Je vochtprobleem definitief oplossen? Dit moet je weten over vochtbestrijding

Er bestaan verschillende soorten vocht. De meest voorkomende vochtproblemen zijn opstijgend vocht, doorslaand vocht, condensatievocht, enzovoort. Een vochtprobleem is een nachtmerrie voor jouw woning. Ten eerste veroorzaakt vocht schade aan je muren. Ten tweede is een vochtige leefruimte schadelijk voor de gezondheid van iedereen in het huis. En ten slotte verdwijnt een vochtprobleem nooit vanzelf, soms is het even minder, maar de schade blijft en keert steeds terug.

  • Vraag gratis advies aan een expert: enkel een expert kan het vochtprobleem correct analyseren.
  • Vind een goede oplossing: vochtproblemen zijn vaak complex, verzamel voldoende informatie.
  • Definitieve oplossing: kies de beste definitieve oplossing, zodat je nog lang en gelukkig in jouw huis kan leven.
Vochtschade

Wat kost vochtbestrijding? [Prijsoverzicht]

De prijzen of kosten voor een effectieve vochtbestrijding variëren naargelang de behandeling die het meest aangewezen is voor jouw woning. Bovendien wordt voor bepaalde methodes gerekend per lopende meter of per vierkante meter. Andere vochtbehandelingen houden in hun prijsberekening meer rekening met de gebruikte materialen en technieken. Het is dus moeilijk om een algemene en correcte prijsschatting voor vocht bestrijden te geven.

Wel kan dat voor de afzonderlijke methodes. In onderstaande tabel vind je een overzicht van de huidige richtprijzen voor enkele veelgebruikte technieken voor vochtbestrijding;

Behandelingsmethodes tegen vocht Richtprijzen
Muurinjecties € 100 /m
Muur impregneren € 10 /m²
Onderkappen van de gevel € 100 – 150 /m
Kelderbekuiping € 4.000 – 10.000
Ventilatiesysteem (mechanisch) € 1.500 – 6.000
Op zoek naar een specialist?
Ontvang info, advies en prijzen op maat

Premie vochtbestrijding [Mijn VerbouwPremie]

De kosten om vochtproblemen daadwerkelijk aan te pakken, kunnen makkelijk oplopen. Daarom riep de Vlaamse Overheid in het verleden een reeks van premies in het leven om deze (vaak) noodzakelijke investering enigszins te compenseren. We zetten ze voor jou op een rij.

  • De Vlaamse Renovatiepremie kwam tot begin juli 2022 financieel tegemoet in de aanpak van diverse vochtproblemen: opstijgend en insijpelend vocht, de behandeling van schade aan muren en houten draagvloeren door huiszwam en insecten, en het aanbrengen van kalkbepleistering op de gevel tegen onder meer slagregens. Je kon rekenen op een premiebedrag tussen 2.500 en 3.333 euro.
  • Een andere optie was lange tijd ook de Verbeteringspremie. Die voorzag in een financiële tegemoetkoming van kleine aanpassings- of verbeteringswerken tegen opstijgend vocht in binnen- en buitenmuren. Je kon hiervoor een vast premiebedrag krijgen van 750 euro. In 2019 werd deze premie opgenomen in de Overkoepelende Renovatiepremie.

Mijn VerbouwPremie

De hierboven vermelde premies of subsidies zijn sinds 1 juli 2022 onderdeel van het eengemaakte premiestelsel Mijn VerbouwPremie. Hiermee hoopt de Vlaamse Overheid de wildgroei aan premies en complexe procedures te vereenvoudigen, te uniformiseren en transparanter te maken.

Je kan deze nieuwe overkoepelende premie online aanvragen vanaf 1 oktober 2022. Vochtbestrijding valt onder de rubriek ‘Mijn VerbouwPremie Buitenmuur’. Het betreft dan onder meer het aanbrengen van een waterkerende laag tegen optrekkend vocht en muurinjecties. Daarnaast komt de behandeling van de vochtige muren tegen kelder- en huiszwam in aanmerking.

Belangrijk om te weten: deze premie of financiële tegemoetkoming is inkomensgebonden. Naargelang je inkomensgroep kan je rekenen op een premiebedrag van 50 % tot 35 à 25 % van je factuur. 

Tips voor een effectieve vochtbestrijding

Vochtbestrijding-min.jpg

Tip 1: Vergelijk meerdere vochtbestrijdingsanalyses:

Je doet er goed aan verschillende offertes op te vragen. De meeste vochtbestrijders zullen jou een gratis analyse van jouw probleem bieden. Maak hier zeker gebruik van en bekijk alle analyses grondig. Het is belangrijk dat de oorzaak van het vochtprobleem gevonden wordt voor jouw geld uitgeeft aan de oplossing. Zo is opstijgend vocht lang niet altijd de oorzaak.

Tip 2: Kies een methode met garantie op succes

Bij elk probleem bestaan er verschillende soorten oplossingen (muren injecteren, ventilatie plaatsen, kelder bekuipen,enzovoort) en elke leverancier zal ook een andere prijs hebben. Kijk vooral wie er een aantal jaren garantie geeft. Zo kan je hen opnieuw contacteren moest het toch fout lopen. 

Tip 3: Kies voor een definitieve vochtbestrijding

Wat vooral van belang is, is dat je kiest voor een definitieve oplossing. Probeer jouw muur zeker niet te vlug te overschilderen maar kies voor vochtbestrijding waardoor de oorzaak van het probleem aangepakt wordt. 

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vul snel het formulier in en vind een specialist in jouw buurt
arrow Ontvang offertes

Hoe vochtproblemen aanpakken? [Stappenplan]

Definitieve vochtbestrijding begint bij het volgen van een goed stappenplan. Informeer je goed, neem je tijd en kies de beste oplossing via dit stappenplan:

  • Stap 1: Gratis diagnoses opvragen
  • Stap 2: Kies de juiste oplossing
  • Stap 3: Volg het vochtprobleem grondig op

Stap 1: Gratis diagnoses opvragen

Voor je kan beginnen aan vochtbestrijding moet je weten welk soort vochtprobleem er is. Er bestaan verschillende soorten vochtproblemen. Een expert kan het probleem het best beoordelen. Vraag daarom offertes bij verschillende vochtbestrijding-experts. Zij komen ter plaatse en voeren een gratis analyse uit. Alleen zo kan iemand bepalen hoe je aan vochtbestrijding kan doen. Dit zijn de meest voorkomende vochtproblemen :

1. Opstijgend vocht en doorslaand vocht

Verouderde fundering absorbeert grondvocht. Vaak is opstijgend grondwater de oorzaak van een vochtprobleem. Opstijgend vocht ontstaat aan de onderkant van de muur op de gelijkvloerse verdieping van een woning. Klinkt dit herkenbaar? Vraag dan zeker advies van een expert in vochtbestrijding. Zij kunnen jouw muren grondig analyseren en de beste oplossing voor jouw probleem vinden.

Doorslaand vocht ontstaat door water dat zich van buitenaf door de badkamermuur werkt. Hier heeft men voornamelijk in de zomer last van. Voor doorslaand vocht is een hydrofuge de meest gebruikte vochtbestrijdingsmethode.

2. Condensatievocht

 Ook anderevochtproblemen zoals opstijgend of doorslaand vocht kunnen aan de basis liggen van vocht. Condens veroorzaakt vaak ook vochtproblemen. Vooral in vochtige ruimtes zoals de badkamer is er een hoge luchtvochtigheid. Indien je zulke ruimtes onvoldoende verlucht zal er schimmel ontstaan op de vochtige muren. En als jouw woning onvoldoende verlucht wordt kan condens ook de oorzaak zijn in andere leefruimtes.

3. Slagregen

Als jouw buitengevel naar het westen gericht is moet deze veel slagregen verdragen. Die regen valt tegen jouw muur. Stel dat de muur al wat ouder is of uit een materiaal bestaat dat vocht absorbeert, bestaat de kans dat dit de oorzaak is van jouw vochtprobleem en vochtige muren. Dit valt gelukkig op te lossen door jouw gevel te bekleden met crepi, steenstrips of shingles.

4. Lek in het dak

lekkend dak

Merk je vooral vochtproblemen onder het dak? Dan is een lekkend dak vermoedelijk de oorzaak van jouw vochtprobleem. Schakel voor zulke problemen een erkend dakwerker in. Je kunt gratis dakwerkers uit jouw buurt contacteren via onze website.

5. Lek in de leidingen

Het komt minder voor, maar af en toe wordt een vochtprobleem veroorzaakt door een lek in de waterleiding, chauffageleiding of de riolering. Vraag in dit geval eerst advies van een expert, zij kunnen nagaan of een lek aan de oorzaak ligt.

6. Natte kelder

Een te natte kelder ligt vaak aan de oorzaak van een vochtprobleem. Mits een goede oplossing van dit probleem kan vaak veel opgelost worden..

Stap 2: de oplossing kiezen

Er bestaan verschillende vormen van vochtbestrijding, afhankelijk van het soort vochtprobleem. Afhankelijk van het probleem is een andere methode vereist. Muren injecteren tegen opstijgend vocht is een populaire oplossing. Maar er bestaan ook andere oplossingen. Wie een natte kelder heeft, zal kelderbekuiping of drainage van de kelder moeten overwegen. Hier is een korte beschrijving van enkele mogelijke oplossingen:

1. Muren injecteren

muren injecteren

Je kan het vocht bestrijden door je muur te injecteren met een vochtwerende gel of vochtwerende verf. Dit is een goede oplossing bij opstijgend vocht. De injectie vormt een waterafstotende laag waardoor het vocht niet verder komt dan de laag zelf. De muur kan nog steeds nat worden onder deze laag, maar alles erboven zal droog blijven.

Een gevel impregneren kan je zelf doen met vochtwerende verf, maar een vochtbestrijder inschakelen blijft toch een beter idee.

2. Muren onderkappen

Bij muren onderkappen wordt de muur volledig doorboord en brengt de expert stuk per stuk een waterkeringslaag aan om ten slotte het stuk muur weer te herstellen. Deze methode is zeer intensief voor jouw woning en kan niet overal toegepast worden. Meestal wordt dit enkel toegepast bij serieuze verbouwingen.

3. Extra ventilatie aanbrengen

Als de vochtige lucht niet voldoende afgevoerd wordt, bv. door slechte of onvoldoende ventilatie in de woning, slaat het neer op koude oppervlakken zoals de ramen of een vochtige muur die grenzen aan de buitenomgeving. Dit kan trouwens ook voor een muffe geur zorgen.

Bij het onderkappen van een muur wordt de muur volledig doorboord en brengt de expert stuk per stuk een waterkeringslaag aan om ten slotte het stuk muur weer te herstellen. Deze methode is zeer intensief voor jouw woning en kan niet overal toegepast worden. Meestal wordt dit enkel toegepast bij serieuze verbouwingen.

4. Noppenfolie plaatsen

Wanneer het water via het maaiveld insijpelt in de funderingen is een noppenfolie een mogelijke oplossing. Meestal moet deze oplossing wel gecombineerd worden met drainage of een ander alternatief.

5. Kelder draineren

Staat jouw kelder regelmatig onder water? Dan is drainage van de kelder een oplossing. Er wordt een soort van afvoer ingebouwd dat het grondwater opvangt en regelmatig afvoert of wegpompt.

6. Kelder bekuipen

Heb je een natte kelder en wil je ze inrichten als leefruimte? Dan is kelder bekuiping de beste oplossing. Bij kelderbekuiping wordt de wand en de vloer van jouw kelder waterdicht gemaakt. Er wordt als het ware een volledige kuip in jouw kelder geplaatst. Hierdoor kan er zeker geen water meer in jouw kelder komen.

7. Dakherstellingen uitvoeren

Wordt je vochtprobleem veroorzaakt door een lek in het dak? Dan schakel je beter een dakwerker in. Mits wat kleine herstellingen kunnen zij jouw probleem volledig van de baan helpen.

Stap 3: opvolgen en evalueren

Het is belangrijk dat je ook na het doorvoeren van de werken goed opvolgt of het probleem definitief is opgelost. Na het injecteren of het toebrengen van de muren is het probleem niet direct van de baan. Vaak zit het vocht nog in de muren en moeten deze kunnen herstellen van het vochtprobleem. Geduld is hier het sleutelwoord behandeling.

Wacht een paar maanden af en volg het probleem op. Zie je het langzaam wegtrekken, dan is het probleem opgelost. Verergert het soms? Hou dan zeker bij wanneer dit het geval is en contacteer een professionele vochtbestrijder.

Vraag bij de leveranciers wel steeds naar garanties op resultaat. De meeste vochtbestrijders geven dit bij hun vochtbestrijding aanbod mee. Zo kan je de werken opnieuw laten uitvoeren moest het toch niet zo goed gelopen zijn.

Veelgestelde vragen over opstijgend vocht

Heb ik last van optrekkend vocht?

Opstijgend vocht is herkenbaar bij schade aan de onderkant van de muur op de gelijkvloerse verdieping of bij schade in de kelder. Maar deze symptomen kunnen ook door een ander probleem veroorzaakt worden. Vraag daarom steeds advies aan verschillende experts voor je actie onderneemt.

Kan ik mijn muren zelf injecteren?

Natte muren zelf injecteren tegen optrekkend vocht is niet simpel. Je moet het juiste product gebruiken en voldoende product inspuiten op de juiste afstanden. Vocht bestrijden op een definitieve manier laat je best over aan een expert. Bovendien moet je eerst zeker weten dat het vochtprobleem wel op te lossen valt door de muren te injecteren.

Hoe zorg ik voor een definitieve oplossing?

Een natte kelder door opstijgend grondwater is vaak lastig. Dit definitief oplossen is niet evident. Verschillende experts hebben een methode ontwikkeld waarbij een kelder volledig bekuipt kan worden. Kelder bekuiping is wel een specifieke methode.

dakwerker

Offertes vergelijken van professionals in de buurt? Ontvang gratis 1 of meerdere offertes

Vochtplekken in huis ondervonden? Wil je snel en eenvoudig vocht bestrijden dankzij een professionele vochtbestrijder? Vergelijk gratis de experts in jouw regio voor een correcte vochtdiagnose en het oplossen van jouw schimmelprobleem. Via onderstaand formulier ontvang je gratis vrijblijvende prijsvoorstellen en advies op maat van schimmel- en vochtspecialisten.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Waar heeft u een vochtprobleem?
2*. Welke vochtproblemen kan u herkennen?
3*. Bent u eigenaar of huurder van het gebouw?
4*. Wanneer wilt u dat een specialist in vochtbestrijding ingrijpt?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Bedrijven voor Vochtbestrijding