Prijs om schimmel op de muren te verwijderen

schimmel-op-de-muur.jpg

De totaalprijs van schimmelbestrijding is afhankelijk van de soort schimmel, de getroffen zone en de ernst van het probleem.

Prijs lekkage

Heb je last van schimmel op de muren als gevolg van een lekkage? Het verwijderen van de schimmel zal je gemiddeld  € 75 (3 m²) kosten.

Prijs grote ruimte

De totaalkost om schimmel te verwijderen uit de badkamer en jouw douche en/of bad opnieuw laten kitten kost je ongeveer € 150. Het verwijderen van een grote oppervlakte schimmel zal je in totaal ongeveer € 500 betalen.

Totaalprijs

Wat je gemiddelde kosten zijn zie je in onderstaande kostenoverzicht. 

ArbeidzaamGemiddelde prijs incl. materiaal, arbeid en btw
Schimmel verwijderen (3 m²)€ 75
Schimmel verwijderen en opnieuw vastkleven (4 m²)€ 150
Schimmel verwijderen en opnieuw schilderen (10 m²)€ 500

Deel van de kosten besparen

Je hebt een deel van de prijs voor het verwijderen van schimmel zelf in de hand. Je kunt zelf aan de slag gaan met soda of bleekwater. Kleine oppervlakte schimmel kan je zelf verwijderen. Onthoud dat je niet enkel de schimmel moet verwijderen, maar ook het vochtprobleem aanpakt.

Ontvangt u graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vul dan snel dit formulier in. Het is volledig gratis en vrijblijvend!
arrow Ontvang offertes

Hoe herken je schimmel op je muur?

Verschillende-soorten-schimmel-op-de-muren.jpg

Schimmelsporen zijn gevaarlijk voor je gezondheid en voor je woning. Daarom is het belangrijk om schimmel zo snel mogelijk te verwijderen.

Kenmerken van beschimmelde muren

Schimmels zijn goed zichtbaar. Je kan hen herkennen aan zwarte, witte of bruine vleksporen op de muren. De meest voorkomende kenmerken van schimmel op de muur zijn:

 • Muffe lucht
 • Vochtplekken
 • Afbladderend behang 
 • Zwarte puntjes op muren en plafonds
 • Witte pluizige aanslag
 • Condensatie

Gezondheidsklachten door vochtige binnenmuren

Schimmelsporen hebben negatieve gevolgen voor je gezondheid. Wanneer je langdurig blootgesteld wordt aan schimmel op de muur kan je volgende gezondheidsklachten tegenkomen:

 • Last van allergische reacties
 • Chronische ontstekingen in de longen
 • Longproblemen (astma)
 • Huiduitslag of irritaties (eczeem of jeuk)
 • Vermoeidheid
 • Hoofdpijn en/of migraine
 • Verkoudheidsklachten
 • Hooikoortsklachten

Onvoldoende ventilatie

Een slecht ventilatiesysteem veroorzaakt vocht, waardoor schimmels ontstaan. Leefvocht verlaat moeilijk de ruimte en de schimmelsporen verspreiden zich. Het installeren van een goed werkend ventilatiesysteem kan een oplossing aanbieden voor je schimmelprobleem. Voor advies of plaatsing van een ventilatiesysteem kan je best contact opnemen met een expert.

Schimmel op de muur door opstijgend vocht

Schimmels groeien het beste in vochtige en warme ruimtes en ze verspreiden zich door middel van sporen die in de vochtige lucht rondzweven.

Opstijgend vocht wordt veroorzaakt door problemen met de waterkering. Veel kelders hebben geen goede ventilatiemogelijkheden, waardoor condensatie kan optreden. Bij onvoldoende droge en frisse lucht kan het vochtprobleem stijgen naar een hogere verdiep (gelijkvloers). De muren nemen het grondwater op en kan er schimmel op de muur ontstaan. 

Als gevolg daarvan kan de bepleistering ernstig beschadigd raken. Je kan dit zowel op je binnen- als buitenmuren opmerken. De muren zullen vocht opnemen waardoor er schimmelplekken veroorzaakt worden. Daarom is het belangrijk dat je opstijgend vocht effectief aanpakt. Je moet een grondige inspectie uitvoeren om dit vochtprobleem op te lossen.

Schimmel op de muur door doorslaand vocht

Doorslaand vocht in huis ontstaat wanneer regenwater of ander vocht van buiten de gevel indringt. Dit moet snel aangepakt worden. Je woning zal slecht werkende isolatie bevatten waardoor je vochtige muren verkrijgt. Het zorgt voor structurele schade aan je woning. Denk aan gebrokkelde muurstukken, afbladderende verf, loskomende behang, vochtige buitenmuur en zwarte schimmels op de muren. Ook beschadigde gevels zijn vatbaarder voor doorslaand vocht in huis. Het probleem van doorslaand vocht in huis doet zich voor bij oudere gevels die poreus geworden zijn.

 • Regenwaterinfiltratie: water sijpelt door het dak en nestelt zich in plafonds of muren. Op lange termijn is er kans op schimmel op de muur.
 • Beschadigde buitengevel: scheuren en beschadigingen in het voegwerk kan leiden tot vochtopname in de muren. 
 • Lekkage: vocht uit de kapotte leidingen ontsnappen naar de muren, vloer of het plafond. Bij een lekkage gaat het vaak om nattere plekken.

Schimmel muren door hoge luchtvochtigheid

Eén van de oorzaken van schimmel op de muur is een hoge luchtvochtigheid. Dit komt vaak voor in de badkamer of keuken. Wanneer de luchtvochtigheid boven 60 % is, zal vocht blijven hangen in de ruimte en kunnen zwarte schimmels zich nestelen op het bovenste gedeelte van de muren of het plafond.

Op zoek naar een specialist?
Vraag hier uw offertes!

Soorten schimmels in huis

Er zijn op dit moment ongeveer 100.000 soorten schimmels beschreven. Sommige schimmels zijn gevaarlijker dan andere. In je huis vind je vooral volgende schimmelsoorten terug:

Zwarte schimmel

Zwarte schimmel komt vaak in gipsplaten, hout en vochtige ruimtes met vochtige lucht. Zwarte schimmel is gemakkelijk herkenbaar, door zijn zwarte vlekken, en is agressiever dan andere soorten. Als er een hoge mate van vocht in huis is, kan zwarte schimmel overal groeien en door de muur dringen. Zwarte schimmel bevat giftige stoffen die namelijk schadelijk zijn voor jouw gezondheid. Het verwijderen van zwarte schimmel op de muur kan je best overlaten aan een expert.

Meest voorkomende plaatsen van zwarte schimmelsGevolgen voor je gezondheid
Ramen/kozijnen 
Pijn aan zenuwen en gewrichten 
Hout Allergische reacties 
Muren en plafondLast van de luchtwegen of ademhalingsproblemen
LeidingenKeelpijn 
Gordijnen Vermoeidheid 
Matras Misselijkheid en zelfs braken
TextielIrritaties aan de slijmvliezen

Witte schimmel

Witte schimmel

Witte schimmel op de muur is een vervelend probleem. Er zijn enkele verschillen tussen zwarte en witte schimmel. Witte schimmel heeft een wollig en zacht structuur. De schimmelvorm komt meestal voor op voedsel en muren. Witte schimmel heeft een paar gevolgen voor je gezondheid en je woning.

Gevolgen voor je gezondheidGevolgen voor je woning
Ademhalingsproblemen en hoestenDoffe geur en lelijk uitzicht (schimmel en afbrokkelingen)
WeefselbeschadigingenHoudt vochtproblemen in stand

Salpeterzuur

Veel mensen verwarren salpeteruitslag met witte schimmel. Naast zwarte en witte schimmel komt salpeterzuur ook voor in een vochtige ruimte. Deze uitslag ontstaat als gevolg van opstijgend grondvocht. Salpeterzuur trekt vocht aan en ontstaat door een combinatie van vochtproblemen en chemische elementen in het grondwater. Daarbij reageert het chemisch element ammoniak op het kaliumcarbonaat in het metselwerk.

Dit zorgt voor de witte, pluizige uitslag, zowel aan de binnenkant als buitenkant van je woning. Salpeterzuur is gevaarlijk en schadelijk voor je gezondheid bij langdurige blootstelling. Zeker voor mensen met een verzwakt immuunsysteem.

 • Weefselbeschadiging
 • Ademhalingsproblemen
 • Duizeligheid
 • Misselijkheid
 • Allergische reactie

Schimmels verwijderen: zelf of laten doen? [Stappenplan]

Schimmel-bestrijden-op-de-muur.jpg

Het verwijderen van schimmel op de muur kan een DIY-project zijn. We zullen de vraag beantwoorden: Hoe kan je zelf schimmel schoonmaken en verwijderen?

Stap 1: voorzorgsmaatregelen

We raden je aan om voorzorgsmaatregelen te nemen. Je wilt niet alleen voorkomen dat je de rest van je huis besmet geraakt met schimmel, maar ook dat je geen schimmelsporen inademt. 

Draag een veiligheidsbril en handschoenen voor je de schimmel van de muur verwijdert. Voor schimmelsporen te vermijden, draag je best oude kleren en schoenen dat je achteraf kan weggooien. Zet een raamventilator in de ruimte tijdens het werk om lucht te ventileren. Beschimmelde materialen verpak je liefst in dubbele plastieken zakken.

Stap 2: vind de oorzaak van schimmel op de muur

Hoe ontstaat schimmel? Je moet eerst de juiste diagnose vaststellen. Weten welke soort schimmel je in je huis hebt en hoe groot de besmette oppervlakte is. Vervolgens moet je achterhalen wat de oorzaak is.

Stap 3: schimmel verwijderen 

Je kan schimmel verwijderen met behulp van schoonmaakmiddelen. Met baking soda kan je de schimmel op je muur verwijderen. Je los 6 gram soda op in een emmer met schoon water (1 liter). Daarna doop je een harde borstel in de emmer en schuur je over de klein oppervlak met schimmelplekken. Laat deze behandeling een paar uur intrekken. Als de zwarte schimmel nog steeds zichtbaar zijn, herhaal je de behandeling. Gebruik nooit een droge borstel over de schimmels!

Wanneer de schimmel verwijderen moeilijk is, kan je gebruik maken van bleekmiddel. Je mengt bleekwater (25 ml) met een emmer schoon water (1 liter). Je dept grondig een vochtige doek in het mengsel en wrijft over de beschimmelde muren. Is de schimmel de volgende dag nog steeds zichtbaar nadat je het hebt laten drogen? Dan herhaal je de behandeling.

Let op! Bepaalde schoonmaakmiddelen mag je niet met bleekwater mengen. Dit zorgt voor een giftig gas.

Stap 4: een expert inschakelen

Soms is de schimmel te groot om zelf aan te pakken. De schimmel op jouw muur verwijderen laat je best over aan een gespecialiseerde vakman. Je zal een expert moeten inschakelen om het schimmelprobleem op de koude oppervlakken en vochtige muren aan te pakken.

Weet je niet wat de onderliggende oorzaak is van de schimmel? Vraag ook hier dan hulp aan een expert!

Zelf schimmelgroei voorkomen

Witte en zwarte schimmel kunnen destructief zijn en moeilijk te stoppen. Daarom is voorkomen te allen tijde beter dan verwijderen. Er zijn verschillende methodes die je zelf kan doen om pro-actief te zijn.

Was buiten ophangen

was buiten hangen

Je kan schimmel voorkomen door je kleding te laten uitdrogen buiten, bij verse lucht. Vermijd ruimtes met een slechte ventilatie of vervuilde lucht.

Ruimte ventileren

open raam

Zorg voor voldoende verluchting binnen. Ventileren zorgt ervoor dat vochtige en vervuilde lucht naar buiten wordt afgevoerd. 

Tijdens het koken is het belangrijk dat je altijd de afzuigkap gebruikt voor voldoende ventilatie. Tijdens het douche of baden is het belangrijk om de deuren te sluiten en de condensatie te laten ontsnappen via een raam en frisse lucht binnen te laten. Goede ventilatie is de beste preventiemaatregel dat je kan nemen voor het vermijden van schimmel. Dit kan je doen door jouw raam open te laten.

Zorg er dan wel voor dat er niet te veel doorslaand vocht van buiten naar binnen dringt. Zo zal er opnieuw schimmel ontstaan.

Vochtgehalte reguleren

airco

Is jouw woning gevoelig voor vochtproblemen? Is een raam open laten niet genoeg? Dan kan je best een airconditioner gebruiken om het vochtgehalte in de lucht goed te reguleren.

Om definitief met schimmel af te rekenen moet je dus 3 dingen doen : het onderliggend vochtprobleem aanpakken, zorgen voor voldoende ventilatie en de schimmel van je muur verwijderen.

Hoe herken je schimmel op de muren

Hoe ontstaat schimmel? Kortom zijn schimmels te vinden op donkere, vochtige plekken. In huis tref je voornamelijk witte of zwarte schimmel aan, je kan natuurlijk een variant binnenhuis tegenkomen. Schimmel herken je door de doffe geur. Belangrijk is dat je schimmel zo snel mogelijk laat verwijderen. Schimmelsporen brengen gezondheidsproblemen met zich mee.

Schimmelprobleem in huis? Vraag advies en offertes aan experts

Schimmel op jouw muur verwijderen? Vraag gratis meerdere offertes op bij vochtbestrijders in jouw regio en vergelijk het aanbod. Je kan gemakkelijk prijzen vergelijken en de beste vochtexpert kiezen.  Deze offerte service is gratis en vrijblijvend.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Waar heeft u een vochtprobleem?
2*. Welke vochtproblemen kan u herkennen?
3*. Bent u eigenaar of huurder van het gebouw?
4*. Wanneer wilt u dat een specialist in vochtbestrijding ingrijpt?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Vochtbestrijding
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Vochtbestrijding