Waar kan je vochtplekken aantreffen? Hoe pak je het best aan?

Schimmel badkamer

Vochtplekken ontsieren niet alleen de aanblik van je huis, maar veroorzaken ook schimmels en zorgen voor een muffe geur in de kamer

Vochtige muren herken je gemakkelijk. Een vochtplek kan veel verschillende vormen aannemen. Je kunt bovendien zien of het gaat om nieuwe of oude vochtplekken.

Een nieuwe vochtplek herken je gemakkelijk aan het kleurverschil. Zo’n plek is vaak iets donkerder (kleine bruine vlekken) dan de muur rond de plek.

Een oude vochtplek is geen opgedroogde vochtplek, maar een vochtplek die al langer aanwezig is. Oude vochtplekken ontstaan wanneer het vochtprobleem niet wordt opgelost. Soms bestaat zo’n plek uit kleine, bruine vlekjes op de muur. Ook een witachtig poeder op de muur kan een oude vochtplek verraden.

Er ontstaan vochtplekken op alle niveaus van de muren.

1. Vochtplekken op het grondniveau

schimmel raam

Deze types vochtplekken komen het meeste voor in een vochtige kelder. Op grondniveau kun je te maken krijgen met twee soorten vochtproblemen:

 • Een vochtplek op minder dan 1 meter hoog.
 • Vochtige plinten.

Dat soort vochtplekken ontstaat door opstijgend vocht. Vaak is dit een probleem bij (oudere) woningen die niet over een degelijke waterkering beschikken. Je kan het ook herkennen aan de typische kleine bruine vlekken. Maar ze kunnen verschillende vormen aannemen.

Hoe vochtprobleem op grondniveau aanpakken en bestrijden?

Bij optrekkend vocht zal meestal alleen het onderste deel van de muur vochtplekken hebben. Vochtplekken op de muur door opstijgend vocht kun je op drie manieren bestrijden.

 • Muren onderkappen. Je voorziet de woning van een (nieuwe) waterkering. Met je muren onderkappen maak je komaf met opstijgend vocht. Er komt wel veel breek- en kapwerk aan te pas om plaats te maken voor de waterkering.  Daarom wordt deze methode alleen bij grote renovaties toegepast.
 • Carebrick. Bij deze methode plaats je elementen met een keramische koker in de muur. De openingen in de elementen creëren een kleine koudebrug die het water aantrekt. Het opstijgend vocht loopt vervolgens via de koker naar buiten.
 • Muren injecteren met een vochtwerend middel. Je injecteert een vochtwerende gel in de muur. Door het inbrengen van deze vochtwerende gel zal de muur goed uitdrogen en vocht vanaf nu afweren. Een zeer effectieve doch eenvoudige bescherming tegen vochtplekken!
Op zoek naar een specialist?
Vraag hier uw offertes!

2. Vochtplekken op de muur

Schimmel vocht

Zitten de vochtplekken op de muur, maar hoger boven de grond? Dan heb je waarschijnlijk last van doorslaand vocht. Je spreekt van doorslaand vocht wanneer de buitenmuren neerslag absorberen. Het vocht trekt vervolgens in de gevel, en belandt zo in de binnenmuren. Bij doorslaand vocht ontstaan de eerste vochtplekken doorgaans op de buitenmuren.

Is er niets te zien op de buitengevel? Dan kan de oorzaak van de vochtplekken ook binnenshuis te vinden zijn. Je hebt dan allicht te maken met condensatievocht.

Hoe vochtprobleem op de muur bestrijden en aanpakken?

Vochtplekken op muren ontstaan door verschillende oorzaken. Ligt de oorzaak van de vochtplekken bij doorslaand vocht? Met een (combinatie van) deze drie methodes bescherm je jouw woning.

 • Impregneren. Het impregneren of hydrofoberen van de gevel is een eenvoudige oplossing voor doorslaand vocht. Bij muren impregneren wordt de gevel waterdicht gemaakt door het aanbrengen van een waterafstotend middel. Bijkomend voordeel van deze methode is dat de muur ook minder vatbaar wordt voor vuil, mos en algen.
 • Vochtwerende verf. Is je gevel aan een opknapbeurt toe? Dan is vochtwerende verf de ideale remedie tegen doorslaand vocht. Net als bij impregneren maak je de gevel waterdicht.
 • Nieuwe gevel. Met nieuwe, waterdichte gevelbekleding kun je problemen door doorslaand vocht aanpakken. Ook daarmee geniet je van een fris ogende gevel. Goede, waterdichte materialen zijn steenstrips en crepi.

Zijn de vochtplekken niet te wijten aan doorslaand vocht, maar aan condens? Dan ga je als volgt te werk.

 • Isolatie. Koudebruggen veroorzaken vaak vochtproblemen in huis. Een koudebrug vind je terug op plekken waar de isolatie doorbroken is. Op die plekken is het vaak kouder, en ontstaat condens. Met degelijke isolatie vermijd je koudebruggen.
 • Ventilatie. Een gebrek aan degelijke ventilatie is vaak de grote boosdoener bij vochtproblemen. Als vocht het huis niet kan verlaten, slaat het neer op koude oppervlakken: ramen, deuren of koudebruggen. Met een mechanisch ventilatiesysteem maak je daar een eind aan. Verluchten (ventileren door ramen of deuren te openen) kan ook een handje helpen. Een heus ventilatiesysteem blijft echter de meest efficiënte oplossing.
 • Onderliggend vochtprobleem oplossen. Natuurlijk kunnen andere vochtproblemen de luchtvochtigheid verhogen. Het is dus belangrijk om na te gaan of het vocht toch niet elders vandaan komt. Ook condensatievocht bijvoorbeeld zorgt voor vochtplekken in huis.

3. Vochtplekken op het plafond

schimmel plafond

Tot slot kun je ook vochtplekken aantreffen op het plafond. Dergelijke vochtplekken kunnen onder heel wat omstandigheden ontstaan.

 • Condens. Vocht kan neerslaan op koele plafonds of een vochtige muur. Ook dit kan voor vochtplekken op het plafond zorgen.
 • Doorslaand vocht. Doorslaand vocht kan niet enkel in de muren, maar ook in je plafonds kruipen.
 • Een lek. Een lek in de ruimte boven het plafond, bijvoorbeeld in een badkamer. Ook een lek in de kapotte dakbedekking kan voor vochtplekken in huis zorgen. Zelfs verroeste leidingen kunnen je dergelijke ellende bezorgen.

Hoe vochtprobleem op het plafond bestrijden en aanpakken?

Hoe moet je nu zo’n vochtplekken verwijderen? Hoe je het vochtprobleem oplost, zal ook hier afhangen van de bron. Is de vochtplek mogelijk te wijten aan een lek, door verroeste leidingen? Laat dan een lekdetectie uitvoeren. Gaat het ongetwijfeld om een lek? Dan laat je dat lek zo snel mogelijk herstellen door een loodgieter.

Gaat het om doorslaand vocht? De muren impregneren of behandelen met vochtwerende verf is vaak een goede oplossing. Nieuwe gevelbekleding plaatsen is een meer ingrijpende, maar ongetwijfeld effectieve aanpak. Hierboven vind je een meer gedetailleerde beschrijving van de mogelijke oplossingen.

Bij vochtplekken veroorzaakt door condens, pak je wederom de luchtvochtigheid aan. Dat kan door de woning beter te isoleren. Met goede isolatie voorkom je koudebruggen, en dus ook condensatie. Ook ventilatie biedt heil. Wanneer het vocht de woning kan verlaten, daalt de luchtvochtigheid. Hoe hoger de luchtvochtigheid, hoe meer last je krijgt van condens. Een meer uitgebreide beschrijving van deze oplossingen vind je hierboven.

Schimmel bestrijden

Hoeveel kost vochtplekken bestrijden?

De prijs voor vochtbestrijding is sterk afhankelijk van de gebruikte methode. Een handig overzicht:

Soort behandeling Aangewezen methode bij … Prijs
Carebrick Vochtplekken door opstijgend vocht € 115 per lopende meter
Injecteren Vochtplekken door opstijgend vocht € 100 per lopende meter
Onderkappen Vochtplekken door opstijgend vocht, in kader van een ruimere renovatie € 100 per lopende meter
Impregneren Vochtplekken door doorslaand vocht € 8 – 12 per vierkante meter
Nieuwe gevelbekleding Vochtplekken door doorslaand vocht Vanaf € 40 per vierkante meter
Isolatie Vochtplekken door condens Vanaf € 15 per vierkante meter
Ventilatiesysteem Vochtplekken door condens Vanaf € 1.000
Ontvangt u graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vul dan snel dit formulier in. Het is volledig gratis en vrijblijvend!
arrow Ontvang offertes

Is het onderliggende vochtprobleem aangepakt? Hoe kan je vochtplekken snel en efficiënt verwijderen?

Schimmel in huis

Zelfs wanneer je een vochtplek tijdig bestrijdt, kan het water schade achterlaten. Blijf niet bij de pakken neerzitten, want ook dit probleem kan opgelost worden.

Is het behangpapier, het pleisterwerk of de muurverf beschadigd? Dan verwijder je best eerst de beschadigde muurafwerking.

Zit er schimmel op of rond de vochtplek? Dan behandel je die met het juiste anti-schimmelmiddel. Dit kun je vaak eenvoudig zelf doen. Volg in dat geval de aanwijzingen op de verpakking goed op om verdere schade te vermijden.

In het ergste geval is de muur zelf beschadigd. Door vocht kan de muur bijvoorbeeld barsten of scheuren. Vaak kun je dit oplossen met plamuurmiddel. Achteraf kun je de muur weer netjes bekleden. Is de muur ernstig beschadigd? Dan doe je best beroep op een vakman. De muur opnieuw stukken is geen klus voor de gemiddelde doe-het-zelver.

Na een vochtbehandeling zijn er vaak nog sporen zichtbaar van de vochtplekken. Deze kan je dan weer schoonmaken.

Nog een paar tips:

 • Het gevel schilderen? Dan kun je vochtwerende verf gebruiken. Speciale verf voor vochtplekken bestaat helaas niet. Vochtwerende verf biedt wel enigszins bescherming tegen nieuwe vochtproblemen. Vochtwerende verf is echter in geen geval een alternatief op vochtbestrijding. Om nieuwe vochtplekken te voorkomen, verf je er niet gewoon overheen. Laat het probleem eerst aanpakken bij de bron.
 • De schade herstellen voor je het vochtprobleem laat oplossen, heeft geen zin. Zonder een terdege aanpak zal het probleem zich blijven voordoen.
 • In sommige gevallen kun je een vochtplek wegkrijgen met een bleekoplossing. Daarvoor meng je 9 delen water met 1 deel bleekmiddel. Breng de oplossing aan op de vochtplek. Met wat geluk verdwijnt de vochtplek na een dag of twee. Helaas werkt deze remedie lang niet altijd. Zeker wanneer het om een oude vochtplek gaat, heeft dergelijke behandeling weinig zin.

Vochtplekken effectief aanpakken? Vraag advies en ontvang gratis offertes op maat

schimmel

Wil je vochtplekken verwijderen binnen jouw woning? Moet je vochtplekken in jouw kelder bestrijden? Een vochtspecialist maakt er korte metten mee. Een expert detecteert waar het vocht vandaan komt, en biedt de meest geschikte oplossing. Bovendien weet je met een expert zeker dat het probleem definitief is opgelost. Vul onderstaand formulier in, en ontvang gratis en vrijblijvende offertes op maat. Zo zijn je vochtproblemen binnen de kortste keren van de baan!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Waar heeft u een vochtprobleem?
2*. Welke vochtproblemen kan u herkennen?
3*. Bent u eigenaar of huurder van het gebouw?
4*. Wanneer wilt u dat een specialist in vochtbestrijding ingrijpt?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Vochtbestrijding
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Vochtbestrijding