In welke situaties sprake van lekkage?

Hoe stel je vast of je te maken hebt met een lekkage of een ander vochtprobleem? En wat voor lekkages kunnen in huis ontstaan en hoe kan je die lekkage opsporen?

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vind een vochtspecialist in jouw regio
arrow Ontvang offertes

Lekkage versus vochtprobleem

Je kunt op allerlei manieren te maken krijgen met vochtproblemen in huis. Zo kunnen opstijgend grondvocht, doorslaand vocht, condensatievocht en bouwvocht aan de grond liggen van de vochtproblemen.

Minder snel detecteerbaar is een vochtprobleem naar aanleiding van een lekkage. Een lek begint vaak klein. Er komt een klein beetje water door bijvoorbeeld een lek in een leiding de woning binnen.

In eerste instantie merk je daar vaak niets van. Wanneer je het probleem eindelijk vaststelt, is het doorgaans al een stuk ernstiger geworden. Tegen die tijd is het lek vergroot, en heeft het meer schade aangericht.

Er zijn enkele alarmsignalen die op een lek wijzen. Aan de hand daarvan kun je al het vermoeden krijgen dat je te maken hebt met een lekkage.

  • Meer waterverbruik. Wanneer je waterverbruik en eventueel de waterfactuur plots hoger is dan normaal, heb je mogelijk te maken met een lek. Houd de watermeterstand nauwkeurig in het oog. Noteer bijvoorbeeld voor het slapen de meterstand. Vergelijk die waarde met de meting de volgende ochtend. Steeg de waarde, zelfs wanneer ’s nachts geen water werd verbruikt? Dan kan er sprake zijn van een lek.
  • Meer energieverbruik. Ook je energieverbruik kan plots stijgen door een lek. Isolatiemateriaal zoals glaswol is bijvoorbeeld niet goed bestand tegen vocht. Wanneer dat materiaal water te verduren krijgt, vermindert de isolerende werking. En dat vertaalt zich in een hogere energiefactuur.
Vochtschade

Welke soorten lekkage kunnen voorkomen

Er zijn verschillende soorten lekkages. Lekkages kunnen in theorie overal in huis voorkomen. Kranen en wasmachines kunnen bijvoorbeeld lekken bij slijtage. Dergelijk lek kun je eenvoudig laten herstellen. De verschillende soorten lekkages worden hieronder uitvoerig besproken.

Ingewikkelder zijn lekken aan waterleidingen, afvoerbuizen, radiatoren of daken.

1. Waterleiding

De wateraanvoer voor je woning komt via een centraal punt binnen in de woning, waarna de waterleiding zich vertakt. Lekkages komen meestal voor in een van de vertakkingen, vaak in de vertakking met het minste weerstand. Je kunt een leiding raken en beschadigen tijdens het klussen. Waterleidingen kunnen ook beschadigd raken door slijtage.

Bevindt de getroffen leiding zich achter de muur? Dan loopt het water in de muren en blijft het lek langer onder de radar. Zo’n lek moet je laten opsporen door een lekdetectiebedrijf. Wanneer de leiding zich buiten de muur bevindt, kun je het lek gemakkelijker zelf opsporen.

Dergelijk lek kan zich overal in huis waar leidingen zich bevinden voordoen.

2. Afvoerbuis

Ook een afvoerbuis is vatbaar voor lekkages. Zo’n lek ontstaat meestal tijdens het klussen. Boor je in de muur, en komen er waterdruppels door de opening? Dan heb je waarschijnlijk een afvoerbuis beschadigd en heb je een ongewenst gat gecreëerd.

Sanitaire voorzieningen en gootstenen zijn voorzien van afvoerbuizen. Een lek in de afvoerbuis ontstaat dus meestal in badkamers en keukens.

3. Lekkende radiatoren

Een lek in een radiator kan voor heel wat problemen zorgen. Niet enkel zorgt het lek voor waterschade aan de radiator en de woning, je energieverbruik schiet ook de hoogte in. Een interne lekkage aan de radiator zorgt ervoor dat de radiator immers een stuk minder efficiënt werkt. De centrale verwarming zal hierdoor veel meer verbruiken.

4. Daklekkage

Tot slot kun je ook te maken hebben met een lekkage aan het dak. Dat soort lekkages komt het meeste voor. Een dak heeft meerdere zwakke plekken, waardoor het gemakkelijk kan gaan lekken.

Er zijn heel wat oorzaken voor een lekkend dak:

  • Verstopte of beschadigde dakgoot. Als je de dakgoot niet regelmatig schoonmaakt, kan die verstopt raken. Bladeren en vuil verzamelen zich namelijk snel in de dakgoot, zeker tijdens de herfst. Een verstopte dakgoot kan lekken, en zo verder beschadigd raken.
  • Gebrekkige regenafvoer bij hevige regenval. Grote, diepe plassen op een plat dak zijn vaak het gevolg van een verstopte afvoer, of een fout in het afschot van het dak. Het verzamelde regenwater dringt door de naden van de dakbedekking naar binnen. Het gevolg daarvan is een vochtplek in huis.
  • Beschadigd daklood. Een beschadigd daklood, of een daklood dat niet meer goed overgaat, kan voor lekkages zorgen.
  • Slechte dakbedekking. Als de dakbedekking van een hellend dak scheurt, of de dakpannen of -leien niet meer op elkaar afsluiten, kan het dak lekken. Kapotte pannen kunnen zorgen voor lekken. Ook een plat dak met veel naden is vatbaar voor lekken. Zelfs waterdicht rubber op het dak kan lossen aan de randen, waardoor het dak begint te lekken.

Een lek aan het dak veroorzaakt vaak vochtproblemen op het plafond. De dakisolatie kan worden aangetast. Het water kan ook op de binnen- en buitenmuren voor vochtproblemen zorgen.

vochtbestrijding

Hoe een lekkage herkennen?

Naast een hoger energie- en waterverbruik door een lekkage zijn er andere tekens die je kunnen helpen een lekkage opsporen:

  • Vochtplekken. Er kunnen vochtplekken ontstaan rond de lekkende leidingen en afvoerbuizen, of onder een lekkend dak. Vochtplekken op het plafond onder een badkamer zijn een typisch signaal van lekkage.
  • Schimmel. Net als andere vochtproblemen kunnen lekkages de groei van schimmels veroorzaken. Schimmel vormt zich liefst op donkere, vochtige plekken. Een allergische reactie van de luchtwegen of huid kan de aanwezigheid van schimmel verraden nog voor je de plek waarneemt.
  • Ongedierte. Onder meer zilvervisjes gedijen goed in vochtige ruimtes. Ook andere insecten, ratten en muizen zijn dol op ruimtes waar veel vocht is.
  • Muffe geur. Vocht zorgt voor een muffe geur in huis.
  • Formaldehyde. Verschillende soorten bouwmateriaal bevatten formaldehyde. Wordt dat materiaal aangetast door vocht? Dan komt formaldehyde vrij. Dat giftige gas heeft een vieze geur die zich kan verspreiden over de woning.
Lekkage plat dak

Lekkages snel en eenvoudig opsporen

Sommige lekkages kun je erg eenvoudig vaststellen. In de meeste gevallen blijft een lekkage echter lang onder de radar. Je moet dan zoeken waar de lekkage precies zit.

Vermoed je dat je te maken hebt met lekkages? Dan schakel je best zo snel mogelijk een lekdetectiebedrijf in.

Een lekkage expert kan lekkages op verschillende manieren vaststellen. Gelukkig zijn er daarvoor heel wat methodes waarvoor geen hak- en breekwerk nodig is.

  • Vochtmeting. Een vochtspecialist meet de relatieve vochtigheid van de materialen in je woning. Zo kan die vaststellen of er een lek is, en waar het zich bevindt.
  • Endoscopie. De lekkage expert gebruikt een kleine camera met een wendbare kop om lekkages in leidingen te detecteren.
  • Traceergas. Er wordt druk op de leidingen gezet met traceergas. De specialist gebruikt vervolgens speciale apparatuur om op te sporen waar het gas uit de leidingen lekt.
  • Ultrasone lekdetectie. Hoogfrequente geluidsgolven verraden de locatie van het lek.
  • Thermografische infraroodcamera. Deze camera meet temperatuurverschillen tussen het water in de leidingen, en het water dat uit de leidingen lekt. Deze methode is bijzonder nauwkeurig.
  • Rooktest. Een lek in de gevel of het dak kun je vaststellen met de rooktest. De lekkage expert spuit rook tegen de buitengevel of het dak. Komt er rook naar binnen? Dan verraadt die rook waar het lek zit.
  • Kleurstoftest. Deze test is ideaal voor drukloze leidingen. Het lek laat de gekleurde vloeistof ontsnappen, en wordt zo zichtbaar.
  • Druktest. De specialist verhoogt de druk op het leidingwerk om vast te stellen of er sprake is van een lekkage.
Doorslaand Vocht Herkennen

Verzekering vochtschade

De kosten voor het herstellen van een lekkage kunnen erg oplopen. Gelukkig kun je in veel gevallen beroep doen op een tussenkomst van je verzekering.

Een lekkage expert stelt bij detectie een document op waarin uitgebreid over het lek wordt gerapporteerd. Dat rapport is erg belangrijk voor de verzekeraar om de mate van terugbetaling te bepalen.

Laat ook bij de herstelwerken een rapport opmaken door de dakwerker of loodgieter. Maak zeker ook zelf een lijst van alle beschadigingen, en voeg zoveel mogelijk beeldmateriaal toe.

Afhankelijk van je verzekering worden verschillende zaken al dan niet gedekt. De verzekeraar betaalt de kosten van de lekdetectie meestal terug. Daarnaast kun je vaak rekenen op een tussenkomst bij waterschade door…

  • Stijgend rioolwater, hevige neerslag, onweer en andere onvoorziene omstandigheden.
  • Lekkages aan het dak en de dakgoot.
  • Bevroren en gesprongen leidingen.

Gevolgschade door een lekkage wordt in veel gevallen vergoed door de verzekering. Een opstalverzekering zal schade aan de woning dekken. Het gaat om alle elementen die vastzitten aan het huis, bijvoorbeeld de muren, het dak en het leidingwerk.

De inboedelverzekering dekt kosten door schade aan je inboedel. Denk daarbij aan alles wat los zit: zetels, bedden of een televisie.

Het is opletten geblazen in bepaalde situaties. De schade wordt bijvoorbeeld niet vergoed bij

  • Nalatigheid. Laat je een dakraam openstaan tijdens een storm, of sluit je de buitenkraan niet af tijdens de winter? Dan komt de verzekering niet tussen.
  • Achterstallig onderhoud. Zorgen loszittende dakpannen voor een lekkage, en heb je die niet tijdig laten terugleggen? Dan had je de schade zelf kunnen voorkomen door het dak te onderhouden. Bewaar dus ook zeker elke vorm van bewijs dat je dergelijke herstellingen hebt laten uitvoeren. Let wel, ook schade door onvakkundige werken aan de leidingen is een reden voor het niet dekken van de schade.
  • Dijkbreuk. De meeste verzekeraars voorzien geen tussenkomst bij schade door een dijkbreuk. In sommige gevallen zorgt de overheid hier wel voor een compensatie.
plat dak lekkage

Wat kost het opsporen en herstellen van lekkages?

Hoeveel kost het opsporen en herstellen van een lekkage in huis? De kosten zijn opgedeeld in de prijs voor de detectie, en de prijs voor het herstellen van het lek. Het repareren van waterschade kan voor extra kosten zorgen.

Op zoek naar een specialist?
Vraag gerust professioneel advreis

1. Opsporen van lekkages: prijs

Hoeveel de lekdetectie kost, is grotendeels afhankelijk van de detectietechniek. Daarnaast is ook de oppervlakte die wordt nagekeken van belang. Het nakijken van een enkele leiding is bijvoorbeeld goedkoper dan het controleren van het volledige leidingwerk.

Je mag rekenen op een gemiddelde prijs van 300 tot 500 euro. Om te verzekeren dat je de lekdetectie aan de meest voordelige prijs laat uitvoeren, vergelijk je best verschillende offertes.

2. Herstellen van lekkages: prijs

De prijs voor het herstellen van lekkages is erg uiteenlopend. Het soort lek en de omvang dicteren de nodige herstelmethode. Die methode en de omvang van de herstellingswerken bepalen de prijs. De correcte uitvoering van deze herstelwerken zijn wel van essentieel belang.

Lekt het dak? Dan is het bijvoorbeeld mogelijk dat er enkel beschadigd daklood vervangen moet worden. Wanneer het lek voor schade aan de dakbedekking zorgt, moet die schade natuurlijk ook hersteld worden. En zo kunnen de kosten oplopen.

Een waterleiding die goed bereikbaar is, valt eenvoudiger te herstellen dan een leiding die diep in de muur zit. Breekwerken doen de prijs voor de herstelling stijgen. Ook in dit geval kan het nodig zijn om bijvoorbeeld aangetast isolatiemateriaal te vervangen. Uiteraard stijgt daarmee de kostprijs.

Ook voor het laten herstellen van lekkages is het aangewezen om verschillende offertes te vergelijken. Zo garandeer je je van de meest voordelige prijs voor de herstellingswerken.

Opstijgend vocht witte uitslag

Info, advies en prijzen op maat ontvangen? Vergelijk gratis 1 of meerdere offertes

Laat een lekkage zo snel mogelijk opsporen en herstellen door een specialist. Vul onderstaand offerteformulier zo volledig mogelijk in. Via onderstaand formulier ontvang je gratis vrijblijvende offertes en advies van lekkage experts in jouw omgeving.

Je kunt makkelijk heel wat kosten besparen door de prijzen van verschillende aanbieders te vergelijken. In enkele klikken ben je dan ook een belangrijke stap dichter bij het herstellen van het lek.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Waar heeft u een vochtprobleem?
2*. Welke vochtproblemen kan u herkennen?
3*. Bent u eigenaar of huurder van het gebouw?
4*. Wanneer wilt u dat een specialist in vochtbestrijding ingrijpt?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Vochtbestrijding
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Vochtbestrijding