Oorzaken water in de kelder

Water in de kelder komt heel vaak tot stand door een combinatie van bouwtechnische problemen en een hoge grondwaterstand. De keldermuren zijn in de meeste gevallen niet opgewassen tegen de permanente belasting van het grondwater en al helemaal niet wanneer er scheuren ten gevolge van verzakkingen in de muur optreden.

Als het dan in overvloedige mate regent en het grondwaterpeil stijgt op die manier met rasse schreden, dan baant het water zich door die scheuren makkelijk een weg naar binnen.

Een andere oorzaak die kan leiden tot water in de kelder is lekkage. Hierbij kan het gaan om een beschadigde rioolbuis of een lek in de waterleiding. Omwille van verzakkingen kan het voorvallen dat rioolbuizen scheuren vertonen, waardoor het water zijn intrede kan maken in de kelder.

 

Gevolgen water in de kelder

 

water in kelder

 

Water in de kelder is een kwalijk fenomeen en kan de volgende gevolgen in de hand werken:

  • Vloerproblemen (opstijgend vocht in betonvloer, rotting van houten delen in vloer)
  • Hoge luchtvochtigheid
  • Muffe lucht die voortvloeit uit bacteriën en schimmels of stank door een afvoerbuis die kapot is
  • Gezondheidsproblemen (ten gevolge van de hoge luchtvochtigheidsgraad)
  • Muren die aangetast geraken (pleisterwerk, verflagen)

Grondwater in kelder: oplossingen (+ prijskaartje)

 

water in kelder deur

 

Grondwater in kelder kan je op 3 verschillende manieren bestrijden, namelijk met kelderdrainage, kelderwanden waterdicht maken (kelderbekuiping) en muren injecteren.

Kelderdrainage

Kelderdrainage is de eerste manier om opstijgend grondwater in kelder bij de lurven te vatten. Deze techniek wordt voornamelijk toegepast als de druk van het grondwater te hoog is. In dit geval wordt er een vochtwerende noppenfolie met een vochtwerend karakter over de bestaande kelderwanden en/of -vloer geplaatst. Over de noppenfolie komen dan een nieuwe vloer of wanden.

Kelderdrainage neemt het aanwezige vocht uit de wanden en vloer op en vermijdt dat opstijgend vocht zijn intrek neemt in de nieuwe wanden en vloer. Het opgenomen vocht wordt nadien afgevoerd naar een centraal punt in de kelder en vervolgens naar de riolering gespoeld.

Als je op deze manier je grondwater in je vochtige kelder een halt wil toeroepen, moet je rekenen op een prijskaartje tussen 3000 en 10000 euro, afhankelijk van graad van moeilijkheid en totale oppervlakte.

Kelderwanden waterdicht maken (kelderbekuiping)

Kelderwanden waterdicht maken, ofte kelderbekuiping, is een volgende wijze om grondwater in kelder tegen te gaan. Hierbij worden de keldermuren waterdicht gecementeerd. Ten eerste moet je de muren afkappen om je ervan te vergewissen waar het opstijgend grondwater precies in de kelder komt. Ten tweede dicht je dan de lekken met een aangepast vulmiddel.

Na een droogtijd van 1 à 2 dagen is het tijd voor de aanbreng van enkele fixeer- en cementeringslagen om de keldermuren volledig waterdicht te maken. Je hebt de mogelijkheid om een kelder langs binnen of langs buiten te bekuipen, maar buitenbekuiping is evenwel alleen een optie bij nieuwe kelders.

Reken bij binnenbekuiping op een gemiddelde prijs van 15 tot 17 euro per vierkante meter. Buitenbekuiping valt dan weer een pak duurder uit met gangbare tarieven van zo’n 60 euro per vierkante meter.

 

water in kelder balk

 

Muren injecteren

Een derde en laatste techniek om grondwater in kelder van je af te schudden, is muren injecteren. Je gaat daarbij als volgt te werk: je maakt boven het grondniveau enkele gaten in de muren. In die gaten spuit je dan een vochtwerende gel, die als barrière zal functioneren tegen het opstijgende grondwater.

Voor muren injecteren tel je tussen de 100 en 150 euro neer per vierkante meter. Vergelijk offertes via ons offerteformulier.

 

Water in de kelder: lekkage (+ prijskaartje)

Als je water in de kelder hebt gekregen omwille van een lekkage, dien je op volgende manier te werk te gaan om het euvel de wereld uit te helpen.

 

water in kelder muur

 

Detectie

De lekkage die water in de kelder veroorzaakt, moet opgespoord worden met de juiste apparatuur en kennis. Aangezien het zelf allesbehalve eenvoudig is om dit te doen, raden we je aan om de deskundige hulp van een vakman in te schakelen.

Die weet op zijn beurt als geen ander hoe hij de detectie moet uitvoeren. Hij zal controleren of er effectief een lek is en waar dat eventuele lek zich ergens bevindt. De precieze methode om het lek te dichten hangt af van ernst en omvangrijkheid van het lek. Voor een nauwkeurige lekdetectie betaal je een bedrag tussen de 300 en 400 euro.

Veel gestelde vragen

We snappen als geen ander dat dit thema vragen oproept. Daarom lijsten we voor jou de meest gestelde vragen hieronder op en doen we een poging om er een sluitend antwoord op te geven.

Hoe opkomend water in de kelder voorkomen?

Om opkomend water in een kelder te voorkomen, rust je je kelder best uit met een epoxyhars. Zo vermijd je capillaire opstijging.

Hoe water uit ondergelopen kelder afvoeren?

Om het water uit een ondergelopen kelder af te voeren, maak je best gebruik van een afvoerpomp. De drukslang van de pomp trekt het water als het ware weg uit je kelder en voert het af naar tuin of vuilwaterput.

 

water in kelder grond

 

Hoe kelder waterdicht maken?

De meest gebruikelijke manier bij het waterdicht maken van een kelder, is door een waterafwerende coating aan te brengen op de binnenmuren. Vochtige muren in vochtige kelders kunnen hier probleemloos mee behandeld worden. Alvorens je tot bepleistering overgaat, moet je alle gaten en scheuren herstellen met een reparatiemortel.

Hoe ondergelopen kelder drogen?

Om een ondergelopen kelder te drogen, eens het water weggesluisd is en de werkzaamheden achter de rug zijn, kan een elektrische ontvochtiger zijn nut bewijzen. Indien de kelder meermaals onderloopt, neem je best je toevlucht tot een microporeus en waterdicht alternatief.

 

Water in de kelder: offertes aanvragen

Graag geven we je ten slotte nog het advies mee om zoveel mogelijk offertes op te vragen en ze grondig met elkaar te vergelijken. Enkel zo krijg je een concreet beeld van de prijzen die gehanteerd worden in de branche en zal je bijgevolg in staat zijn om de best denkbare deal eruit te pikken.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Waar heeft u een vochtprobleem?
2*. Welke vochtproblemen kan u herkennen?
3*. Bent u eigenaar of huurder van het gebouw?
4*. Wanneer wilt u dat een specialist in vochtbestrijding ingrijpt?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Vochtbestrijding
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Vochtbestrijding