Uw vochtprobleem definitief oplossen? Dit moet u weten over vochtbestrijding

Een vochtprobleem is een nachtmerrie voor uw woning. Ten eerste veroorzaakt vocht schade aan uw muren. Ten tweede is een vochtige leefruimte schadelijk voor de gezondheid van iedereen in het huis. En ten slotte verdwijnt een vochtprobleem nooit vanzelf, soms is het even minder, maar de schade blijft en keert steeds terug.

Vraag gratis advies van een expert
Enkel een expert kan het vochtprobleem correct analyseren

Vind een goede oplossing
Vochtproblemen zijn vaak complex, verzamel voldoende informatie.

Definitieve oplossing
Kies de beste definitieve oplossing, zodat u nog lang en gelukkig in uw huis kunt leven.

De beste tips bij vochtbestrijding

  • Vergelijk verschillende vochtbestrijding-analyses: U doet er goed aan verschillende offertes op te vragen. De meeste vochtbestrijders zullen u een gratis analyse van uw probleem bieden. Maak hier zeker gebruik van en bekijk alle analyses grondig. Het is belangrijk dat de oorzaak van het vochtprobleem gevonden wordt voor uw geld uitgeeft aan de oplossing. Zo is opstijgend vocht lang niet altijd de oorzaak.
  • Kies voor een vochtbestrijding met garantie op succes: Bij elk probleem bestaan er verschillende soorten oplossingen (muren injecteren, ventilatie plaatsen, kelder bekuipen,...) en elke leverancier zal ook een andere prijs hebben. Kijk vooral wie er een aantal jaren garantie geeft. Zo kunt u hen opnieuw contacteren moest het toch fout lopen. 
  • Kies voor een definitieve vochtbestrijding: Wat vooral van belang is, is dat u kiest voor een definitieve oplossing. Probeer uw muur zeker niet vlug te overschilderen maar kies voor vochtbestrijding waardoor de oorzaak van het probleem aangepakt wordt. 

Vochtbestrijding: Stappenplan

Definitieve vochtbestrijding begint bij het volgen van een goed stappenplan. Informeer u goed, neem uw tijd en kies de beste, definitieve oplossing via dit stappenplan:

  • Stap 1: Gratis diagnoses opvragen
  • Stap 2: Kies de juiste oplossing
  • Stap 3: Volg het vochtprobleem grondig op

Vochtbestrijding stap 1: Gratis diagnoses opvragen

Voor u kan beginnen aan vochtbestrijding moet u de oorzaak van het vochtprobleem achterhalen. Een expert kan het probleem het best beoordelen. Vraag daarom offertes bij verschillende vochtbestrijding-experts. Zij komen ter plaatse en voeren een gratis analyse uit. Alleen zo kan iemand bepalen hoe u aan vochtbestrijding kan doen. Dit zijn de verschillende mogelijke oorzaken:

Opstijgend vocht

Vaak is opstijgend grondwater de oorzaak van een vochtprobleem. Klassiek gevolg van opstijgend vocht is vochtplekken aan de onderkant van de muur op de gelijkvloerse verdieping van een woning. Klinkt dit herkenbaar? Vraag dan zeker advies van een expert in vochtbestrijding. Zij kunnen uw muren grondig analyseren en de beste oplossing voor uw probleem vinden.

Condensatievocht

Condens veroorzaakt vaak ook vochtproblemen. Vooral in vochtige ruimtes zoals de badkamer is er een hoge luchtvochtigheid. Indien je zulke ruimtes onvoldoende verlucht zal er schimmel ontstaan op de muren. Indien uw woning onvoldoende verlucht wordt kan condens ook de oorzaak zijn in andere leefruimtes.

Slagregen

Als uw buitengevel naar het westen gericht is moet deze veel slagregen verdragen. Die regen valt tegen uw muur. Stel dat de muur al wat ouder is of uit een materiaal bestaat dat vocht absorbeert bestaat de kans dat dit de oorzaak is van uw vochtprobleem. Dit valt gelukkig op te lossen door uw gevel te bekleden met crepie, steenstrips of shingles.

Lek in het dak

Merkt u vooral vochtproblemen onder het dak? Dan is een lekkend dak vermoedelijk de oorzaak van uw vochtprobleem. Schakel voor zulke problemen een erkend dakwerker in. U kunt gratis dakwerkers uit uw buurt contacteren via onze website.

Lek in de leidingen

Het komt minder voor, maar af en toe wordt een vochtprobleem veroorzaakt door een lek in de waterleiding, chauffageleiding of de riolering. Vraag in dit geval eerst advies van een expert, zij kunnen nagaan of een lek aan de oorzaak ligt.

Natte kelder

Een te natte kelder ligt vaak aan de oorzaak van een vochtprobleem. Mits een goede oplossing van dit probleem kan vaak veel opgelost worden..

Vochtbestrijding stap 2: de oplossing kiezen

Er bestaan verschillende vormen van vochtbestrijding. Afhankelijk van het probleem is een andere methode vereist. Muren injecteren tegen opstijgend vocht is een populaire oplossing. Maar er bestaan ook andere oplossingen. Wie een natte kelder heeft zal kelderbekuiping of drainage van de kelder moeten overwegen. Hier is een korte beschrijving van enkele mogelijke oplossingen:

Muren injecteren

Een muur injecteren is een goede oplossing bij opstijgend vocht. De injectie vormt een waterafstotende laag waardoor het vocht niet verder komt dan de laag zelf. De muur kan nog steeds nat worden onder deze laag, maar alles erboven zal droog blijven.

Muren onderkappen

Bij het onderkappen van een muur wordt de muur volledig doorboord en brengt de expert stuk per stuk een waterkeringslaag aan om ten slotte het stuk muur weer te herstellen. Deze methode is zeer intensief voor uw woning en kan niet overal toegepast worden. Meestal wordt dit enkel toegepast bij serieuze verbouwingen.

Extra ventilatie aanbrengen

Bij het onderkappen van een muur wordt de muur volledig doorboord en brengt de expert stuk per stuk een waterkeringslaag aan om ten slotte het stuk muur weer te herstellen. Deze methode is zeer intensief voor uw woning en kan niet overal toegepast worden. Meestal wordt dit enkel toegepast bij serieuze verbouwingen.

Noppenfolie plaatsen

Wanneer het water via het maaiveld insijpelt in de funderingen is een noppenfolie een mogelijke oplossing. Meestal moet deze oplossing wel gecombineerd worden met drainage of een ander alternatief.

Kelder draineren

Staat uw kelder regelmatig onder water? Dan is drainage van de kelder een oplossing. Er wordt een soort van afvoer ingebouwd dat het grondwater opvangt en regelmatig afvoert of wegpompt.

Kelder bekuipen

Hebt u een natte kelder en wilt u deze inrichten als leefruimte? Dan is kelder bekuiping de beste oplossing. Bij kelderbekuiping wordt de wand en de vloer van uw kelder waterdicht gemaakt. Er wordt als het ware een volledige kuip in uw kelder geplaatst. Hierdoor kan er zeker geen water meer in uw kelder komen.

Dakherstellingen uitvoeren

Wordt uw vochtprobleem veroorzaakt door een lek in het dak? Dan schakelt u beter een dakwerker in. Mits wat kleine herstellingen kunnen zij uw probleem volledig van de baan helpen.

Vochtbestrijding stap 3: opvolgen en evalueren

Het is belangrijk dat u ook na het doorvoeren van de werken goed opvolgt of het probleem definitief is opgelost. Na het injecteren of het toebrengen van de is het probleem niet direct van de baan. Vaak zit het vocht nog in de muren en moeten deze kunnen “herstellen” van het vochtprobleem. Geduld is hier het sleutelwoord behandeling. Wacht een paar maanden af en volg het probleem op. Ziet u het langzaam wegtrekken, dan is het probleem opgelost. Verergert het soms? Hou dan zeker bij wanneer dit het geval is en contacteer de vocht-expert. Vraag bij de leveranciers wel steeds naar garanties op resultaat. De meeste vochtbestrijders geven dit bij hun vochtbestrijding aanbod mee. Zo kunt u de werken opnieuw laten uitvoeren moest het toch niet zo goed gelopen zijn.

Veelgestelde vragen over opstijgend vocht

Heb ik last van opstijgend vocht

Opstijgend vocht is herkenbaar bij schade aan de onderkant van de muur op de gelijkvloerse verdieping of bij schade in de kelder. Maar deze symptomen kunnen ook door een ander probleem veroorzaakt worden. Vraag daarom steeds advies aan verschillende experts voor u actie onderneemt.

Kan ik mijn muren zelf injecteren?

Muren injecteren tegen opstijgend vocht is niet simpel. Je moet het juiste product gebruiken en voldoende product inspuiten op de juiste afstanden. Voor een definitieve oplossing schakel je beter een expert in. Bovendien moet je eerst zeker weten dat het vochtprobleem wel op te lossen valt door de muren te injecteren.

Hoe kan ik mijn kelder droog houden?

Een natte kelder door opstijgend grondwater is vaak lastig. Dit definitief oplossen is niet evident. Verschillende experts hebben een methode ontwikkeld waarbij een kelder volledig bekuipt kan worden. Kelder bekuiping is wel een specifieke methode.

Hoe zorg ik voor een definitieve oplossing?

Een natte kelder door opstijgend grondwater is vaak lastig. Dit definitief oplossen is niet evident. Verschillende experts hebben een methode ontwikkeld waarbij een kelder volledig bekuipt kan worden. Kelder bekuiping is wel een specifieke methode.

Beschrijf uw project
1*. Waar heeft u een vochtprobleem?
2*. Welke vochtproblemen kan u herkennen?
3*. Bent u eigenaar of huurder van het gebouw?
4*. Wanneer wilt u dat een specialist in vochtbestrijding ingrijpt?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid

Bedrijven voor Vochtbestrijding