Wat zijn kalei en crepi precies? Wat is het verschil?

Het belangrijkste verschil tussen deze twee muurbekledingen is de samenstelling. Kaleien, of ook wel kaleiverf genoemd, is een dikke laag kalkverf, doorgaans wit, dat vroeger jaarlijks op de gevel van boerderijen werd aangebracht. Met kalei bekom je een zeer authentieke look voor je gevel omdat niet alle oneffenheden weggewerkt zijn en dus de eigenheid van de gevel behouden blijft.

Kalei kan ook een stenen structuur hebben, afhankelijk van het type. Grove kalei wordt vaak gebruikt om een stenen structuur na te bootsen. Houd er wel rekening mee dat de structuur niet exact hetzelfde is als natuursteen. 

Oudere gebouwen worden afgewerkt met kalei in plaats van crepi. Dit komt omdat kalei een meer traditionele en tijdloze uitstraling heeft. Kalei past beter bij de historische stijl van oudere gebouwen dan crepi.

Crepi daarentegen is een gevelpleister die in verschillende kleuren en samenstellingen kan aangebracht worden op de gevel. De twee belangrijkste soorten crepi zijn minerale crepi en crepi op basis van kunsthars. Met crepi krijg je een nieuwe egale laag die alle oneffenheden van de bestaande gevel verstopt.

Crepi is een uitstekende optie om oneffenheden te vermijden. Belangrijk om te onthouden is dat het niet alleen afhangt van het type afwerkingsmateriaal, maar ook van de kwaliteit van de ondergrond en de vakmanschap.

Woning met beige crepi

Hoe worden ze gebruikt? 

Het gebruik van kalei komt vrij goed overeen met dat van crepi. Beide materialen worden gebruikt om de onderliggende muur te beschermen tegen het weer en dan voornamelijk vocht. Zowel crepi als kalei zijn bestand tegen neerslag in de winter (bv. regen, sneeuw en ijzel). Ze worden op de droge gevel aangebracht in een dikke laag om een optimale bescherming te garanderen. 

Vroeger schilderde men bij het kaleien elk jaar opnieuw een extra laag maar tegenwoordig zet men er meteen een dikke laag op zodat je er voor een tijdje tegen kan.

De juiste temperatuur voor het aanbrengen van crepi of kaleien kan variëren afhankelijk van het type materiaal dat gebruikt wordt. Over het algemeen zou de temperatuur tussen de 5°C en 25°C liggen. Het is belangrijk dat de gevel droog is tijdens het aanbrengen en uitharden.

Ben je niet zeker dat je de juiste temperatuur kan behalen, dan is het raadzaam om een vakman in te schakelen. Een vakman heeft doorgaans de nodige kennis en ervaring om het werk goed en professioneel uit te voeren. 

Hoe lang gaat kaleien muren mee?

De levensduur van kaleien bedraagt minstens 15 à 20 jaar. Je kan op zo’n lange levensduur rekenen door het gebruik van een mix van hydraulische kalk en tras. Met deze combinatie kan kalei niet enkel in vochtige omstandigheden aangebracht worden, maar zal het ook beter bestand zijn tegen een vochtig klimaat.

Hoe lang gaat crepi gevel mee?

Crepi heeft gemiddeld genomen een levensduur van zo’n 10 tot 15 jaar. Dan zullen de meeste gevels tekenen van verval vertonen in de vorm van verkleuringen en mosgroei en vuil. Bij extreme blootstelling kan crepi na lange tijd eventueel scheuren of barsten vertonen.

Kaleien of crepi isolatie?

Zowel kaleien als crepi zijn verkrijgbaar in combinatie met isolatie. Door het dampopen karakter van kaleien is het een ideale afwerking voor spouwmuurisolatie. In het geval van crepi kan zowat elke isolatievorm goed tot zijn recht komen.

Op zoek naar een specialist?Ontvang offertes voor een gratis vrijblijvend vergelijk

Prijs: is kalei duurder dan crepi?

Wil je de gemiddelde prijs weten van kalei en crepi? Je gevel laten kaleien kan tot bijna de helft goedkoper zijn dan je gevel laten bekleden met crepi. Uiteraard is de prijs afhankelijk van enkele factoren:

 • Geveloppervlakte
 • Afwerkingsgraad
 • Isolatie
 • Eventuele extra werken

In onderstaande tabel kan je de gemiddelde prijzen per vierkante meter zien van kalei en crepi.

Soort gevelbekledingPrijs per vierkante meter
Zelf kaleien€6 – €8 /m²
Laten kaleien (aannemer)€25 – €40 /m²
Crepi laten plaatsen (aannemer)€40 – €80 /m²
Crepi laten plaatsen + isolatie (aannemer)€80 – €160 /m²

Kaleien of crepi? Alle voordelen op een rij

Zowel kaleien als crepi zijn populaire muurbekledingen. Elke methode heeft echter verschillende mogelijkheden en voordelen. Hieronder zijn enkele voordelen van beide methoden.

Voordelen crepi

 • Nette en egale afwerking
 • Goede bescherming tegen doorslaand vocht
 • Slijtvastheid
 • Keuze uit veel kleuren
 • Past bij elke woning
 • Relatief goedkope optie
 • Ook geschikt om je oude gevelbekleding te vernieuwen

Vind vertrouwde specialisten in jouw regio en vergelijk gratis offertes

Voordelen kalei

 • Camouflage
 • Veelzijdigheid in kleuren en texturen
 • Authentieke uitstraling
 • Weervast
 • Dampopen
 • Milieuvriendelijk en duurzaam
gevel kaleien

Conclusie: waar kies je het beste voor in jouw situatie? 

Welke keuze je maakt is afhankelijk van je behoefte en persoonlijke smaak, maar ook je budget en enkele technische factoren. 

Wil je toch zeker zijn van de beste keuze voor jouw gevelsituatie? Neem dan gerust een ervaren vakman of gevelspecialist onder de arm, zij zullen je begeleiden naar de ideale oplossing. 

Meer advies op maat nodig? Stel je vragen en ontvang gratis meerdere offertes

Heb je toch nog wat meer twijfels? Weet je niet welke methode kiezen? Vraag dan via onderstaand formulier gratis en vrijblijvend offertes aan en krijg advies over kaleien en crepi. Zo kan je je nog beter informeren en makkelijk prijzen vergelijken, en vind je de beste oplossing voor jouw situatie.

Er zijn heel wat factoren (bv. bewijs van kwaliteit, consistentie, dampopen materiaal en enzovoort) die een rol kunnen spelen dus advies op maat vragen over kalei en crepi loont, ongeacht de situatie.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Welk type gevelrenovatie wenst u?
2*. Hoeveel gevels dienen bewerkt te worden?
3*. Wanneer wenst u de gevelwerken op te starten?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Gevelrenovatie
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Gevelrenovatie