Hoeveel kosten thermowood sidings

Over het algemeen ligt de materiaalkost voor sidings voor het bekleden van een rijhuis tussen de 1.500 en 9.000 euro. Voor een vrijstaande woning ligt die prijs tussen de 3.000 en 18.000 euro.

Om de gevel van een gemiddeld rijhuis te bekleden met thermowood sidings, mag je rekenen op een materiaalprijs van 1.500 tot 4.200 euro. Voor een vrijstaande woning ligt de materiaalprijs tussen de 3.000 en 8.400 euro.

Thermowood is thermisch behandeld dennenhout en scoort opvallend goed op prijsvlak. Onderstaande tabel geeft je een overzicht van de gemiddelde materiaalprijzen voor verschillende soorten sidings:

Type sidings Materiaalprijs per vierkante meter
Thermowood € 25 – 70
Hardhout € 50 – 150
Kunststof of pvc € 40 – 60
Composiet € 45 – 60

De prijs voor het plaatsen van gevelbekleding in thermowood sidings is natuurlijk afhankelijk van een aantal factoren. Bovenstaande richtprijzen dekken enkel de materiaalkost. De uiteindelijke totaalprijs voor de gevelwerken is afhankelijk van heel wat factoren, waaronder:

 • Type plaatsing
 • Type thermowood
 • Type draagstructuur (aluminium of hout)
 • Materiaalkosten voor onder meer de vijzen
 • Vraagprijs van de aannemer, of bijkomende kosten voor zelfplaatsing
 • Oppervlakte van de gevel
 • Complexiteit van de werken
 • Het al dan niet isoleren van de gevel

Een overzicht van de materiaalprijzen per toepassing:

Toepassingen thermowood Prijs per vierkante meter
Planchetten € 30 – 60
Blokprofiel (enkel, dubbel of triple) € 35 – 60
Parallellogram € 25 – 70
Zweeds rabat € 25 – 40
Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vind vakmannen in jouw regio
arrow Ontvang offertes

Soorten en toepassingen van sidings in thermowood

Je hebt heel wat opties wat betreft het plaatsen van thermowood sidings. Hieronder een overzicht van de 4 meest voorkomende toepassingen.

1. Planchetten

Met planchetten plaats je de thermowood sidings naadloos aan elkaar dankzij de voorziene v-groef. Het voordeel van deze plaatsing is dat, zelfs wanneer de planken natuurlijke oneffenheden vertonen of ietwat krimpen bij grote droogte, de verbinding stabiel blijft. De naadloze aansluiting zorgt er ook voor dat vocht niet de kans krijgt om binnen te dringen. Het is mogelijk dat planchetten natuurlijke onvolkomenheden vertonen, zoals knopen, een scheur , een lokaal kleurverschil en lichte beschadigingen.

Thermowood is thermisch behandeld dennenhout. De typische knopen in dennenhout dragen bij aan de warme uitstraling van de planchetplaatsing.

De materiaalkost voor thermowood siding in planchetvorm ligt tussen de 30 en 60 euro per vierkante meter.

thermowood-planchetten-min.jpg

2. Enkel, dubbel of tripple blokprofielen

Met een blokprofiel loopt elke plank schuin af, van dik naar smal. Hierdoor overlappen de planken elkaar, wat wederom voor een naadloze aansluiting zorgt. Ook hier is de stabiliteit van de constructie verzekerd, zelfs wanneer het hout krimpt bij grote hitte.

Een bijzonderheid aan het blokprofiel is de optimale waterafvoering. Doordat de planken schuin aflopen, voert een blokprofiel regenwater moeiteloos naar beneden. Zo komt er geen vocht achter het hout terecht.

Qua uitzicht heb je keuze tussen een enkel, dubbel en triple blokprofiel. Elk soort blokprofiel creëert een unieke mooie lichtinval waardoor het hout na verloop van tijd mooi vergrijzen kan.

Bij een enkel blokprofiel bestaat elk blokje uit een afzonderlijke plank. Een dubbel blokprofiel bestaat uit twee blokjes per plank, een triple blokprofiel uit drie blokjes per plank.

Hoe meer blokjes een plank telt, hoe sneller en eenvoudiger en dus voordeliger de plaatsing. Enkel het triple blokprofiel biedt mogelijkheid tot zowel horizontale als verticale plaatsing.

De materiaalprijs voor thermowood siding in blokprofiel ligt tussen de 35 en 60 euro per vierkante meter.

thermowood-blokprofiel-min.jpg

3. Parallellogram sidings

Bij de parallelogram uitvoering laat je een open voeg tussen de afzonderlijke planken. Achter de parallelogram sidings plaats je een vochtwerende doek voor een optimale bescherming van de gevel.

Deze modern ogende sidings kun je zowel horizontaal als verticaal plaatsen. Je hebt ook wat creatieve speelruimte met de voegbreedte.

Voor thermowood siding parallelogrammen betaal je 25 tot 70 euro per vierkante meter, exclusief plaatsing.

parallellogram-sidings-min.jpg

4. Zweeds rabat

Ook met Zweeds rabat geniet je van een gesloten verbinding met een uitstekende waterafvoering. De bovenste plank overlapt de plank daaronder met een aantal centimeter. Daarvoor frees je doorgaans een kleine uitsparing aan de achterkant van de dikste zijde onderaan.

Zweeds rabat geeft je woning een mooie landelijke uitstraling. Deze thermowood sidings plaats je steeds horizontaal.

Voor thermowood sidings met zweeds rabat ligt de materiaalkost tussen de 25 en 40 euro per vierkante meter.

thermowood-zweeds-rabat.jpg

Mogelijke alternatieven voor thermowood

Thermowood is uiteraard niet het enige geschikte materiaal voor sidings. Er zijn onder meer ook sidings uit tropisch hardhout, pvc, kunststof of composiet.

Op zoek naar een specialist?
Vind een vakman in jouw regio

Alternatief 1: hardhout

Sidings uit tropisch hardhout zijn met een materiaalkost van 50 tot 150 euro per vierkante meter minder voordelig dan thermowood sidings.Dit hout zal na verloop van tijd mooi vergrijzen. Hardhout is echter wel een waardig alternatief, met eenzelfde duurzaamheid. Opties zijn padoek, mahonie of teak.

Alternatief 2: pvc of kunststof

Met een materiaalkost van 40 tot 60 euro per vierkante meter zijn sidings in pvc of kunststof ontzettend budgetvriendelijk. Bovendien zijn deze sidings stabiel en vormvast, volledig onderhoudsvrij en uv-bestendig.

Pvc en kunststof zijn beschikbaar in (onder meer) allerlei imitatievormen. Je kunt met deze sidings dus prima de typische houtlook nabootsen. Ook imitatie keramische tegels en metaal behoren tot de mogelijkheden.

Alternatief 3: composiet

Tot slot kun je ook sidings uit composiet gebruiken. Composiet is een mengeling van kunststof en hout- of bamboevezels. De materiaalprijs ligt tussen de 45 en 60 euro per vierkante meter.

Composiet is zowel verkrijgbaar in grote gevelplaten als in lange, smalle stroken. Je hebt ook heel wat opties wat kleur en design betreft.

Thermowood sidings: zelf of laten plaatsen?

Zelf plaatsen, of toch een vakman inschakelen? Een overzicht van de belangrijkste aandachtspunten.

Optie 1: zelf doen

Je kunt thermowood en andere sidings in principe zelf plaatsen. Voer je het juist uit, dan kun je daar wel wat kosten mee uitsparen. Maar hoe begin je daar precies aan? Met deze aandachtspunten maak je het jezelf wat gemakkelijker.

 • Je bevestigt sidings steeds aan een achterliggende structuur in hout of aluminium. Zo creeër je een ventilerende luchtspouw tussen de gevel en de sidings. Die luchtspouw beschermt niet enkel de draagstructuur en gevel, maar ook de sidings zelf tegen allerlei weersomstandigheden.
 • Gebruik waar nodig een vochtwerende doek, bijvoorbeeld wanneer je sidings met een parallellogramprofiel plaatst.
 • Bevestig de sidings met onzichtbare clips of roestvrijstalen nagels. Metalen nagels kunnen na verloop van tijd roesten. Roest zorgt niet enkel voor vlekken op de houten gevelbekleding maar vermindert op termijn ook de duurzaamheid van het hout.
 • Combineer de nagels met hout-, siliconen- of PU-lijm. Zo bevestig je de sidings optimaal.
thermowood-zelf-plaatsen-min.jpg

Optie 2: laten plaatsen

Om een optimale plaatsing te garanderen, is het raadzaam een vakman in te schakelen. Dat is om meerdere redenen een goed idee:

 • Een landelijke of moderne uitstraling? Een expert ziet in één enkele oogopslag wat de beste optie is voor jouw gevel. Hij kan je ook goed informeren over de verschillende keuzes en helpt je een zorgvuldige selectie te maken.
 • Met een specialist geniet je gegarandeerd van de beste plaatsing. Zo worden de thermowood of andere sidings optimaal bevestigd. Je hoeft er niet mee in te zitten dat het materiaal van de gevel lost, of dat de plaatsing voor problemen zorgt. Een vakman houdt rekening met ventilatie, vochtafvoer, natuurlijke oneffenheden en de specifieke noden van jouw gevel.
 • Een expert zorgt niet enkel voor de beste plaatsing op technisch vlak. Je kunt met een vakman ook rekenen op een esthetisch optimale plaatsing. Een nette, fijnbezaagde afwerking of een geschaafde afwerking van je gevel geeft je woning de levendige uitstraling die je van thermowood sidings verwacht.
 • Fouten en lichte beschadiging zijn duur. Als je bij het plaatsen van je thermowood sidings bijvoorbeeld onvoldoende rekening houdt met de waterafvoering, kan dat schade aan het hout veroorzaken. Een vakman weet waar je op moet letten, en zorgt voor een foutloze uitvoering van de werken.

Vergelijk gratis offertes

Benieuwd naar de kosten voor het plaatsen van thermowood sidings? Vul onderstaand formulier in en ontvang gratis meerdere vrijblijvende offertes van vakmannen in jouw omgeving. Zo hoef je er enkel nog de meest voordelige vakman uit te kiezen. In enkele klikken ben je een belangrijke stap dichter bij een gevel in thermowood sidings!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Welk type gevelrenovatie wenst u?
2*. Hoeveel gevels dienen bewerkt te worden?
3*. Wanneer wenst u de gevelwerken op te starten?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Gevelrenovatie
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
More than 35,000 people find the right professional here every month
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Gevelrenovatie