Muren onderkappen tegen opstijgend vocht?

Tijdens het onderkappen wordt alle bakstenen van de eerste laag verwijderd er wordt er een vochtwerende laag geplaatst. Hoewel muren laten onderkappen een van de meest efficiënte oplossingen is tegen opstijgend vocht, er zijn toch ook enkele nadelen aan verbonden. We lijsten ze even voor je op. 

Voordelen 

Door het plaatsen van de vochtwerende laag, ben je verzekerd van een kwaliteitsvolle oplossing voor opstijgend vocht. Het is niet alleen de meest effectieve vorm van vochtbestrijding in natte muren maar zal ook een heel leven meegaan. Het is een eenmalige investering die absoluut het geld waard is. Door de muren te laten onderkappen ben je in een keer en voor altijd van optrekkend vocht verlost.

Tenslotte verbeter je het wooncomfort van je woning door je muren te laten onderkappen. Wanneer je last hebt van een vochtige muur door optrekkend vocht, moet je veel meer stoken om je woning op een comfortabele temperatuur te krijgen en wat dus resulteert in een hogere energierekening. Daarnaast heb je geen last van vochtige muren met schimmelvorming of afbladderende verf. 

Muur Onderkappen Opstijgend Vocht

Nadelen

Je muren onderkappen is een vrij arbeidsintensieve onderneming waardoor de kostprijs aardig kan oplopen. De muren moeten zowel aan de binnenkant als aan de buitenkant aangepakt worden. 

Wat is de prijs van muren onderkappen?

De prijs voor muren onderkappen is afhankelijk van het materiaal waaruit de muur is opgetrokken, de dikte van je muren en het soort vochtwerende laag dat je laat plaatsen. De prijs schommelt gemiddeld tussen € 125 en € 175 per lopende meter.

Als je de renovatiewerken laat uitvoeren door een erkend aannemer maak je kans op enkele premies die de kosten wat kunnen drukken.

Muren onderkappen : werkwijze

Muren laten onderkappen is een eerder risicovolle onderneming omdat bij een foutieve aanpak de integriteit van de draagconstructie van je woning in gedrang kan komen. Wil je het toch zelf aanpakken om kosten te besparen, ga dan eerst ten rade bij een erkend vakman en informeer maar de werkwijze, werktuigen en bijkomend deskundig advies.

Je werkt bovendien in kleine stukjes om te voorkomen dat je woning scheef komt te zakken.

Opstijgend Vocht Behandelen Muur Onderkappen

Stap 1: Probleem bepalen

De eerste stap is het onderzoek naar de aard van het probleem. Laat een erkend vochtbestrijder de bron van het vochtprobleem bepalen zodat je zeker bent dan het probleem zich stelt door opstijgend vocht en bijvoorbeeld niet door insijpelend of doorslaand vocht.

Jouw muren onderkappen is enkel een goed idee bij opstijgend vocht. Opstijgend vocht betreft meestal grondvocht, dat in uw woning terecht komt op de begane grond en soms ook via de kelder 

Stap 2: Waterkering aanbrengen

Om opstijgend vocht te weren, wordt er op ongeveer 2 cm boven de vloerpas een steenlaag weggenomen. In deze opening wordt dan een vochtwerend laag geplaatst zoals bijvoorbeeld hydraulische mortel, een waterkerende folie.

Een alternatief is het onderzagen van je muren. Hierbij haalt men geen volledige steenlaag weg maar slijpt men een kleine gleuf waarin dan de waterkering geplaatst kan worden. Zoals bij muren onderkappen blijft de kostprijs voor muren onderzagen schommelen tussen € 125 en € 175 per lopende meter.

Je laat dit best uitvoeren door een professioneel vochtbestrijder. Het is echter wel een arbeidsintensieve klus. Als gevolg van fouten met de waterkering ontstaan er vaak problemen met opstijgend vocht zoals schimmels, beschadigd pleisterwerk, behang dat loslaat en andere vochtgerelateerde problemen.

Stap 3: Vochtscherm plaatsen

In de gemaakte opening wordt dan een vochtscherm geplaatst dat optrekkend vocht, indien correct geplaatst, tegenwerkt. Dit kan een soort folie zijn of een ander vochtwerend materiaal.

Voor het vochtscherm heb je vier mogelijkheden : roestvrije metalen golfplaten, halfstijve vochtschermen, DPC folie of vochtwerende hydraulische mortel.

Stap 4: Gleuf opvullen of steenlaag terug plaatsen

Na het plaatsen van het vochtscherm, kan de muur terug worden opgevuld. Hierbij dien je er op te letten dat je voldoende oog hebt voor de stevigheid van de constructie. De stabiliteit van een woning wordt voor het grootste deel gegarandeerd doordat elk stukje muur een vergelijkbare last draagt.

Stap 5: Afwerken

Ten slotte werk je de muren terug netjes af zodat ze mooi integreren met de rest van gevel. 

Afwerking Muren Onderkappen

Muren onderkappen of injecteren?

Indien je last hebt van optrekkend vocht, kan je er ook voor kiezen om jouw muur te injecteren. Bij het injecteren van muren, spuit men een vochtwerende gel de muren in. Deze hydrofobe vloeistof wordt onder hoge druk geplaatst. Dit vochtwerende gel voorkomt het opstijgen van grondvocht. Waar je bij muren onderkappen dus een waterkerende laag plaats, maak je bij het injecteren van muren de bestaande steen vochtwerend. 

Welke methode het meest geschikt is, wordt bepaald via een vochtdiagnose. Er wordt dan ook gekeken naar de steensoort en de constructie van de muur. 

Omdat muren injecteren een redelijk propere behandeling is, wordt deze meestal toegepast wanneer de woning tijdens de ingreep nog bewoond wordt. Als jouw muur flink beschadigd is, kan het vochtwerende middel door de scheuren weer naar buiten trekken en heeft het vocht alsnog de kans om in de muur te trekken.

Wanneer de muren injecteren niet mogelijk, is het aangeraden om een erkend vakman je muren te laten onderkappen.

Specialist inschakelen?

Voor een kwaliteitsvolle werk is het best dat je de muren onderkappen door erkende aannemer laat uitvoeren. Bij het niet correct uitvoeren van de werken, kunnen er scheurtjes ontstaan. Door die scheurtjes komt de stabiliteit van de woning in het gedrang. 

Als je de werken laat uitvoeren door een erkende aannemer, dan maak je kans op enkele premies. Muren onderkappen is trouwens een arbeidsintensieve klus.

Ontvang offertes van specialisten in jouw buurt!

Ben je overtuigd van de effectiviteit van muren onderkappen en zou je graag persoonlijk (prijs)advies krijgen? Vraag via onderstaand formulier gratis en vrijblijvende offertes aan verschillende vochtbestrijders zodat jij voordelig opstijgend vocht kunt bestrijden. 

arrow
Beschrijf uw project
1*. Waar heeft u een vochtprobleem?
2*. Welke vochtproblemen kan u herkennen?
3*. Bent u eigenaar of huurder van het gebouw?
4*. Wanneer wilt u dat een specialist in vochtbestrijding ingrijpt?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Vochtbestrijding
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Vochtbestrijding