Schimmels in de kelder

Wat veroorzaakt schimmel?

De belangrijkste reden voor schimmelvorming in de kelder is een te hoge luchtvochtigheid.

De luchtvochtigheid verhoogt wanneer er sprake is van een vochtprobleem en onvoldoende ventilatie. Om schimmels correct te behandelen en de vochtige lucht te doen dalen, dienen beide aangepakt te worden.

Een vochtprobleem kan het gevolg zijn van opstijgend vocht, doorslaand vocht, overstromingen en hevige regenval, lekkende apparaten, condensatievocht of een lek in de leidingen. Vervolgens stijgt de luchtvochtigheid en worden de muren in een ruimte met slechte ventilatie, vochtig.

Dit vocht is de ideale voedingsbodem voor schimmels en komt vaak voor in kelders.

Wat zijn de kenmerken?

Er is een grote kans op schimmels in je kelder wanneer de ruimte vochtig aanvoelt of wanneer er vochtplekken zijn op de muren. Als de muren geverfd of behangen zijn, komen deze materialen ook vaak los.

Wanneer je dit opmerkt, kan je bijvoorbeeld een schimmelsneltester bestellen. De testers zelf kosten gemiddeld 25 tot 35 euro en geven na enkele dagen weer of er schimmelvorming is. Schimmels kenmerken zich namelijk niet altijd door duidelijke verkleuringen of harige bekleding.

Een ander kenmerk van schimmelvorming is condensatie op de kelderramen, muren en het plafond alsook een muffe geur door de combinatie van schimmelsporen met bacteriën. Schimmels op de muren wijzen meestal op een kapotte fundering, een lek of vochtdoorslag. Terwijl schimmels op de begane grond eerder door grondwater, overstroming of lekkende machines ontstaan.

Schimmels kunnen zich enkel vormen op organisch en vochtig materiaal, zoals hout. Soms kan het lijken dat schimmel zich gevormd heeft op betonnen keldermuren, maar dit komt omdat er een organisch materiaal op het beton is waar de schimmel zich aan vast heeft gehecht.

Waarom de kelder?

Tot slot zijn er vier belangrijke redenen waarom kelders de ideale locatie zijn voor schimmelvorming. Allereerst zijn de meeste kelders niet genoeg geïsoleerd en hebben ze amper vochtbarrières waardoor grondvocht eenvoudig binnensijpelt.

Ten tweede zijn kelders vaak koeler in de zomer dan andere kamers in huis. Wanneer de warme lucht van buiten in contact komt met de koude oppervlakken van de kelder, ontstaat er condensatie op de keldermuren.

Een derde rede zijn structurele problemen of fysieke schade zoals een gescheurde fundering die niet of te laat wordt opgemerkt.

Een laatste mogelijkheid zijn lekkende leidingen met waterschade en overstromingen tot gevolg.

Op zoek naar een specialist?
Vraag hier je vrijblijvende offertes aan!

Soorten schimmels

Schimmels variëren zowel van textuur als van kleur. Sommige schimmels zijn pluizig of poederig, terwijl andere eerder slijmerig of nat van aard zijn. Ze kunnen soms ook plat of net verhoogd zijn, of harige uitstekels bevatten.

Hoewel alle type schimmel schadelijk zijn, kan de kleur een indicatie zijn van hoe dringend de bestrijding is, wat de mogelijke schade is en welke behandeling het best geschikt is. Hieronder vind je de verschillen tussen zwarte, witte, groene en gele schimmels.

1. Zwarte schimmel

Zwarte schimmel (stachybotrys chartarum) is de meest voorkomende schimmel in de kelder, maar ook een zeer giftige soort. Het is belangrijk om zwarte schimmels zo snel en grondig mogelijk te verwijderen. De schimmel heeft vocht nodig en vind je dan ook terug op natte kartonnen dozen, keldertapijten, plinten of muren van de kelder.

Na een overstroming, hevige regenval of een lek is de kans groot dat je kelder doorweekt is. Ga zeker na of deze schimmel zich hierna heeft gevormd en let niet alleen op zwarte, maar ook donkergroene en grijze tinten. Vaak is de schimmel ook slijmerig en nat en gaat het gepaard met een duidelijke muffe of aardse geur.

zwarte schimmel herkennen

2. Witte schimmel

In tegenstelling tot de zwarte schimmel, verwijzen de witte schimmels niet naar een specifieke soort. De term wordt gebruikt voor verschillende soorten schimmels die wit van kleur zijn. De meest voorkomende soorten in huis zijn Aspergillus, Penicillium en Cladosporium. Deze soorten schimmel kunnen echter ook groen en geel uitslaan.

Witte schimmels hebben niet veel vocht nodig om te overleven en worden vaak op vochtige meubels of ander houtwerk gevonden. Ze zijn poederachtig of pluizig van aard.

Witte schimmel op een muur

3. Groene schimmel

Vele schimmels kunnen ook groen uitslaan, waarvan de meest voorkomende soorten opnieuw de Aspergillus, Penicillium en Cladosporium zijn. De kleur van deze verschillende soorten schimmels is daarom onvoldoende als identificatie. Je kan bij het vinden van groene schimmel best een schimmeltest gebruiken om de soort te bepalen en hoe schadelijk het is voor je gezondheid.

groene en witte schimmel op hout

4. Gele schimmel

Gele schimmels breiden zich graag uit op natte oppervlakken en gaandaardoor vaak gepaard met vochtproblemen, een hoge luchtvochtigheid of waterschade. De meest voorkomende gele schimmel is Aspergillus, waarvan variaties (A. flavus, A. fumigatus en A. versicolor) heel bedreigend zijn voor de gezondheid. Deze soorten schimmel produceren mycotoxinen (giftige stoffen) die ernstige gezondheidsproblemen zoals kanker kunnen veroorzaken.

Door de uitgebreide variatie aan schimmels en hun risico’s raden we aan om niet alleen op het uiterlijk te vertrouwen. Een schimmeltest of luchtkwaliteitstest kan je helpen om de exacte soort schimmel te bepalen en welke behandeling gepast is voor de bestrijding ervan.

Je kan ook kiezen voor een professionele schimmelcontrole waarbij een specialist het vochtgehalte en de schimmelvorming in de kelder inspecteert om tot een geschikt behandelingsplan te komen.

gele schimmel

Hoe kan je schimmel in de kelder verwijderen?

Bij schimmelbestrijding is het belangrijk om eerst het vochtprobleem te identificeren en te behandelen (stap 1 en 2), en vervolgens de schimmel te verwijderen (stap 3). Op die manier zorg je dat de kelder droog blijft en dat de schimmel niet meer kan terug groeien.

Professionele hulp nodig?
Vind gespecialiseerde vochtbestrijders in je regio!

Stap 1: Pak het vochtprobleem aan

Je kan toekomstige schimmelvorming niet vermijden door enkel de huidige schimmels te verwijderen. Voor een grondige bestrijding is het uiterst belangrijk om ook het onderliggende vochtprobleem aan te pakken en de vochtige lucht in de kelder regelmatig te controleren via een hygrometer.

De behandelingen voor een vochtprobleem zijn afhankelijk van de oorzaak.

Kelderdichting

Als het vocht binnendringt via de muren van je kelder, heb je een kelderbekuiping of kelderdichting nodig. Hierbij wordt een waterdichte coating aan de binnenmuren van de kelder aangebracht zodat water niet langer kan binnendringen. Kelderdichting is een goede keuze voor kelders die als hobbyruimte worden gebruikt.

Kelderdrainage

Als je last hebt van heel veel vocht, kan het water afgevoerd worden via een drainagesysteem. Op die manier word je ruimte ook meteen een stuk droger.

Stap 2: Voorzie voldoende ventilatie

Nadat de ruimte droog is gemaakt, is goede ventilatie belangrijk zodat de vochtige lucht daalt. Er zijn twee opties om slechte ventilatie in de kelder te verbeteren: natuurlijke ventilatie en mechanische ventilatie.

Natuurlijke ventilatie

Natuurlijke ventilatie is de goedkoopste oplossing en doe je door ventilatieroosters te plaatsen of, indien beschikbaar, het raam in de kelderruimte minimum één keer per dag open te zetten. Probeer ook geen wasgoed op te hangen om condensvorming te vermijden.

Via deze ventilatie kan de lucht natuurlijk circuleren en verlaagt de relatieve luchtvochtigheid van de ruimte. Meestal is natuurlijke ventilatie echter niet voldoende en is het toch aangewezen om dit aan te vullen met mechanische ventilatie om de kelder droog te krijgen.

Mechanische ventilatie

Een mechanisch ventilatiesysteem is efficiënter in het reguleren van de luchtkwaliteit. Er is een breed scala aan ventilatiesystemen, maar de goedkopere versies zijn voldoende om een doorsnee kelder te ventileren en vochtige lucht weg te voeren. Als je de kelder bewoonbaar wil maken of wil gebruiken als wijnkelder, is het beter om te investeren in een duurder systeem.  

Op zoek naar een specialist?
Vraag hier je offertes aan!

Stap 3: Simpele tips en tricks om schimmel te verwijderen

Schimmels kan je plaatselijk verwijderen met chloor, soda of een anti-schimmelmiddel. Pas wel op dat je schimmels altijd verwijdert in combinatie met water, aangezien er giftige schimmelsporen vrijkomen wanneer je het droog wegveegt.

Bescherm je altijd goed tegen de blootstelling van giftige schimmels met de juiste beschermingsmiddelen en voer de verwijdering systematisch uit om te voorkomen dat de schimmelsporen zich naar andere gebieden in je huis verspreiden.

Als je liever een vakman inschakelt voor het verwijderen van de schimmels, kan je heel eenvoudig gespecialiseerde vochtbestrijders bereiken via ons offerteformulier.

Gemiddeld betaal je voor de verwijdering 75 euro per 3 m2 schimmelvorming. Maar de prijs varieert op basis van de soorten schimmel, de uitbreiding ervan, de expertise van de vakman, de grootte van je kelder en het onderliggende vochtprobleem. Vraag vrijblijvend advies en informatie, en vergelijk prijzen vooraleer je een keuze maakt.

schimmel kelder verwijderen

Hoe schadelijk is schimmel in de kelder voor je gezondheid?

Schimmels zijn erg schadelijk voor je gezondheid. De schimmelsporen bevatten giftige stoffen die bij inademing in je longen terechtkomen en luchtwegenklachten kunnen veroorzaken.

Andere mogelijke klachten zijn: allergische reacties (jeukende ogen, keelirritatie, verstopte neus, hoesten en niezen), uitslag en huidinfecties, misselijkheid en duizeligheid, vermoeidheid, geheugenverlies of slechte concentratie, hoodfpijn, lever- en nierziekte.

Het is heel begrijpelijk dat je voor je eigen veiligheid hierdoor liever de werken laat uitvoeren door een vakman. Je kan via ons eenvoudig en gratis vrijblijvende informatie aanvragen voor vocht- en schimmelproblemen in de kelder. Zo ben je zeker dat de bestrijding op een veilige en efficiënte manier gebeurt.

Andere gevolgen van schimmelvorming

Aangezien schimmels zich graag vastbinden aan houten materialen, ontstaan er twee problemen. Ten eerste, verspreiden de schimmels zich verder en kunnen ze de opgeslagen goederen beginnen aantasten.

Ten tweede, wordt het hout na een tijd zodanig aangetast waardoor het zijn stevigheid verliest. Dit kan in vergevorderde gevallen de stabiliteit van de woning in gevaar brengen.

Ook als je de kelder gebruikt als hobbyruimte, krijg je last van een muffe geur en riskeer je dat de vochtplekken op de muren en vloer van de kelder de elektriciteitskabels aantasten.

Waar je de kelder dan ook voor gebruikt, het is noodzakelijk om zo snel en gronding mogelijk in te springen bij een vocht- en/of schimmelprobleem.

wijn kelder schimmel

Vraag advies aan vochtspecialisten in jouw regio en vergelijk gratis offertes

Schimmels zijn gevaarlijk voor je gezondheid en vochtproblemen zijn niet altijd eenvoudig om op te lossen. Je wil daarom misschien graag eerst een vakspecialist inschakelen voor deskundig advies en/of een behandeling van de schimmels en het vochtprobleem.

Vraag via onderstaand formulier naar vrijblijvende informatie en offertes bij vochtspecialisten in jouw buurt.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Waar heeft u een vochtprobleem?
2*. Welke vochtproblemen kan u herkennen?
3*. Bent u eigenaar of huurder van het gebouw?
4*. Wanneer wilt u dat een specialist in vochtbestrijding ingrijpt?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Vochtbestrijding
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Vochtbestrijding