Wat is groene schimmel?

Groene schimmel is een verzamelnaam voor honderden soorten schimmels die in groene tinten groeien. Groene schimmel ziet er zacht en donzig of poederachtig uit en kan meerdere tinten groen aannemen. Je hebt misschien wel eens groene schimmel gezien op fruit, brood en ander voedsel. Toch kan er op natte plekken ook groene schimmel in huis groeien.

Hoewel veel soorten schimmels groen kunnen worden, zijn de meest voorkomende groene schimmels Cladosporium, Aspergillus en Penicillium.

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vind een vochtspecialist in jouw regio
arrow Ontvang offertes

Welke soorten groene schimmels bestaan er?

Type 1: Cladosporium

Cladosporium komt zowel binnen als buiten veel voor en bestaat uit meer dan 700 verschillende soorten schimmels. Deze groene schimmel wordt meestal aangetroffen in rottend organisch materiaal en aarde, en op voedsel en textiel. Het verspreidt zich gemakkelijk in huis, vooral wanneer de sporen in contact komen met donkere, vochtige ruimtes.

Slechte ventilatie en een hoge luchtvochtigheid dragen ook bij aan de groei van deze groene schimmel.

Kolonies van cladosporium zien er olijfgroen tot bruin of zwart uit. Het is bijna onmogelijk om Cladosporium visueel te onderscheiden van andere schimmelsoorten.

Cladosporium kan worden aangetroffen in ruimtes in huis zoals kelders, badkamers, onder gootstenen, rond kranen of op zolder. Het kan groeien op oppervlaktes zoals tapijten, gordijnen, gestoffeerde meubels, op of achter behang, onder vloeren, of op hout of gipsplaten.

Cladosporium

Type 2: Aspergillus

Aspergillus is een algemene schimmelsoort die zowel binnen als buiten groeit en vrijwel overal ter wereld wordt aangetroffen.

De meerderheid die deze groene schimmel inademen reageren er helemaal niet op. Voor mensen met een verzwakt immuunsysteem en die allergisch zijn voor de schimmel Aspergillus, een aandoening die bekend staat als allergische Aspergillose, kan deze groene schimmel gevaarlijk zijn voor de gezondheid en een immuunreactie in het lichaam veroorzaken. Reacties zijn onder meer hoge koorts, astma-aanvallen en in extreme gevallen het ophoesten van bloed en slijm.

Aspergillus

Type 3: Penicillium

Penicillium, een blauwe of blauwgroen gekleurde schimmel, is een van de meest voorkomende schimmelsoorten die in gewone woningen worden aangetroffen.

Er zijn meer dan 200 soorten bekend en de meeste groeien snel en verspreiden zich gemakkelijk van de ene plaats naar de andere. De schimmel groeit vaak op stoffen, oude matrassen, kussens van banken, tapijt, hout en zelfs in de isolatie van muren. 

Penicillium is een veelzijdige groene schimmel die in verschillende omstandigheden overleeft omdat het minder vocht nodig heeft dan de meeste andere schimmelsoorten. Om deze en andere redenen is Penicillium de meest voorkomende schimmelsoort binnenshuis en heeft deze schimmel diverse, praktische toepassingen.

Extracten van bepaalde soorten Penicillium worden gebruikt om penicilline en verschillende soorten kaas te produceren. Sommige soorten Penicillium zijn echter schadelijk voor de menselijke gezondheid.

Penicillium

Hoe ontstaat groene schimmel in huis?

Oorzaak 1: slechte ventilatie

Het goed ventileren van je huis is erg belangrijk. Schimmels houden van vocht, en goede ventilatie voorkomt de opbouw van schadelijke schimmelsporen in de lucht. Verzeker een constante stroom van verse lucht. Dat kan bijvoorbeeld met ventilatieroosters, mechanische ventilatie of klapramen.

Oorzaak 2: Vochtproblemen

Schimmel ontstaat ook door vochtproblemen, zoals lekkages, optrekkend vocht of koudebruggen. Zorg dat vochtproblemen zo snel mogelijk verholpen worden. Want hoewel het soms plaatselijk lijkt, hebben vochtproblemen invloed op je hele woning.

Controleer ook of de temperatuur in je huis niet te hoog oploopt. De combinatie van warmte en doorslaand vocht kan namelijk leiden tot schimmel. 

Oorzaak 3: Slechte hygiëne

Schimmel nestelt zich ook op vuile oppervlakken. Hou daarom het huis goed schoon en besteed speciale aandacht aan de vochtige omgevingen in je huis. 

Oorzaak 4: Hoge luchtvochtigheid

Zoals eerder gezegd heeft schimmel opstijgend vocht nodig om te groeien. Daarom zijn vooral vochtige ruimtes zoals het toilet, de badkamer en de keuken gevoelig voor schimmel. Een te hoge luchtvochtigheid bevordert de groei van schimmel.

Een ideale vochtigheidsgraad voor je woning ligt tussen 40 en 60 percent. 

Hoe kan je groene schimmel voorkomen?

Je kunt schimmelgroei voorkomen door de voedselbronnen te bestrijden. Indien je kamerplanten hebt, maak ze dan regelmatig schoon om schimmelsporen die op de bladeren zijn terechtgekomen te verwijderen. Probeer fruit niet in een onbedekte schaal te bewaren, maar bewaar vers fruit, brood of andere suikerhoudende, zetmeelhoudende voedingsmiddelen in droge kasten, waar ze minder snel aan schimmelsporen worden blootgesteld.

Deze voorzorgsmaatregelen kunnen het risico van schimmelgroei helpen verminderen, maar zijn mogelijk niet effectief als ze de oorzaak van het probleem niet aanpakken. Vochtophoping kan het gevolg zijn van problemen met de isolatie of ventilatie. Die problemen zijn moeilijk te constateren en vereisen een vochtinspectie door een erkend vakman.

Het inschakelen van een vochtexpert

Het aanpakken van groene schimmel en vochtproblemen is iets wat je het beste aan een expert kunt overlaten. Hoewel je kleine hoeveelheden groene schimmel zelf kunt verwijderen, zijn grotere oppervlakken een stuk ingewikkelder om aan te pakken. Met een professioneel vochtverwijderingsbedrijf ben je verzekerd van:

  • Deskundige vochtdiagnose: alvorens een vochtexpert het probleem aanpakt, voert hij eerst een professionele vochtdiagnose uit. Daarvoor gebruikt hij aangepaste apparatuur om de precieze oorzaak van de groene schimmel, het afbladderende behang of de vochtplekken op de muur te achterhalen.
  • Een oplossing op maat: na de diagnose stelt een vakman de meest gepaste oplossing voor. Gaat het om optrekkend vocht, dan is het injecteren van de muren een voor de hand liggende behandeling. Is er sprake van condensatievocht, dan is een ventilatiesysteem meer aangewezen.
  • Professionele schimmelbestrijding: vooraleer aan vochtbestrijding te beginnen, zal een vakman de groene schimmel verwijderen uit de muur. Hiervoor gebruikt hij geschikte bestrijdingsmiddelen en beschermende kleding.
Schimmelbestrijder

Extra professioneel advies nodig? Stel je vragen en ontvang gratis offertes op maat

Het bestrijden van schimmels is een intensief werk als je het probleem langdurig wilt oplossen. Het is ook beter voor het onderhoud van je hele woning om het vochtprobleem aan te pakken. Groene schimmel verwijderen kan het beste worden overgelaten aan een erkende vakman. Een erkende schimmelbestrijder kan een gerichte behandeling voorstellen op basis van een diagnose van de schimmel- en vochtplekken.

Om een beeld te krijgen van de kosten kan je verschillende offertes aanvragen bij meerdere specialisten. Door hun offertes te vergelijken, vind je snel de juiste specialist in je buurt voor jouw probleem.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Waar heeft u een vochtprobleem?
2*. Welke vochtproblemen kan u herkennen?
3*. Bent u eigenaar of huurder van het gebouw?
4*. Wanneer wilt u dat een specialist in vochtbestrijding ingrijpt?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Vochtbestrijding
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Vochtbestrijding