De oorzaak van een natte buitenmuur

De meest voorkomende vochtproblemen van een natte buitenmuur is doorslaand vocht en opstijgend vocht. De natte buitengevel is dan niet voldoende beschermd tegen regen waardoor er op de buitenmuur schade kan ontstaan door doorslaand vocht.

Je krijgt er voornamelijk mee te maken wanneer de vochtwering van de buitenmuur afneemt, bijvoorbeeld wanneer de gevelbekleding verouderd of poreus geworden is.

Ook beschadigingen aan de buitenmuur kunnen ten grondslag liggen aan het probleem. Net als de gevelbekleding kan ook het voegwerk beschadigd zijn. Waardoor je een natte buitengevel krijgt. Het regenwater komt in die gevallen binnen via de openingen in de muur. Dit zorgt voor vochtige buitenmuren, een vochtige gevel of natte plekken op de muur.

Een andere oorzaak kan een lekkende dakgoot of een beschadigd dak zijn. De waterafvoer van het dak of de dakgoot werkt dan niet naar behoren, waardoor vochtproblemen op de buitenmuur ontstaan en je een natte gevel of natte plekken op de muur krijgt.

Tot slot kan ook opstijgend vocht de gevel aantasten. Het probleem van opstijgende vocht zie je voornamelijk vanonder aan de gevel, en kan zich ook binnenshuis voordoen. Ook dit kan een oorzaak zijn van vochtige gevels.

vocht buitenmuur

Gevolgen van een natte buitenmuur

Zo herken je een natte gevel:

  • De buitenmuur blijft langer nat na een regenbui.
  • Vochtplekken.
  • Schimmel.
  • Gevelbekleding komt los.
  • Vochtproblemen aan de binnenmuur wanneer de buitenmuur verzadigd of beschadigd.
  • Scheuren in het voegwerk of de gevelbekleding: beschadigd voegwerk.

Als je het probleem van doorslaand vocht of een natte buitenmuur niet tijdig oplost, kan dat ernstige gevolgen hebben voor de woning. Bij vriesweer zet het geabsorbeerde water bijvoorbeeld uit. Zo raakt de gevel steeds verder beschadigd of krijg je beschadigd voegwerk. Hierdoor krijg je ook een muffe geur. Die zal je ruiken in het voorbijgaan van de muur.

Trekt het doorslaand vocht door de vochtige buitenmuur naar binnen? Dan krijg je vochtproblemen binnenshuis. Muurbekleding komt los, schimmel kan welig tieren, en na verloop van tijd komt de bouwkundige constructie van de woning in het gedrang. Dit kan ook voor een muffe geur binnen volgen.

Een vochtprobleem, doorslaand vocht, of het zich nu binnen- of buitenshuis voordoet, laat je dus zo snel mogelijk aanpakken.

Op zoek naar een specialist?
Vraag hier uw offertes!

Hoe een natte buitenmuur voorkomen?

Voorkomen is beter dan genezen! Je gaat dan ook liever preventief te werk dan dat je de vochtige buitenmuur achteraf laat behandelen voor doorslaand vocht. Met deze tips voorkom je een vochtige buitenmuur:

  • Onderhoud het voegwerk. Schiet meteen in actie wanneer de voegen beschadigd raken.
  • Laat de gevel preventief impregneren.
  • Bekleed de gevel met waterdicht materiaal. bijvoorbeeld kunststof, of gebruik waterwerende verf.
  • Reinig en onderhoud de gevel. Een kleine scheur kan bij vriesweer vergroten en bijgevolg ook meer water opnemen. Bij een volgende vriesbui wordt de schade groter. Het probleem kan zo alleen maar groeien. Door tijdig in te grijpen kun je jezelf heel wat kosten en kopzorgen besparen.
Ventilatieschacht Vochtige Muur

Natte buitenmuur behandelen: tips en oplossingen

Een natte buitenmuur laat je bij voorkeur behandelen door een vochtspecialist. Afhankelijk van het probleem zal die een andere oplossing toepassen.

1. Buitenmuren impregneren

Ligt het probleem aan de gebrekkige vochtwering van de vochtige buitenmuur waardoor je doorslaand vocht krijgt? Dan is het impregneren van de gevel een uitstekende oplossing.

Bij het impregneren (ook wel hydrofoberen) van de gevel voorzie je de buitenmuur van een waterdichte laag. Het impregneermiddel wordt met een borstel of een vernevelaar op de gevel aangebracht. Dat middel trekt in, en laat een waterafstotende laag achter.

Een bijkomend voordeel van deze behandeling is dat je gevel minder vatbaar wordt voor vuil. Zo hoef je de gevel minder vaak te laten reinigen.

Je muren laten impregneren kost je zo’n 8 tot 12 euro per vierkante meter.

2. Hervoegen van de gevel

Ook via beschadigde voegen kan vocht de gevel intrekken. Beschadigde, gebarsten en zelfs loszittende voegen en bakstenen laat je dan best vervangen.

3. Nieuwe gevelbekleding

Bij ernstige beschadiging en aantasting van een natte buitengevel is het plaatsen van nieuwe gevelbekleding de aangewezen oplossing. In dat geval laat je best ook het isolatiemateriaal vervangen.

Vocht absorberen via de vochtige buitenmuur naar binnen kan het isolatiemateriaal aantasten. Eens aangetast kan de werking van het materiaal er sterk op achteruit gaan.

Kies voor kwalitatieve en waterdichte materialen. Goede voorbeelden zijn crepi, kunststof en hout. Ook voor het isoleren gebruik je bij voorkeur materiaal dat goed tegen vocht bestand is, bijvoorbeeld EPS.

De prijs zal afhankelijk zijn van de gebruikte materialen en de hoeveelheid gebruikt voor de vochtige muren.

3. Gevel injecteren

Door je gevel te injecteren met een vochtwerende gel vermijd je de absorptie van grondvocht. Dit doe je dus voornamelijk bij opstijgend vocht.

Richtprijs: 100 euro per lopende meter.

Vraag advies aan erkende vochtbestrijders en vergelijk gratis offertes

Een natte buitengevel kan wijzen op een groter vochtprobleem. Schakel zo snel mogelijk een vochtexpert in om het probleem te analyseren op te lossen. Vul onderstaand formulier in, en ontvang gratis offertes van vochtexperts in jouw omgeving. Zo hoef jij er enkel nog de meest voordelige oplossing uit te kiezen!

arrow
Beschrijf uw project
1*. Waar heeft u een vochtprobleem?
2*. Welke vochtproblemen kan u herkennen?
3*. Bent u eigenaar of huurder van het gebouw?
4*. Wanneer wilt u dat een specialist in vochtbestrijding ingrijpt?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Vochtbestrijding
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Vochtbestrijding