Hoe ontstaat kelderzwam?

Kelderzwam is, net als schimmel, een soort paddenstoel. De zwam verspreidt zich via sporen in een vochtige kelder voornamelijk. Wanneer de sporen van de kelderzwam op een geschikte plek terecht komen, kunnen ze ontkiemen. De sporen vormen doorzichtige schimmeldraden.

Pas wanneer de schimmeldraden zich verder ontwikkelen, worden ze zichtbaar. Ze zijn vaak geel- of donkerbruin. De schimmeldraden zorgen voor de voeding van het vruchtlichaam. Dat is het deel van de zwam dat je gemakkelijk kunt zien.

Het vruchtlichaam groeit, en maakt nieuwe sporen aan. Zo verspreidt de zwam zich door de ruimte, en uiteindelijk ook naar andere ruimtes in de woning vanuit de vochtige kelder naar boven toe. Heb je dus een kelderzwam opgemerkt? Onderneem dan zo snel mogelijk actie.

kelderzwam

Waar groeit kelderzwam?

De kelderzwam (ook wel natrotschimmel) heeft veel vocht nodig om zich goed te kunnen ontwikkelen. Vochtproblemen zijn dan ook de meest voorkomende oorzaak van kelderzwam in huis. Deze problemen zijn voornamelijk opstijgend vocht, doorslaand vocht of condensatievocht.De kelderzwam tref je voornamelijk aan in kelders. Toch kan de zwam zich ook verspreiden naar andere, zeer vochtige ruimtes.

De kelderzwam geeft de voorkeur aan vochtig hout. Opstijgend vocht of optrekkend vocht is de favoriete broedplaats voor deze kelderzwam. Een vochtigheid van minstens 50 procent is ideaal voor de zwam. Kelderzwam gedijt het best bij een temperatuur tussen de 22 en 24 graden.

Hoe herken je kelderzwam?

Je herkent de kelderzwam pas wanneer het vruchtlichaam is gevormd, of wanneer je toevallig de schimmeldraden aantreft. Eerst zijn deze schimmeldraden doorzichtig, maar na verloop van tijd worden ze geelbruin of zelfs donkerbruin.

Het vruchtlichaam van de zwam is (geel)bruin met lichtere randen. Ze worden zo’n 3 millimeter dik, en zijn onregelmatig van vorm. Wanneer er sporen op het vruchtlichaam groeien, kan de zwam er grijs of groen uitzien.

Kelderzwam versus huiszwam

Er zijn enkele verschillen waardoor je kelderzwam gemakkelijk van de huiszwam kunt herkennen.

  • Kleur. De kelderzwam is bruin, de huiszwam is bruinrood met een dikke witte of gele rand.
  • Sporen. De kelderzwam heeft een herkenbaar waaierpatroon van sporen.
  • Vochtigheid. Kelderzwammen hebben meer vocht nodig dan huiszwammen.
  • Verspreiding. De huiszwam verspreidt zich een stuk sneller dan de kelderzwam en dringt dieper door in het vochtig hout.

Nadelen van kelderzwam

Kelderzwam tast voornamelijk hout aan. Daarin is de zwam iets minder agressief dan de huiszwam.

Dat gezegd zijde, de kelderzwam kan je woning heel wat schade berokkenen. Net als huiszwam kan deze zwam bruinrot veroorzaken. Door zwammen aangetast hout wordt steeds donkerder, en kan zelfs volledig zwart worden.

Vooral de houten onderdelen van je woning komen in gevaar. Kelderzwam tast bijvoorbeeld houten deuren, raamkozijnen en panelen aan. De zwam verspreidt zich ook over karton, papier, houten kisten en meubels.

Bij aantasting door kelderzwam moet je het hout meteen verwijderen en verbranden. Doe je dat niet? Dan kunnen de sporen zich opnieuw verspreiden.

Woningen uit houtskeletbouw lopen het grootste risico. De kelderzwam en het vocht waar die op teert zorgen ervoor dat het hout verzwakt en scheurt. Bij dat soort woningen komt de bouwkundige constructie van de woning in gevaar.

Kelderzwam en je gezondheid

Een op het eerste zicht onschuldige schimmel en zwammen in kelder of huis zorgen voor nare gevolgen voor je gezondheid. Het gevaar is het grootst voor wie al aandoeningen aan de luchtwegen heeft. Ook mensen met een beperkte of slecht werkende immuniteit lopen een groot risico.

Astmaklachten en eczeem kunnen verergeren, je kunt last krijgen van allergische reacties en aandoeningen van de luchtwegen.

Ontvangt u graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vul dan snel dit formulier in. Het is volledig gratis en vrijblijvend!
arrow Ontvang offertes

Hoe kelderzwam bestrijden?

Zelf aan de slag gaan met het bestrijden van de kelderzwam is geen goed idee. Je laat deze taak steeds over aan een specialist. De behandeling bestaat uit twee (soms drie) belangrijke fases:

  1. Aanpakken van het vochtprobleem.
  2. Verwijderen en bestrijden van de kelderzwam.
  3. Vervangen van houten onderdelen.

Hieronder vind je terug hoe een expert te werk gaat.

vochtige binnenmuur

Wat doet een vochtexpert?

Een vochtexpert gaat als volgt te werk om de kelderzwam te bestrijden:

  1. Aanpak vochtprobleem. Deze stap is cruciaal. Zonder vocht kan de kelderzwam niet groeien. Het onderliggend vochtprobleem moet dus eerst correct worden aangepakt.
  2. Drogen. Het aangetaste hout moet drogen voor de kelderzwam kan worden bestreden.
  3. Aangetast hout verwijderen. De vochtexpert snijdt het aangetaste hout weg. Dat kan nodig zijn tot 30 centimeter rond de aantasting omdat schimmeldraden zich diep in het hout kunnen nestelen met zijn lange dunne wortels.
  4. Vruchtlichamen verwijderen. De vruchtlichamen worden van het hout gekrabd.
  5. Schoonbranden. De specialist brand alle aangetaste oppervlakken schoon.
  6. Gif. Vervolgens behandelt de vochtexpert de aangetaste oppervlakken met gif.
  7. Verbranding. Aangetast hout wordt voorzichtig afgevoerd en verbrand. Daarbij is het zeer belangrijk dat alle contact met andere materialen wordt vermeden.
  8. Behandeling onaangetast hout. De expert behandelt de rest van het hout preventief tegen zwammen.
  9. Vervanging. Een houtbewerker zorgt voor de vervanging van verwijderde houten onderdelen.

Een vochtspecialist inschakelen: voordelen op een rij

Specialisten die een kelderzwam bestrijden kosten natuurlijk wel geld. Het is helaas wel noodzakelijk een vakman aan te schaffen voor deze klus. Hieronder bespreken we de voordelen van zo’n vakman.

Waarom kun je de kelderzwam niet zelf bestrijden?

  • Beschikbare middelen volstaan niet. Producten die vrij verkrijgbaar zijn, volstaan niet om de plaag volledig uit te roeien. Je kunt er in het beste geval enkel de verspreiding mee vertragen.
  • Verspreiding van sporen. Je kunt onbedoeld de sporen van de zwam verder verspreiden wanneer je de zwam zelf probeert te bestrijden. De sporen zijn microscopisch klein, waardoor je het niet merkt wanneer je ze meepikt.
  • Gezondheidsrisico. Zonder de juiste beschermende maatregelen loop je het risico op ernstige aandoeningen.
  • Vochtprobleem. Als je het onderliggende vochtprobleem niet door een vochtexpert laat aanpakken, komt de zwam gewoon terug. Erger nog: verspreid je de sporen naar andere vochtige ruimtes? Dan krijg je ook in die ruimtes te maken met zwammen.
Op zoek naar een specialist?
Vraag hier uw offertes!

Tips om kelderzwam te voorkomen

Enkele tips om te letten op de dingen die een kelderzwam veroorzaakt hebben en deze dus te voorkomen:

  • Luchtvochtigheid. Vermijd een te hoge luchtvochtigheid in huis.
  • Ventilatie. Met een degelijke ventilatie houd je de luchtvochtigheid binnen de perken.
  • Bestrijd vochtproblemen onmiddellijk.
  • Verlichting. Zwammen geven de voorkeur aan donkere ruimtes.
  • Verduurzamingsmiddel. Behandel hout in je woning met verduurzamingsmiddelen om de groei van zwemmen te voorkomen.
  • Lage temperatuur. Houd de temperatuur in huis laag. Vermijd zeker dat de kelder warm en vochtig wordt.
Zwarte schimmel op hout

Op zoek naar een vochtexpert? Vind de beste specialisten in jouw buurt

Kelderzwam aanpakken kan je duur komen te staan. Laat een plaag dan ook zo snel mogelijk behandelen om te vermijden dat de aantasting zich verder verspreidt. Ga ook na bij je verzekeraar of je recht hebt op een vergoeding.

Daarnaast kun je ook besparen op de bestrijdingskosten door offertes te vergelijken en de locaties van lokale bestrijder locaties op een rijtje te hebben staan. Vul onderstaand formulier in, en ontvang gratis en volledig vrijblijvende offertes op maat. Zo vind je gegarandeerd de meest voordelige oplossing voor jouw specifieke situatie.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Waar heeft u een vochtprobleem?
2*. Welke vochtproblemen kan u herkennen?
3*. Bent u eigenaar of huurder van het gebouw?
4*. Wanneer wilt u dat een specialist in vochtbestrijding ingrijpt?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Vochtbestrijding
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Vochtbestrijding