Wat is ventilatiesysteem type B?

Ventilatiesysteem B is één van de vier verschillende type ventilatiesystemen. Ventilatie type B is een combinatie van natuurlijke ventilatie en mechanische ventilatie.

Bij het ventileren wordt de luchttoevoer mechanisch geregeld terwijl de afvoer van lucht op natuurlijke manier gebeurt. De verse lucht wordt automatisch aangevoerd in de keuken, woonkamer, zolder, gang en slaapkamers via ventilatoren. De vervuilde lucht in vochtige ruimtes (bv. kelder, wc en badkamer) worden afgevoerd via afvoerroosters. 

Ventilatie type A heeft een natuurlijke luchttoevoer en een natuurlijke luchtafvoer. Ventilatiesysteem B gebruikt een mechanische toevoer, maar de vervuilde lucht wordt op natuurlijke wijze afgevoerd via ventilatieroosters. Vandaag komen B-systemen nog nauwelijks voor.

ventilatierooster in het plafond

Verschil met andere ventilatiesysteem soorten

Je woning ventileren is belangrijk om een gezond binnenklimaat te creëren. Een ventilatiesysteem zorgt ervoor dat er voortdurend frisse lucht circuleert.

Een gebrek aan ventilatie kan voor vocht- en schimmelproblemen zorgen. Daarom kiezen voor één van vier onderstaande ventilatiesystemen: van natuurlijke ventilatie tot mechanische ventilatie.

 • Systeem A: de verse lucht komt van buiten naar binnen en vuile lucht gaat van binnen naar buiten, zonder gebruik te maken van een mechanische ventilatie. Het is belangrijk dat er voldoende luchtinlaat– en uitlaatmogelijkheden zijn voor een goede werking. 
 • Systeem B: ventilatiesysteem B wordt vaak gebruikt in kantoorgebouwen. Dit systeem wordt niet meer aangeraden voor particuliere woningen. De verse lucht van buiten wordt op een mechanische manier gefilterd voordat de lucht naar binnen gaat.  
 • Systeem C: dit type werd vooral in het verleden veel toegepast. Dit ventilatiesysteem is verouderd en verbruikt veel energie. Bij ventilatiesysteem C wordt de gebruikte binnenlucht door de ventilator weggezogen uit de natte ruimtes. Dus in badkamer, toilet en wasplaats. Het beschikt over drie standen. 
 • Systeem D: dit type ventilatie is vandaag de populairste optie. Ventilatiesysteem D wordt gecombineerd met een warmteterugwinunit (WTW). De warmte van de afgevoerde binnenlucht kan bij dit systeem benut worden om de aangevoerde koude buitenlucht op te warmen. Op die manier bespaar je hoge stookkosten. 
Ventilatiesysteem b

Werking ventilatiesysteem B

Hoe werkt ventilatiesysteem B? Bij ventilatiesysteem B wordt verse lucht met behulp van ventilatoren in de woning gepompt langs afvoeropeningen. Vervolgens verlaat de vervuilde lucht via afvoeropeningen de woning.

Met systeem B kan je gecontroleerd ventileren. Tegelijk heb je nog steeds warmteverlies. Om je ventilatiesysteem vlot te laten werken is het belangrijk dat de luchttoevoer en de natuurlijke luchtafvoer goed geregeld zijn.

Een correcte werking van dit ventilatiesysteem gebeurt op de volgende manier:

 • Toevoer van frisse lucht: lucht wordt van buiten afgezogen door een ventilator. Die ventilator staat in verbinding met verschillende ventilatieroosters in huis. De ventilatie zorgt ervoor dat de frisse lucht op meerdere plaatsen in huis binnenkomt. De filters van de ventilatieroosters zorgen ervoor dat gevaarlijke stoffen zoals: radon en koolmonoxide niet binnenshuis stromen. 
 • Afvoer van vuile lucht: vervuilde lucht verlaat de woning via de ventilatieroosters. 
 • Onderhoud: ventilatiesysteem B moet goed onderhouden worden. Doe je dit niet, zal je ventilatie stoppen met werken. Laat om de paar jaren het volledige ventilatiesysteem controleren en schoonmaken. 
Op zoek naar een specialist?Vraag hier je offerte aan!

Waarom voor ventilatiesysteem B kiezen?

Voordelen

 • Goedkoop: de prijs van een ventilatiesysteem B is aan de gunstige kant. Dit systeem is vrij goedkoop in vergelijking met andere ventilatiesystemen. 
 • Eenvoudig: de installatie is vrij gemakkelijk. De energiezuinige ventilatoren en ventilatieroosters zijn eenvoudig te installeren. 
 • Mechanisch toevoer: je bent niet afhankelijk van luchtstroom of wind. Er zal altijd verse lucht worden aangevoerd.

Nadelen

 • Natuurlijke afvoer: de afvoer gebeurt via ventilatieroosters en staan rechtstreeks in contact met de buitenlucht. Hierdoor komt er een deel van de buitenlucht naar binnen. Wat zorgt voor warmteverlies
 • Mechanisch toevoer: de toevoer en afvoer van lucht zijn niet op elkaar afgestemd. Waardoor energie wordt verspild en jouw energierekening kan oplopen.
ventilatierooster in de badkamer

Wat kost ventilatiesysteem B?

De prijs van een ventilatiesysteem B is sterk afhankelijk van het type en grootte dat je verkiest. Je mag rekenen op een kostprijs van ongeveer 3.000 euro

In vergelijking met andere ventilatiesystemen zoals: ventilatiesysteem C of D, is dit één van de goedkoopste ventilatiesystemen die je kan kiezen. Een systeem C zal iets duurder zijn. Kies je voor een volledige mechanische ventilatie, dan betaal je ongeveer 6.000 euro.

onderdelen van ventilatiesysteem b

Van plan om ventilatiesysteem B te plaatsen? Ontvang gratis en vrijblijvend offertes van vakmannen in jouw buurt!

Goed ventileren is belangrijker dan ooit om een gezond binnenklimaat te bekomen. Ben je op zoek naar een manier om je huis te ventileren? Ventilatiesysteem B kan je soelaas bieden, ondanks zijn tekortkomingen. Laat een professionele vakman jou helpen met deze klus en verzeker jezelf van een correcte installatie.

Via onderstaand formulier kan je makkelijk meerdere vrijblijvende prijsvoorstellen voor ventilatie B en andere types ontvangen. Door gratis 1 of meerdere offertes te vergelijken, vind je de juiste en meest voordelige specialist in jouw omgeving.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Over welk type project gaat het?
2*. Welk type ventilatiesysteem wenst u?
3. Beschrijving van uw project
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Ventilatiesysteem
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Ventilatiesysteem