Symptomen van een vochtige badkamer

Vochtprobleem-op-de-muur-in-de-badkamer.jpg

Badkamers zijn nagenoeg altijd vochtige ruimtes. Dat is ook logisch, want je gebruikt veel water. Nu zou vocht in principe niet voor problemen mogen zorgen. Een goed geventileerde badkamer speelt het vocht normaal gezien gemakkelijk kwijt.

Hoe achterhaal je of je te maken hebt met een vochtprobleem in de badkamer? Enkele herkenbare symptomen zijn:

  • Schimmels. Je vindt ze terug op en rond plekken waar het vocht condenseert, bijvoorbeeld spiegels of tegels. Ook op de siliconen rond het sanitair kan schimmel ontstaan. Zelfs op de muren en het plafond van je badkamer kun je schimmels en zwarte plekken aantreffen.
  • Vochtplekken, kringen en druipsporen. Deze vlekken blijven zichtbaar zelfs wanneer het vocht opdroogt.
  • Muffe geur. Schimmel en vocht kunnen ruimtes muf doen ruiken.
  • Roest. Tref je roest aan op de radiatoren? Dan kan dat wel eens op een vochtprobleem wijzen.
  • Loslatende verf.
  • Afbrokkelend stucwerk.
  • Condens. Een zekere mate van condens is normaal. Is er echter altijd wel wat condens in de badkamer? Dan is de vochtigheid in je badkamer te hoog.

Wat is de oorzaak van het vochtprobleem in de badkamer?

Last van vocht in de badkamer? Enkele redenen waardoor een teveel aan vocht in de badkamer kan voorkomen.

Oorzaak 1: gebrekkige verluchting

In elke badkamer ontstaat condens. Wanneer je doucht of een bad neemt, komt waterdamp vrij. De luchtvochtigheid in een badkamer is op dat moment ook hoger. Het vocht condenseert wanneer het in aanraking komt met koelere oppervlakken, vaak spiegels en tegels. Ook op muren en plafonds kan condensatievocht ontstaan.

Het probleem ontstaat wanneer dat vocht de badkamer niet kan verlaten, en de badkamer niet kan opdrogen. Een goed geventileerde of verluchte badkamer heeft hier dan ook minder last van. Met een degelijke ventilatie kan het vocht wel naar buiten.

Oorzaak 2: gebrekkige verwarming

Een koude badkamer is gevoeliger voor vocht. Vocht kan onder invloed van warmte verdampen en ontsnappen. Zo droogt het vocht na het douchen of baden gewoon weer op. Is je badkamer voldoende geventileerd, maar blijft de ruimte toch vochtig? Dan is een te lage temperatuur mogelijk de oorzaak van het vochtprobleem.

Oorzaak 3: materialen die vocht absorberen

Niet elk materiaal is geschikt voor gebruik in badkamers. Absorberende materialen zoals poreus gesteente gebruik je beter niet in badkamers. Die houden het vocht vast, en verhogen zo de vochtigheid in je badkamer. Met keramische tegels en kunststof heb je hier geen last van.

Toch graag bakstenen of ander poreuze materialen in de badkamer? Dan doe je er goed aan die te laten behandelen tegen vocht.

Op zoek naar een specialist?
Vraag hier uw offertes!

Hoe het vochtprobleem in de badkamer oplossen?

Vochtproblemen-bestrijden.jpg

Wat is de oplossing voor een vochtige badkamer? Met een, of een combinatie van deze methodes krijg je je badkamer zo weer droog!

Oplossing 1: Verluchting

Ligt het probleem aan gebrekkige ventilatie? Dan is verluchten een eenvoudige, eerste oplossing. Een raam op een kier zetten kan wonderen doen. Zet zeker ook na het douchen of baden het raam open.

Oplossing 2: Automatische ventilatie

Verluchten is niet altijd mogelijk. Zo beschikt niet elke badkamer over een raam. Op dagen waarop het buiten vochtig is, heeft verluchten ook minder zin. Een automatisch ventilatiesysteem is daarom de meest efficiënte oplossing.

Je kunt een afzuigsysteem in de badkamer installeren, luchtroosters plaatsen, of investeren in een mechanisch ventilatiesysteem. Zo maak je gegarandeerd komaf met vochtproblemen door condensatie.

Oplossing 3: Verwarm de badkamer

Een warme badkamer blijft minder lang vochtig. Zet dus voor het douchen of baden de verwarming even op. Als de badkamer kan opwarmen voor de luchtvochtigheid stijgt, kan het water niet zo gemakkelijk meer condenseren. De vochtige lucht kan de ruimte dan sneller verlaten. En zo droogt je badkamer na het douchen gewoon weer op!

Oplossing 4: Verwijder de vochtabsorberende materialen

Ligt het probleem aan de aanwezigheid van absorberende materialen? Dan heb je twee opties.

  • Behandel het poreuze of anderszins absorberende materiaal met een waterafstotend middel. Doe dit wel pas nadat het materiaal volledig is opgedroogd. Anders blijft het vocht hangen.
  • Is het materiaal in de badkamer te vochtig, en kun je het niet opdrogen? Dan moet je het laten vervangen. Je kiest best voor niet-poreuze materialen. Tegels uit keramiek of materiaal uit kunststof zijn ideaal.

Oplossing 5: Lekdetectie + herstellen van beschadigde voegen

Ligt het probleem niet aan de luchtvochtigheid? Een lek en schade kunnen er ook voor zorgen dat je badkamer vochtig blijft.

Controleer je badkamer daarom regelmatig. Kijk de voegen en tegels na. Barsten in tegels en scheuren in voegen laat je best herstellen. Ook de siliconen randen (ook wel kitranden) check je op beschadiging.

Tot slot kun je een lekdetectie (laten) uitvoeren. Een beschadigde leiding kan voor heel wat vochtproblemen zorgen. Je laat zo’n lek dus zo snel mogelijk herstellen door een ervaren loodgieter.

Ontvangt u graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vul dan snel dit formulier in. Het is volledig gratis en vrijblijvend!
arrow Ontvang offertes

Een vochtige badkamer: prijzen

Een overzicht met richtprijzen voor verschillende ventilatieopties:

OplossingRichtprijs excl. installatie
AfzuigsysteemVanaf € 40
Luchtroosters€ 17 – 30
Mechanisch ventilatiesysteem€ 1.000 – 8.000

Ligt het probleem aan een lek? Dan zullen de herstelkosten onder meer afhangen van de complexiteit van de werken. Laat je het materiaal in de badkamer vervangen, dan zal de prijs voor de nieuwe bekleding de totaalprijs grotendeels bepalen.

Gratis oplossingen als verwarmen en verluchten zijn, zeker op korte termijn, een goed idee. Toch is het mogelijk dat zo’n oplossing niet volstaat. Een vakman kan je helpen de bron van het probleem vast te stellen.

ventilatiesysteem.jpg

Vraag advies en prijzen aan experts: ontvang gratis meerdere offertes

Last van een vochtige badkamer? Een vochtspecialist kan je haarfijn vertellen wat het probleem veroorzaakt. Zo’n expert gaat samen met jou op zoek naar een oplossing die binnen jouw budget past. Vul onderstaand formulier in, en ontvang gratis en vrijblijvende offertes van vakmannen in jouw omgeving. Zo ben je in enkele klikken dichter bij een permanente oplossing voor het vochtprobleem!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Waar heeft u een vochtprobleem?
2*. Welke vochtproblemen kan u herkennen?
3*. Bent u eigenaar of huurder van het gebouw?
4*. Wanneer wilt u dat een specialist in vochtbestrijding ingrijpt?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Vochtbestrijding
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
More than 35,000 people find the right professional here every month
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Vochtbestrijding