Wat is ventilatiesysteem A?

In vochtige kamers, zoals de badkamer, is ventileren heel belangrijk. Helaas is het raam openzetten niet altijd genoeg. Daarom kiezen mensen ervoor om een ventilatiesysteem te installeren.

Ventilatiesysteem A wordt ook wel natuurlijke ventilatie genoemd. Dit komt omdat er geen motor aan te pas komt om dit systeem te laten werken. Ventilatie type A kent een natuurlijke luchttoevoer en een natuurlijke luchtafvoer.

In een huis met dit systeem stroomt verse, droge lucht naar binnen via raamroosters en kieren. Vervolgens verlaat de vuile, vochtige lucht het huis via hogere raamroosters en andere openingen. Dit werkt goed omdat deze vorm van ventilatie gebaseerd is op het natuurkundige principe dat warme lucht opstijgt.

ventilatiesysteem a

Hoe werkt ventilatiesysteem type A?

Voor een goede werking is het belangrijk dat er zowel voldoende luchtinlaat- als uitlaatmogelijkheden zijn, voor de verse en vervuilde lucht. Dit kan op verschillende manieren op natuurlijke wijze gebeuren.

De verse lucht komt op natuurlijke wijze binnen via de openingen tussen de deuren en buitenramen. Als je nieuwe, volledig gesloten ramen plaatst, kan je ze laten voorzien van ventilatieroosters. Die kunnen handmatig worden geopend en gesloten, zodat je de hoeveelheid frisse lucht kan regelen. De installatie van ventilatieopeningen zorgt er ook voor dat frisse lucht op natuurlijke wijze in het huis wordt gezogen.

Vuile lucht wordt via de afvoerkanalen afgevoerd. Daarop zit een verstelbaar rooster dat vochtige en vuile lucht laat ontsnappen. Strategisch gezien kan je de afvoeren het beste plaatsen in natte ruimtes zoals de keuken en de badkamer.

Via onderstaand formulier kom je in contact met de beste vakmannen in jouw buurt. Vergelijk zo meerdere offertes.

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vraag advies aan een ventilatiespecialist in jouw buurt
arrow Ontvang offertes

Waarom voor ventilatiesysteem A kiezen?

Voordelen ventilatiesysteem A

  • Goedkoop. De installatie van dit type van natuurlijke ventilatie is zeer goedkoop, aangezien er enkel toevoerroosters voorzien hoeven te worden. Er is trouwens ook geen elektriciteitsverbruik. Deze ventilatie gebruikt geen elektriciteit.
  • Niet invasief. Aangezien er geen belemmeringen zijn voor doorvoeren van kanalen, belast de installatie van dit ventilatietype jouw woning niet. Er is meer transparantie en daglicht, waardoor het verlichtingsniveau van je woning toeneemt.
  • Weinig onderhoud. Het vereist geen filtratie en er zijn geen filters om schoon te maken. Het vereist ook minder dure accessoires om te plaatsen.

Nadelen ventilatiesysteem A

  • Geen regelbaarheid. Het hangt allemaal af van de luchtdruk en de wind. Als het erg winderig is, zal het meer verse lucht aanbrengen dan nodig is. Het is niet aangenaam in huis en de kamers worden sneller koud.
  • Lucht wordt niet gefilterd. De binnenkomende verse lucht wordt niet gefilterd. Als je langs een drukke weg woont, blijven de uitlaatgassen binnenkomen. Of als je last hebt van pollen, wordt het ook niet gefilterd.
  • Geen warmterecuperatie. Natuurlijke afzuiging zorgt ervoor dat in de winter alle warme lucht in huis wordt afgevoerd. Dit betekent dat jouw verwarming langer draait, waardoor energie wordt verspild en jouw energierekening stijgt.
mechanische ventilatie

Andere mogelijke ventilatiesystemen

1. Ventilatiesysteem B

Een natuurlijke toevoer is niet altijd mogelijk vanwege te veel omgevingslawaai of door ruimtes zonder ramen. Mechanische toevoer van verse lucht is dan een optie. Hierbij wordt een gecontroleerde toevoer van verse buitenlucht door een ventilator het huis ingeblazen. De lucht wordt afgezogen zoals in systeem A.

2. Ventilatiesysteem C

Als je jouw huis al ingrijpend hebt verbouwd, is natuurlijke afvoer niet altijd mogelijk. In dat geval kan je een ventilatiesysteem met mechanische luchtafvoer installeren. De vochtige en vervuilde lucht wordt dan afgezogen via luchtkanalen in de vochtige ruimtes zoals de keuken en de badkamer.

Bij het klassieke “C”-systeem wordt de afgevoerde lucht continu afgezogen.

3. Ventilatiesysteem D

Ventilatiesysteem D wordt ook wel balansventilatie genoemd. Dit systeem wordt van begin tot eind volledig automatisch geregeld, aangezien de luchttoevoer en -afvoer door ventilatoren worden verzorgd. Een netwerk van buizen door het hele huis verdeelt deze lucht langs ventilatieroosters in elk vertrek zonder dat de verschillende luchtstromen elkaar kruisen.

4. Decentrale ventilatie

Een andere mogelijkheid is om ergens in huis een eenvoudige luchtafvoer te installeren om bijvoorbeeld vochtophoping of stankoverlast te voorkomen. Dit betekent echter dat de warmte elke keer meegaat. Bij regelmatig gebruik is dit natuurlijk een verspilling van energie.

Om dit te voorkomen bestaat er een zogenaamd decentraal ventilatiesysteem, dat werkt volgens hetzelfde principe als mechanische ventilatie met dubbele stroming (VMC). Deze individuele toestellen verwarmen de binnenkomende verse lucht met de calorieën van de uitgaande vervuilde lucht, vereisen geen muurdoorvoer en vereisen geen installatie van een centrale eenheid of kanaalwerk in het hele huis, zoals het geval is bij GMV.

Overtuigd om ventilatiesysteem A te plaatsen? Vind installateurs in jouw buurt

Wil jij jouw huis op een natuurlijke wijze ventileren? Dan is ventilatiesysteem A precies wat je nodig hebt. Laat een professioneel bedrijf jou helpen met deze klus en verzeker jezelf van een correcte plaatsing.

Door onderstaand formulier in te vullen kan je gratis meerdere, vrijblijvende prijsvoorstellen voor ventilatie ontvangen. Met het vergelijken van offertes kan je de meest voordelige vakman in jouw omgeving vinden.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Over welk type project gaat het?
2*. Welk type ventilatiesysteem wenst u?
3. Beschrijving van uw project
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Ventilatiesysteem
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Ventilatiesysteem