Waarvoor een vochtmeter gebruiken?

Een vochtmeter is een ontzettend nuttig apparaat om vochtproblemen tijdig te detecteren. Je kunt een vochtmeter bijvoorbeeld gebruiken voor een eenmalige inspectie van een houten meubel. Of je zet een vochtmeter in tijdens de bouw van je woning om te waken over de hoeveelheid bouwvocht. Een vochtmeter geeft je een goede aanwijzing over eventuele vochtproblemen.

De meeste digitale vochtmeters hebben een schokbestendige behuizing en meten de vochtigheid van verschillende materialen zoals gipsplaten, beton, pleisterwerk en cement.

Enkele andere toepassingen voor vochtmeters in huis zijn…

  • Pleisterwerk controleren voor het schilderen of behangen.
  • Lekdetectie
  • Vloeren controleren voor je laminaat, parket of tapijt plaatst

Let wel: een vochtmeter lost een vochtprobleem geenszins op. Het is slechts een hulpmiddel om vochtproblemen vast te stellen. Indien de vochtmeter een vochtprobleem opspoort, vraag dan hulp aan specialisten om het vochtprobleem op te lossen.

Wat kost een vochtmeter?

Een eenvoudige vochtmeter kopen doe je voor zo’n 50 euro afhankelijk van het merk. De populairste A-merken van digitale vochtmeters zijn bijvoorbeeld Trotec, Stanley of Bosch. Er zijn echter ook meer professionele vochtmeters op de markt waar je tot wel 700 euro voor moet neerleggen. Die worden voornamelijk gebruikt in de bouwsector.

Voor je een vochtmeter aanschaft, sta je best even stil bij het probleem waarvoor je de vochtmeter wilt gebruiken. Voor een eenmalige meting kun je bijvoorbeeld een vochtmeter huren.

Wil je de vochtigheid in huis continu in het oog kunnen houden? Dan schaf je een digitale vochtmeter aan. Er worden verschillende soorten vochtmeters gebruikt om de vochtigheid te meten. Vochtigheidsmeters verschillen in meetbereik, meetdiepte, materiaal en stroomvoorziening. Welk type is de beste vochtmeter voor jouw situatie? We zetten de verschillende soorten vochtigheidsmeters even op een rijtje:

1. Destructieve vochtmeter

Een destructieve vochtmeter gebruik je voornamelijk om de vochtigheid van constructieonderdelen uit hout in de gaten te houden. Dat soort vochtmeter plaats je met steekpennen in het hout of de muur.

Bij het bevestigen van een destructieve vochtmeter bestaat de kans dat het materiaal beschadigd raakt. Vandaar ook de naam. Je gebruikt ze dan ook bijna uitsluitend om de luchtvochtigheid tijdens de ruwbouw of renovatie van je woning te bewaken.

vochtmeter.jpg

2. Niet-destructieve vochtmeter

Wil je ook na het (ver)bouwen de vochtigheid in het oog houden? Dan is een niet-destructieve vochtmeter de beste vochtmeter. Niet-destructieve vochtmeters berokkenen de muur geen schade. Ze zijn echter net zo accuraat als destructieve vochtmeters.

De meetkop van het apparaat duwt tegen de muur aan, maar laat deze intact. Een niet-destructieve vochtmeter is de beste vochtmeter voor als je het vocht in afgewerkte muren wilt meten.

Niet-destructieve-vochtmeter.jpg

3. Hygrometer

Een hygrometer meet de relatieve luchtvochtigheid. De ideale relatieve luchtvochtigheid bedraagt tussen de 45 en 65 procent. Als de luchtvochtigheid te hoog is, kan dat erop wijzen dat je een vochtprobleem hebt in je woning.

Let wel: niet-professionele hygrometers zijn niet nauwkeurig genoeg om echte vochtproblemen vast te stellen. Ze zijn wel handig wanneer je bijvoorbeeld de luchtvochtigheid in het oog wilt houden om een gevoelig muziekinstrument te beschermen.

hygrometer.jpg

Hoe betrouwbaar is een vochtmeter?

Een (niet-)destructieve vochtmeter stelt nauwkeurig vast hoeveel vocht geabsorbeerd werd door, bijvoorbeeld, je muur. Daarvoor zendt de vochtmeter radiogolven uit. Het vocht in het materiaal beïnvloedt die golven. Zo detecteert het toestel de vochtigheid.

Met een vochtmeter weet je de juiste informatie over de vochtigheid in de muren, en is dus erg accuraat. Sommige digitale vochtigheidsmeters werken met ledlampjes, andere toestellen geven de waarde van de vochtigheid aan. Natuurlijk zal een professionele vochtmeter (vaak duurder) een meer gedetailleerde lezing weergeven.

Enkele voorbeelden:

  • Skandia Vochtigheidsmeter muur” bepaalt de vochtigheid van oppervlakken uit verschillende materialen waaronder hout en steen. Deze vochtigheidsmeter is ideaal voor het controleren op vocht voor het bekleden van muren en vloeren.
  • VONROC vochtmeter voor professioneel gebruik“. Met dit model meet je zowel de vochtigheid van beklede muren en vloeren, als de vochtigheid van bouwmateriaal of brandhout. Deze professionele vochtigheidsmeter leent zich ook tot het opsporen van schimmels en lekkages.

Alternatieven voor een vochtmeter

Je kunt vocht meten ook zonder vochtigheidsmeter. De twee voornaamste alternatieven om vocht te meten zijn de calcium carbide test en het gebruik van aluminiumfolie. Let wel op dat deze alternatieven niet altijd het meest geschikt zijn voor jouw specifieke situatie.

  • Calcium carbide test, de ‘boorgatmethode’. Bij deze methode boort de vochtexpert een gat in de muur. Het vrijgekomen boorgruis wordt opgevangen. Door calcium carbide toe te voegen, kan het boorgruis nauwkeurig geanalyseerd worden. De mogelijke reacties geven heel wat informatie vrij over onder meer de vochtigheid van de muur.
  • Aluminiumfolie. Met wat tape kleef je een stukje aluminiumfolie op de muur. Na vier tot vijf dagen controleer je het stukje folie. Zitten er druppels op de buitenkant van de folie? Dan heb je te maken met condensatievocht. Zitten de druppels aan de kant van de folie die tegen de muur was geplakt? Dan is de binnenkant van de muur vochtig. Je kunt dan te maken hebben met doorslaand vocht of opstijgend vocht. Zijn beide kanten vochtig? Dan gaat het om een dubbel probleem.

Advies nodig? Professionele hulp inschakelen? Verstuur je aanvraag en ontvang gratis offertes

Vochtexpert nodig? Vul onderstaand formulier in en ontvang gratis en vrijblijvende offertes en advies op maat. Zo ben je in enkele klikken dichter bij de oplossing voor jouw specifiek probleem.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Waar heeft u een vochtprobleem?
2*. Welke vochtproblemen kan u herkennen?
3*. Bent u eigenaar of huurder van het gebouw?
4*. Wanneer wilt u dat een specialist in vochtbestrijding ingrijpt?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Vochtbestrijding
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Vochtbestrijding