Hoe schimmel herkennen?

Schimmel vocht

Hoe ontstaan schimmels in huis? Schimmels komen in heel wat verschillende vormen voor. Er bestaan verschillende soorten schimmels. Vaak kom je donkere schimmel tegen. Je kunt ook wel eens botsen op iets dat op witte schimmel lijkt. Dit is vaak geen echte schimmel, maar salpeter. Daarover lees je hieronder meer.

Zwarte schimmel is wel een echte schimmel en een gevaarlijke schimmel op de koop toe. Deze schimmel veroorzaakt heel wat gezondheidsproblemen. Zwarte schimmel plant zicht voort door sporen aan te maken die schadelijke stoffen bevatten.

Hoewel zwarte schimmel het vaakst voorkomt in woningen, zijn er ook andere schimmelvormen. Je herkent schimmel aan de wollige textuur. Schimmel vind je in heel wat kleuren terug: bruin, groen, grijs, oranje en zelfs paarsachtig.

Schimmels ontstaan op plekken waar er een vochtige ondergrond is. Optrekkend vocht is namelijk een van de grootste oorzaken van schimmel. De vochtige muren vormen dan een goede voedingsbodem voor schimmels.

Schimmel kun je niet enkel zien, je kunt het ook ruiken. Het verspreidt een muffe, stoffige geur. Voor de een lijkt het op de geur van aardappelen, voor de ander ruikt het als natte sokken.

Waar vind je schimmel terug?

Schimmel geeft de voorkeur aan vochtige plekken, zoals vochtige muren. Het zijn eigenlijk heel kleine paddenstoeltjes, die zich verspreiden via sporen. Vindt zo’n spoor een vochtig plekje? Dan nestelt de schimmel zich daar.

Je vindt schimmel in huis vooral terug in vochtige ruimtes, zoals badkamers, keukens, een vochtige meterkast en slaapkamers. Bij het koken, douchen en slapen komt veel vocht vrij. Condensatievocht ontstaat door uitgeademde lucht, douchen, baden, kleding drogen, enzovoort.

Kijk op koele, vochtige plekken, zoals rond ramen en deuren. Daar tref je vaak schimmel aan door condensatievocht. Ook warme, vochtige en donkere plekken zijn een broeihaard voor schimmels.

Schimmel versus salpeter

Tref je witte schimmel aan in huis? Droge witte uitslag kun je gemakkelijk verwarren met schimmel. Het gaat dan om salpeter.

Salpeteruitslag ontstaat doorgaans bij opstijgend vocht. Het vocht veroorzaakt een chemische reactie met mineralen in de muurstenen. Witte aanslag vind je dan ook vaak terug op bakstenen.

Salpeter is eigenlijk een soort zoutuitbloei en is grotendeels onschadelijk, maar is vaak een indicatie van vochtproblemen. Op termijn kan het wel schade veroorzaken.

Hoe schimmels in huis bestrijden? Oplossingen

Schimmel badkamer

Heb je vochtige muren? Heb je schimmel vastgesteld? Dan moet je het schimmel in huis bestrijden. De juiste oplossing hangt af van de oorzaak van schimmel in huis. Hiervoor dient het onderliggende vochtprobleem dat de schimmels veroorzaakt, aangepakt te worden. 

1. Een goede ventilatie = prio

Schimmel ontstaat in een vochtige omgeving. Vocht kan een gevolg zijn van een slecht geventileerde woning. Een eerste manier om schimmel te voorkomen en bestrijden, is ventileren. In sommige gevallen is het gewoon een kwestie van vaker verluchten. Ramen en deuren opzetten kan een eerste oplossing zijn. Door goed te verluchten, verlaag je de luchtvochtigheid.

Soms is verluchten niet genoeg, en moet je inzetten op goede ventilatie. Er zijn verschillende opties, zoals mechanische ventilatie. Een mechanisch ventilatiesysteem is het meest efficiënt. Verluchtingsroosters en strategisch geïnstalleerde afzuigkappen behoren ook tot de mogelijkheden.

Voor het plaatsen van een geïntegreerd ventilatiesysteem kan je beroep doen op een ervaren vakman.

2. Doorslaand vocht bestrijden

Doorslaand vocht komt binnen via de buitengevel. Wanneer de buitengevel poreus is, kan neerslag in de gevel trekken. Raakt de muur verzadigd, dan komt het vocht zelfs naar binnen.

Je kunt doorslaand vocht op meerdere manieren aanpakken. Elke oplossing komt neer op het waterdicht maken en/of herstellen van de buitenmuur.

 • Gevel impregneren. Bij deze vochtbestrijdingstechniek wordt een waterdichte beschermingslaag op de gevel aangebracht.
 • Voegen herstellen.
 • Waterafstotende verf.
 • Nieuwe, waterdichte gevelbekleding.

3. Opstijgend vocht bestrijden

Opstijgend vocht tref je vooral aan in woningen met een gebrekkige of ontbrekende waterkering. Grondvocht kruipt dan via de gevels omhoog. Vaak zie je de eerste tekenen van schimmel in de kelder, op de plinten of op de onderkant van muren. Er zijn twee remedies:

 • De woning onderkappen. Hierbij voorzie je de woning van een waterkering. De werken zijn ingrijpend, dus deze aanpak bewaar je best tot je de woning volledig renoveert.
 • De gevel injecteren. Hierbij wordt een speciale gel in de gevel gespoten. De gel zorgt ervoor dat het water niet meer omhoog kan kruipen.

Schimmel kan je voorkomen door je woning waterdicht te maken. Een waterdichte kelder vertoont geen schimmel in huis.

Zelf schimmelvorming aanpakken: handige tips

Er zijn meerdere middeltjes waarmee je schimmelplekken op een vochtige muur kunt verwijderen.

 • Onverdunde, witte azijn. Vooral geschikt voor harde oppervlakken.
 • Een bleekoplossing. Voeg een kopje bleekmiddel toe aan een liter water. Breng aan op het aangetaste oppervlak in de vochtige ruimtes. Dit middel moet je niet afspoelen. Om meer poreuze oppervlakken te behandelen kun je een beetje afwasmiddel toevoegen aan de mix.
 • Voeg een theelepel zuiveringszout toe aan twee koppen water. Giet het mengsel in een spuitfles en laat het zout oplossen. Spray het vervolgens op de schimmel, en schrob grondig met een borstel. Herhaal zo vaak als nodig. Veeg de plek tot slot af met een schone, natte doek.
 • Een anti-schimmelmiddel. Dit is vaak de beste oplossing. Volg steeds goed de aanwijzingen op de verpakking op. Beter nog: laat de klus over aan een professional.

Je kunt ook preventief te werk gaan met schimmelbestendige en schimmelwerende verf in de vochtige ruimtes, zoals badkamers. Dergelijke verf gebruik je best in badkamers en keukens.

Laat steeds de oorzaak van het schimmelprobleem onderzoeken en oplossen. Enkel de schimmel verwijderen biedt niet meer dan een tijdelijke oplossing.

Hoewel het in theorie mogelijk is schimmelvorming zelf weer te verwijderen, is het verstandig een expert in te schakelen. Door een methode onjuist toe te passen kun je bijvoorbeeld schade berokkenen aan de woning. Ook kan foutief gebruik van de middelen voor onverwachte chemische reacties zorgen. Die kunnen onder meer schadelijk zijn voor de gezondheid.

Ontvangt u graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vul dan snel dit formulier in. Het is volledig gratis en vrijblijvend!
arrow Ontvang offertes

Waardoor ontstaat schimmel in huis?

Vocht en schimmel in huis gaan hand in hand. Een overzicht van de meest voorkomende oorzaken.

Oorzaak 1: Condensatievocht

Vochtige ruimtes zoals keukens en badkamers worden vaak het ergst getroffen door schimmel. Vocht dat in zo’n ruimtes ontstaat en niet naar buiten kan, condenseert. Die condens zorgt vervolgens voor vochtige plekken, broeihaarden voor schimmel.

Ook de slaapkamer is vatbaar voor vochtige lucht, en dus schimmel. Hoewel je daar doorgaans niet kookt of doucht, komt ook daar vocht vrij. Het gaat daar niet om stoom, maar om het water dat vrijkomt als je zweet en ademt. En dat vocht vormt weer condens.

In keukens, badkamers en slaapkamers verzamelt de condens zicht op koele oppervlakten. Daar tref je de schimmel dan ook als eerste aan. Vensterbanken en ramen, maar ook plafonds en muren worden het meest getroffen.

Oorzaak 2: Doorslaand vocht

Heb je last van doorslaand vocht? Dan kan daardoor onder meer schimmel ontstaan. De eerste sporen van doorslaand vocht tref je vaak aan op de buitengevel. Trekt het vocht door de gevel naar binnen, dan zie je schimmelplekken op het plafond of op de muren.

Oorzaak 3: Opstijgend vocht

Ook opstijgend vocht kan schimmelgroei stimuleren. Optrekkend vocht is grondvocht dat door het ontbreken van een goed functionerend vochtscherm via de fundering in de muren trekt. Zeker oudere woningen zonder waterkering hebben last van optrekkend vocht. De schimmel vind je in dat geval terug onderaan de muur, op of onder plinten, en in de kelder. Meestal moet in dit geval de gevel hersteld worden.

Gevolgen van schimmel voor huis en gezondheid

Schimmel weghalen

Een vochtige omgeving is überhaupt niet gezond om in te verblijven.Schimmel heeft ernstige gevolgen voor zowel jouw gezondheid als die van je huisgenoten. Ook je woning zelf krijgt het zwaar te verduren.

Gevolgen van schimmels in huis

 • Geur. Schimmel verspreidt een muffe geur. Die reuk kan ook in stoffen meubels en voorwerpen trekken. Zelfs boeken kunnen die geur opslaan.
 • Constructie. Schimmels dragen bij aan het verzwakken van de constructie van je woning. Aanvankelijk zie je misschien enkel donkere plekken op muren en plafonds. Bestrijd je de schimmel niet, dan wordt het aangetaste oppervlak steeds zwakker en weker.
 • Hout. Vochtproblemen bij houtskeletbouw zijn extra risicovol. Schimmels die zich op en in hout vestigen, zijn erg moeilijk te verwijderen. Vooral de huiszwam gedijt goed op houten oppervlakken. Het risico voor de constructie van je woning is enorm.
 • Aantasting. Schimmelvlekken zijn vaak moeilijk te verwijderen. Het proces waarmee je zo’n vlek verwijdert kan bovendien gevaarlijk zijn. Aangetast materiaal moet je minstens opnieuw bekleden. Bij ernstige aantasting is vervanging de enige oplossing.

Wat is de impact op de gezondheid van jou en je huisgenoten?

Het verblijven, slapen, leven in vochtige ruimtes is niet aangeraden. Vooral zwarte schimmel betekent een mogelijk gevaar voor je gezondheid. Schimmels verspreiden mycotoxine. Hoe hoger de aanwezige concentratie, hoe groter het risico. Zeker wanneer je al problemen met je luchtwegen hebt. Schimmel kan bijvoorbeeld astmatische aanvallen uitlokken.

Je kunt last krijgen van je longen, wat zich manifesteert in (droge) hoestbuien. Ook kortademigheid en benauwdheid kunnen aan de aanwezigheid van zwarte schimmel te wijten zijn. Na verloop van tijd kun je irritaties ter hoogte van de luchtwegen krijgen.

Je huid kan ook lijden onder de groei van zwarte schimmel. Mogelijke symptomen zijn jeuk, uitslag en huidirritatie.

Overige symptomen lijken op klachten door allergieën. Een allergie aan schimmel komt dan ook bij veel mensen voor. Je kunt onder meer last krijgen van een verstopte neus, hoofdpijn, waterende ogen en niezen. In sommige gevallen zorgt schimmel in huis voor vermoeidheid.

Sommige mensen schijnen dan weer helemaal geen klachten te krijgen. Toch is blootstelling aan schimmel nooit gezond. Je laat het probleem dan ook zo snel mogelijk aanpakken.

Op zoek naar een specialist in jouw regio? Verstuur je aanvraag en ontvang gratis offertes

Hoe ontstaat schimmel in huis? Schimmels berokkenen heel wat schade aan je woning en gezondheid. Je laat schimmel dan ook best zo snel mogelijk verwijderen. Pak het schimmel aan bij de bron. Schakel deskundige hulp in als je op meerdere plekken in huis schimmel tegenkomt en de oorzaak niet kent.

Een specialist helpt je niet enkel de schimmelplekken te verwijderen, hij lost ook onderliggende vochtproblemen op. Vul onderstaand formulier in en ontvang gratis en vrijblijvende offertes van experts in je buurt. Zo breng je gauw een eind aan schimmelproblemen!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Waar heeft u een vochtprobleem?
2*. Welke vochtproblemen kan u herkennen?
3*. Bent u eigenaar of huurder van het gebouw?
4*. Wanneer wilt u dat een specialist in vochtbestrijding ingrijpt?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Vochtbestrijding
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
More than 35,000 people find the right professional here every month
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Vochtbestrijding