Wat is doorslaand vocht?

Je hebt te maken met doorslaand vocht wanneer regen- of ander water de buitenmuur indringt. In een normale situatie kan vocht (doorgaans regenwater) niet in de gevel trekken. De buitenschil zou de woning tegen vocht moeten beschermen maar poreuze muren kunnen hier wel eens kunnen tekortkomen. Dan kan je best doorslaand vocht behandelen vooraleer er structurele problemen ontstaan.

Na verloop van tijd kan het echter dat de buitenschil verzwakt. Doorslaand vocht komt dan ook voornamelijk voor bij oudere woningen met verouderde gevels. De buitenmuren kunnen poreus worden, of beschadigd raken. In zo’n gevallen krijg je last van doorslaand vocht. Dan komt vocht bijvoorbeeld binnen via versleten voegwerk spleten of ander gescheurd metselwerk van de beschadigde buitenmuren.

In eerste instantie ontstaat het vochtprobleem vaak op de buitengevel. Er kunnen bijvoorbeeld vochtplekken ontstaan.

Pak je het probleem niet tijdig aan? Dan kan de gevel verzadigd raken en kan het water naar binnen dringen. Gaat het eerder om een beschadiging, dan zal het doorslaande vocht al sneller de binnenmuren aantasten.

Doorslaand Vocht Herkennen

Er zijn verschillende oorzaken voor problemen met doorslaand vocht. We sommen even de oorzaken van doorslaand vocht voor je op:

 • Buitenmuren die poreus zijn geworden, vaak onder invloed van het weer en temperatuurswisselingen.
 • Beschadigingen aan de gevel, bijvoorbeeld in het voegwerk of aan de stenen.
 • Beschadigde raamkozijnen.
 • Constructiefouten, bijvoorbeeld een fout in de dakoversteek.
 • Een doorhangende of lekkende dakgoot of regenpijp.
 • Te veel regenbelasting (in combinatie met onvoldoende waterwering).
 • Foute afwerking van de buitenmuur, bijvoorbeeld geen ademende gevelbekleding.

Een vochtspecialist kan je helpen om de ware oorzaak vast te stellen met oog op doorslaand vocht behandelen.

Hoe doorslaand vocht herkennen?

Omdat het doorslaand vocht veelal langs boven binnenkomt, ontstaan de eerste vochtplekken vaak wat hoger op de binnenmuur. Bij optrekkend vocht zal je de eerste tekenen onderaan de muur vinden. De vochtplekken kunnen ervoor zorgen dat behangpapier en verf loskomen, en pleister beschadigd raakt. Ook schimmelgroei kan een probleem met doorslaand vocht verraden.

Toch zie je de eerste tekenen veelal op de buitenmuur. Zo kan de gevel vocht- en zelfs schimmelplekken vertonen. Ook zwarte vegen bovenaan de buitenmuur, mos en gescheurd metselwerken kunnen een indicatie zijn van dergelijk vochtprobleem.

Veel voorkomende plekken voor doorslaand vocht

Enkele plekken die in het bijzonder worden aangetast door doorslaand vocht, herkennen zou hier geen probleem mogen zijn:

 • Buitengevel.
 • Spouwmuur.
 • Binnenmuur, voornamelijk hoger aan de muur.
 • Salpeteraanslag op bakstenen.

Ook doorslaand vocht in de kelder is een veelvoorkomend probleem.

Gevolgen doorslaand vocht

Net als andere vochtproblemen, zoals optrekkend vocht, kan doorslaand vocht voor heel wat problemen zorgen. Zo kun je te maken krijgen met lelijke vochtplekken en loskomende bekleding, zowel binnen- als buitenshuis.

Schimmel aan de buitengevel is een doorn in het oog, maar kan binnenshuis een ware ravage aanrichten. Enerzijds kan schimmel de muren, het meubilair en spullen in huis aantasten. Anderzijds vormt schimmel een gevaar voor de gezondheid.

Vocht kan ook het isolatiemateriaal aantasten en de isolerende functie sterk verminderen. Een onopgelost vochtprobleem kan na verloop van tijd zelfs een risico vormen voor de bouwkundige constructie van je woning.

Tot slot kan een onbehandeld vochtprobleem mettertijd enkel ernstiger worden. Vocht dat de gevel intrekt, zet uit wanneer het vriest. Zo raakt de gevel steeds meer beschadigd, waardoor bij een nieuwe regenbui nog meer vocht naar binnen komt. De muren en de constructie van je woning worden daarnaast steeds zwakker en weker naarmate meer vocht wordt opgenomen.

Je laat een vochtprobleem dan ook best zo snel mogelijk aanpakken door een vochtspecialist.

Op zoek naar een specialist?
Vraag hier uw offertes!

Hoe doorslaand vocht behandelen?

Blijf niet zitten met doorslaand vocht en laat je buitenmuur behandelen. Voor je het weet is de volledige woning aangetast, en is de schade niet meer te overzien. Met onderstaande methodes kun je de doorslaand vocht behandelen en doeltreffend aanpakken. Van preventie tot genezing: de belangrijkste oplossingen ontdek je hieronder.

Doorslaand vocht – Methode 1: Vochtwerende verf

Een eerste, preventieve methode om problemen met doorslaand vocht te bestrijden is het gebruik van vochtwerende verf. Deze methode is niet efficiënt wanneer er al sprake is van een vochtprobleem. Een bestaand vochtprobleem moet je eerst aanpakken voor je vochtwerende verf gebruikt.

Vochtwerende verf kun je zowel binnen- als buitenshuis gebruiken, wil je doorslaand vocht behandelen. In vochtige ruimtes zoals de badkamer of de keuken kan deze verf zeer doeltreffend werken. Ook de gevel kun je met vochtwerende verf laten behandelen.

Richtprijs: 20 tot 40 euro per vierkante meter.

Vochtwerende Verf Doorslaand Vocht

Doorslaand vocht – Methode 2: Muren impregneren

Je gevel impregneren of hydrofoberen is een van de meest efficiënte manieren om een probleem met doorslaand vocht te verhelpen. Het is wel belangrijk om de gevel eerst te reinigen en indien nodig te herstellen vooraleer je aan de slag gaat met muren impregneren. Bij buitenmuren waarvan bijvoorbeeld het voegwerk beschadigd is, heeft impregneren weinig zin.

Om de gevel te impregneren wordt een impregneermiddel aangebracht. Het middel trekt vervolgens in de gevel, en laat een waterafstotende laag achter. Zo is je woning opnieuw beschermd tegen doorslaand vocht.

Een bijkomend voordeel van je gevel laten impregneren is dat het impregneermiddel de gevel ook beschermt tegen vuil. Mos en roet kunnen zich bijvoorbeeld minder gemakkelijk hechten aan een geïmpregneerde gevel.

Richtprijs: 8 tot 12 euro per vierkante meter.

Muur Impregneren Doorslaand Vocht

Doorslaand vocht – Methode 3: Nieuwe gevelbekleding

Dit is de meest drastische methode. Is de buitengevel ernstig beschadigd, dan is het opnieuw bekleden van de gevel vaak de enige resterende oplossing. In veel gevallen is het ook nodig om nieuwe isolatie aan te brengen.

Het kan sowieso raadzaam zijn om de gevel opnieuw te isoleren in de strijd tegen doorslaand vocht. Heeft de woning een spouwruimte? Dan kan de juiste spouwmuurisolatie de bescherming tegen vocht verhogen.

Kies voor gevelbekleding met goede waterkerende eigenschappen. Sierpleister, kunststof en keramische tegels zijn bijvoorbeeld zeer geschikt voor het bekleden van gevels die veel water te verduren krijgen.

Richtprijs: vanaf 40 euro per vierkante meter.

Doorslaand vocht – Methode 4: Muren injecteren

Ligt het probleem niet aan doorslaand vocht, maar aan opstijgend vocht? Dan is het injecteren van je vochtige muren de aangewezen oplossing.

Opstijgend vocht treft vooral oudere woningen zonder waterkering. Het vocht komt dan niet langs boven, maar via de onderkant van de woning naar binnen. Bij het injecteren van de muren wordt een speciale gel in de onderkant van de gevel geïnjecteerd. Die gel zorgt er vervolgens voor dat grondvocht niet meer via de muren omhoog kan kruipen.

Richtprijs: 100 euro per lopende meter.

Ontvangt u graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vul dan snel dit formulier in. Het is volledig gratis en vrijblijvend!
arrow Ontvang offertes

Hoeveel kost het aanpakken van doorslaand vocht?

Je woning behandelen tegen doorslaand vocht doe je al vanaf 8 euro per vierkante meter. Voor de gemiddelde rijwoning mag je rekenen op een totaalprijs van 480 tot 2.400 euro. Een vrijstaande woning behandelen tegen vocht kost je 960 tot 4.800 euro.

Laat je de woning opnieuw bekleden en/of isoleren? Dan kan de prijs natuurlijk nog verder oplopen, afhankelijk van het gebruikte materiaal voor je nieuwe gevelbekleding.

Methode Prijs
Vochtwerende verf € 20 – 40 per vierkante meter
Impregneren of hydrofoberen € 8 – 12 per vierkante meter
Nieuwe gevelbekleding Vanaf € 40 per vierkante meter
Injecteren tegen opstijgend vocht € 100 per lopende meter

Doorslaand vocht behandelen: Een vochtspecialist inschakelen? Vraag advies en vergelijk gratis offertes

Last van doorslaand vocht? Een vochtspecialist kan je helpen het probleem grondig te bestrijden. Vul onderstaand formulier in, en ontvang gratis en vrijblijvende offertes en advies op maat. Jij hoeft er dan enkel nog de beste aanbieder uit te kiezen voor jouw specifieke situatie! Zo ben jij in een mum van tijd verlost van doorslaand vocht.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Waar heeft u een vochtprobleem?
2*. Welke vochtproblemen kan u herkennen?
3*. Bent u eigenaar of huurder van het gebouw?
4*. Wanneer wilt u dat een specialist in vochtbestrijding ingrijpt?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Vochtbestrijding
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Vochtbestrijding