Wat zijn de voordelen van het verwijderen van voegen?

Voegen verwijderen wordt vaak toegepast op oude gevels. Bij het laten zitten van kapotte voegen, kan de buitenmuur last beginnen krijgen van vochtinsijpeling. Oude voegen verwijderen is dan ook nodig om nieuwe voegen genoeg ruimte te geven zich te hechten. 

De voegen verwijderen gebeurt tot aan de gezonde metselspecie. Omdat anders de nieuwe voegen snel kunnen verslijten. 

Naast de praktische voordelen, zijn er aan het voegen verwijderen ook een aantal esthetische voordelen. Je gevel ziet er door de nieuwe voegen quasi als nieuw uit. Daarbovenop kan je ervoor kiezen om een andere, meer hedendaagse voegkleur te kiezen. Hierdoor kan je jouw huis een make-over geven. 

elastische-voegen

Wat kost het uitslijpen van je voegen?

Het uitslijpen van voegen is een precisiewerk dat best uitgevoerd wordt door een gespecialiseerde vakman. De prijs van het uitslijpen is afhankelijk van een aantal zaken, zoals: 

  • De oppervlakte 
  • De sterkte van het nieuwe voegwerk
  • De bereikbaarheid van de gevel 

De gemiddelde richtprijs schommelt tussen 25 en 50 euro per vierkante meter. 

Om je te verzekeren van een goede afwerking voor een scherpe prijs voor jouw slijpwerken vraag je best naar offertes bij meerdere vakmannen tegelijk. 

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vraag offertes en vergelijk prijzen van vakmannen in jouw regio
arrow Ontvang offertes

Voegen uitslijpen of uithakken?

Voegen verwijderen kan op 2 manieren: uitslijpen en uithakken. 

Oude voegen verwijderen kan je door de voegen uit te hakken. Voegen uithakken doe je met een speciale hakhamer. Met die hakhamer sla je met snelle bewegingen op de voegen. Door een perslucht wordt de juiste hoeveelheid kracht gezet zodat de voegen loskomen. De ondermuur wordt daarbij niet geraakt. 

Voegen verwijderen door middel van uithakken is een snelle en effectieve manier. Het is wel de minst nauwkeurige methode. 

Het uitslijpen van voegen is de andere optie. Hiervoor heb je een slijptol of speciale frees nodig. Het gereedschap is afhankelijk van het soort voeg in de gevel. Dit is een heel nauwkeurige methode, vooral gebruikt bij oudere gebouwen. De voegen verwijderen duurt helaas wat langer aangezien het een heel precies werkje is. 

Gebruik het juiste gereedschap

Doe het zelvers gebruiken ook gereedschap waarmee je makkelijk voegen kan verwijderen. Maar weet dat een vakman over de meest correcte en up-to-date materialen beschikt om deze klus snel en eenvoudig uit te voeren. 

Bij het uitslijpen van de voegen kan je gebruik maken van een frees of multitool. Hoe je hiermee werkt, lees je hieronder. 

Optie 1: Uitslijpen met een frees

Oude voegen kunnen verwijderd worden met een frees. Zo’n frees wordt vaak gebruikt bij een badkamer of een toilet. Heel voorzichtig werken bij het verwijderen van de horizontale voegen is een must. Zo vermijd je dat je tegels raakt. 

Om de voegspecie dieper te verwijderen, moet je eerst de oppervlakkige voegspecie verwijderen. Vervolgens zet je de geleider op een grotere diepte en herhaal je de bewerking. Het gat wordt zo steeds dieper, wat je dan terug kan opvullen later. 

Optie 2: Uitslijpen met een multitool

Voegen verwijderen kan je ook met een oscillerende multitool. Het heeft zijn naam niet gestolen. Het zijn meerdere functies of gereedschappen in 1 apparaat. Je kan er dus voegen mee verwijderen, maar ook zagen, polijsten, snijden en schuren. 

Ook met de multitool moet je voorzichtig tewerk gaan. Je gaat hiermee langs de randen van de voeg. Hierdoor ontstaat er net zoals met de frees een gat. De andere opzetstukken van de multitool kan je gebruiken om nauwkeuriger te werken. 

Neem contact op met een professionele vakman via onderstaand formulier zodat je zeker bent van een goede uitvoering en een correct gebruik van materiaal.

Stappenplan

Kapotte voegen verwijderen en herstellen doe je of jouw vakman volgens volg een specifiek stappenplan. Je kan met dit stappenplan nog altijd kiezen tussen uitslijpen of uithakken. Het verschil zal gemaakt worden in stap 2. 

Stap 1: Afspuiten van de gevel

Allereerst spuit je de gevel af met een hogedrukspuit. De loszittende stukken voegsel zullen er hierdoor vanzelf tussenuit vallen. Die hoef je er dan niet meer uit te halen. 

Door het afspuiten wordt de voeg zachter en kan je bijgevolg nauwkeuriger werken. 

Stap 2: Voegen uitslijpen (of uithakken)

Oude voegen uithakken gebeurt met een elektrische hamer en een beitel. Er worden op-en-neer bewegingen gemaakt met de hamer. De beitel gebruik je als kop. Voegen uitkappen kun je dus doen met een hamer en een beitel. De loszittende voegen vallen er dus beetje bij beetje gecontroleerd uit. Zo heb je dus voeg per voeg verwijderd.

Voegen uithakken met een elektrische hakbeitel werkt snel maar minder nauwkeurig. Je loopt daardoor het risico dat je een tegel raakt. Een eenvoudige hamer en beitel is het meest nauwkeurige. Deze methode duurt wel iets langer. 

Indien je kiest om je voegen uit te slijpen, heb je een haakse slijper nodig. Deze methode is sneller maar minder nauwkeurig. Het is makkelijker om met een slijptol een rechte lijn te volgen van de horizontale voegen en verticale voegen. Hiervoor heb je wel een vaste hand nodig. 

Stap 3: Voegen vullen

Na het slijpen of uithakken en nadat de voeg verwijderd is, moet de muur weer proper gemaakt worden. Al het vuil en losse voegsel uit de horizontale voegen en verticale voegen moet verwijderd worden met een schone borstel. 

Nadat de voeg verwijderd is kan je beginnen met ze opnieuw te vullen. Voegen vullen doe je met een vulmiddel uit een koker. Hiervoor moet je eerst het topje van de koker snijden en de spuitmond erop draaien. 

De opening van de spuitmond moet even groot zijn als het gat dat je wil vullen. Deze koker plaats je op een kitpistool. Je knijpt in het handvat tot het vulmiddel zichtbaar wordt en trekt het pistool in een vloeiende beweging door de voeg. Breng zeker genoeg aan zodat het product overal goed hecht. Horizontale voegen zetten doe je dus met een kitpistool en vulling uit een koker, je hebt er echter wel een vaste hand voor nodig.

De afwerking tenslotte gebeurt met een plamuurmes. Breng water aan op het mes en strijk de voeg mooi glad. Na de afwerking moet de voeg drogen en is ze klaar. 

Voegen afwerken

Combineer voegwerken met gevelreiniging

Je kan het herstellen of vernieuwen van de voegen ook combineren met gevelreiniging. Je hebt verschillende methodes om een gevel te reinigen. De methode die je kiest is afhankelijk van de staat van de gevel. 

Methode 1 is stroomreiniging. Het is een goedkope en milieuvriendelijke oplossing voor gevelreiniging. Er wordt met warm water op de muur gespoten. Deze methode is een goede optie bij lichte vervuiling. 

Een stroomreiniging is vooral een oppervlakkige reiniging. Vuil dat dieper zit wordt hiermee niet weggehaald.

De tweede methode is nevelstralen of zandstralen. Beide methodes zijn ook milieuvriendelijk. Er komen geen chemicaliën aan te pas. Deze methode bevat straalzand en water. De straal wordt met hoge druk op de muur gespoten. Deze methode kan je echter niet voor elke gevel of ondergrond gebruiken. 

Een derde methode is chemisch reinigen. Die techniek gebruik je vooral bij hardnekkige vervuiling zoals zoutaanslag, graffiti of groene aanslag. Bij deze methode worden wel chemicaliën gebruikt. Ze komen in aanraking met vuil en veroorzaken een chemische reactie. Het is een effectieve methode, wel minder milieuvriendelijk. 

Voegen laten uitslijpen? Vind een vakman in jouw buurt

Ontvang gratis, vrijblijvende offertes van gevelwerkers via onderstaand formulier. Zo kan je meerdere prijsvoorstellen makkelijk vergelijken en de beste voeger vinden. 

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Welk type gevelrenovatie wenst u?
2*. Hoeveel gevels dienen bewerkt te worden?
3*. Wanneer wenst u de gevelwerken op te starten?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Gevelrenovatie
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
More than 35,000 people find the right professional here every month
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Gevelrenovatie