Wat kost vochtbestrijding?

De prijzen voor vochtbestrijding lopen sterk uiteen. Bovendien hangen ze vaak samen met de grootte van de woning en het soort vochtprobleem. De meest voorkomende vochtproblemen zijn optrekkend vocht of opstijgend vocht, doorslaand vocht of condensatie:

  • Optrekkend vocht: vanuit de grond omhoog.
  • Doorslaand vocht: trekt door vanuit de natte buitenmuren.
  • Condensatie: water verdampt en trekt in de muren.

Voor het injecteren van een buitenmuur betaal je gemiddeld 60 tot 100 euro per meter. Voor een gehele woning hou je voor dit type vochtbestrijding best rekening met een kostprijs van 800 tot 1.500 euro. Injecteren van je muur kan je toepassen bij elk soort vochtprobleem: optrekkend vocht of opstijgend vocht, doorslaand vocht en condensatie.

De kostprijs van vochtbestrijding is vooral afhankelijk van de vochtbestrijdingsmethode en het aantal vierkante meter waarop die moet worden toegepast. Hoe beter de conditie van jouw muur, hoe goedkoper de vochtbestrijding zal zijn.

Er zijn 3 opties om doorslaand vocht, opstijgend vocht of condensatievocht te bestrijden: op basisniveau, via standaardingrepen of -methodes, of heel uitgebreid. Deze 3 opties hebben natuurlijk allemaal een andere kostprijs. Hieronder zetten we ze voor jou even op een rij.

vochtmeter-1.jpg

Optie 1: Basis vochtbestrijding

Bij een nieuwe woning hoeft je muur niet gereinigd of gerepareerd te worden. De vakman kan dus direct beginnen met het vocht te bestrijden. Bij een basis vochtbestrijding wordt je muur niet gereinigd of gerepareerd. De vakman bestrijd dan enkel het vocht. Je zal er zelf voor moeten zorgen dat je muur er terug zoals voorheen uitziet. Voor een gemiddelde gevel (100 vierkante meter) betaal je rond de 800 euro.

Optie 2: Meest voorkomende methodes

De meeste vochtproblemen komen door optrekkend vocht of opstijgend vocht. Optrekkend vocht is vocht dat vanuit de grond naar boven komt en in je muren kruipt. Dit vochtprobleem komt het vaakst voor in huizen.

De beste oplossing hiervoor is het injecteren van de binnenmuur van je woning. Omdat dit vochtprobleem het meest voorkomende is, spreekt het voor zich dat het injecteren van de binnenmuur van je woning ook de meest voorkomende methode is om vocht te bestrijden. Hierna kan de vakman ervoor zorgen dat je muur er terug zoals voorheen uitziet. De kostprijs hiervan start op 300 euro voor een lengte van 8 meter.

Optie 3: Uitgebreide aanpak vochtproblemen

Is je muur zo hard beschadigd dat er reparatie nodig is? Dan moet die reparatie eerst gebeuren voordat een professionele vochtbestrijder start met het aanpakken van het vochtprobleem. Indien dit niet eerst gebeurt, kan het vocht via scheuren en slijtage zijn weg naar binnen vinden. De vakman zal in dit geval eerst de muur repareren om dan het vocht te bestrijden. Dit vraag een veel uitgebreidere aanpak dan de hierboven vermeldde methoden.

vochtbestrijding

Prijs vochtbestrijding per behandelingsmethode

De vochtbestrijding prijs wordt vooral bepaald door de toegepaste behandelingsmethode. Daarbovenop spelen de oppervlakte die behandelt moet worden en de toestand van de muur een belangrijke rol in het bepalen van de vochtbestrijding prijs.

Hieronder vind je een overzicht van de verschillende technieken en de gemiddelde prijs van een professionele vochtbestrijder voor elke methode afzonderlijk.

Methode vochtbestrijding Prijs per lopende meter
Muren injecteren € 100
Muren impregneren € 10 – 15
Muren onderkappen (waterkering plaatsen) € 100 –  150
Kelder dichten € 4.000  – 10.000

Om de exacte prijs te bepalen voor jouw probleem kan je best een professionele vochtbestrijder inschakelen.

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Ontvang prijsvoorstellen van vochtspecialisten in jouw buurt
arrow Ontvang offertes

1. Muren impregneren

Een gevel impregneren wordt vooral gedaan bij doorslaand vocht. Impregneren wordt ook wel hydrofoberen genoemd. Hierbij breng je een waterafstotende en onzichtbare vloeistof aan die de muur kan binnendringen.

Deze techniek van vochtbestrijding is relatief goedkoop. De prijs van een gevel impregneren gaat van 10 à 15 euro per vierkante meter. Een groot oppervlak laten behandelen zal voordeliger zijn dan een klein oppervlak.

2: Muren injecteren

Bij een probleem van opstijgend vocht of optrekkend vocht laat je best je muren injecteren. Opstijgend vocht ontstaat doordat grondvocht langs onder de muren intrekt. Een oorzaak hiervan kan opstijgend grondwater zijn.

Er wordt bij het injecteren van de muur een vochtwerende gel in de muur gespoten. Hiervoor is het nodig dat er enkele gaten in de muur geboord worden met een interval van 10 cm tussen elk gat.

De kostprijs van deze procedure schommelt gemiddeld rond 100 euro per lopende meter.

Vochtige Muur Injecteren

3. Waterkering plaatsen of muren onderkappen

Voor grote renovatiewerken is dit een handige techniek van vochtbestrijding. Een waterkering wordt onder de volledige woning geplaatst. Deze behandeling is ingrijpend maar heeft wel een permanent resultaat.

Deze methode is logischerwijs duurder dan de andere. De vochtbestrijding prijs ligt tussen de 100 en 150 euro per lopende meter. Je kan deze techniek wel bij elk soort vocht gebruiken: doorslaand vocht, opstijgend vocht of condensatie.

4. Kelderdrainage en kelderbekuiping

Vochtige muren in de kelder, hiervan kan je wel eens last hebben als je kelder onder water loopt. De muren van de kelder kunnen op verschillende manieren waterdicht gemaakt worden.

Kelderdrainage en kelderbekuiping zijn de meest voorkomende methodes om een waterdichte kelder te verkrijgen. Hierbij worden de vloeren en muren van binnenuit gedraineerd. Daarna worden de muren waterdicht gecementeerd.

Deze techniek heeft een kostplaatje van 4.000 tot 10.000 euro.

5. Andere vochtbestrijdingstechnieken

Er zijn nog vele andere vochtbestrijdingstechnieken die je kan gebruiken bij vochtschade. Je kan vochtverende verf aanbrengen op je muren, een nieuwe gevelbekleding laten plaatsen of een goed ventilatiesysteem installeren.

Wel opletten met al deze technieken. Vochtwerende verf is bijvoorbeeld geen oplossing voor het onderliggend probleem. Dit moet je eerst aanpakken voordat je de vochtwerende verf aanbrengt. Anders zal de verf helaas geen effect hebben.

Verven is dus eerder een preventieve maatregel die de muren kan beschermen tegen vocht. Zeker in vochtige ruimtes zoals badkamers of een toilet kan dit type verf zeker van pas komen. De verf is wel relatief duur. De kostprijs loopt snel op tot 250 euro voor 10 liter kwaliteitsverf.

Nieuwe gevelbekleding kan je aanbrengen aan de buitenmuren van je gevel. Het is een drastische aanpak en zeer tijdrovend. Deze techniek biedt wel de mogelijkheid tot het isoleren van de buitenmuren. Met isolatie erbij mag je rekenen op 100 euro per vierkante meter. Gemiddeld zal de totaalprijs van een nieuwe gevel in combinatie met isolatie schommelen tussen de 50 en 200 euro per vierkante meter, afhankelijk van welke opties je kiest.

Een goed ventilatiesysteem is vooral van belang als je last hebt van condensatievocht. Door dit ventilatiesysteem zorg je ervoor dat het vocht sneller weg is uit je woning. De prijs voor een mechanisch ventilatiesysteem schommelt tussen de 1.500 en 6.000 euro.

Vochtschade

Ontvang ‘concrete’ prijzen van erkende vochtbestrijders

Ontvang gratis vrijblijvende offertes van gespecialiseerde vochtbestrijders. Zo kan je je nog beter informeren, laten adviseren en makkelijk prijzen vergelijken. Zo kan je optimaal het vocht bestrijden. Vind op die manier de beste oplossing voor jouw situatie en woning.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Waar heeft u een vochtprobleem?
2*. Welke vochtproblemen kan u herkennen?
3*. Bent u eigenaar of huurder van het gebouw?
4*. Wanneer wilt u dat een specialist in vochtbestrijding ingrijpt?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Vochtbestrijding
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Vochtbestrijding