Soorten vochtproblemen en mogelijke oplossingen

Elk vochtprobleem wordt veroorzaakt door insijpelend vocht. Wat de problemen en hun oplossingen van elkaar onderscheidt, is de manier waarop het vocht de woning binnenkomt. Zo kan het vocht via beschadigde muren naar binnen trekken, maar ook het gevolg zijn van een lek.

Vocht in de muren kunnen voor ernstige problemen binnenshuis zorgen. Denk maar aan het verzwakken van de muren of schimmelgroei. Het is dus verstandig om vochtige muren zo snel mogelijk te laten behandelen door een gespecialiseerde vochtbestrijder.

1. Lekkage(s)

Een weinig opvallende oorzaak van vochtproblemen binnenshuis is een lekkage, bijvoorbeeld in een waterleiding.

Aanvankelijk gaat het om kleine waterdruppels die uit het lek ontsnappen. Na verloop van tijd gaat het echter om steeds meer vocht dat de muur intrekt. Zo ontstaan heuse vochtproblemen.

Oplossingen

Je kan lekkages opsporen met een speciale warmtecamera. Afhankelijk van het soort lek ga je anders te werk. Een expert kan je hierin bijstaan.

2. Opstijgend vocht behandelen

Vooral oudere woningen krijgen te maken met opstijgend vocht. Dat komt omdat zulke woningen vaak niet beschikken over een (degelijke) waterkering.

Nieuwe woningen hebben minder vaak last van opstijgend vocht. Toch kan het ook bij deze woningen een probleem vormen, bijvoorbeeld bij hevige regen die een stijging van het grondwaterpeil veroorzaakt.

Hoe herken je opstijgend vocht?

  • Vochtproblemen aan de onderkant van de woning. Vaak beginnen de problemen in de kelder van de woning.
  • Lelijke vochtplekken of witte plekken door zout-uitbloei.
  • Schimmelvorming.
  • Loskomend behang of pleisterwerk.
Loskomend behang

Oplossingen

Er zijn twee oplossingen voor opstijgend vocht.

  • Een waterkering aanbrengen, ook wel bekend als onderkapping. Hiervoor verwijder je de stenen op grondniveau uit de buiten- en binnenmuren. Je vervangt ze met een waterafstotende laag, vaak uit kunststof of lood. Deze methode is vrij ingrijpend, en gebeurt bij voorkeur als onderdeel van grotere renovatiewerken.
  • De muren injecteren. Hiervoor boor je gaten in de muur, ook op grondniveau. Laat tussen de gaten een afstand van 10 tot 15 centimeter, en injecteer ze met een waterafstotende vloeistof of gel. Ook deze methode pas je toe op de binnen- en buitenmuren. Deze methode is minder ingrijpend, goedkoper en zeer effectief.
Op zoek naar een specialist?
Vind de juiste vakman in jouw regio

3. Doorslaand vocht behandelen

Doorslaand vocht vormt een probleem wanneer de buitenmuren poreus zijn, of wanneer er scheuren in de gevel ontstaan. Poreuze of gescheurde muren zijn gevoeliger voor vochtig weer. Wanneer regen de gevel raakt, kan het vocht door de scheuren of de poreuze gevel naar binnen trekken.

Ook doorslaand vocht is vooral bij oudere woningen een probleem. Wanneer de buitengevel van een woning verouderd is, en zeker wanneer de gevel beschadigd raakt, verliest het zijn beschermende functie. Het vocht trekt eerst in de buitengevel. Zodra die verzadigd geraakt, trekt het water ook door naar de binnenmuren.

Barsten vochtige muur

Hoe herken je doorslaand vocht?

  • De vochtproblemen zitten bij doorslaand vocht vaak hoger in de muren.
  • Vochtplekken, zwarte vegen, mos of gescheurd metselwerk aan de buitengevel.
  • Witte aanslag, schimmels, loskomend behang of pleisterwerk aan de binnenmuren.

Oplossingen

Er zijn twee mogelijke oplossingen voor het behandelen van vochtige muren door doorslaand vocht.

  • Het plaatsen van nieuwe gevelbekleding. Door nieuwe bekleding op de buitengevel te plaatsen, herstel je de vochtbescherming van je buitenmuren. Deze methode is ingrijpend, maar vormt een mooie gelegenheid om de muur ook mee te laten isoleren.
  • Het impregneren van de buitengevel. Hiervoor herstel je eerst de scheuren in de gevel. De gevel moet ook goed gereinigd worden. Daarna breng je een hydrofoberend middel of impregneermiddel aan. Dit middel trekt in de muren en laat een waterafstotende laag achter. Deze methode is minder ingrijpend en zorgt er bovendien voor dat vuil, algen en mossen zich minder goed aan de gevel kunnen hechten. Je gevel impregneren is echter niet mogelijk wanneer de gevel ernstig beschadigd is.

4. Condensatievocht behandelen

Condensatievocht heeft heel wat oorzaken. Stoom die vrijkomt bij het douchen, vocht dat ontstaat tijdens het koken, en zelfs de damp die we uitademen. Wanneer het vocht de woning niet kan verlaten, ontstaat condensatievocht.

Hoe herken je condensatievocht?

  • Vocht op koude oppervlakken, bijvoorbeeld de binnenkant van ramen.
  • Vochtige, klamme muren.
  • Schimmels op muren en plafonds.
  • Loskomend behang en pleisterwerk.
  • De ernstigste problemen vind je terug in de minst geventileerde ruimtes.

Oplossingen

Condensatievocht kan eigenlijk maar op één manier opgelost worden. Gelukkig is het een eenvoudige methode: betere ventilatie.

Je kunt ventilatieroosters plaatsen in ramen en deuren. Een andere optie is een mechanisch ventilatiesysteem.

Zo’n mechanische ventilatie zorgt voor de afvoer van vocht en de invoer van verse lucht. De meest moderne systemen meten het vochtgehalte en stellen je in staat de ventilatie nauwkeurig te regelen.

5. Koudebruggen

Soms is de isolatie van je woning op een of meerdere plekken onderbroken. Zo’n onderbrekingen in de isolatie noem je koudebruggen.

In de spouwmuur ontstaan koudebruggen bijvoorbeeld wanneer het isolatiemateriaal niet goed is verdeeld over de spouwruimte. Ook kan het isolatiemateriaal verzakken. Het probleem ligt niet altijd aan de isolatie. Soms ligt de oorzaak in een verzakking van het pleisterwerk.

Hoe herken je een koudebrug?

Een koudebrug detecteer je met een infraroodcamera.

Oplossingen

De enige manier om je vochtige muur bij een koudebrug te behandelen, is het repareren van de koudebrug. Zit de koudebrug in de spouwmuur, dan zul je die opnieuw moeten laten isoleren.

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vind vochtspecialisten in jouw regio en vergelijk gratis offertes
arrow Ontvang offertes

Heb je last van vocht in de kelder of kruipruimte?

Een vochtige kelder of kruipruimte kan het gevolg zijn van twee zaken:

  • Opstijgend grondvocht.
  • Slechte ventilatie.
Schimmels kelder

Vocht in een weinig of niet gebruikte kelder of kruipruimte lijkt aanvankelijk misschien geen groot probleem. Op termijn kan het vocht voor grote problemen zorgen.

Het vocht blijft zelden in de kelder of kruipruimte hangen, en trekt via het plafond en de muren naar boven, de woning in. Daar krijg je dan te maken met allerlei vochtproblemen: van schimmels en zwammen tot beschadiging pleisterwerk.

Oplossingen

In veel gevallen is het ventileren van de kelder een effectieve oplossing. Heb je te maken met een ernstiger vochtprobleem, dan kies je beter voor kelderdichting.

In eerste instantie gebeurt kelderdichting via bekuiping. Hiervoor kap je de muren af. Zo kun je vaststellen waar het grondwater de kelder binnenkomt. Daarna kun je de lekken afdichten en de kelder of kruipruimte voorzien van fixeer- en cementeringslagen. Zo maak je de ruimte volledig waterdicht.

Volstaat een bekuiping niet? Dan kan het nodig zijn een drainagesysteem te installeren. Daar zuigt een pomp het water uit de kelder, en voert het af naar een waterput of de riolering.

Advies en prijzen op maat ontvangen? Vergelijk gratis vochtspecialisten in jouw regio

Vochtproblemen in huis? Laat vochtige muren zo snel mogelijk behandelen. Vul onderstaand formulier in en ontvang gratis vrijblijvende offertes van gespecialiseerde vochtbestrijders in jouw omgeving. Zo hoef je er enkel de meest voordelige aanbieder uit te kiezen. Hoe sneller je vochtige muren aanpakt, hoe meer je de schade beperkt.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Waar heeft u een vochtprobleem?
2*. Welke vochtproblemen kan u herkennen?
3*. Bent u eigenaar of huurder van het gebouw?
4*. Wanneer wilt u dat een specialist in vochtbestrijding ingrijpt?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Vochtbestrijding
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Vochtbestrijding