Muffe geur verwijderen in de kelder: tips

Met deze tips kun je een muffe geur zelf uit de kelder verwijderen. Let wel: die muffe geur kan een symptoom zijn van een vochtprobleem. Je kunt het symptoom met deze middeltjes bestrijden. Het onderliggend probleem blijft zich echter voordoen tot het wordt aangepakt.

Maak je kelder schoon

Een eerste stap in het bestrijden van muffe kelderlucht is een grondige schoonmaakbeurt. Met een gewoon reinigingsproduct, een dweil en wat vodden kom je vaak al ver.

Door de kelder wat regelmatiger te reinigen, kun je veel aangename luchtjes vermijden. Zeker vochtig vuil kan een voedingsbodem vormen voor schimmels.

De onmisbare bondgenoot: gebruik citroen (en andere huismiddeltjes)

Citroen is het ideale middel om een muffe geur te verwijderen, zo ook uit de kelder. Je kunt bijvoorbeeld wat vers citroensap door je reinigingssopje mengen wanneer je de kelder schoonmaakt.

Na de poetsbeurt kun je een citroen gebruiken om nieuwe, onaangename geurtjes te vermijden. Snijd daarvoor een citroen in twee, en maak de vrucht leeg. Vul de schil met zout, en leg de citroen in de kelder. De citroen neutraliseert de muffe geur. Vervang de citroen wanneer de werking afneemt.

Net als citroen is ook azijn een uitstekend wapen tegen muffe geuren. Azijn absorbeert en neutraliseert geurtjes. Wat azijn bij je sopje is dan ook de ideale toevoeging om die muffe geur uit je kelder te verwijderen.

Een kommetje azijn in een onwelriekende ruimte kan evenzeer wonderen doen. Vervang het kommetje na een tweetal weken.

Tref je schimmel aan? Dan kun je dat deels bestrijden met onder meer fruitzuur of ozon. Houd er wel rekening mee dat deze aanpak niet volstaat. De muffe geur zal tijdelijk verdwijnen, maar schimmel blijft terugkomen. Tot je het onderliggend probleem aanpakt, natuurlijk.

Verwijder oude spullen uit de kelder

Vuilnis stockeren in de kelder is geen goed idee. Zeker wanneer de kelder muf ruikt, kun je vuilnis beter elders bewaren, bijvoorbeeld in de tuin.

Niet enkel vuilnis draagt bij tot een onaangename geur in de kelder. Ook andere spullen kunnen een muffe geur verspreiden. Oude tapijten absorberen bijvoorbeeld heel wat vocht en stof. Die combinatie kan voor een muffe geur zorgen. Ook karton houdt veel vocht vast.

Een extra risico bij absorberend materiaal is schimmelvorming. Zeker wanneer de kelder niet voldoende geventileerd is. Het duurt vaak niet lang voor de schimmel zich verspreidt naar de keldermuren.

Verluchten

Kelderraam-open-zetten.jpg

Niet enkel de spullen die je in de kelder stockeert kunnen vochtig worden. Ook de muren, vloeren en het plafond van de kelder zijn vatbaar voor vocht. Waar het in kelders vaak aan ontbreekt, is ventilatie. En dat heeft nare gevolgen wanneer je te maken hebt met vocht.

Vocht in de kelder verdampt, en blijft in de lucht hangen. Het vocht zet zich af op koelere oppervlakken, bijvoorbeeld de muren van je kelder. Zo ontstaat condensatievocht. Dat vocht kan dan in de muren dringen, en voor problemen zorgen.

Zet dagelijks een tiental minuten je kelderraam open om verse lucht binnen te laten. Oude, vochtige lucht vliegt dan vanzelf weer naar buiten.

Verlucht bij voorkeur tijdens de koelere uren van de dag, zeker in de zomer. Wanneer je op hete zomerdagen ventileert stijgt de temperatuur in de kelder. Schimmels, maar zwammen in het bijzonder, gedijen ontzettend goed in warme en vochtige ruimtes.

Met een goede luchtcirculatie kan de luchtvochtigheid dalen. Zo beperk je al heel wat vocht- en schimmelproblemen!

Ontvangt u graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vul dan snel dit formulier in. Het is volledig gratis en vrijblijvend!
arrow Ontvang offertes

Het installeren van een ventilatiesysteem in je kelder

ventilatiesysteem-installeren-1.jpg

De combinatie van een hoge luchtvochtigheid en een gebrek aan ventileren, vormt de ideale broedplaats voor schimmels. Schimmel is dan ook een van de meest voorkomende oorzaken van een muf ruikende kelder.

Daarnaast kan (condensatie)vocht de bouwkundige constructie van de kelder in gevaar brengen. De kelder vormt een belangrijk onderdeel is van de fundering van je woning. Je pakt dat probleem dus best zo snel mogelijk aan.

Natuurlijk of manueel verluchten volstaat in sommige gevallen als oplossing. Dat is echter lang niet in elke kelder het geval. Bij een erg hoge luchtvochtigheid kan een ventilatiesysteem wonderen doen.

Ventilatiesysteem A

Een eerste optie is ventilatiesysteem A. Dat bestaat uit ingebouwde ventilatieroosters, en is niet mechanisch. Het ventileren gaat met dit systeem vanzelf. Oude, vochtige lucht kan uit de kelder ontsnappen. Verse lucht kan weer naar binnen.

Voordelen:

  • Goedkoop.
  • Eenvoudige plaatsing.
  • Weinig onderhoud.

Nadelen:

  • Niet energiezuinig. Niet enkel het vocht kan de kelder verlaten. Ook warmte kan door de roosters ontsnappen.
  • Enkel mogelijk in kelders die voorzien zijn van een kelderraam.

Ventilatiesysteem B, C en D

Dit zijn mechanische ventilatiesystemen. Ze zorgen voor een automatische afvoer en aanvoer van lucht. Er zijn heel wat van deze systemen op de markt. Een vochtspecialist kan je bijstaan in de keuze.

Bijzonder aan ventilatiesysteem D is de warmteterugwinning. Dat systeem maakt gebruik van de warmte in de afgevoerde lucht om de verse lucht op te warmen. Ventilatiesysteem D is dan ook de meest energiezuinige oplossing.

Het minpunt van deze optie is het prijskaartje. Een ventilatiesysteem is niet goedkoop. Je mag rekenen op een kostprijs tussen de 1.500 en 7.000 euro.

Op zoek naar een specialist?
Vraag hier uw offertes!

Muffe geur door vochtproblemen

Een hoge luchtvochtigheid en condensatievocht zijn niet altijd het gevolg van gebrekkige ventilatie. Ook een ander vochtprobleem kan aan de grondslag van het probleem liggen.

Denk aan…

  • Opstijgend vocht. Veel voorkomend in kelders is een probleem met opstijgend grondvocht. Het probleem ligt aan het ontbreken van een degelijke waterkering. Je kunt de keldermuren laten injecteren, of kiezen voor onderkapping.
  • Lekkages. Een lekdetectiebedrijf kan verborgen lekken opsporen. Een loodgieter zorgt voor een oplossing.
  • Doorslaand vocht. Ook regenwater kan je woning binnendringen, bijvoorbeeld via een poreuze of beschadigde gevel. Het impregneren van de buitenmuur kan een oplossing bieden.

Vochtproblemen, in welke vorm dan ook, laat je zo snel mogelijk aanpakken. Ze vormen een heus gevaar voor je woning en de gezondheid van alle bewoners.

Een vochtspecialist staat je bij in het opsporen van het probleem. Hij of zij gaat samen met jou op zoek naar de beste oplossing.

Lekkage-in-de-kelder.jpg

Laat een vochtexpert langskomen

Een vochtexpert is en blijft de beste bondgenoot bij vochtproblemen. Laat vochtbestrijding altijd over aan een professional. Vul onderstaand formulier in, en ontvang gratis en vrijblijvende offertes op maat. Zo hoef jij er enkel de meest voordelige oplossing uit te kiezen!

arrow
Beschrijf uw project
1*. Waar heeft u een vochtprobleem?
2*. Welke vochtproblemen kan u herkennen?
3*. Bent u eigenaar of huurder van het gebouw?
4*. Wanneer wilt u dat een specialist in vochtbestrijding ingrijpt?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Vochtbestrijding
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Vochtbestrijding