Hoe ontstaat vocht in de slaapkamer?

vocht behangpapier

Waar komt vocht in de slaapkamer vandaan? De oorzaken en gevolgen van een te vochtige slaapkamer.

De ‘klassieke’ vochtproblemen

Eerst en vooral: hoe wordt je slaapkamer zo vochtig?

1. Condensatievocht

Een van de meest voorkomende oorzaak voor een vochtige slaapkamer is condensatievocht. Als je over condens spreekt, denk je waarschijnlijk niet meteen aan de slaapkamer. Het meeste water verbruik je dan ook in keukens en badkamers.

De vochtige slaapkamer wordt dan weer onterecht over het hoofd gezien. Tijdens het slapen produceer je echter heel wat waterdamp.

Als we slapen, ademen we vaak diep in en uit. Daarbij komt heel wat vocht vrij. Ook zweet de gemiddelde mens nogal tijdens het slapen. Dat is helemaal normaal, maar zorgt er wel voor dat de luchtvochtigheid stijgt en je een vochtige slaapkamer hebt.

Als je de slaapkamer ruimte niet voldoende ventileert, kan dat vocht nergens heen. Het zet zich af op koude oppervlakken, zoals spiegels en ramen, maar ook muren en plafonds. En daar vormt het condens, een van de belangrijkste oorzaken van vochtproblemen.

2. Doorslaand vocht

Een van de meest voorkomende oorzaak voor een vochtige slaapkamer is ook doorslaand vocht. Je gevel wordt blootgesteld aan allerlei weersomstandigheden. Een goede gevel weet zich daar dan ook sterk tegen te houden. Helaas kan de bescherming van je gevel na verloop van tijd verminderen.

Raakt je gevel beschadigd of wordt die poreus, dan kan de gevel vocht opslaan. Je ziet dan vaak vochtplekken of zelfs schimmels verschijnen op de buitenmuren. Eens de buitenmuur verzadigd is, trekt het water naar binnen. Daar krijg je dan last van doorslaand vocht, bijvoorbeeld in een vochtige slaapkamer.

Vochtplekken en schimmels door doorslaand vocht tref je vaak aan vanboven of in het midden van de muur. Ook plafonds kunnen aangetast worden door doorslaand vocht.

3. Opstijgend vocht

Onder je woning en rond je kelder zit grondvocht, zeker als je in een natter gebied woont. Recent gebouwde huizen zijn daar tegen beschermd: die beschikken over een waterkering. Woningen van voor de jaren 80 beschikken vaak niet over zo’n ingebouwde bescherming. Dit type vocht komt alleen voor bij een vochtige slaapkamer op de begane grond.

Zonder degelijke waterkering of andere vorm van bescherming, kan grondvocht via de muren omhoog kruipen. In dat geval heb je te maken met opstijgend vocht of optrekkend vocht.

Ligt de vochtige slaapkamer op de begane grond? Dan kan die getroffen worden door opstijgend vocht of optrekkend vocht. Je vindt de eerste tekenen van opstijgend vocht laag op de muur, of op en achter de plinten.

Wanneer je woning over een kelder beschikt tref je de eerste sporen echter daar aan. Schimmel en vochtproblemen in de kelder verspreiden zich na verloop van tijd wel naar de rest van de woning.

4. Een lek in de leidingen

Vocht

Tot slot kan ook een lek de grote boosdoener zijn. Lekkages in de leidingen blijven vaak lang onder de radar. Zo’n lek is aanvankelijk vaak erg klein. Er komt dus niet zo bijzonder veel water door. Het kan zelfs enkele maanden duren voor je hier iets van merkt.

Het water stapelt zich echter wel op in de muren. Na verloop van tijd kan het lek ook vergroten, bijvoorbeeld wanneer de leiding gaat roesten. Ligt zo’n leiding achter de muren van je slaapkamer? Dan is een vochtige slaapkamer het gevolg.

Wat zijn de kenmerken van een vochtige slaapkamer?

vocht plafond

Heb je een vochtige muur in jouw slaapkamer? Je kan een vochtige slaapkamer op verschillende manieren herkennen. Aan de hand van de symptomen kun je vaak nagaan waar het vochtprobleem precies vandaan komt.

 • Muffe geur. Die muffe geur is veelal te wijten van schimmel.
 • Loskomend behang en schilferende verf. Vocht kan behang doen lossen en ook de hechting van de verf verminderen in een vochtige slaapkamer.
 • Vochtplekken. Een zeer duidelijk signaal. Vochtplekken zijn vaak nog zichtbaar zelfs wanneer ze opgedroogd zijn. Dit kan vaak voorkomen wanneer er een slechte ventilatie is in de kamer.

Een probleem met condens herken je aan waterdruppels op koelere oppervlakken, bijvoorbeeld op ramen of spiegels. In de buurt van of zelfs op die oppervlakken vind je vocht- of schimmelplekken.

Tekens van opstijgend vocht tref je dan weer onderaan de muur aan, bijvoorbeeld op de plinten. Gaat het om doorslaand vocht? Dan tref je vocht- en schimmelplekken hoger op de muur aan.

Gevolgen van een vochtige slaapkamer

vocht bed

Eerst en vooral kan een vochtprobleem in de vochtige slaapkamer meubels en materiaal aantasten. De muffe geur die vocht en schimmels verspreiden blijft gemakkelijk hangen in textiel.

Blijft het probleem duren, dan raakt ook de woning beschadigd. Het stopt niet bij loskomend behang of schilferende verf. Een onbehandeld vochtprobleem kan op termijn de bouwkundige constructie van je woning verzwakken.

Het grootste gevaar vormt een vochtige slaapkamer voor de gezondheid. Vocht kan inmiddels schimmels produceren. Veel mensen zijn allergisch aan schimmel. Allergische reacties kunnen zich voordoen als droge hoestbuien, geïrriteerde luchtwegen en ogen, vermoeidheid en hoofdpijn.

Zelfs zonder allergie kun je last krijgen van ziekteverschijnselen. Benauwdheid en ademhalingsproblemen behoren tot de mogelijke symptomen. Je huid krijgt het mogelijk ook zwaar te verduren. Zo kun je last krijgen van jeuk en huidirritaties. Vooral jonge kinderen en oudere mensen zijn erg gevoelig voor schimmel.

Vocht is niet enkel een broeihaard voor schimmels. Het bevordert ook de groei van ziektekiemen. Met een vochtprobleem word je dus ook sneller ziek. De ziektekiemen verspreiden zich sneller door de woning, waardoor je medebewoners elkaar sneller besmetten.

Je spendeert heel wat tijd in de vochtige slaapkamer. Het is dus zeker aangeraden om een vochtprobleem zo snel mogelijk te laten behandelen.

Op zoek naar een specialist?
Vraag hier je offertes!

Vochtproblemen in de slaapkamer effectief aanpakken

Een lek laat je uiteraard herstellen door een loodgieter. Maar wat te doen met de andere oorzaken van een vochtige slaapkamer?

Condensatievocht in de slaapkamer oplossen

Een te hoge luchtvochtigheid en condens in de vochtige slaapkamer is niet meer dan normaal. Condens ontstaat door ademen en te weinig ventilatie.

De meeste vochtige slaapkamers hebben last van condensatievocht. De beste oplossing voor problemen veroorzaakt door condens is ventilatie, frisse lucht of lucht droger dan binnen. Door een open raam of deur ontsnapt er heel wat vocht uit de vochtige slaapkamer. Vaak is de lucht droger dan de lucht al aanwezig in de kamer. Droge lucht kan helpen om condensatievocht kwijt te raken.

Soms volstaat handmatig verluchten niet. Het is dan nodig om in te zetten op echte ventilatie. Hier heb je meerdere mogelijkheden. Een afzuigsysteem, bijvoorbeeld. Verluchtingsroosters kunnen ook al heel wat heil bieden.

Ventilatiemethode Richtprijs
Verluchtingsrooster € 75 – 125
Afzuigventilator Vanaf € 20
Mechanisch ventilatiesysteem € 1.000 – 7.000

Oplossingen voor doorslaand vocht in de slaapkamer

Ook tegen doorslaand vocht kun je heel wat doen.

Een relatief eenvoudige, snelle remedie is het impregneren van de gevel. Hierbij wordt een hydrofoberend middel als beschermende laag aangebracht op de gevel. Het middel trekt in, en voorziet de gevel van een waterafstotende laag. Richtprijs muren impregneren: 8 tot 15 euro per vierkante meter

Zijn de vochtige muren te zwaar aangetast? Dan is de enige oplossing een gevelrenovatie. Laat de gevel in dat gevel bekleden met materiaal dat goed tegen vocht bestand is. Voorbeelden zijn sierpleister of crepi, keramische tegels en kunststof. Richtprijs: 40 tot 250 euro per vierkante meter.

Is je vochtige muur in een veel te slechte staat? Dan plaats je best gewoon een nieuwe gevel. 

Oplossing voor opstijgend vocht in de slaapkamer

Opstijgend vocht kan je dan weer herkennen doordat het onderaan de muur start en langzaam omhoog trekt. Opstijgend vocht kun je op twee manieren bestrijden:

 • Onderkappen van de woning. Bij deze methode breng je alsnog een waterkering aan. De werken zijn ingrijpend, dus je plant een onderkapping best in als onderdeel van een ruimere renovatie. Richtprijs: 100 – 150 euro per lopende meter.
 • Injecteren. Daarvoor spuit je een vochtwerende gel in de onderkant van de binnen- en/of buitenmuren. Die gel zorgt ervoor dat water niet meer omhoog kruipt. Richtprijs muren injecteren: 100 euro per lopende meter.
Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vul dan snel dit formulier in. Het is volledig gratis en vrijblijvend!
arrow Ontvang offertes

Tips om een vochtige slaapkamer te voorkomen

open raam
 • Houd je slaapkamer voldoende warm. Met een temperatuur van minstens 15 graden verminder je de kans op een vochtige slaapkamer en wordt de lucht droger. Jouw slaapkamer verwarmen met meer dan 18 graden maak je het beter niet, dat is nadelig voor de slaapkwaliteit. Te droge lucht is trouwens ook niet goed.
 • Ventileer met verse lucht! Volg de gouden regels: je ramen openzetten voor 15 tot 20 minuten zodat de vochtige lucht kan ontsnappen. In de winter volstaat een ventilatiesessie van 10 minuten. Langer dan 10 minuten ventileren is geen goed idee wanneer het buiten kouder is dan binnen. De kans bestaat dat er dan vocht naar binnen komt. Ventilatieroosters kun je wel altijd open laten staan. Tip: laat je slaapkamerdeur ’s nachts open om je kamer nog extra te ventileren.
 • Zet ’s nachts je deur een stukje open. Zo kan een deel van de vochtige lucht die vrijkomt bij het slapen alvast ontsnappen.
 • Open overdag je gordijnen. Schimmels geven de voorkeur aan donkere ruimtes. Met voldoende lichtinval maak je ze het moeilijker.
 • Nooit jouw was in de slaapkamer drogen. Handmatig drogen is dan wel energiebesparend, in de slaapkamer doe je het beter niet. Tijdens het drogen komt vocht vrij, wat de luchtvochtigheid wederom verhoogt en de kans op eventuele schimmel. Kun je de was nergens anders drogen? Zet de deur dan op een kier, of laat een raam openstaan. Volg hierbij natuurlijk wel de gouden regels van het ventileren.
 • Laat je beddengoed ’s morgens lekker liggen. Dat lees je goed: je bed opmaken draagt bij aan een te vochtige slaapkamer! Door je dekens weer over de matras te leggen, dek je de matras af. Vocht dat ’s nachts in de matras is gekropen, kan dan niet meer ontsnappen.
 • Zet een vochtvreter in je slaapkamer. Een vochtvreter of luchtontvochtiger zuigt vochtige lucht op, verzamelt de condens en laat de droge lucht weer vrij. Leeg het opvangbakje wel op tijd.
 • Vochtwerende verf op de slaapkamermuren. Dit is geen oplossing voor een vochtprobleem, maar werkt wel enigszins preventief. Vochtwerende verf plaats je best niet op een vochtige muur. Pas nadat het probleem is opgelast kan je dit gebruiken.

Advies en extra tips nodig? Stel je vragen aan vochtspecialisten en vergelijk gratis offertes

Last van een vochtige slaapkamer? Vocht in de slaapkamer laat je best aanpakken door gespecialiseerde vochtbestrijders. Dan kan je de oorzaak van het vochtprobleem best zo snel mogelijk tacklen.

Vul onderstaand formulier in, en ontvang gratis en vrijblijvende offertes op maat! Zo hoef je er enkel nog de beste aanbieder uit te pikken voor jouw specifieke situatie.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Waar heeft u een vochtprobleem?
2*. Welke vochtproblemen kan u herkennen?
3*. Bent u eigenaar of huurder van het gebouw?
4*. Wanneer wilt u dat een specialist in vochtbestrijding ingrijpt?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Vochtbestrijding
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Vochtbestrijding