Oorzaken en gevolgen van water in de kruipruimte

Vocht onder woning

Een vochtige kelder komt in veel woningen voor. Vocht trekt naar het diepste punt, wat vaak de kruipruimte is. Waar komt al dat water vandaan? En wat doet het met je woning (en gezondheid)?

Oorzaken van water in de kruipruimte

Water kan op verschillende manieren in de kruipruimte komen. Hoe het water in de kruipruimte belandt, is een belangrijke aanwijzing in de zoektocht naar een geschikte oplossing. Je krijgt dan niet alleen last van klamme oppervlakken in de kruipruimte, maar het kan ook in bovengelegen ruimtes trekken. Een vochtspecialist is de aangewezen persoon om je bij te staan in de speurtocht.

1. Lekkage en gebroken leidingen

gebroken leidingen

Een eerste oorzaak voor water in de kruipruimte zijn gebroken of lekkende leidingen. Lekkende leidingen zorgen voor grote hoeveelheden water in de kruipruimte. Gaat het om beschadigingen aan de riolering, dan kan het water een vervelende geur in huis veroorzaken.

Vaak gaat het om slijtage of roest waardoor de buizen verzwakken.

2. Bodemverzakkingen, werken of verkeer

Bij een bodemverzakking kunnen (oude) riolerings- en andere buizen beschadigd raken. Ook werkzaamheden in de buurt van je woning kunnen voor schade zorgen. Tot slot kan zelfs zwaar verkeer trillingen veroorzaken waardoor buizen beschadigd raken en gaan lekken.

3. Hoge grondwaterstand

Tijdens vochtige periodes kunnen optrekkende vocht en een hoge waterstand zorgen voor water in de kruipruimte. Het optrekkende vocht dringt binnen in cement, beton of baksteen en tast mettertijd ook de binnenmuren aan. Ook een hoge grondwaterstand kan de problemen onder het huis vervoorzaken.

4. Slechte ventilatie

Een kruipruimte is vaak niet voorzien van (degelijke) ventilatie. Vocht dat op om het even welke manier de kruipruimte binnenkomt, kan er moeilijk weg. Het gevolg is een hoge luchtvochtigheid en condensvorming.

Gevolgen van een vochtige kruipruimte

Vochtige ondergrond

Een kruipruimte met water is niet direct slecht, maar kan uiteindelijk problemen in je huis veroorzaken. Een vochtige kelder komt vaak door water. Water kan plassen vormen in de kruipruimte. Ook kunnen de binnenmuren van de kruipruimte heel wat vocht absorberen. Water in de kruipruimte is niet zomaar een verboergen gebrek.

Zo kunnen er donkere vochtplekken op de muren komen. Blijft het probleem aanslepen? Dan kan schimmelvorming optreden. Ook zwammen gedijen uitzonderlijk goed in donkere, vochtige ruimtes.

Na verloop van tijd verspreidt een vochtprobleem zich naar de rest van de woning. Het water kruipt via de muren van de kruipkelder omhoog.

Muurbekleding komt los, plinten worden aangetast, en ook je vloerbekleding kan beschadigd raken. Houten vloeren trekken krom, tapijt beschimmelt, en andere soorten vloerbekleding komen bol te staan. Ook schimmels en zwammen kunnen zich naar de rest van de woning verspreiden.

Tot slot zorgt een vochtprobleem in huis voor allerlei gezondheidsproblemen. Schimmels en zwammen kunnen voor klachten aan de luchtwegen zorgen. Ook huidirritaties kunnen een reactie zijn op de aanwezigheid van zwam of schimmel. Daarnaast verspreiden ziektes zich sneller in een vochtige omgeving.

Op zoek naar een specialist?
Vraag hier uw offertes!

Hoe water of vocht in de kruipruimte aanpakken?

vochtige kruipruimte

Hoe weet je of het vocht in de kruipruimte schadelijk is? Hoe kun je een kruipruimte droog maken? Er zijn verschillende methodes om een vochtprobleem in de natte kruipruimte aan te pakken. Bij voorkeur ga je preventief te werk. Een kruipruimte droog krijgen kan op verschillende manieren :

1. Bekuiping om kruipruimte waterdicht te maken

Met een bekuiping maak je de kruipruimte waterdicht. Eerst en vooral dicht je alle barsten, scheuren en openingen in de wanden en vloer van de kruipruimte. Kijk ook de kimnaden (de naad tussen de vloer en de wanden) grondig na.

Daarna worden de wanden en vloeren van de kruipruimte van een nieuwe waterdichte cementeringslaag voorzien. In sommige gevallen moet er een nieuwe vloerplaat geplaatst worden.

Wat kost bekuipen van kruipruimte?

Het laten bekuipen van de kruipruimte kost je tussen de € 50 en € 100 per vierkante meter.

Het aantal cement- en fixeerlagen, het al dan niet laten plaatsen van een nieuwe vloerplaat, en de omvang en complexiteit van de werken bepalen de uiteindelijke prijs.

2. Drainage om kruipruimte waterdicht te maken

kruipruimte

Ook bodemverzakkingen, werkzaamheden en een hoge grondwaterstand kan tot problemen leiden. Bij hoge druk door grondwater rond de kruipruimte kan heel wat water binnensijpelen. Het bekuipen van de kruipruimte volstaat in zo’n geval niet altijd als oplossing. Zeker wanneer er veel water in de kruipruimte staat. Drainage is dan de aangewezen oplossing.

Er zijn drie soorten drainage. Waar het vocht precies binnendringt, bepaalt welke soort drainage geschikt is.

Randdrainage

Komt het kruipruimte-water binnen via de aansluiting tussen de vloer en de wand? Dan is randdrainage de beste oplossing. Daarvoor metsel je een betonnen goot op de vloer van de kruipruimte. Water dat binnenkomt wordt via de goot afgevoerd naar een afvoerput. Het water laat je regelmatig wegpompen naar het riool.

Voorwaarde: de kruipruimte heeft een betonnen, onbeschadigde en stabiele vloer.

Vloerdrainage

Wanneer het grondwater via de betonnen vloeren van de kruipruimte naar boven komt, wordt vloerdrainage toegepast. De vochtspecialist plaatst een absorberende noppenfolie op de betonnen vloeren.

Met deze kruipruimte isolatie kan de hoge grondwaterstand via gecreëerde kanalen in de folie afgevoerd worden. De noppenfolie leidt het water naar een verzamelput. Vandaar voert een waterpomp het optrekkend vocht af naar het riool.

Over de noppenfolie plaats je nieuwe vloerbekleding.

Wanddrainage

Komt het kruipruimte- water binnen via de vochtige muren van de de kruipruimte? Dan moet je de kruipruimte voorzien van wanddrainage.

De vochtspecialist voorziet de wanden van noppenfolie en een noppenmembraan. Het systeem voert het vocht af naar een verzamelput. Ook hier zorgt een waterpomp voor de afvoer naar het riool.

Vaak is een combinatie van wand- en vloerdrainage de beste en meest volledige oplossing. Na het plaatsen van de noppenfolie en het noppenmembraan moet je de wanden en vloer opnieuw bekleden.

Wat kost draineren van kruipkelder?

De prijs voor het draineren van natte kruipruimtes ligt tussen de € 1.500 en € 3.000.

De precieze prijs wordt bepaald door de oppervlakte van de vloer, de omvang van het probleem en de complexiteit van de werken.

Ontvangt u graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vul dan snel dit formulier in. Het is volledig gratis en vrijblijvend!
arrow Ontvang offertes

3. Injecteren van oppervlakken

Het injecteren van de wanden en vloer van de kruipruimte is een zeer doeltreffende manier om te vermijden dat water binnendringt. Een vochtspecialist injecteert de oppervlakken met een vochtwerende gel of pasta.

De gel zet uit en vormt een barrière die het vocht tegenhoudt. Vocht van buiten kan niet meer naar binnen. Ook opstijgend vocht kan niet meer naar boven kruipen.

Wat kost injecteren kruipruimte?

De prijs voor het injecteren van de kruipruimte ligt tussen de € 100 en € 150 per vierkante meter. De oppervlakte van de kruipruimte bepaalt de totaalprijs.

4. Ventilatie optimaliseren

ventilatie

Vaak zijn kruipruimtes niet goed geventileerd. Waar je in huis ramen en deuren kunt openen om te verluchten, is dat in de kruipruimte doorgaans geen optie. De beste manier om de kruipruimte te voorzien van ventilatie is het plaatsen van ventilatieroosters.

Wat kost ventilatie kruipruimte?

Een luchtrooster plaatsen is niet duur. De prijs voor zo’n rooster begint al bij tien euro. Het laten plaatsen kan de kosten enigszins doen oplopen. Ook het aantal roosters is natuurlijk relevant voor de totaalprijs.

5. Bodemisolatie plaatsen

Goede isolatie kan onder meer condensvorming verminderen. Het is echter geen totaaloplossing voor water in de kruipruimte. Je vermijdt er wel grotendeels mee dat vocht zich naar de rest van de woning verspreidt.

Wat kost het plaatsen van bodemisolatie in de kruipruimte?

De prijs hangt af van de oppervlakte van de kruipruimte en het soort isolatiemateriaal.

6. Afvoer regenwater herstellen of optimaliseren

Soms is het grondwaterpeil eigenlijk altijd te hoog, en heb je voortdurend last van opstijgend grondwater. Komt daar nog hevige regenval bij kijken, dan vergroot het probleem. De beste oplossing is in dat geval het verbeteren van de drainage rondom de woning.

Een vochtspecialist gaat op zoek naar de beste manier om overtollig vocht af te voeren.

7. Andere oplossingen

Er zijn enkele andere, goedkopere manieren om de kruipruimte te drogen.

  • Een vochtvreter. Deze oplossing is geschikt wanneer het vochtprobleem periodiek is. Bijvoorbeeld wanneer enkel tijdens het najaar of de winter een vochtprobleem ontstaat in de kruipruimte.
  • Een luchtontvochtiger. Net als een vochtvreter zal dit apparaat vocht in de kruipruimte opvangen.
  • Beter verwarmen. De temperatuur in huis gelijk en hoog genoeg houden zorgt ervoor dat vocht sneller verdampt. Op die manier kun je het overtollige vocht, bijvoorbeeld met een mechanisch ventilatiesysteem, grotendeels uit huis krijgen.
  • Leidingen isoleren. Vooral effectief voor leidingen die warm water aanvoeren naar kranen en radiatoren.

Advies en prijzen op maat nodig? Vergelijk gratis 1 of meerdere offertes

Heb je altijd water in jouw kruipruimte staan? Een vochtprobleem laat je best aanpakken door een specialist. Een expert gaat op zoek naar de oorsprong van het probleem, en vindt de meest geschikte en efficiënte oplossing.

Vul onderstaand formulier in en ontvang gratis en vrijblijvende offertes op maat. Zo ben je in enkele klikken een belangrijke stap dichter bij een permanente oplossing. Door de offertes te vergelijken, vind je bovendien de meest voordelige aanbieder in jouw omgeving!

arrow
Beschrijf uw project
1*. Waar heeft u een vochtprobleem?
2*. Welke vochtproblemen kan u herkennen?
3*. Bent u eigenaar of huurder van het gebouw?
4*. Wanneer wilt u dat een specialist in vochtbestrijding ingrijpt?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Vochtbestrijding
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Vochtbestrijding