Kelder waterdicht maken met de volgende methodes

Een vochtige kelder of natte kelder lijkt, in eerste instantie, misschien niet problematisch. Toch moet je een vochtige kelder vermijden. Je kunt er misschien niets stockeren, maar als je de ruimte nooit gebruikt, maakt het dan zoveel uit dat er een vochtprobleem ontstaat?

Het antwoord is simpel: ja. De aanwezigheid van (een teveel aan) vocht zorgt voor heel wat problemen. Een vochtige kelder is vatbaar voor schimmels en kelderzwam. Ook ongedierte houdt van zulke vochtige plekjes. je moet je kelder vochtvrij maken.

Het vochtprobleem zal zich ook niet tot de kelder blijven beperken. Schimmels, vochtplekken en andere problemen verspreiden zich na verloop van tijd naar de rest van je woning. Opstijgend vocht of optrekkend vocht kruipt in de muren op de begane grond, schimmel tast de vloeren aan, …

Daarnaast komt ook de constructie van je woning in gevaar. De waterdichte kelder is een belangrijk onderdeel van de fundering van je woning. Doorslaand vocht doet de muren van de kelder verzwakken.

Je kan best je lekkende kelder waterdicht maken. Met onderstaande methodes maak je jouw kelder weer droog, en vermijd je nieuwe vochtproblemen.

water in kelder

1. Injecteren van vochtige keldermuren

Je kunt de vochtige keldermuren injecteren om opstijgend vocht of optrekkend vocht in de kelder te behandelen. Daarvoor boor je op gelijke afstand gaten in de muur van de kelder. Via die gaten breng je een vochtwerend product of een vochtwerende gel aan in de muren. Het product sijpelt naar beneden, hardt uit, en vormt een waterdichte barrière hierdoor kan je de betonnen kelder waterdicht maken. Het grondvocht kan zo niet langer opstijgen.

2. Kelderdrainage

Wanneer het water zich in de kelder verzamelt, en je er regelmatig of zelfs voortdurend plassen aantreft, is een kelderdrainage de gewezen oplossing. Het onderliggend probleem is hier de druk van het grondwater op de wanden van de kelder.

Let wel: na een drainage is de kelder niet waterdicht. Je moet de kelder waterdicht maken achteraf. Het stilstaand water (dat ongedierte, zwammen en schimmel aantrekt) is wel uit de kelder verdwenen. Om de kelder droog te maken (en houden) is het nodig om naast de drainage ook in te zetten op ventilatie. Zo kan je de kelder waterdicht maken en krijg je een goed geventileerde kelder.

Wanneer randdrainage?

Komt het vocht via de kimnaad (de rand tussen de betonnen keldervloer en wanden) van de kelder naar binnen? Dan is een randdrainage aangewezen. Dat probleem doet zich het vaakst voor wanneer de kelder een betonnen vloer en bakstenen muren heeft. Je moet in dit geval de kelder waterdicht maken.

Daarvoor installeer je een goot die het vocht uit de kimnaad opvangt. De goot voert het water af naar een verzamelput. Vanuit die put wordt het water vervolgens naar de riolering gepompt.

Wanneer wanddrainage of vloerdrainage?

Komt het vocht binnen via de keldervloer? Dan is een vloerdrainage aangewezen. Zijn de wanden van de waterdichte kelder het probleem? Dan is een wanddrainage nodig. Bij een wanddrainage wordt nagenoeg altijd ook een vloerdrainage uitgevoerd.

De techniek bestaat uit het plaatsen van een noppenmembraan, ofwel op de vloer, ofwel op de wanden van de kelder. Het membraan beschikt over kleine kanaaltjes die het water opvangen en afvoeren naar een verzamelput.

Ook hier wordt het water vanuit de verzamelput naar een riolering gepompt. Na het plaatsen van het membraan en de kelder waterdicht maken, worden de wanden en/of de vloer van de waterdichte kelder opnieuw bekleed.

3. Kelderbekuiping

Een kelderbekuiping (ook wel kelderdichting) maakt de kelder volledig waterdicht. Met een waterdichte pasta bekleed je de wanden en vloeren van de muren. Verder in dit artikel vind je een handig stappenplan voor het bekuipen van de kelder. Op deze manier kan je de betonnen kelder waterdicht maken.

Vocht in kelder zelf bestrijden

Wat kost het om kelder waterdicht te maken?

Een kelderbekuiping laten uitvoeren kost je 50 tot 100 euro per vierkante meter. Voor een gemiddelde kelder mag je rekenen op een totaalprijs van 4.000 euro.

Overzicht van de prijzen per methode:

Methode Prijs inclusief arbeidskosten
Injecteren € 100 per lopende meter
Kelderdrainage Vanaf € 2.500
Kelderbekuiping/kelderdichting € 50 – 100 per vierkante meter

De totaalprijs is afhankelijk van verschillende factoren. Houd onder meer rekening met…

  • Oppervlakte van de kelder.
  • Combinatie van methodes (een wanddrainage gaat bijvoorbeeld steeds gepaard met een vloerdrainage).
  • Complexiteit van de werken.
  • Gebruikte product.
Ontvangt u graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vul dan snel dit formulier in. Het is volledig gratis en vrijblijvend!
arrow Ontvang offertes

Oorzaken van vocht of water in de kelder?

Een vochtprobleem in de kelder kan verschillende oorzaken hebben. Ook een combinatie van meerdere mankementen kan voor een vochtprobleem zorgen.

Een eerste, veelvoorkomende oorzaak is een lekkage in de kelder. Kelders zijn vaak omringd door heel wat afvoerbuizen en leidingen. Een lek in een van die buizen zorgt dan ook snel voor een vochtprobleem in de kelder. Voor dit probleem schakel je een loodgieter in. De loodgieter kan dan je kelder waterdicht maken.

Niet enkel een lek kan voor vochtproblemen zorgen. Ook optrekkend vocht of opstijgend vocht zorgt in veel kelders voor problemen. Je krijgt te maken met opstijgend vocht of optrekkend vocht wanneer het grondwater hoog staat. Een kelder die niet voldoende beschermd is, is dan ook vatbaar voor dat grondwater. Het dringt via de vloeren en muren naar binnen.

Bij het bouwen van een kelder wordt de bouwput voortdurend leeggepompt. Eens de kelder gezet is, gaat dat omringende grondwater natuurlijk niet weg. Bij de bouw van een nieuwe woning doe je er dan ook goed aan om de kelder te voorzien van de juiste bescherming. Zonder zulke voorzorgsmaatregelen is het binnendringen van grondvocht bijna onvermijdelijk. Zeker wanneer je woning in een nat gebied gelegen is, kan je best je kelder waterdicht maken.

Tot slot kan ook regenwater de kelder binnen dringen. Het water sijpelt via de gevel naar beneden, en komt op de grond terecht. Kleine scheurtjes, kieren en openingen laten het vocht vervolgens binnen in de kelder.

Een scheur of andere opening in de kelder kan op allerlei manieren ontstaan.

  • De kelder staat onder druk.
  • Een constructiefout bij de bouw van de kelder.
  • Het metselwerk verzwakt na verloop van tijd.
  • De verbinding tussen de wanden en vloeren van de kelder is niet goed gedicht.
Op zoek naar een specialist?
Vraag hier uw offertes!

Vocht in kelder zelf bestrijden: stappenplan kelderdichting of bekuiping

Hoe kan je je kelder waterdicht maken met een kelderdichting? Onderstaand stappenplan biedt een gedetailleerd overzicht van de werken.

Stap 1: Schoonmaken van de keldermuur

Begin met het strippen van de muren en vloeren. De aanwezige bekleding is in de meeste gevallen aangetast en verzwakt door het vocht. Een reeds aanwezige coating of pleisterlaag verwijder je van de muren. Ook eventuele vloerbekleding zul je moeten verwijderen.

Vervolgens maak je de kelderwanden en -vloer volledig schoon. In de meeste gevallen kan dat met een spons en een eenvoudig reinigingsproduct. Door al het vuil te verwijderen, vermijd je dat de nieuwe, waterdichte bekleding zich niet goed aan de oppervlakken hecht.

poetsen kelder

Stap 2: Opvullen en herstellen van gaten en scheuren

Nu de muur volledig vrij is, kun je alle scheuren, barsten en andere openingen gemakkelijk opsporen. Ga de wanden en vloeren nauwlettend na.

Vul alle ongewenste openingen vervolgens op met waterdichte mortel. Let wel: mortel zal na het drogen enigszins krimpen. Met een enkele laag mortel is de opening dus niet meteen gedicht. Het is belangrijk dat je mortel aanbrengt tot de opening volledig is afgesloten. Vaak volstaan twee tot drie lagen mortel. Hoe groter de opening, hoe meer lagen nodig zijn.

Eens de gaten gedicht zijn, werk je ze af met een plamuurmes. Zorg voor een egale afwerking zodat de volgende laag zich goed kan hechten.

Laat de mortel goed opdrogen voor je verdergaat met de volgende stap. Dat kan 24 tot 48 uur duren.

Tip: Gebruik snelhardende mortel. Door de droogtijd omlaag te halen, gaat de klus sneller vooruit.

scheuren in keldervloer

Stap 3: Aanbrengen van waterdichte pleister of coating

Wanneer alle gaten, scheuren en barsten gedicht zijn, werk je de muren af met een waterdichte pleister of coating.

Breng de coating rijkelijk aan op de muren. Daarvoor gebruik je een kwast. Met meerdere lagen bereik je het beste resultaat. Laat elke laag goed opdrogen voor je de volgende laag aanbrengt.

Hoe lang de laag moet drogen, vind je terug op de verpakking van het gebruikte product. Let goed op welk product je gebruikt. Niet elke waterdichte pasta of coating is geschikt voor elk type kelder.

De ondergrond waarop je werkt zal deels uitmaken welk product je moet gebruiken. Kelder Epoxy leent zich bijvoorbeeld prima voor het behandelen van muren uit baksteen, geschilderde of bezette muren. Kelder-Bezetting is een waterdichte cementverf die goed bestand is tegen de hoge druk van het grondwater. Het product is ideaal voor muren uit cement- of betonblokken.

Daarnaast zijn ook verschillende producten beschikbaar voor erg natte muren, en voor muren die gewoon vochtig zijn.

Soms is de coating of pasta gekleurd. Je kunt de kelder dus naar smaak van kleur voorzien. Je kelder dichten of je kelder waterdicht te maken en de kelder daarna afwerken met bekleding maakt dit wel minder relevant.

coating-kelder.jpg

Stap 4: Behandelen van de keldervloer

Na de kelderwanden is de vloer van je kelder aan de beurt. Het is cruciaal om de vloer te behandelen, zelfs wanneer die niet is aangetast door het vocht. Zorg voor een schone vloer om een goede hechting te verzekeren.

Is de keldervloer vochtig? Dan behandel je die met hetzelfde product als de kelderwanden. Breng ook op de vloer meerdere lagen aan, en laat elke laag drogen voor je een volgende aanbrengt.

Heeft je keldervloer geen last van opstijgend vocht of optrekkend vocht? Dan behandel je die met een polyurethaancoating. Breng eerst een grondlaag (primer) aan met een verfrol. Laat deze laag ongeveer 24 uur drogen. Vervolgens breng je de polyurethaancoating in verschillende lagen aan. Dit doe je om je kelder waterdicht te maken.

Een alternatief op bovenstaande opties is het gieten van een nieuwe vloerplaat. Net als met een waterdichte coating bescherm je daarmee de vloer van de kelder tegen vocht.

Let op: neem zeker de kimnaad goed onder handen. De kimnaad (aansluiting tussen vloer en muur) is erg vatbaar voor lekkages.

Je hebt bij elke optie de keuze uit verschillende kleuren. Werk je de kelder na de behandeling niet verder af, dan kun je de kleuren van de vloer en de wanden op elkaar afstemmen.

lekkage in kelder

Schakel je liever een vochtspecialist in? Vraag advies en vergelijk gratis offertes

Zoals je ziet is het waterdicht maken van je kelder geen klus die je op een dag of twee klaarspeelt. Het gaat om een arbeidsintensief proces waar heel wat tijd en energie in kruipen om je kelder waterdicht te maken. Daarnaast is het risico op een foute uitvoering groot wanneer je er als leek aan begint. Naast enorme geldverspilling bestaat de kans dat je kelder meer schade oploopt. Zo ben je, na al je harde werk, nog verder van huis. Je kelder speelt uiteraard ook een belangrijke rol in de gezondheid van je huis. Het is dus geen overbodige luxe om een vakman te contacteren om je kelder eenmaal volledig in orde te brengen.

Door een ervaren vakman in te schakelen verzeker je de beste uitvoering van het project. Ga je toch zelf aan de slag? Dan kan een vakman je adviseren over hoe je de klus best klaart. Vul onderstaand formulier in, en ontvang gratis volledig vrijblijvende offertes en advies op maat. Zo kan je je kelder waterdicht maken en ben je dus een belangrijke stap dichter bij een droge kelder!

arrow
Beschrijf uw project
1*. Waar heeft u een vochtprobleem?
2*. Welke vochtproblemen kan u herkennen?
3*. Bent u eigenaar of huurder van het gebouw?
4*. Wanneer wilt u dat een specialist in vochtbestrijding ingrijpt?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Vochtbestrijding
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Vochtbestrijding