Veel voorkomende ventilatieroosters

Ventilatieroosters kunnen zowel vierkantig als rond zijn. De meest gebruikte roosters zijn rond, maar uiteindelijk hangt de keuze af van welke vorm jij het best in de ruimte vindt passen. Verder kan je ook kiezen voor meerdere kleine roosters of een groot ventilatierooster in de buurt van het ventilatiesysteem.

Tegenwoordig worden vaak zelfregelende ventilatieroosters toegepast. Zelfregelende roosters zijn ventilatieroosters die automatisch worden geopend en gesloten om de luchtverversing in je woning te regelen. Ze werken door middel van een sensor die de temperatuur, luchtvochtigheid en andere omgevingsfactoren meet en de hoeveelheid verse lucht die naar binnen wordt toegelaten aanpast om de gewenste omgevingscondities te behouden.

Zelfregelende roosters kunnen een effectief en energiezuinig alternatief zijn voor traditionele ventilatieroosters, omdat ze alleen lucht toelaten wanneer dat nodig is. Dit kan helpen om de kosten voor verwarming en koeling te verlagen en de luchtkwaliteit in je woning te verbeteren.

Type 1: Vierkante roosters

Vierkante ventilatieroosters zijn een uiterst geschikte keuze wanneer je ook al gebruik maakt van vierkante spotverlichting. Verder zijn vierkante roosters ook ideaal om op gelijke afstanden van hoeken in de ruimte te plaatsen.

vierkant ventilatierooster

Type 2: Ronde roosters

Ronde ventilatieroosters zijn dan weer een goede optie wanneer je toevoer of afvoerbuis niet centraal ten opzichte van de hoeken in de ruimte staan. Op die manier vallen de afwijkende afstanden van je toevoer of afvoerbuis minder snel op.

ronde ventilatie

Waar plaats je een ventilatierooster?

Ventilatieroosters kunnen zich bevinden op de vloeren, plafonds, ramen of muren en kunnen ook mechanisch werken. Hier leggen we uit wat de beste positionering is voor ventilatieroosters en hoe je ze eventueel kan inbouwen.

Positionering ventilatieroosters

De juiste positionering van ventilatieroosters bevordert de luchtcirculatie en de luchtkwaliteit van je woning en is daarom belangrijk om te weten. Specialisten in ventilatiesystemen besteden veel tijd aan het leren van de wetenschappelijke werking van luchtstroom, stroming en druk.

In het algemeen hangt de positionering van je ventilatieroosters af van waar de ventilatiekanalen liggen. Hierdoor dien je steeds het legplan van de installateur te volgen. Meestal komen de ventilatieroosters in de buitenste hoeken van de kamer te hangen of net onder het plafond.

Het is aan te raden om ventilatieroosters te laten installeren door een professioneel bedrijf of installateur. Zij hebben de kennis en ervaring om de roosters op de juiste manier te installeren en te zorgen dat ze efficiënt werken. Bovendien kunnen ze eventuele problemen identificeren en oplossen voordat ze leiden tot grotere problemen.

Advies nodig van een specialist?Vraag hier je offertes aan!

Verder is het belangrijk om een gelijke afstand tussen het plafond en de muur te behouden voor een verzorgde en symmetrische indruk.

Indien je van plan bent om een inbouwkast te plaatsen tot tegen het plafond, doe je er goed aan om het rooster langs de kant van deze muur op te schuiven, zodat er een gelijkmatige afstand van de hoek behouden blijft.

Tot slot kan je best de ventilatieroosters niet te dicht bij de muur en het plafond monteren. Wanneer dit wel het geval is, kunnen de muren en het plafond snel vuil worden, zeker als deze wit geverfd zijn.

Om de zwarte vuilplekken te voorkomen, behoud je best een afstand van minimum 50 cm tussen de muur en het plafond.

ventilatierooster plaatsen

Vervuiling is echter niet volledig te voorkomen. Je muren en plafond jaarlijks schoonmaken met een vochtig doekje rondom de roosters om de zwarte plekken te verwijderen. De hoeveelheid vervuiling en de kwaliteit van je (muur)verf spelen ook een rol in de mate waarin je de muren dient schoon te houden.

Ventilatieroosters inbouwen

Je ventilatieroosters inbouwen is de meest geschikte keuze wanneer je de roosters zoveel mogelijk uit het zicht wil.

Ook als je inbouwkasten tot helemaal aan het plafond doorlopen, zijn er een aantal mogelijkheden. Eerst en vooral kan je kiezen om de kasten iets lager te laten uitkomen, zodat het ventilatierooster boven de kasten kan worden gemonteerd. Op die manier stroomt de verse lucht binnen boven je keukenkasten of inbouwkasten, zonder dat de ventilatieroosters opvallen.

ventilatierooster inbouwen

Let wel op voor de breedte van het ventilatierooster. Het rooster dient overeen te komen met het volume van je ventilatiekanaal dat hierop uitkomt.

Je kan als alternatief ook de ventilatiekanalen in de kast laten uitkomen. Via een opening in de deur van de kast wordt de verse lucht zo in de ruimte geblazen.

Reinigen ventilatieroosters

Het is belangrijk om ventilatieroosters te kiezen die makkelijk te reinigen zijn. In het begin kan je best de roosters elke maand eens controleren, zodat je kan inschatten hoe snel ze vuil worden. Op langere termijn is het aangeraden om de roosters om de één tot drie maanden te reinigen met een stofzuiger.

Voor optimaal gebruik sluit je de roosters ook nooit volledig af, zelfs niet in de winter. Bovendien mag je het systeem ook niet uitzetten, tenzij het om een noodgeval gaat of voor onderhoud. Indien nodig, kan je het systeem wel in een hogere stand plaatsen tijdens het koken en douchen of wanneer er veel mensen in huis aanwezig zijn.

Heb je nood aan een grondigere reiniging van je roosters, of ben je niet helemaal zeker of je onderhoud voldoende is? Schakel dan zeker hulp in van een professionele reinigingsfirma. Bij hen kan je altijd terecht voor zowel kleine als grote reinigingswerken. Je kan verder ook kiezen voor een eenmalige onderhoudsbeurt of een onderhoudscontract afsluiten.

Dit contract houdt in dat de firma op regelmatige tijdstippen langskomt om je systeem te onderhouden en te reinigen. Zo voorkom je gemakkelijk defecten en bespaar je op langere termijn ook geld uit.

Vraag hier snel je offertes aan!

Uiteenlopende kleuren en materialen

Roosters die binnenshuis worden geplaatst, zijn populair in witte tinten om nauwelijks zichtbaar te zijn op de (vaak) witte muren of plafonds.

Verder wordt het materiaal inox vaak gekozen, voornamelijk in combinatie met woningen met een industrieel karakter.

Muurroosters van inox vind je ook veel terug op de buitenmuren. Deze sluiten aan bij allerlei materialen (van baksteen en crepi tot cement) en vergen nauwelijks onderhoud.

verschillende soorten ventilatieroosters

Schakel hulp in van erkende experts: vergelijk gratis offertes

Een goed ventilatiesysteem in huis is niet alleen belangrijk voor je gezondheid, maar voorkomt ook heel wat potentiële vochtproblemen.

Wil je graag meer advies over de verschillende soorten ventilatiesystemen? Of heb je eerder wat hulp nodig bij het monteren en het onderhoud van je ventilatierooster? Vraag hier gratis en vrijblijvende offertes aan bij bedrijven en vakmannen die gespecialiseerd zijn in het plaatsen van ventilatieroosters. Zo kan je de prijzen vergelijken en de beste oplossing vinden voor jouw situatie.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Over welk type project gaat het?
2*. Welk type ventilatiesysteem wenst u?
3. Beschrijving van uw project
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid

Hoeveel ventilatieroosters in huis?

+
Het is belangrijk om voldoende ventilatieroosters te hebben in een huis om ervoor te zorgen dat er voldoende verse lucht naar binnen kan komen en de binnenlucht kan circuleren. Hoeveel ventilatieroosters je nodig hebt, is afhankelijk van de grootte en het ontwerp van je huis.

Als richtlijn geldt dat er minstens één ventilatierooster per kamer of ruimte moet zijn.
Dit geldt vooral voor ruimtes waar mensen vaak verblijven, zoals de woonkamer, de keuken en de slaapkamers.

Het is ook belangrijk om ventilatieroosters te hebben in ruimtes waar vochtige lucht kan ontstaan, zoals de badkamer en de keuken. Als je twijfelt over hoeveel ventilatieroosters je nodig hebt, kun je altijd contact opnemen met een specialist voor advies.

Waar ventilatieroosters in ramen plaatsen?

+
Ventilatieroosters kunnen in ramen geplaatst worden om verse lucht naar binnen te laten komen. Dit is vooral handig als je ramen niet open kunt zetten of als je gebruik wilt maken van ventilatie terwijl de ramen dicht zijn. De plaatsing van de ventilatieroosters hangt af van de grootte van het raam en de hoeveelheid lucht die je wilt laten binnenkomen.

Als je een kleiner raam hebt, kun je bijvoorbeeld één ventilatierooster aan de onderkant van het raam plaatsen.

Als je een groter raam hebt, kun je twee ventilatieroosters aan de boven- en onderkant van het raam plaatsen. Het is ook mogelijk om ventilatieroosters te plaatsen aan de zijkanten van het raam, zodat je zowel lucht van boven als van de zijkanten naar binnen kunt laten komen.
Zorg ervoor dat de ventilatieroosters op een plaats zijn geplaatst waar ze niet geblokkeerd kunnen worden door meubels of andere obstakels.

Waar mechanische ventilatie plaatsen?

+
Mechanische ventilatie kan op verschillende plaatsen worden geïnstalleerd, afhankelijk van de behoefte aan ventilatie en de specifieke omstandigheden van je woning. Sommige mogelijke plaatsen voor de installatie van mechanische ventilatie zijn: keuken, badkamer, woonkamer, slaapkamer, etc.

Het is aan te raden om advies te vragen aan een professioneel of een expert in ventilatie voordat je besluit waar je mechanische ventilatie wilt installeren.

Welke ruimtes moet je ventileren?

+
Alle ruimtes in een woning, zoals keukens, badkamers, slaapkamers en woonkamers, moeten goed geventileerd worden. Ventilatieroosters moeten op de juiste plaatsen worden geplaatst om ervoor te zorgen dat de lucht goed circuleert en schone lucht naar binnen kan komen.
Ventilatiesysteem
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Ventilatiesysteem