Wat is het gevaar van schimmel in je huis?

Er bestaan verschillende soorten schimmels in huis. Schimmel in huis verschijnt vaak in kamers met enerzijds veel vocht of anderzijds een vochtprobleem, zoals opstijgend vocht of condensatievocht. Condensatievocht ontstaat door uitgeademde lucht, douchen, baden, kleding drogen aan een droogrek…

Een schimmel is niets anders dan een micro-organisme dat heel goed op vochtige oppervlakken groeit als ook de temperatuur gunstig is, net zoals andere levende wezens. Een hoge luchtvochtigheid in een warmte ruimte is het gedroomde klimaat voor het ontstaan en de verdere groei van schimmels.

Wanneer de minuscule schimmelsporen zich op een vochtig plekje hebben vastgezet, vermenigvuldigen zij zich met een duizelingwekkende snelheid en zorgen zij uiteindelijk voor de beroemde schimmelvlekken. Vochtproblemen, zoals opstijgend vocht en doorslaand, moeten zo snel mogelijk aangepakt worden.

Het is dan ook aangeraden deze soorten schimmels snel te bestrijden. Deze kunnen namelijk nadelige gevolgen met zich meebrengen, zowel voor je gezondheid als voor je woning. Het inademen van de muffe geur blijkt bijvoorbeeld te kunnen leiden tot allerlei aanverwante problemen, zoals diverse ademhalingsproblemen. Veel voorkomende lichamelijke klachten en symptomen zijn kortademigheid, astmatische klachten, irritatie van de luchtwegen en hoesten. Ook kan er huidirritatie en irritatie van de slijmvliezen optreden wanneer je in contact komt met schimmelsporen. 

De zwarte schimmel is een groot gevaar omdat deze hoge concentraties mycotoxinen kan verspreiden. Veel schimmelsoorten bevatten mycotoxinen, die schadelijker zijn naarmate hun concentratie hoger is. Ook kunnen ze huidirritatie en jeuk veroorzaken.

Zoals gezegd heeft schimmel ook belangrijke gevolgen voor je huis. Een schimmel is helemaal niet goed voor de structuur van de oppervlakken waarop het zich vastzet. Schimmels veroorzaken in eerste instantie donkere sporen op behang en pleisterwerk. In de loop der tijd worden deze vochtige muren zachter en zwakker en gaat het oppervlak vervellen of afbrokkelen

Ook zijn schimmelvlekken zeer moeilijk en gevaarlijk te verwijderen. Materialen die reeds zijn getroffen moeten in de regel worden vervangen of opnieuw worden geverfd. Indien de schimmel zeer diep is doorgedrongen, zal ook het pleisterwerk opnieuw moeten worden aangebracht.

Schimmel die op hout is gevestigd is zeer moeilijk te verwijderen. Daarnaast zijn ze op lange termijn ook gevaarlijk voor de structuur van je huis. Daarom moet je voorzichtig zijn met vocht in houtskeletbouw.

Wat zijn de verschillende soorten schimmels in huis?

Er kunnen tientallen soorten schimmels in je huis voorkomen, maar sommige komen vaker voor dan andere. Deze schimmelsoorten kunnen in kleur verschillen, maar binnenhuis kom je echter vooral de zwarte en witte schimmelsoorten tegen. Deze hebben allemaal verschillende oorzaken. De meest voorkomende oorzaak is optrekkend vocht, doorslaand vocht of condensatievocht. Vochtproblemen komen vaak voor in ruimtes waar vochtige lucht blijft circuleren en niet voldoende wordt afgevoerd. 

Hieronder worden de meest voorkomende schimmels in je huis onder de loep genomen.

Type 1: Alternaria

Alternaria is een schimmel met een fluweelachtige textuur. Je kunt het tegenkomen in badkamers of bij een wastafel, aangezien dit meestal een teken is van waterschade, zoals doorslaand vocht. Dit vind je meestal in bakstenen muren. Doorslaand vocht bestrijden is niet zo simpel. Je vraagt best hulp aan een erkende vochtbestrijder.

Deze schimmel laat bruine vlekken achter op de aangetaste oppervlakken. Schimmelsporen kunnen zelfs ernstige longaandoeningen en allerlei allergieën veroorzaken.

Alternaria

Type 2: Cladosporium

Deze soort schimmels groeien in zowel koude als warme gebieden . Het komt meestal voor op stoffen en houten oppervlakken en veroorzaakt ook allergieën.

Cladosporium

Type 3: Zwarte schimmel

Zwarte schimmel is een van de meest voorkomende schimmels in woningen. In eerste instantie zijn het kleine zwarte puntjes die zich op vochtige oppervlakken vormen, maar in de loop van tijd ontwikkelen ze zich tot een grote zwarte schimmel. De sporen van de zwarte schimmel in een vochtige omgeving is zeer toxisch, vandaar dat hij soms de giftige schimmel wordt genoemd.

Zwarte schimmel

Type 4: Huiszwam

De huiszwam is een vorm van schimmel, maar is vanwege zijn omvang veel sneller en gemakkelijker op te sporen. Net als andere schimmels komt huiszwam via de circulatie van schimmelsporen je huis binnen. Zodra de huiszwam zich aan een bepaald oppervlak heeft gehecht, zet hij zijn groei voort. Vooral hout ondervindt veel last van huiszwam, omdat het na verloop van tijd kan gaan rotten. Het kan zijn dat je complete houtstukken moet vervangen als de huiszwam al lange tijd aanwezig is.

Huiszwam

Type 5: Kelderzwam

Er is sprake van kelderzwam als er bruinrot verschijnt op het hout in je kelder. Het hout wordt bruin en is ook erg vochtig. Door zijn donkere kleur is de schimmel niet altijd gemakkelijk te herkennen. Voornamelijk de sporen verraden de aanwezigheid van de schimmels in de vochtige ruimtes. Ze verspreiden zich als lange, dunne wortels over alles wat op hun pad komt. 

Kelderzwam

De verschillende soorten schimmels zelf aanpakken

Het maakt niet uit welke soort schimmel het is, je verwijder het liefst zo snel mogelijk. Schimmel in vochtige ruimtes kan een probleem zijn dat je zelf kunt proberen op te lossen. In eerste instantie moet je ondervinden of er een onderliggend vochtprobleem is, zoals doorslaand vocht.

Ten eerste kan je altijd testen of de schimmel gevoelig is voor soda. Los hiervoor 50 tot 100 gram soda op in een volle emmer kraanwater. Nadat je een borstel in de oplossing hebt gedoopt, kan je proberen de schimmel weg te borstelen. Spoel vervolgens de schimmelvlek af met water. Als dat niet gewerkt heeft, kan je het altijd nog eens proberen met schoonmaakazijn. Dit middel werkt in de meeste gevallen tegen alle soorten schimmel in huis.

Als deze stap niet meteen resultaten oplevert, dan kan je altijd nog chloor gebruiken. Doe in een emmer warm water een paar flinke doseringen chloor en wrijf of besproei de schimmel. Spoel dan af met schoon water.

Een slechte ventilatie kan ook een oorzaak zijn van vocht. Het installeren van een mechanische ventilatie is dus zeker geen slecht idee.

Er bestaan natuurlijk allerlei andere soorten schimmels. Denk bijvoorbeeld aan salpeteruitslag. Deze wordt vaak Dit wordt vaak verward met witte schimmel. Salpeteruitslag, zo’n witte aanslag, is een teken van opstijgend grondvocht. Optrekkend vocht is grondvocht dat door het ontbreken van een goed functionerend vochtscherm via de fundering in de muren trekt.

Vind erkende schimmelbestrijders in jouw buurt en vergelijk gratis offertes

Heb jij schimmelvlekken op een vochtige muur ondervonden? Het bestrijden van de verschillende soorten schimmels is een intensief werk als je het probleem langdurig wilt oplossen. Het is ook beter voor het onderhoud van je hele woning om het vochtprobleem aan te pakken. Een erkende schimmelbestrijder kan een gerichte offerte maken op basis van een diagnose van de schimmel- en vochtplekken.

Om een beeld te krijgen van de kosten kan je verschillende offertes aanvragen bij verschillende specialisten. Door deze offertes te vergelijken, vind je snel de juiste specialist in je buurt voor jouw probleem.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Waar heeft u een vochtprobleem?
2*. Welke vochtproblemen kan u herkennen?
3*. Bent u eigenaar of huurder van het gebouw?
4*. Wanneer wilt u dat een specialist in vochtbestrijding ingrijpt?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Vochtbestrijding
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Vochtbestrijding