Tips om vochtproblemen in huis effectief aan te pakken

Vochtproblemen kunnen grote schade veroorzaken aan je muren en woning. Het is dus belangrijk dat je vochtige muren snel aanpakt. Wil je vochtproblemen in je huis zelf oplossen? Met onze tips krijg je de juiste informatie om het vochtprobleem aan te pakken.

Tip 1: Verlucht en ventileer voldoende

Een eerste tip om vochtproblemen te voorkomen is om je huis voldoende te verluchten. Het is belangrijk om de lucht in je huis te verversen door elke dag de ramen minstens 10 minuten open te zetten.

Op die manier komt er verse lucht de woning binnen, wat condensatie en schimmelvorming voorkomt. Vochtproblemen in je huis worden namelijk veroorzaakt door een te hoge luchtvochtigheid.

Tip 2: Pak vochtproblemen tijdig en grondig aan

Vormen er zich vochtplekken op de muur? Wacht niet, maar pak het probleem snel genoeg en grondig aan. Als je niets doet aan het vochtprobleem in je huis, zal het vocht alleen maar toenemen. Vochtige muren kunnen je woning aantasten en leiden tot schimmel.

Tip 3: Dubbele beglazing en isolatie

Vervang de enkele beglazing door dubbele beglazing. Condensatievocht komt vaak voor bij een enkele beglazing, wanneer waterdamp niet correct afgevoerd kan worden. Zorg ook voor een goede isolatie van je huis door crepi te installeren, dat is een witte gevelbekleding die je gevel beschermt en isoleert.

Tip 4: Ga niet zomaar herschilderen

Een vochtprobleem oplossen doe je niet zomaar door er een laagje verf aan te brengen. Het vocht is tijdelijk niet meer zichtbaar, maar het probleem blijft wel bestaan. Na verloop van tijd duikt het vocht opnieuw op en zal de verflaag de muur beschadigen. Je gaat beter op zoek naar een gestructureerde oplossing.

Tip 5: Voorzie (tijdelijk) een luchtontvochtiger

Je kan vochtvlekken tijdelijk zelf oplossen door een luchtontvochtiger te installeren. Een luchtontvochtiger verlaagt de luchtvochtigheid door vochtige lucht op te zuigen en droge lucht je woning in te blazen. Zo blijft het leefklimaat in je huis op een aangenaam peil.

Dit is echter een tijdelijke oplossing, zit je met een terugkerend vochtprobleem, onderneem dan structurele stappen om het probleem op lange termijn te bestrijden.

Vochtproblemen oplossen

Soorten vochtproblemen en hun oplossingen

Er bestaan verschillende soorten vochtproblemen zoals opstijgend vocht, doorslaand vocht en condensatievocht. Deze soorten vochtproblemen hebben verschillende oorzaken. Afhankelijk van het soort vochtprobleem heb je een andere aanpak nodig om het vochtprobleem op te lossen.

Het is daarom belangrijk om te achterhalen waar het vocht vandaan komt. Alleen zo kan je te weten komen met welk specifiek vochtprobleem je te maken hebt. We zetten per type vochtprobleem de opties op een rij. Vind zo de juiste aanpak voor jouw vochtprobleem.

Opstijgend vocht

Opstijgend vocht of optrekkend vocht is een van de meest voorkomende vochtproblemen, en ontstaat vooral in oudere woningen. Je kan optrekkend vocht herkennen door vochtplekken aan de onderkant van muren. Opstijgend vocht wordt veroorzaakt door opstijgend grondwater dat de woning binnendringt via de fundering.

In oudere woningen is de fundering vaak niet voorzien van een vochtkering waardoor het grondwater zich via de kelder naar binnen werkt. Je kan optrekkend vocht in je woning op twee manieren oplossen:

Vocht schimmel

Optie 1: muren injecteren

Een eerste manier om opstijgend vocht te behandelen is door de muren te injecteren. Dit gebeurt door gaten in de muren te boren om die op te vullen met een vochtwerende gel. Die gel bestrijdt het optrekkend vocht doeltreffend en zorgt ervoor dat het vocht niet verder stijgt. De gemiddelde prijs voor het injecteren van muren bedraagt € 100 per lopende meter.

Optie 2: muren onderkappen

Je kan er ook voor kiezen om de muren te onderkappen om optrekkend vocht op te lossen. De onderste laag van de muur wordt dan verwijderd om er een vochtkering te installeren. Een vochtkering is een folie, een roofing of een kunststof die het opstijgend vocht tegenhoudt. Nadien wordt de muur terug dichtgemaakt.

Het onderkappen van muren is een intensieve, maar doeltreffende aanpak tegen opstijgend vocht, na de ingreep is je muur volledig vochtvrij en bestand tegen grondwater. De prijs voor het onderkappen van je muren ligt tussen de € 100 en € 150 per lopende meter.

Doorslaand vocht

Doorslaand vocht herken je door vochtplekken die zich vormen op de buitenmuren van je huis. Deze ontstaan vaak nadat de muren na een regenbui niet opdrogen. In de winter kan doorslaand vocht vooral vochtproblemen veroorzaken wanneer de vochtplekken bevriezen. Dit komt vaak voor bij oudere woningen. Je kan doorslaand vocht oplossen door de gevel op de juiste manier aan te pakken.

Vocht gevel

Optie 1: muren impregneren

Een eerste mogelijkheid om doorslaand vocht tegen te gaan is door de muren te impregneren. De muren en gevels krijgen dan een beschermende laag, ook wel coating genoemd, om het doorslaand vocht tegen te houden. De coating kost ongeveer € 10 tot € 15 per vierkante meter.

Optie 2: nieuwe gevel

Als het vocht al meer doordrongen is in de gevel, kan je overwegen om een nieuwe gevelbekleding te installeren. Een ingrijpende maatregel, maar daarmee ben je direct verlost van het vochtprobleem, en kan je de nieuwe gevel van isolatiemateriaal voorzien. De prijzen zijn afhankelijk van het type gevelbekleding en isolatiemateriaal.

Condensatievocht

Condensatievocht ontstaat door waterdamp die niet goed afgevoerd wordt. Het probleem komt vaak voor in de badkamer, maar ook in andere ruimtes van je woning kan condensatievocht voor problemen zorgen. Condensatievocht kan uiteindelijk tot schimmel leiden op de muren.

Condensatievocht Badkamer

Oplossing: natuurlijke en mechanische ventilatie

Hoe condensatievocht oplossen? Een ventilatiesysteem is de juiste behandeling tegen het probleem. Je kan ervoor kiezen om een natuurlijke ventilatie aan te leggen, waarbij er verse lucht via een rooster of kieren je huis binnenkomt.

Soms is dit niet voldoende om het vochtprobleem op te lossen. Een mechanisch ventilatiesysteem biedt dan wel een goede ventilatie. Dankzij een mechanisch ventilatiesysteem wordt vervuilde lucht afgevoerd, en propere lucht de woning ingeblazen. De prijzen van een ventilatiesysteem liggen tussen de € 2.500 en de € 8.000.

Lekkages

Lekken kunnen ook aan de oorzaak liggen van vochtproblemen in je huis. Deze zijn echter niet meteen waarneembaar. Bij een vermoeden van lekkage, vraag dan hulp aan een specialist, die het lek en de vochtproblemen in de muur kan detecteren. Eenmaal het lek gevonden is, kan je maatregelen ondernemen om het vocht te verwijderen. De gemiddelde prijs voor een lekdetectie bedraagt € 300.

Behandelingsmethodes tegen vochtproblemen Richtprijzen
Muurinjecties € 10 – 15 /m²
Muur onderkappen € 100 – 150
Muur impregneren € 100 – 150 /m
Mechanische ventilatie tussen € 2.500  en € 8.000 
Lekdetectie € 300
Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vul dan snel dit formulier in. Het is volledig gratis en vrijblijvend!
arrow Ontvang offertes

Vochtplekken en schimmelvorming

Vochtplekken op de muren gaan gepaard met schimmelvorming en schade aan de muren. Ga na wat de vochtplekken veroorzaakt door de hoogte en vorm van de vochtplekken te analyseren. Neem hiervoor contact op met een specialist, die je kan vertellen welke behandeling je het best onderneemt om de vochtplekken op te lossen.

Water en/of vocht in de kelder

Een te vochtige kelder kan een gevaar vormen voor je woning. De kelder vormt namelijk de basis van je huis. Staat er water in de kelder? Neem dan contact op met een specialist die de oorzaken van de vochtige kelder kan achterhalen, en de juiste oplossing naar voren brengt.

In sommige gevallen kan een kelderdichting de kelder vochtvrij en waterdicht maken. Er wordt dan een vochtwerend materiaal in de muren gespoten, om zo het vochtprobleem in de kelder op te lossen.

Vocht In Kelder Behandelen

Bouwvocht

Bij het bouwen of bij de verbouwing van een woning wordt veel water gebruikt. Na de werken kan het zijn dat er nog overtollig vocht blijft zitten dat een uitweg moet vinden. Bouwvocht kan hardnekkige gevolgen hebben waaronder schimmel. Om je woning zo snel mogelijk te drogen kan je gebruik maken van een luchtontvochtiger die de vochtige lucht opneemt.

Professionele hulp nodig? Vraag advies en ontvang gratis 1 of meerdere offertes

Wil je het vochtprobleem in je woning oplossen? Schakel de hulp in van specialisten die het vochtprobleem detecteren en de juiste oplossing aanbieden. Vraag advies en ontvang gratis offertes. Zo kan je prijzen vergelijken om de vochtproblemen in je huis aan te pakken.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Waar heeft u een vochtprobleem?
2*. Welke vochtproblemen kan u herkennen?
3*. Bent u eigenaar of huurder van het gebouw?
4*. Wanneer wilt u dat een specialist in vochtbestrijding ingrijpt?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Vochtbestrijding
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Vochtbestrijding