Hoe vocht in je garage aanpakken? Handige tips

Een vochtige garage is vatbaar voor schimmels. Daar blijft het echter vaak niet bij. De constructie van de garage, en bij een aanhoudend probleem je volledige woning, komt in gevaar.

Met deze tips maak en houd je jouw vochtige garage weer droog.

Tip 1: Zorg voor een goede ventilatie en voldoende lichtinval

Een gebrek aan ventilatie is in veel gevallen de belangrijkste oorzaak van vochtproblemen door condensvorming. Zo ook in de garage. Goede ventilatie zorgt ervoor dat vocht uit huis kan ontsnappen.

Ook draagt ventilatie bij aan de balans tussen binnen- en buitenlucht. Zo voorkom je verdere condensvorming door koele oppervlakken te vermijden. Waterdamp zet zich namelijk graag af op koudere oppervlakken. Door die te elimineren, kan vochtige lucht makkelijker worden afgevoerd.

Je kunt de garage op meerdere manieren ventileren.

  • Ramen. Laat bij de bouw van de garage een raam installeren, bijvoorbeeld een turbinedakraam. Ook een gewoon raam of ander dakraam kan de ventilatie bevorderen. Bovendien voorzien ramen je garage van licht. Met voldoende lichtinval verminder je schimmelgroei. Schimmels geven de voorkeur aan donkere ruimtes.
  • Verluchtingsroosters. Deze laten de vochtige lucht ontsnappen.
  • Mechanisch ventilatiesysteem. Dit is de meest efficiënte oplossing. Een ventilatiesysteem in huis, dus niet in de garage, kan al een heel verschil maken. Je pakt daarmee ook eventuele vochtproblemen binnenshuis aan. Je kunt de garage zelf natuurlijk ook voorzien van een ventilatiesysteem.

Tip: Heb je een ventilatiesysteem? Voor een optimale werking moet je dat regelmatig reinigen. Zo garandeer je dat de lucht op een efficiënte manier aan- en afgevoerd kan worden. Ook luchtroosters en dakramen moet je regelmatig reinigen om hun werking te verzekeren.

Op zoek naar een specialist?
Vraag hier uw offertes!

Tip 2: Meet het vochtniveau

Door je luchtvochtigheid te meten kun je vaststellen of je met een vochtprobleem kampt. Een hygrometer meet de relatieve luchtvochtigheid. De ideale waarde ligt tussen de 50 en 55% luchtvochtigheid. Met zo’n waarde hoef je niet in te zitten met de spullen noch de auto. Die blijven voldoende droog.

In een vochtige garage ligt de luchtvochtigheid echter een stuk hoger. Daar kun je metingen van 70 tot wel 95% doen. Met dergelijke waarde lopen je garage, auto en spullen risico op schimmel en roest.

Tip 3: Hou je garage proper

Je garage is mogelijk niet de eerste ruimte die in je opkomt wanneer je aan schoonmaken denkt. Toch is het belangrijk ook deze ruimte netjes te houden.

Laat je bijvoorbeeld herfstbladeren liggen, dan kan vocht zich daar gezellig in nestelen. Leuk voor het vocht, minder leuk voor jou. Bladerhopen in de garage vormen ideale broedplaatsen voor schimmels.

Ook modder aan je schoenen en sneeuw of regenwater op de auto zijn vervelende vochtbronnen.

Niet enkel vochtig vuil draagt bij aan de luchtvochtigheid in je garage. Ook rommel is een boosdoener. Rommel op een vochtige garagevloer vergroot het probleem. Zelfs wanneer de rommel zelf niet nat is, veroorzaakt die onrechtstreeks dat je garage vochtiger wordt. Rommel blokkeert namelijk de luchtstroom die bijdraagt aan een goede ventilatie.

Voorzie dus ook in je garage een handig opruimsysteem.

Een extra reden om je garage netjes te houden is lekdetectie. Staan de muren of de vloer van je garage vol spullen? Dan kun je eventuele lekken moeilijker vaststellen. Je kijkt je garage sowieso best om de zoveel tijd na op lekken.

Tip 4: Voorkom condensatie [9 methodes]

Condens is vijand nummer één voor wie de woning en de garage graag droog houdt. Met deze tips vermijd je condensatievorming, en alle nadelige gevolgen van dien.

1. Hou de temperatuur stabiel

Een eerste remedie tegen condensatie en problematische luchtvochtigheid, is een stabiele temperatuur. Een temperatuur boven de 15 graden is ideaal. Je kunt hiervoor tijdens de wintermaanden beroep doen op een garageverwarming.

Tip: Gebruik geen propaanverwarmer. Zo’n verwarmer draagt juist bij aan de luchtvochtigheid!

2. Voorzie voldoende lichtinval in de garage

Schimmels geven de voorkeur aan donkere, vochtige plekken. Een donkere garage is dus ook vatbaarder voor schimmelvorming. Door een lichtbron te voorzien, kun je schimmelgroei deels voorkomen. Het blijft echter zaak om de vochtproblemen ook op andere manieren te bestrijden.

Tip: Infraroodstralers helpen je jouw woning en garage te beschermen tegen schimmelgroei.

3. Installeer een dampscherm

Ook met een dampscherm kun je condensvorming in de garage tegengaan. Bepaalde isolatiematerialen worden vaak met een dampscherm geïnstalleerd. Ook los kun je dampschermen verkrijgen en plaatsen.

Tip: Je brengt zo’n dampscherm aan op de muren of vloer van de garage. Op het plafond heeft een dampscherm minder zin, daar vangt het enkel waterdamp op.

4. Voorzie een vloercoating

Met een vloercoating bescherm je de vloer niet enkel tegen schade en slijtage. Een coating beschermt de vloer van je garage ook tegen vocht. Enerzijds biedt de coating een efficiënte afdichting, anderzijds vermindert de coating condensvorming. Daarnaast zorgt zo’n coating ook voor meer grip, zelfs wanneer de garagevloer vochtig is.

Tip: Door vorstschade kan een vochtige garagevloer barsten. Zo’n barst is opnieuw een nestelplek voor vocht. Vocht uit zo’n barst verwijderen is moeilijk, dus je gaat best preventief te werk.

vochtige-garage

5. Droog je natte voertuig

Na een ritje door de sneeuw, en zelfs op regenachtige dagen, droog je de auto best af voor je die parkeert. Bij sneeuw is het risico het grootst. Brokken sneeuw kunnen aan je auto blijven hangen. Eens binnen in de garage kan de sneeuw smelten. Het vrijgekomen smeltwater? Dat blijft in de garage staan.

Tip: Heb je een betegelde of gecoate vloer? Dan kun je (smelt)water eenvoudig van de vloer krijgen met een aftrekker en/of dweil.

6. Controleer de dakafvoer

Door de dakafvoer en regenpijpen van je woning proper te houden, vermijd je vochtophoping. Verstopte regenpijpen zijn vatbaar voor roest. Een verroeste of verstopte regenpijp gaat al snel lekken.

Houd de uitgang van de pijpen vrij, en controleer regelmatig of ze niet verstopt zitten.

7. Check vloerafvoer

Ook de vloerafvoer moet je proper houden. Die kan namelijk ook verstopt raken en roesten.  

Een goede vloerafvoer voorzie je al tijdens de constructie van de garage. Plan de vloer met een helling naar de garagedeur toe. Zo voer je regen- en smeltwater meteen af.

Zowel de muren als de vloer en het dak van de garage moeten goed afgesloten zijn. Zo vermijd je dat vocht de garage binnenkomt.

8. Plaats een ontvochtiger

Een ontvochtiger is een handig apparaat dat je in de garage kunt installeren. Een luchtontvochtiger vermindert condensatie.

Tip: Onderhoud je luchtontvochtiger regelmatig. Afhankelijk van het model moet je het apparaat handmatig legen, of kun je een afvoerslang voorzien die het water automatisch naar buiten afvoert.

9. Vermijd een koelkast of diepvries in de garage

Het kan verleidelijk zijn koelkasten of diepvriezers in de garage te plaatsen. Dit is echter af te raden, zeker wanneer de garage niet goed geïsoleerd is.

Koelkasten en diepvriezers halen de temperatuur enerzijds naar beneden. Anderzijds zijn deze apparaten een bron van vocht. Op warmere dagen verdampt het water in de koelkast of diepvries. Zo draag je onbedoeld bij aan de luchtvochtigheid, en dus ook de condensvorming, in de garage.

vochtige-garage-koelkast-diepvries
Ontvangt u graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vul dan snel dit formulier in. Het is volledig gratis en vrijblijvend!
arrow Ontvang offertes

Waarom vochtproblemen in de garage?

Naast lekken en problemen met doorslaand of opstijgend vocht, liggen vochtproblemen in de garage meestal aan een hoge luchtvochtigheid. Dat vocht ontstaat binnenshuis, en condenseert op koelere oppervlakken. Zo zie je condens bijvoorbeeld vaak op badkamerspiegels na een douche.

Bij onvoldoende ventilatie hangt dat vocht overal in huis. Kan het niet naar buiten, dan zet het zich waar mogelijk af. Dat gebeurt niet enkel op de badkamerspiegel. Ook muren en plafonds zijn goede oppervlakken voor condens.

Een vochtige garage is vaak het resultaat van problemen met condens, en dus een te hoge luchtvochtigheid. Garages zijn vaak niet of onvoldoende verwarmd. Ideaal dus voor condensvorming. Blijft de luchtvochtigheid hoog? Dan krijg je te maken met een erg vochtige garage.

Gevolgen van een vochtige garage

Naast auto’s stockeren mensen wel eens spullen in de garage. Een eerste gevolg is dan ook het vochtig worden van deze spullen. Roest, week karton en schimmel zijn vaak een eerste teken van een vochtprobleem.

Blijft het probleem aanslepen, dan treft het ook de woning zelf. Behang en verf komen los, er komt schimmel op de muren en er ontstaat een muffe geur. Na verloop van tijd komt ook de constructie van het huis in gevaar. Vocht kan bijvoorbeeld heel wat schade veroorzaken aan hout. Ook ander materiaal krijgt het zwaar te verduren.

Last but not least: vocht vormt een risico voor je gezondheid. Zeker wanneer je te maken krijgt met schimmelgroei. Schimmels kunnen stoffen vrijlaten die erg schadelijk zijn voor de luchtwegen. Ook je huid kan er onder lijden. Zo kun je last krijgen van astmatische klachten of droge hoestbuien, maar ook van huidirritaties en uitslag.

Ben je allergisch aan schimmel? Dan loopt de ellende op. Geïrriteerde ogen, een lopende neus, hoofdpijn en vermoeidheid horen tot de mogelijke symptomen.

Voor je het weet banen de vochtproblemen zich een weg naar binnen. Je laat een vochtige garage best aanpakken voor de vochtproblemen zich verspreiden. Daarmee bescherm je de gezondheid van jezelf en die van je gezin. Ook bespaar je jezelf heel wat kosten en kopzorgen door het probleem tijdig aan te pakken. Je woning laten renoveren omdat vocht de constructie heeft aangetast, is geen pretje.

vochtige-garage-roest

Je vochtige garage laten aanpakken door een specialist? Vergelijk gratis offertes

Een vochtige garage laat je best behandelen nog voor het probleem zich naar de rest van je woonst verspreidt. Een vochtspecialist kan nagaan waar de bron van het probleem zit. Vul onderstaand formulier in, en ontvang gratis en volledig vrijblijvende offertes op maat. Zo kun je de mogelijke oplossingen overlopen met een ervaren vakman. Een stap dichter bij een vochtvrije garage en woning!

arrow
Beschrijf uw project
1*. Waar heeft u een vochtprobleem?
2*. Welke vochtproblemen kan u herkennen?
3*. Bent u eigenaar of huurder van het gebouw?
4*. Wanneer wilt u dat een specialist in vochtbestrijding ingrijpt?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Vochtbestrijding
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Vochtbestrijding