Wat veroorzaakt condensatievocht?

Condensatievocht ontstaat doorgaans door een te hoge luchtvochtigheid. Tijdens activiteiten als koken, douchen en wassen gebruik je heel wat water. Ook tijdens het ademen of zweten komt water vrij. Dat water verdampt, en komt in de lucht terecht. Als deze vochtige lucht nergens heen kan, dan blijft het hangen. Zo zorgt het voor een hoge luchtvochtigheid.

Dat vocht blijft niet zomaar in de lucht hangen. Het zet zich af op koelere oppervlakken, en vormt zo condens. Condensatievocht vormt zich dan ook vaak op spiegels en ramen in de badkamer. Maar ook (koelere) muren en plafonds zijn prima oppervlakken voor condens. Een probleem met condens beperkt zich echter lang niet altijd tot vochtige ruimtes als de kelder, badkamer of keuken.

In de meeste gevallen is condensatievocht het resultaat van te weinig ventilatie. Met goede ventilatie kan het vocht de woning immers gewoon weer verlaten.

Naast een gebrek aan ventilatie kunnen ook koudebruggen bijdragen aan overtollig condensatievocht. Een koudebrug ontstaat wanneer de isolatie op de een of andere manier onderbroken wordt. Zo ontstaat een koud oppervlak op plekken waar de warmte het huis kan verlaten. Op die plaatsen kan de vochtige lucht condenseren.

Een hoge luchtvochtigheid kan tot slot ook het resultaat zijn van een ander vochtprobleem. Opstijgend of doorslaand vocht kan de luchtvochtigheid in huis doen stijgen. Meer en beter ventileren is in dat geval dan ook geen oplossing. Er moet eerst iets gedaan worden aan het onderliggende vochtprobleem. Een vochtspecialist kan je helpen vaststellen waar het probleem ontstaat.

Condensatievocht

Hoe herken je condensatievocht?

Je vindt condens vaak terug op koele oppervlakken. Spiegels en ramen beslaan bijvoorbeeld erg gemakkelijk. Vochtige muren of plafonds zijn evengoed een indicatie van een probleem met condensatievocht.

Condensatievocht vindt je voornamelijk terug in badkamers, keukens en kelders. Ook wasruimtes zijn gevoelig voor condens. Bij een groter probleem zal de vochtige lucht zich verspreiden over de rest van de woning.

Een vochtspecialist kan de luchtvochtigheid in huis meten. Zo’n expert kan daarnaast vaststellen of er bijvoorbeeld een onderliggend probleem is, zoals doorslaand of opstijgend vocht.

Op zoek naar een specialist?
Vraag hier uw offertes!

Wat zijn de gevolgen van condensatievocht?

Blijft het probleem aanslepen? Dan krijg je last van vochtproblemen. Condensatievocht dringt dan steeds meer de muren van je woning in. Enkele gevolgen van problemen met condensatievocht:

  • Vochtplekken.
  • Schimmels.
  • Loslatend behang of pleister.
  • Gezondheidsproblemen, bijvoorbeeld (allergische) reacties op schimmel. Ook ziektes verspreiden zich gemakkelijker in een vochtig klimaat.

Problemen ontstaan door condensatievocht ontstaan vaak hoger op de muren, of op plafonds.

Mogelijke oplossingen voor dit soort vochtprobleem

Gelukkig zijn er heel wat manieren om een probleem met condensatievocht efficiënt aan te pakken. Hieronder vind je alvast een overzicht met richtprijzen per oplossing.

Oplossing condensatievocht Prijs
Luchtroosters € 40 – 1500
Ventilatiesysteem € 1.500 – 7.000
Vochtvreter Vanaf € 8
Afzuigkap Vanaf € 50
Ontvangt u graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vul dan snel dit formulier in. Het is volledig gratis en vrijblijvend!
arrow Ontvang offertes

1. Natuurlijke ventilatie

Een eerste manier om een probleem door condensatievocht aan te pakken is natuurlijke ventilatie. Dit doe je heel eenvoudig door wat vaker te verluchten.

Een raam of deur openzetten geeft condensatievocht de kans om je woning te verlaten. Twee keer per dag de ramen en deuren een kwartiertje openen maakt vaak al een groot verschil.

Een andere manier om natuurlijk te ventileren is het openzetten van luchtroosters. Een luchtrooster laten plaatsen kan al vanaf 40 euro per rooster.

Verluchten versus ventileren

Hoewel het verschil subtiel is, is verluchten niet hetzelfde als ventileren. Ventilatie is een proces dat zich continu voortzet. Er wordt onafgebroken verse lucht aangeleverd.

Verluchten daarentegen is periodiek. Je ramen of deuren een kwartiertje openzetten kan enorm helpen om vocht naar buiten te laten ontsnappen. Het is echter geen permanente oplossing voor een probleem met condensatie.

Verluchten doe je dan ook best op momenten dat veel vocht vrijkomt. Bijvoorbeeld bij het dweilen, tijdens het koken of het douchen, en ’s nachts in de slaapkamer.

Condensatievocht Bestrijden

2. Mechanisch ventilatiesysteem

Een meer efficiënte aanpak van condensatievocht is een mechanisch ventilatiesysteem. Er zijn heel wat soorten ventilatiesystemen beschikbaar. De prijzen zijn dan ook erg uiteenlopend. Van 1.500 euro voor een relatief simpel systeem, tot 7.000 euro voor een meer geavanceerde installatie.

3. Andere oplossingen

Er zijn natuurlijk ook andere, meer plaatselijke oplossingen. Zo kun je bijvoorbeeld gebruik maken van een vochtvreter om de luchtvochtigheid te doen dalen. Bij een ernstig probleem zal die oplossing echter niet volstaan. Een vochtvreter kan dan wel aantonen waar het vochtprobleem het grootst is. Zo kun je later gericht investeren in een meer efficiënte oplossing.

Daarnaast kan een afzuigkap in de keuken of badkamer de luchtvochtigheid in die ruimtes verlagen.

Heb je last van koudebruggen? Dan kan het een kwestie zijn van deze te herstellen. Je woning (beter) isoleren is vaak ook een goede remedie.

Condensatievocht bestrijden: zelf doen of professionele hulp inschakelen?

Enkele manieren om je vochtprobleem alvast zelf aan te pakken. Maar wanneer doe je dan toch beter beroep op een expert?

Wat kan je zelf doen?

Enkele manieren om de luchtvochtigheid in huis alvast zelf te beperken.

  • Ventileer op tactische momenten. Zet ’s nachts bijvoorbeeld een deur of raam open in de slaapkamer. Verlucht ook zeker na het douchen en tijdens het koken.
  • Gebruik de afzuigkap in de keuken.
  • Verwarm de badkamer voor je in bad gaat of een douche neemt. Zo blijft het vocht verdampt en kan het de badkamer gemakkelijker verlaten.
  • Droog was zoveel mogelijk buitenshuis.
  • Houd je woning warm. Een temperatuur van 15 graden zorgt ervoor dat vocht minder snel condenseert, en gemakkelijker uit huis kan bij het verluchten.

Wanneer een erkende vochtspecialist of vochtexpert inschakelen?

Als het probleem te wijten is aan een tekort aan verluchting, is het natuurlijk snel en eenvoudig opgelost. Nu zijn veel handmatige oplossingen op lange termijn niet voldoende. Kom je met bovenstaande tips niet tot een duurzame oplossing, dan kan het raadzaam zijn een vochtspecialist in te schakelen en komaf te maken met condensatievocht.

Een vochtspecialist kan in eerste instantie vaststellen waar het probleem ontstaat. Als er bijvoorbeeld sprake is van doorslaand of opstijgend vocht, heeft ventileren weinig zin. De vochtspecialist kan je vervolgens de beste oplossingen aanbieden. Zo vermijd je naar de toekomst toe nieuwe vochtproblemen gerelateerd aan condensatievocht.

Op zoek naar een vochtexpert in jouw omgeving? Vul dan onderstaand formulier in. Zo ontvang je gratis en volledig vrijblijvende offertes van professionals in jouw buurt. Jij hoeft er enkel nog de beste aanbieder uit te pikken voor jouw specifieke situatie!

arrow
Beschrijf uw project
1*. Waar heeft u een vochtprobleem?
2*. Welke vochtproblemen kan u herkennen?
3*. Bent u eigenaar of huurder van het gebouw?
4*. Wanneer wilt u dat een specialist in vochtbestrijding ingrijpt?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Vochtbestrijding
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Vochtbestrijding