Wat veroorzaakt een vochtige vloer?

ontbinding vocht

Een vochtige vloer kan onder allerlei omstandigheden vochtig worden :

Ventilatie en condensatievocht

Eén van de meest voor de hand liggende oorzaken van een vochtige vloer betreft gebrekkige ventilatie. Wanneer de ruimte onder de vloer onvoldoende geventileerd is, zorgt dit vaak voor een vochtige vloer. Doorgaans gaat het om een kelder of kruipruimte met een gebrekkige ventilatie. In dergelijke ruimtes krijg je te maken met condensatievocht.

Lekkende leidingen

Je vindt leidingen vaak terug onder de vloer van je woning. Loopt zo’n leiding schade op? Dan kan dat voor lekkages zorgen. Het vocht dat uit de lekkende buizen komt kan vervolgens de vloer in trekken en voor een vochtige vloer zorgen.

De vloer kan ook vochtig worden op het moment dat de buizen van de vloerverwarming beschadigd zijn. Een te hoge luchtvochtigheid kan de metalen buizen ook doen roesten en eventuele scheuren laten.

Lekkende buizen kennen heel wat oorzaken :

 • Erosie
 • Slecht gemonteerde leidingen
 • Bodemverzakking
 • Buizen in slecht of niet geïsoleerde vloeren

Hoog grondwaterpeil

Geen kelder? Dan kan een hoog grondwaterpeil de oorzaak zijn van jouw vochtige vloer. Het grondwater kan via deze weg in jouw wanden en vloer trekken.

Wanneer de ondergrond rechtstreeks verbonden is met de vloer, kan de vloer vochtig zijn en koud aanvoelen. Dit komt door het onderliggende condensatievocht.

Wel een kelder? Dan kan dit ook zorgen voor een vochtprobleem onder de vloer, in de kelder of in de kruipruimte. En een vochtprobleem in je kelder verspreidt zich al snel naar de vloeren van je woning.

Vocht

Vocht schimmel

Opstijgend vocht is een veelvoorkomende oorzaak van een vochtige vloer. Vooral oudere woningen zijn vatbaar voor opstijgend vocht. Oudere woningen beschikken vaak niet over een degelijke waterkering.

Zonder waterkering komt het metselwerk in contact met grondwater of ander vocht. Het opstijgend vocht kan dan probleemloos naar boven kruipen. De fundering, spouw of muren absorberen het vocht. Zo tast het opstijgend vocht algauw ook de vloer aan.

Vochtplekken door opstijgend vocht vind je vooral terug boven de muurplinten. Ook kan een vochtprobleem eerst onder de vochtige vloer ontstaan.

Hevige regenbuien kunnen je buitenmuren na verloop van tijd poreus maken. Dat doorslaand vocht komt vervolgens de woning binnen.

Ontvangt u graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vul dan snel dit formulier in. Het is volledig gratis en vrijblijvend!
arrow Ontvang offertes

Hoe herken je vochtproblemen?

Een vochtige vloer is vaak minder opvallend dan een vochtige muur. Daardoor blijven vochtproblemen in de vloer vaker onder de radar. Er zijn gelukkig enkele herkenbare symptomen van een vochtige vloer:

 • Schimmelsporen of zwamsporen.
 • Muffe geur.
 • Opbollende vloerbedekking.
 • Witte aanslag door zout.
 • Vochtige, donkere plekken.

Vloer testen op vocht

Zijn bovenstaande symptomen niet aanwezig, maar heb je toch het vermoeden dat je een vochtige vloer hebt? Onderstaande methode geeft je uitsluitsel.

Plaats een doorzichtig plastic vel op de vochtige vloer. Er kunnen twee dingen gebeuren:

 • Er ontstaat nevel op het plastic. Dat komt door condensatie.
 • Er ontstaat nevel onder het plastic. Dat is een duidelijk teken van een vochtige vloer of van capillaire werking.

Kom je er zelf niet aan uit? Een expert kan je helpen vocht in de vloer vast te stellen (opstijgend of doorslaand vocht). Een specialist kan ook analyseren waar het vocht vandaan komt. Een belangrijke stap in het oplossen van vochtproblemen.

Oplossingen om je vloer waterdicht te maken

Nu je weet dat je een vochtige vloer hebt, is het tijd voor oplossingen.

1. Injecteren van vochtwerende gel

Veroorzaakt opstijgend vocht de vochtproblemen? Dan is een injectie met vochtwerende gel de gewezen oplossing. De vochtwerende gel houdt het opstijgend vocht tegen. Zo kan het zich niet meer verspreiden over de vochtige vloeren.

Het injecteren van een vochtige vloer kost je gemiddeld € 100 per lopende meter.

2. Draineren van de kelder

Een vochtige vloer is veelal te wijten aan vochtproblemen in de kelder of kruipruimte. Het bekuipen of draineren van de kelder is dan de meest effectieve oplossing. Veel mensen zien immers over het hoofd dat deze ruimte dikwijls aan de oorsprong ligt van vochtige vloeren.

Een vloer waterdicht maken is primordiaal. Om de kelder te bekuipen maak je de muren en vloeren waterdicht. Je brengt daarvoor een laag waterdichte cement aan. Eventuele lekken en scheuren herstel je uiteraard eerst.

Bij kelderdrainage (ook wel vloerdrain) breng je een verzamelput voor overtollige vocht aan. Het doorslaand vocht loopt de put in, waarna het afgevoerd wordt naar de riolering. Voor je vloer waterdicht gemaakt kan worden, moet je goed controleren hoe vochtig de vloer op dat moment is.  Daarnaast wordt nog een nieuwe betonvloer gestort, zo wordt de vloer waterdicht gecementeerd.

Jouw kelder draineren kost € 3.000 tot € 10.000. Jouw vloer waterdicht maken kost € 15 tot € 20 per vierkante meter.

3. Zorg voor een goede ventilatie

Een slechte ventilatie kan voor problemen zorgen. Goede ventilatie is het beste middel tegen allerlei vochtproblemen. Met een goede verluchting houd je de hoge luchtvochtigheid binnen de perken.

Kun je manueel ventileren door ramen en deuren te openen? Ideaal! In ruimtes waar dergelijke verluchting geen optie is, kies je voor mechanisch ventilatiesysteem.

Richtprijs voor mechanische ventilatie: rond de € 3.000.

Handige tips om je vochtige vloer aan te pakken

Vocht

Hoe een natte vloer drogen?

Eén van de meest voor de hand liggende oorzaken van een vochtige vloer betreft water op de grond. Om een natte vloer te drogen graaf je een ‘gracht‘ of afvoer rond het aangetaste deel van de woning. Met een waterpas verzeker je de juiste helling van de afvoer.

Welk type vloerbedekking kiezen?

Vinyl of pvc vloerbedekking is de ideale bedekking voor vloeren in een vochtige omgeving. Een goede vloerbedekking voorkomt een vochtige vloer.

Welke bedekking (ondervloer) gebruiken voor een vochtige vloer?

Een ondervloer uit beton beschermt je woning het beste tegen een vochtige vloer. Dit is één van de meest gebruikte methodes om vochtige vloeren te voorkomen.

Professionele hulp en advies op maat nodig? Stel je vragen en ontvang gratis offertes

Donkere plekken aanwezig op jouw vloer? Last van een muffe geur? Dan heb je waarschijnlijk een vochtige vloer in huis. Daar laat je best zo snel mogelijk iets aan doen. Experten kunnen jou meteen zeggen waarom jouw vloer vochtig is en jouw vochtige vloer behandelen.

Vul onderstaand formulier in en ontvang gratis en vrijblijvende offertes. Zo hoef jij er enkel nog de beste aanbieder uit te kiezen om jouw vochtproblemen aan te pakken!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Waar heeft u een vochtprobleem?
2*. Welke vochtproblemen kan u herkennen?
3*. Bent u eigenaar of huurder van het gebouw?
4*. Wanneer wilt u dat een specialist in vochtbestrijding ingrijpt?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Vochtbestrijding
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
More than 35,000 people find the right professional here every month
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Vochtbestrijding