Hoe kan je zelf vocht in je kelder bestrijden?

Het meest belangrijke type vocht is grondvocht dat binnensijpelt. Je kelder is de laagst gelegen ruimte van je woning en daardoor kan grondwater makkelijk binnendringen. De keldermuren en -vloeren absorberen dit opstijgend vocht. Als resultaat krijg je schimmels, vochtplekken of zelfs water op de vloer van je kelder.

Om te bepalen welke techniek je het beste toepast om vocht te vermijden, is het belangrijk te weten welk type vochtprobleem er bestaat in jouw kelder. Naast opstijgend vocht zijn doorslaand vocht, vocht via de kimnaad en condensatievocht ook mogelijke oorzaken van vochtproblemen.

Wat zijn nu de opties om je kelder waterdicht te maken? Hieronder vind je een overzicht van enkele doe-het-zelf technieken.

Optie 1: Kelderbekuiping zelf plaatsen

Bij doorslaand vocht in de kelder is kelderbekuiping de beste oplossing. Een kelderbekuiping plaatsen betekent het aanbrengen van een dikke cement laag. Je vochtige kelder wordt omgevormd tot een waterdichte kuip door de vloer en muren volledig waterbestendig te maken.

Vocht in kelder zelf bestrijden

Het is noodzakelijk de juiste materialen in huis te hebben om zelf je kelderbekuiping te kunnen plaatsen. Je hebt hiervoor een speciaal vulmiddel en bouwschuim nodig. Je schaft best ook een metalen borstel en blokkwast aan. Tenslotte haal je een waterdichte kelderbezetting op basis van cement of epoxy in huis.

Als je op deze manier je kelder waterdicht wil maken kan je jouw kelder behandelen met een waterdichte coating. Doorloop daarbij best de hieronder vermelde stappen.

Stap 1: Bereid de keldermuren voor

Maak je kelder eerst leeg: verwijder verlichting, wandrekken, stopcontacten enzovoort. Nadat je alles hebt weggehaald van de keldermuren kan je de oppervlakken opschuren met een metalen borsteltje. Zet een mondmasker op als je dit doet.

Stap 2: Herstel barsten en scheuren

Na het opschuren kan je overgaan naar de volgende stap. Die houdt in dat barsten en scheuren dichtgemaakt worden met een aangepast, waterdicht afdichtingsmiddel. In geval van grote gaten gebruik je bouwschuim of isolatieschuim.

Stap 3: Breng de coating aan in meerdere lagen

Wanneer je de coating aanbrengt breng je een dikke laag aan met een brede blokkwast en strijk je het uit in één richting, bijvoorbeeld horizontaal, op alle muren. Dan laat je de coating drogen gedurende 24 uur. Daarna mag je een nieuwe laag aanbrengen.

Het is essentieel dat je de eerste laag kruist, bijvoorbeeld door de coating verticaal uit te strijken. Zo heb je garantie op een waterdichte kelderbekuiping.

Optie 2: Keldermuren zelf injecteren

Heb je te maken met opstijgend vocht in de kelder? Dan is het aangeraden je muren te injecteren. Het behandelen van de muren met een vochtwerende gel of vloeistof is een efficiënte manier om opstijgend grondwater aan te pakken.

Bij het zelf injecteren van je vochtige muren heb je bepaalde materialen nodig om aan de slag te gaan. Je hebt een boormachine nodig, liefst met een diameter van 12 à 20 mm. Daarnaast moet je over injectiebuisjes en een trechter beschikken, of een kitspuit- of pistool. Ook heb je een vochtwerend middel en waterdichte mortel nodig om boorgaten op te vullen.

Je kan zelf vocht bestrijden via deze techniek maar dan moet je nauwkeurig en precies te werk gaan. Volg daarom best het volgende stappenplan.

Stap 1: Bereid de keldermuren voor

Als eerste stap plaats je beschermfolie tegen je muren om hardnekkige vlekken te vermijden. Vervolgens teken je de boorgaten op de muren, best 3 à 5 cm boven het grondniveau, met een tussenafstand van 10 à 15 cm.

Stap 2: Boor gaten elke 10 cm in de keldermuur

Van zodra stap 1 voltooid is kan je gaan boren. Boor tot maximaal twee derde van de muurdikte en boor naar beneden in een licht hellende hoek van 10 à 30 graden. Maak achteraf de boorgaten stofvrij.

Kelder injecteren zelf doen

Stap 3: Injecteer het vochtwerende product

In de boorgaatjes wordt nu een vochtwerend product ingespoten dat zich uitzet in het metselwerk. Op die manier kan opstijgend vocht de woning niet binnendringen. Afhankelijk van de grootte van het vochtprobleem zal deze stap meermaals uitgevoerd moeten worden.

Stap 4: Maak de gaten terug dicht en voorzie afwerking

Na het correct aanbrengen van het vochtwerend middel kan je de gaten terug opvullen met een speciale cement- of voegmortel. Vooraleer je je muur verder afwerkt laat je het product voldoende uitdrogen.

Optie 3: Kelderdrainage zelf plaatsen

Als je een kelderdrainage plaatst wordt het grondwater naar een verzamelput geleid. Daaropvolgend wordt het water via een pomp afgevoerd naar het riool of een ander afvoerkanaal. Er bestaan meerdere drainagetechnieken en dewelke toegepast wordt hangt af van het soort vochtprobleem:

  • Wanddrainage: Bij waterdoorlatende muren opteer je best voor wanddrainage. Er wordt dan een noppenmembraan geplaatst tegen je keldermuren. Die folie voert het water af naar een verzamelput.
  • Vloerdrainage: Dit is de beste optie wanneer grondvocht je kelder binnendringt. Een noppenmembraan aanbrengen op de keldervloer zou dit moeten oplossen. Bovenop het noppenmembraan kan je een nieuwe betonvloer leggen.
  • Randdrainage: Wanneer vocht in de kelder terechtkomt via de kimnaad, kies je best voor randdrainage. De kimnaad is de overgang van de vloer naar de muurwanden. Dit wordt opgelost door het maken van een stenen gootje waarlangs het binnendringende water naar een verzamelput wordt geleid.

Optie 4: Ventilatie van kelder

Condensatievocht is een type vocht dat vaak voorkomt in kelders. Het is voornamelijk te wijten aan slechte ventilatie. Om hoge luchtvochtigheid te verhelpen en je kelder als (opslag)ruimte te kunnen blijven gebruiken, moet je jouw kelder goed ventileren.

Je kan dit eenvoudig en goedkoop oplossen via luchtroosters, ventilatoren of luchtontvochtigers. Nog efficiënter is een mechanisch ventilatiesysteem, waarmee de lucht constant ververst wordt. Laat je adviseren door een vakman bij het uitkiezen van het juiste ventilatiesysteem voor jouw kelder.

Optie 5: Verstevig de kimnaad

Zoals je kon lezen bij kelderdrainage vormt de kimnaad een risicozone voor vocht. Je kan er een minder zwakke plek van maken door de kimnaad te verstevigen. Dit doe je via een waterafstotend middel die over de kimnaad wordt gelegd. In vergelijking met de andere opties is deze oplossing snel, effectief en goedkoper.

Ben je op zoek naar persoonlijk advies en offertes op maat?
Vul snel dit formulier in en vind dé geschikte vakman in jouw buurt
arrow Ontvang offertes

Kosten vochtbestrijding: loont doe-het-zelf aanpak?

Het is goed de afweging te maken of je zelf je kelder waterdicht maakt, of het overlaat aan een professional. Het is hoe dan ook van groot belang de correcte diagnose te stellen, zodat het probleem in jouw vochtige kelder op de juiste manier aangepakt wordt.

Als je zeker wil zijn van de juiste oplossing op lange termijn, schakel je beter een vochtexpert in. Zo krijg je dé oplossing op maat van jouw vochtige kelder. Heb je voldoende kennis van zaken? Dan kan je zelf aan de slag.

zelf kelder waterdicht maken

1. Doe-het-zelf: enkel materiaalkosten

Als doe-het-zelver heb je enkel materiaalkosten en spaar je de arbeidskosten uit van een vakman. Het nadeel is wel dat je 21 % btw betaald op je aankopen, terwijl het btw-tarief 6 % is wanneer je beroep doet op een erkende vakman (op voorwaarde dat je woning 10 jaar of ouder is).

2. Vochtspecialist: materiaalkosten en arbeidskosten

Je zal meer betalen wanneer je een vochtspecialist laat langskomen, maar het is wel veiliger. Wat is nu de precieze kostprijs van professionele vochtbestrijding? Een klein overzicht:

Vochtbestrijdingsmethode Gemiddelde prijs
Keldermuren injecteren € 100 à 150 per lopende meter
Kelderbekuiping € 50 à 100 per m²
Kelderdrainage € 3.000 à 10.000
Op zoek naar een vochtspecialist?
Aarzel niet en vraag hier jouw offertes

3. Premie vochtbestrijding: Mijn VerbouwPremie

Heb je financiële steun nodig bij de vochtbestrijding in jouw kelder? Dan kan je een premie aanvragen. Vraag jouw Mijn VerbouwPremie aan voor renovatie en energiebesparende investeringen.

Professioneel advies nodig? Toch een erkend vochtspecialist inschakelen?

Er is soms een combinatie van maatregelen nodig om voorgoed van vocht af te geraken. Dan is een erkend vochtspecialist inschakelen een goede keuze.

Ben je op zoek naar een vakman en wil je gratis advies ontvangen? Ontvang via onderstaand formulier vrijblijvende offertes en vergelijk zelf prijzen. Vind zo de meest duurzame oplossing voor jouw vochtige kelder.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Waar heeft u een vochtprobleem?
2*. Welke vochtproblemen kan u herkennen?
3*. Bent u eigenaar of huurder van het gebouw?
4*. Wanneer wilt u dat een specialist in vochtbestrijding ingrijpt?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Vochtbestrijding
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Vochtbestrijding