Wat is de kimnaad? 

De kimnaad is de plaats waar de vloer en muur samenkomen. Al zijn je vloer en muren volledig waterdicht, het water kan nog steeds binnendringen via deze onderliggende voegen als die niet voldoende afgesloten zijn. Deze randen waterdicht maken is dus ook van belang. Het is wel belangrijk dat de vloerplaat en de muren zelf voldoende waterdicht zijn.

Dit kan je doen met bijvoorbeeld Bison Rubber seal. Bison Rubber seal beschermt door het gedeelte onder het grondoppervlak te behandelen. Ook bij een lekkende dakgoot kan je hier gebruik van maken. Rubber Seal is elastisch waardoor deze met de dakgoot mee uitzet en inkrimpt. met rubber seal zijn lekkages verleden tijd!

In badkamers kruipt het vocht bijvoorbeeld in deze kieren en zet zich zo vast in de constructie. Zo worden je muren vochtig waardoor er onder andere schimmelvorming kan ontstaan. In kelders kan vocht via de kimnaad de woning binnensijpelen wat kan resulteren in structurele waterschade en een vochtige kelder. 

Soms kan er ook vocht binnenkomen door daken, zeker bij een platte dak. De meeste platte daken hebben een bitumen dakbedekking, de gemiddelde levensduur hiervan is 10 tot 15 jaar. Het is dus belangrijk om eens in de 15 jaar de bitumen laag op het dak te vervangen. Controleer in de tussentijd het dak regelmatig op schade en scheuren in bijvoorbeeld bitumen laag, deze kunnen ontstaan door de invloeden van regenval-en uv-straling. 

Hoeveel kost het waterdicht maken van de kimnaad? 

Het dichten van de kimnaad kan op een aantal manieren. De belangrijkste twee zijn de naad behandelen met een waterwerend middel en het injecteren van de muur. Het grootste prijsverschil zit hem in het laten uitvoeren van de werken of deze zelf doen. Doorgaans blijft de kostprijs voor het waterdicht maken van de kimnaad onder de € 100 per lopende meter

Optie expert inschakelen: materiaal en arbeidskosten

Als je last hebt van opstijgend vocht en 100% zekerheid over de kwaliteit van de dichting. Neem je best contact op met een professioneel vochtbestrijder. Zij zullen een grondige vochtanalyse maken en je vochtprobleem aanpakken door je muren te injecteren. 

De kostprijs om je kimnaad te laten injecteren bedraagt ongeveer € 100 per lopende meter. In dit geval betaal je voor zowel het materiaal als voor de arbeidskosten. 

Optie doe-het-zelf: materiaalkosten

In sommige gevallen van insijpelend vocht, kan je het probleem zelf aanpakken met een afdichtingsmiddel.

Voor een doe-het-zelf oppervlakkige kelderbekuiping met een waterafstotend afdichtingsmiddel betaal je ongeveer € 17 per vierkante meter

Hoe de kimnaad waterdicht maken? 

Als je last hebt van vocht in je kelder, laat je dit best zo snel mogelijk herstellen. Er zijn verschillende producten die je kan gebruiken om grote en kleine oppervlakken waterdicht te maken.

Leer je hoe stap per stap kimnaden waterdicht maakt.

1. Met injectiemiddel 

Bij het injecteren van de kimnaad worden er gaten geboord richting de kimnaad waar men dan een waterafstotend injectiemiddel in spuit om de kimnaad waterdicht te maken. Dat verspreidt zich dan over in de constructie en zorgt dat de steen zelf hydrofoob wordt. 

De rechte en schuine kimnaad injecteren is de meest efficiënte methode om opstijgend vocht in de natte kelder te bestrijden.

Omwille van de complexiteit en precisie die met het injecteren van muren gepaard gaat, is het aangeraden om hiervoor een professioneel vochtbestrijder voor onder de arm te nemen. Met dit techniek zal de kimnaad keurig waterdicht worden!

vocht schimmel

2. Door afdichtingsmiddel 

Een goedkopere oplossing is het bekuipen van je kelder. Bij deze methode ga je aan de slag met een soort van hydrofobe verf om de hele kelderruimte te beschilderen. Je voorkomt hiermee dat het vocht in de kelder komt maar niet dat het in de muren trekt. 

Let erop dat je een product pakt dat geen schimmelwerende bestanddelen bevat. Siliconenkit glas is bij uitstek geschikt voor dit!

Probeer ook van buitenaf te beschermen. Heb je een houten terras? Zorg ervoor dat je tuinhout goed beschermd is. Bescherm houten bloembakken, gebruik waterdichte plantenbakken, enzovoort. Jouw tuinpalen beschermen is ook zeker belangrijk. Ook hier kan je gebruik maken van Bison Rubber Seal. Het hout is duurzaam beschermd en blijft langer mooi.

3. Scheuren en barsten herstellen 

Bij keldervloeren onder de waterspiegel is het nodig de kimnaad waterdicht te maken. Een minder drastische vorm van kelderbekuiping is het herstellen van scheuren en barsten in je kelder met een hydrofobe verf. Dit kan je ook doen met waterdichte cementering of rubber seal.

Voor een maximale hechting breng je best 2 à 3 lagen aan over de schuine kimnaad.

Kimnaad-herstellen.jpg

Oorzaken van scheuren in de kimnaad 

Als je last hebt van vocht in je kelder dan is de kans zeer groot dan er scheurtjes in de constructie zitten. Om deze zo snel mogelijk te herstellen, moet je ook weten wat de oorzaak is. Neem daarom contact op met een professioneel vochtbestrijder zodat zij een vochtanalyse kunnen uitvoeren en de juiste oorzaak kunnen bepalen. 

Oorzaak 1: Constructiefout(en)

Hoewel de kans zeer klein is dat er een constructiefout in geslopen is, is het wel een probleem dat voorkomt. Bij constructiefouten kan je best beroep doen op een ervaren vakman om deze fouten te herstellen.

Oorzaak 2: Werken in de buurt of omgeving

Als er zware werken in de buurt zijn, kunnen er door trillingen of wijzigingen van het grondwater kleine scheurtjes ontstaan in kelders. 

Oorzaak 3: Waterlekkage

Denk bij een waterlekkage voornamelijk aan fenomen zoals opstijgend grondwater of insijpeling door hevige regenval. De kelder dichten is een mogelijkheid om dit te voorkomen.

Aanvullende maatregelen die je kan nemen 

In sommige gevallen zal het niet voldoende zijn om de kimnaad waterdicht te maken om het vochtprobleem aan te pakken. Dan kan je altijd nog beroep doen op kostelijke ingrepen zoals een kelderdrainage of een hele eenvoudige oplossing: kelderventilatie.

Kelderdichting en kelderdrainage 

Bij het kelder dichten wordt er een watervaste mortellaag aangebracht over zowel vloer als muren. Deze kelderbekuiping zorgt ervoor dat vocht de keldermuren niet meer kan doorsijpelen. 

Heb je last van erg veel vocht? Dan kan het handig zijn eens te kijken naar een kelderdrainage. Hiermee bouw je een drainagesysteem in je kelder in. Zo kan binnensijpelend water weggevoerd worden voordat deze schade kan berokkenen.

coating kelder

Kelderventilatie

Indien je beschikt over ramen of verluchtingsluiken is kelderventilatie een redelijk eenvoudige maatregel. Veel vochtproblemen kan je al oplossen door de ruimte regelmatig te verluchten. Dan is jouw kelder dichten niet per se noodzakelijk.

De meeste kelders beschikken echter niet over zulke openingen. Daarom kan je kiezen voor verschillende soorten ventilatieroosters en zelfs een mechanische ventilator. 

Wil je een professionele vochtexpert inschakelen? Vergelijk gratis 1 of meerdere offertes

Wio juij jouw kelder dichten? Moeten jouw kimnaden waterdicht gemaakt worden? Via onderstaand formulier kan je gratis en vrijblijvend offertes aanvragen om jouw kelder zo voordelig mogelijk vochtvrij te maken.  Zo kan je prijzen vergelijken en de beste oplossing voor jouw specifieke situatie vinden.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Waar heeft u een vochtprobleem?
2*. Welke vochtproblemen kan u herkennen?
3*. Bent u eigenaar of huurder van het gebouw?
4*. Wanneer wilt u dat een specialist in vochtbestrijding ingrijpt?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Vochtbestrijding
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Vochtbestrijding