Wat is minerale crepi?

Minerale crepi, ook wel minerale sierpleister genoemd, bestaat uit kalk en/of cement, aangevuld met vulstof, zand, kleurpigmenten en water. Het is ideaal om een oud huis mee te renoveren. Zeker omdat de kans op opstijgend vocht bij oudere woningen groter is. Minerale sierpleister laat waterdamp door, wat het uiterst geschikt maakt en crepi beschermt dus tegen mogelijke vochtproblemen.

Deze minerale pleister wordt altijd in één laag op de gevel gespoten. De minerale sierpleister verbergt oneffenheden. Als je graag structuur wil laten aanbrengen in je gevel zoals bijvoorbeeld een patroon. Dan is minerale gevelpleister ideaal. Na het aanbrengen kan de vakman relatief makkeijk een patroon “krabben”. Daarom wordt minerale sierpleister ook wel krabpleister genoemd.

Het is ook milieuvriendelijk omdat er geen onnatuurlijke stoffen gebruikt worden. Maar het is wel minder flexibel en het is gevoeliger voor mossen, vuil, algen en scheurvorming dan synthetische gevelpleister.

Hoe wordt minerale pleister aangebracht? Vakmannen spuiten één laag op de gevel met een spuitmachine. Vanaf het moment dat het materiaal voldoende uitgehard is, wordt de minerale sierpleister afgewerkt door ze te schuren met een schuurblok. Hierdoor krijgt de bepleistering zijn structuur en look.

Als je kiest voor de minerale pleister, dan heb je keuze uit talloze kleuren. Je kan gaan voor het populaire wit. Maar je kan ook een felle kleur kiezen. Als je voor een lichte kleur kiest, dan is het belangrijk dat je aandacht besteed aan de uitvoeringsdetails zoals de raamdorpels en de dakoversteek. Als die niet voldoende uitsteken kunnen er zich vlekken vormen van het regenwater op de muur en mogelijks een kleurverandering.

Ook als je kiest voor donkere kleuren, dien je rekening te houden met een aantal zaken. Sommige kleuren kunnen namelijk niet toegepast worden in combinatie met isolatie. Dit heeft te maken met de thermische schommelingen die kunnen ontstaan in de minerale sierpleister als gevolg van de opwarming door de zon.

crepi minerale

Wat kost minerale crepi?

De kostprijs van de minerale sierpleister is afhankelijk van allerlei zaken. Zo moet er rekening gehouden worden met het aantal vierkante meter, of er al dan niet isolatie gebruikt wordt. Zo ja, als er isolatie gebruikt wordt: welke soort isolatie, de gewenste afwerking en de dikte ervan. Enzovoort.

De kostprijs van minerale crepi plaatsen hangt ook af of je kiest voor pleisterwerken met of zonder isolatie.

Minerale pleister zonder isolatie Gemiddeld € 65 per m2 (exclusief btw)
Minerale pleister met isolatie Gemiddeld € 80 à € 100 per m2 (exclusief btw)

Wil je graag offertes ontvangen van erkende vakmannen in jouw regio? Verstuur je aanvraag via ons offerteformulier en ontvang gratis meerdere vrijblijvende offertes.

Voordelen en nadelen van minerale gevelbepleistering

Voordelen

Minerale gevelpleister biedt tal van voordelen. Zo is het bestand tegen vocht, is het milieuvriendelijk omdat er geen onnatuurlijke stoffen gebruikt worden, houdt het kleur(en) goed vast en kan je een structuur in de buitengevel aanbrengen als je dit wenst. De crepi biedt ook een uiterst effectieve isolatiemethode.

Nadelen

De minerale crepi nadelen zijn dat de beperkte waterdichtheid vergroot de kans op mossen. Er is ook een kans op vervuiling en scheuren.

minerale crepi

Wat is het alternatief?

De tegenhanger, of beter: het alternatief voor minerale sierpleister is synthetische sierpleister.

Dit alternatief wordt ook wel siliconenpleister of kunstharspleister genoemd. Synthetische gevelbepleistering raden we vooral aan als je jouw gevel wil bekleden met isolatie. De synthetische crepi dient dan als afwerkingslaag. De siliconenpleister is elastischer qua structuur dan minerale gevelbepleistering. Het verkleint ook de kans op scheuren.

Synthetische pleister heeft een egaler uitzicht dan minerale crepi. Het is kras- en stootvrij, en het weert gemakkelijker vuil af waardoor de gevel er steeds schoon zal uitzien. Met siliconenpleister blijft de woning ook vrij van mossen, schimmels en algen. Het is wel minder kleurvast dan minerale crepi, waardoor de kleur na verloop van tijd wat kan veranderen.

De kostprijs voor synthetische crepi vind je in onderstaande tabel.

Synthetische crepi zonder isolatie Gemiddeld € 75 per m2 (exclusief btw)
Synthetische crepi met isolatie Gemiddeld € 90 à € 110 per m2 (exclusief btw)

Minerale crepi plaatsen? Vraag advies aan gevelspecialisten en ontvang offertes op maat!

Wil je graag minerale sierpleister plaatsen? Via onderstaand formulier kan je gratis meerdere vrijblijvende offertes tegelijk aanvragen voor minerale sierpleister. Zo kan je makkelijk de prijzen vergelijken van gevelwerkers in jouw regio en zo tot de beste oplossing komen voor jouw gevel.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Welk type gevelrenovatie wenst u?
2*. Hoeveel gevels dienen bewerkt te worden?
3*. Wanneer wenst u de gevelwerken op te starten?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Gevelrenovatie
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Gevelrenovatie