Wat kost het behandelen van opstijgend vocht?

Er bestaan verschillende methoden om opstijgend vocht te bestrijden. Afhankelijk van de door jou gekozen methode, de afmetingen van je muren en de toestand van het vochtprobleem zullen de richtprijzen voor opstijgend vocht behandelen variëren tussen € 100 en € 175 per lopende meter (exclusief btw, inclusief arbeidskosten).

In onderstaande tabel vind je de gemiddelde richtprijzen voor elke soort behandeling tegen opstijgend vocht.

Methodes voor de bestrijding van opstijgend vocht Gemiddelde richtprijzen per lopende meter (exclusief btw, inclusief arbeidskosten)
Muren injecteren Vanaf € 100
Muren onderkappen € 125 – 175
Ventilatiekokers € 115
Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Last van opstijgend vocht? Vraag advies en vergelijk gratis offertes
arrow Ontvang offertes

Opstijgend vocht herkennen en behandelen

Optrekkend vocht kan je voorkomen bij je binnen- en buitenmuren. Het is belangrijk om dit probleem tijdig te herkennen zodat je het kan behandelen.

Hoe opstijgend vocht herkennen?

Opstijgend vocht kan je aan de hand van volgende zaken herkennen:

  • Schimmels op de muur
  • Muffe geur in je ruimte
  • Vochtplekken op de muur
  • Verf, behang of pleisterwerk die van de muren loskomt
Vochtbestrijding

Wat zijn de oorzaken voor optrekkend vocht?

Er zijn meerdere oorzaken voor opstijgend vocht:

Ontbreken waterkering

Een waterkering is een waterdichte laag die het vocht tegenhoudt zodat het niet kan binnendringen in je woning. Opstijgend vocht kan ontstaan als je waterkering ontbreekt of beschadigd is.

Vocht door gebrek aan ventilatie

Een andere oorzaak voor optrekkend vocht in je woning is het gebrek aan ventilatie. Het laat condensvorming toe. Die condens zal zich hechten aan verschillende oppervlakten. Zo kan door opstijgend vocht, schimmel en mufheid ontstaan.

Vocht Opstijgend Vocht

Gevolgen van opstijgend vocht

Er kunnen heel wat kwaaltjes toegeschreven worden aan vocht. Opstijgend vocht brengt enkele negatieve gevolgen met zich mee. Het beschadigt niet alleen je woning, maar schaadt ook je gezondheid. Laat opstijgend vocht bestrijden en een groot deel van onderstaande gevolgen zullen ingeperkt worden.

Structurele beschadigingen ten gevolge van opstijgend vocht

Je kan schade aan je binnenmuren heel goed herkennen aan de schimmels, vochtplekken of de muurafwerking die loskomt. Bovendien kan er wegens het vocht en de schimmels een muffe geur in je ruimte rondhangen.

Schade door opstijgend vocht aan je buitenmuren zorgt daarentegen meer voor structurele beschadigingen. Zo kan de fundering van je woning aangetast worden en kunnen je bakstenen het ook begeven wegens het optrekkend vocht.

Bij structurele beschadigingen door opstijgend vocht is het verstandig om de hulp in te schakelen van een erkend vakman. Zij zullen werk leveren dat de integriteit van je woning zal behouden.

Opstijgend Vocht Witte Uitslag Vocht

Hoger energieverbruik

Als er opstijgend vocht is in je huis, dan ligt de gemiddelde luchtvochtigheidsgraad in je huis hoog. Dit zorgt ervoor dat je meer energie zal moeten verbruiken om het lucht in je huis te kunnen opwarmen.

Gezondheidsklachten in verband met opstijgend vocht

Vocht en schimmels in je huis gaan gepaard met allerlei gezondheidsklachten. Zo kan je een infectie aan je luchtwegen oplopen of een verkoudheid, hoofdpijn, keelpijn en gewrichtspijn krijgen.

Verminderde luchtkwaliteit en geurhinder

Slecht geventileerde ruimtes zoals een vochtige kelder kunnen al snel last hebben van een muffe geur. Het is zo dat vochtige muren het ademende karakter kan wegnemen waardoor het probleem verergert en ook de luchtkwaliteit in het gedrang komt.

vochtbestrijding vochtige muren

Opstijgend vocht aanpakken

We bespreken 3 doeltreffende methodes om opstijgend vocht effectief en efficiënt aan te pakken. Afhankelijk van de staat van je woning en je budget, vind je de meest geschikte oplossing voor jouw situatie.

Schakel een expert in om optrekkend vocht aan te pakken?
Opstijgend vocht behandelen: vergelijk gratis offertes

Methode 1: Muren onderkappen

De eerste methode die we bespreken is de door opstijgend vocht aangetaste muur onderkappen. Deze methode is niet zo populair in vergelijking met de 2 andere methodes. Dit komt onder andere doordat deze methode arbeidsintensief is, waardoor het ook prijzig kan zijn. Ook veroorzaakt het schade en veel stof. Bovendien is vochtige muren onderkappen niet overal toepasbaar.

Stap 1

In deze stap wordt er gezaagd in de muren, er worden namelijk horizontale sleuven gekapt of gefreesd in het metselwerk. Door het opstijgende vocht geen direct contact te geven met bovenliggende muur, blijft de schade door opstijgend grondvocht verder beperkt.

Stap 2

Wegens het kappen of frezen van de muren komt er een ruimte vrij. In deze ruimte wordt er een vochtkering geplaatst dat optrekkend vocht tegenhoudt. Deze vochtkering is in de meeste gevallen vervaardigd uit waterdichte kunststof.

Kostprijs onderkappen muren

De gemiddelde richtprijzen om je muren te onderkappen liggen tussen de € 125 – € 175 per lopende meter.

Opstijgend Vocht Behandelen

Methode 2: Injecteren van de muren

De tweede methode die we zullen bespreken is het injecteren van de muren. Deze methode is de meest populaire methode door de eenvoud en prijs ervan. Bij deze methode wordt er gewerkt met een vochtwerende gel of een ander vochtwerend product dat zich in de muur laat injecteren om zo last van opstijgend vocht tegen te gaan.

Een goede tip bij een koude vloer: Laat ook je vloeren injecteren tegen vocht. Opstijgend vocht vindt vaak zijn oorzaak in een koude vloer.

Stap 1

Er worden eerst gaten geboord in de muren, net boven het grondniveau. Elk gat wordt geboord om de 10 à 12 cm. Ze kunnen geboord worden in de binnenmuur of de buitenmuur.

Stap 2

Daarna worden de gaten opgevuld. Ze worden opgevuld met een vochtwerend vloeistof of gel. Dit vochtwerend middel zal uitzetten in de muren. Hierdoor kan het optrekkend vocht geen kant meer op en zal het tegengehouden worden.

Stap 3

Na deze procedures kunnen de muren drogen en opnieuw bekleed worden.

Kostprijs injecteren van muren

De gemiddelde richtprijzen om je muren te injecteren begint vanaf € 100 per lopende meter.

Vochtige Muren Injecteren

Methode 3: Plaatsen van ventilatiekokers

De derde methode die we gaan bespreken is een methode dat vooral in Nederland wordt toegepast. Deze methode noemt men ook wel het Carebrick-systeem.

De plaatsing

Men plaatst keramische ventilatiekokers in een vochtig muur van de buitengevel. Deze Carebrick elementen worden geplaatst op een hoogte van ongeveer 35 centimeter boven het grondniveau. De afstand tussen elk van de elementen bedraagt ongeveer een halve meter.

De werking

De werking van deze methode gebeurt als volgt:

In elk Carebrick element zijn er 2 openingen. Hierdoor ontstaat er een luchtstroom. Door een verdampingsproces koelt de lucht af waardoor er een koudebrug ontstaat.

Het aanwezige vocht in de muur trekt naar deze koudebrug en wordt door de luchtstroom naar buiten afgevoerd.

Kostprijs Carebrick vochtbestrijdingsysteem

De gemiddelde richtprijs om dit Carebrick vochtbestrijdingsysteem toe te passen op je muren ligt rond de € 115 per lopende meter.

Ventilatieschacht Vochtige Muren

Zelf doen of opstijgend vocht laten behandelen door een professionele vochtbestrijder? 

Het is aangeraden om een expert in te schakelen. Zij bezitten immers veel ervaring en uitgebreid kennis over hun vak. Ze kunnen de juiste diagnose maken van je situatie, en de meest gepaste methode zoeken om je vochtprobleem op te lossen. Ook voeren ze de behandeling van hun gekozen methode professioneel uit.

Bovendien krijg je garantie op de gebruikte producten en uitgevoerde werken tegen opstijgend vocht. Indien het opstijgend vocht probleem nog steeds niet opgelost zou zijn door de expert, dan lost de expert het kosteloos op.

Afhankelijk van je gekozen vakman kan die expert ook nog andere problemen wegwerken, zoals schimmels verwijderen of de muren opnieuw bepleisteren. Zo moet je maar 1 expert inschakelen voor je totaalproject.

Wist je dat je recht hebt op een verlaagd btw-tarief als je het opstijgend vocht laat behandelen en een professionele vochtbestrijder inschakelt, en indien je woning ouder is dan 10 jaar? Je betaalt dan slechts 6% btw op de materiaal- en arbeidskosten.

Vochtschade

Vocht in de muren zelf behandelen [Stappenplan]

Kan je zelf je muren injecteren? Jazeker! Het vraagt wel enige behendigheid en nauwkeurigheid. Bovendien is het financieel voordeliger om zelf je muren te injecteren. Volg het onderstaande stappenplan voor een feilloos resultaat.

Stap 1: Voorbereidende werken

Maak de mortelvoeg vrij zodat je het kan injecteren. Verwijder dus de plinten en lambrisering indien ze er zijn.

Indien het pleisterwerk aangetast is door het optrekkend vocht, moet je de pleister verwijderen tot 50 centimeter boven het hoogste punt van het optrekkend vocht in je muur. Indien het pleisterwerk niet is aangetast, dan verwijder je ze tot de hoogte van de eerste voeg boven de binnenvloerpas.

Stap 2: Boor gaten in de binnenmuur voor injecties

Meet de dikte van je muur. Stel de boordiepte in op de afstandhouder van je boormachine. De boordiepte bedraagt 2 centimeter minder dan de dikte van je muur. Je kan ook een stukje tape plakken rond je boor op de gewenste boordiepte.

Langs 1 zijde van je muur maak je horizontale boorgaten in de voeg. Gebruik een boordiameter van 12 millimeter.

Stap 3: Injecteer de emulsiegel

Breng de spuitmond van je injectiegel volledig in je boortgat, en trek enkele centimers terug. Vul daarna dat boortgat gelijkmatig op. Zorg ervoor dat er nog 1 centimeter van het muuroppervlak niet opgevuld is. Want na het opvullen met de emulsiegel moet je dat gat onmiddellijk kunnen dichten met cementmortel.

Indien je gemorst hebt met de emulsiegel, kan je het meteen afwassen met warm water en zeep.

Muur Onderkappen Opstijgend Vocht

Opstijgend vocht? Doe beroep op een professionele en erkende vochtexpert

Last van opstijgend vocht? Opstijgend vocht komt vrij vaak voor in onze contreien en kan op heel wat verschillende manieren opgelost worden, daarom is het aangeraden om een professional in te schakelen. Zij bezitten immers veel kennis, en hebben reeds veel ervaringen achter de rug.

Via onderstaand formulier kan je gratis en vrijblijvend advies en offertes aanvragen om het opstijgend vocht in jouw huis aan te pakken. Zo kan je voor jezelf prijzen vergelijken, en zal je een oplossing op maat vinden voor jouw situatie met opstijgend vocht.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Waar heeft u een vochtprobleem?
2*. Welke vochtproblemen kan u herkennen?
3*. Bent u eigenaar of huurder van het gebouw?
4*. Wanneer wilt u dat een specialist in vochtbestrijding ingrijpt?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Vochtbestrijding
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Vochtbestrijding