Wat veroorzaakt (grond)water in de kelder?

Hoe komt grondwater in de kelder terecht? Hier sommen we de verschillende oorzaken van een natte kelder.

1. Lek in leidingen

De kelder is vaak omringd door waterleidingen, riool- en afvoerbuizen. Zo kan een verzakking de buizen beschadigen of vormt het lek in de vochtige kelder zich door slijtage.

Een hoge grondwaterstand kan druk uitoefenen op de muren van de kelder. Wanneer deze niet sterk genoeg zijn of beschadiging zoals scheuren vertonen, kan het grondwater in de kelder dringen.

Er zijn drie signalen die verraden dat je te maken hebt met een lek in de kelder:

  • Het water komt aan hoog tempo de natte kelder binnen, waardoor er plassen ontstaan.
  • Het water blijft in de natte kelder staan.
  • Onverklaarbaar hoog water- en energieverbruik.

2. Hevige regenval

Water in de kelder

Ook na regen kan er water in de kelder binnendringen. Zo kan hevige regenvel de riolering overbelasten. In dat geval kan het teveel aan water de kelder binnenstromen.

Ook kan het grondwater in de natte kelder binnendringen via de muren. Dat gebeurt wanneer de keldermuren beschadigd zijn, of niet goed bestand tegen vocht of druk.

Ook langs poreus geworden muren komt het water naar binnen. Stijgt het grondwaterpeil, dan komt het grondwater in de kelder terecht.

3. Condensatie

Kelders zijn vaak slecht geventileerd. Die gebrekkige ventilatie in combinatie met een grote aanvoer van vocht zorgt voor water in de kelder.

Ook temperatuurschommelingen kunnen de vorming van condens stimuleren. Je lost een probleem met condens op door in te zetten op ventilatie in de kelder.

Wat zijn de gevolgen voor je woning en gezondheid?

Enkele mogelijke gevolgen van opstijgend vocht in de kelder:

  • Aantasting van gestockeerd materiaal.
  • Vochtplekken.
  • Schimmels.
  • Kelderzwam.
  • Ongedierte.
  • Uitzetten van vocht bij vriesweer met meer beschadiging tot gevolg.

Blijft het water ? Dan tast het na verloop van tijd ook de constructie van de kelder aan. De kelder vormt een belangrijk onderdeel van de basis van je woning. Zo komt ook de bouwkundige constructie van de woning zelf in het gedrang.

Daarnaast kan aanwezige vocht in de kelder zich verspreiden naar de rest van de woning. Kelder- en huiszwam, vochtplekken en schimmelgroei behoren tot de vervelende gevolgen. De oorzaak hiervan, van opstijgend grondwater, zijn de wisselende temperatuurwisselingen en een slechte ventilatie.

Door het gebrek aan ventilatie en de hoge luchtvochtigheid van de kelder zal de condensatie groeien en het vochtprobleem steeds groter kunnen worden.

Ook voor je gezondheid is hoog grondwater in de natte kelder een potentieel probleem. Schimmels en zwammen kunnen voor klachten aan de luchtwegen zorgen, huidirritaties aanwakkeren en op den duur voor hoofdpijn en vermoeidheid zorgen.

Op zoek naar een specialist?
Vraag hier uw offertes!

Oplossingen om je kelder beter te beschermen

Water kelder

Als je vaststelt dat er water is in de kelder staat is het noodzakelijk om snel tot een oplossing te komen. Het vaststellen van een natte kelder kan je ook door een particuliere onderzoeksinstelling laten voeren.

Optie 1: het lekprobleem aanpakken

Vermoed je dat een lek voor grondwater in de kelder zorgt? Heb je vochtige muren? Dan laat je dat lek in eerste instantie opsporen door een lekdetectiebedrijf. Een lekdetectiespecialist kan, zonder de muren open te breken, vaststellen waar een lek zich bevindt. Daarvoor gebruikt die speciale technieken en apparatuur.

Optie 2: kelderdichting / kelderbekuiping

Kelderbekuiping  (het kelder waterdicht maken) is ook een uitstekende oplossing.

Eerst en vooral moeten de muren worden afgekapt. Dan laat je eventuele openingen en lekken opvullen. Vervolgens brengt de vochtspecialist verschillende cementerings- en fixatielagen aan. Achteraf zijn de keldermuren waterdicht.

Bestaande kelders laat je langs binnen dichten. Bij nieuwe woningen kun je de kelder langs buiten laten bekuipen. Het is van belang om jouw kelder volledig waterdicht te maken.

Optie 3: kelderdrainage

Is de druk van het grondwater te hoog? Dan is een kelderdrainage de gewezen oplossing. Drainage van de kelder klinkt misschien als een ingrijpende oplossing, maar is behoorlijk effectief om het vocht dat in de kelder komt af te voeren.

De vochtspecialist plaatst een vochtwerende noppenfolie. Ook de keldervloer kan bekleed worden. Over de folie plaatst de vochtspecialist nieuwe vloer- en wandbekleding.

Het drainagesysteem absorbeert (grond)water dat zich in de kelder verzamelt. Het systeem voert het water vervolgens af naar een centraal punt, waar het naar de riolering geleid wordt.

Optie 4: muren injecteren

Het injecteren van de muren beschermt je kelder tegen opstijgend grondwater. Daarvoor boort een vochtspecialist gaten in de muren, net boven het grondniveau. In die gaten spuit de vochtspecialist een vochtwerende gel. De gel zet uit, en vormt een barrière die het opstijgend grondwater tegenhoudt.

Wat kost het bestrijden van (grond)water in de kelder?

Het bekuipen van de gemiddelde kelder kost je € 2.000 tot € 2.300. De prijs voor een drainage ligt tussen de € 3.000 en € 10.000.

Hoeveel het kost om grondwater uit de kelder te verwijderen en/of te weren, is afhankelijk van een aantal factoren. Zo zal de geschikte methode, de omvang van het probleem, de oppervlakte van de kelder en het herstellen van eventuele schade een belangrijke rol spelen in de totaalkost.

Een overzicht van de verschillende methodes en hun gemiddelde prijzen.

Methode Prijs
Lekdetectie € 300 – 500
Lekherstel Afhankelijk van soort en omvang lek
Kelderbekuiping langs binnen € 15 – 17 per vierkante meter
Kelderbekuiping langs buiten € 60 per vierkante meter
Kelderdrainage € 3.000 – 10.000
Injecteren € 100 – 150 per vierkante meter

Advies en prijzen vergelijken? Ontvang gratis 1 of meerdere offertes

Heb je last van een vochtige kelder? (Grond)water in de kelder laat je aanpakken door een expert. Vul onderstaand formulier in en ontvang gratis vrijblijvende offertes van erkende vochtbestrijders. Zo kan je makkelijk vergelijken en hoef je er enkel nog de juiste oplossing uit te kiezen voor jouw situatie.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Waar heeft u een vochtprobleem?
2*. Welke vochtproblemen kan u herkennen?
3*. Bent u eigenaar of huurder van het gebouw?
4*. Wanneer wilt u dat een specialist in vochtbestrijding ingrijpt?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Vochtbestrijding
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Vochtbestrijding