je dat de zwarte schimmel zich verder verspreid en creëer je terug een gezonde leefomgeving Er zijn verschillende manieren om zwarte schimmel zelf te bestrijden:

 • Water met soda. Gebruik een mengsel van 6 gram reinigingssoda per liter water om schimmelplekken van de muur te verwijderen.
 • Bleekwater. Met bleekwater kun je ernstigere schimmelaantasting bestrijden. Zorg voor voldoende ventilatie tijdens de behandeling.
 • Chemisch. Chemische bestrijding houd je best als laatste optie. Er zijn heel wat schimmelreinigers op de markt. Zorg voor een goede ventilatie tijdens het gebruik. Dergelijke producten inademen is niet veilig. Volg steeds de aanwijzingen op de verpakking om de risico’s te beperken.

Hoe dieper de zwarte schimmel is ingetrokken, hoe moeilijker de bestrijding. Bij ernstige aantasting schakel je een gespecialiseerde reinigingsfirma in.

Zwarte schimmel verwijderen zorgt er echter niet voor dat het vochtprobleem wordt opgelost. Een vochtige ondergrond blijft namelijk een broeihaard voor zwarte schimmel om te groeien. Doe beroep op een vochtexpert om het probleem te analyseren en grondig aan te pakken om zo terug een gezonde leefomgeving te creëren .

Tip: In sommige gevallen kun je terugvallen op de verzekering voor het bestrijden van zwarte schimmel en vocht in huis. Raadpleeg je verzekeraar.

Op zoek naar een specialist?
Vraag hier uw offertes!

Tips om schimmel in huis te voorkomen

Met deze tips voorkom je schimmelgroei in huis:

 • Waakzaamheid. Controleer je woning en meubilair regelmatig op zwarte schimmel en vochtplekken. Een muffe geur kan de aanwezigheid van een zwarte schimmel verraden.
 • Beperk de luchtvochtigheid. Droog was zoveel mogelijk buitenshuis, gebruik afzuigkappen, en verlucht na het douchen of baden. Een luchtvochtigheid van 40 tot 60 procent is ideaal.
 • Ventilatie. Zorg voor goede ventilatie om de luchtvochtigheid te beperken. Vochtige plekken zijn namelijk broeihaarden voor zwarte schimmels.
 • Verwarm. Vermijd grote temperatuurverschillen tussen ruimtes. Waterdamp condenseert snel in koelere ruimtes en draagt zo bij aan vochtproblemen.
vochtige binnenmuur

Schakel hulp in van erkende schimmelbestrijders: vergelijk gratis offertes

Vermoed je dat je gezondheidsklachten het gevolg zijn van schimmel in huis? Ga dan zeker langs bij de huisarts.

Daarnaast is het belangrijk het schimmelprobleem grondig aan te pakken. Zwarte schimmel verwijderen kun je in veel gevallen zelf doen. Een gespecialiseerd bedrijf kan je helpen de zwaarste aantasting te bestrijden.

Het onderliggend vochtprobleem aanpakken is vaak minder eenvoudig. Een vochtexpert zorgt voor een nauwkeurige analyse van het probleem. Daarna kun je het vochtprobleem doeltreffend bestrijden. Zo verzeker je een permanente aanpak van het probleem.

Vul onderstaand formulier in en ontvang gratis en volledig vrijblijvende offertes op maat. Zo ben je gelijk een belangrijke stap dichter bij het permanent bestrijden van het probleem!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Waar heeft u een vochtprobleem?
2*. Welke vochtproblemen kan u herkennen?
3*. Bent u eigenaar of huurder van het gebouw?
4*. Wanneer wilt u dat een specialist in vochtbestrijding ingrijpt?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Vochtbestrijding
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Vochtbestrijding