Beste warmtepomp: 5 aandachtspunten

Hoe kies je de beste warmtepomp? Ontdek de belangrijke criteria waar je op moet letten. Maak een weloverwogen keuze en investeer in duurzaam alternatief.

1. Type 

Niet elke warmtepomp werkt op dezelfde bron voor verwarming. Er zijn verschillende types warmtepompen beschikbaar, waaronder geothermische, lucht en hybride warmtepompen. Hieronder worden ze kort besproken:

Geothermische warmtepompen: deze kunnen worden onderverdeeld in bodem-water en water-water warmtepompen. Hoewel ze duur zijn vanwege de benodigde grondboringen, hebben ze een hoog rendement en vereisen ze weinig onderhoud.

Het bodem-water warmtepomp haalt warmte uit de aardbodem voor de centrale verwarming De water-water warmtepomp maakt gebruik van grondwater om het water van de centrale verwarming op te warmen.

Lucht warmtepompen: deze halen hun energie voornamelijk uit de buitenlucht en zijn budgetvriendelijker en gemakkelijker te installeren dan geothermische warmtepompen.

Er zijn twee soorten lucht warmtepompen: lucht-water warmtepompen die warmte uit de buitenlucht halen voor de centrale verwarming en het sanitair water. Dan heb je lucht-lucht warmtepompen die de warmte afgeven aan de lucht in huis.

Hybride warmtepompen: dit systeem combineert het rendement van een condensatieketel met de groene energie van een warmtepomp. Het schakelt automatisch over naar de condensatieketel wanneer dat nodig is. 

Hybride warmtepompen zijn vooral geschikt voor renovaties, omdat nieuwbouwwoningen doorgaans al voldoende geïsoleerd zijn voor een standaard warmtepompinstallatie.

installatie warmtepomp

2. Prijs

De prijs van een warmtepomp is afhankelijk van verschillende omstandigheden, waaronder het type systeem, het benodigde vermogen en de complexiteit van de installatie.

Hieronder vind je een overzicht van richtprijzen (exclusief btw en inclusief plaatsing) voor verschillende types warmtepompen:

Type warmtepompPrijs (excl. btw & incl. plaatsing)
Bodem-waterwarmtepomp€ 10.000 – € 24.000
Water-waterwarmtepomp€ 15.000 – € 20.000
Lucht-waterwarmtepomp€ 7.500 – € 12.500
Lucht-luchtwarmtepomp€ 2.500 – € 8.000
Hybride warmtepomp€ 5.000 – € 7.000
Let op: Een richtrpijs kan altijd variëren. Voor een specifiek prijsvoorstel voor een warmtepomp vraag je best een offerte aan.
Op zoek naar een specialist?Vergelijk en vraag gratis offertes aan voor de beste warmtepomp!

3. Merk en ontwerp

Bij het kiezen van een warmtepomp is het niet alleen belangrijk om naar de prijs te kijken, maar ook naar het merk en het ontwerp.

Een goedkope warmtepomp kan aantrekkelijk zijn, maar je investeert best in een kwaliteitsvol merk. Hier zijn enkele punten om de verschillende merken met elkaar te vergelijken:

 • Prijs: de waarde van een warmtepomp varieert per merk. Hoewel het kostenaspect belangrijk is, moet je niet alleen daarop focussen. Het is belangrijk om een warmtepomp van hoogwaardige kwaliteit aan te schaffen, waarbij ook gekeken wordt naar de eigenschappen en de kwaliteit van de onderdelen.
 • Garantie: een warmtepomp leverancier is wettelijk verplicht om standaard 2 jaar fabrieksgarantie te geven op de installatie. Sommige fabrikanten bieden een verlengde garantieperiode van 2 tot 5 jaar aan, onder bepaalde voorwaarden zoals regelmatige controle van de warmtepomp.
 • Dienst na verkoop: het is belangrijk om te weten welke diensten het merk biedt na de verkoop van de warmtepomp. Waar kan je terecht als er een defect is? Het is handig om de klantenservice van het merk te onderzoeken en te kijken of de installateur onderhoudscontracten aanbiedt.

Bij het vergelijken van verschillende merken is het belangrijk om een goede balans te vinden tussen prijs, garantie en dienst na verkoop. Op die manier kan je de beste keuze maken voor een kwalitatief apparaat die lang meegaat en betrouwbare prestaties levert.

4. Rendement

Het rendement van een warmtepomp is een belangrijke factor. Het wordt uitgedrukt in CoP (Coefficient of Performance).

De meeste warmtepompen hebben een CoP-waarde van 4, wat betekent dat het apparaat 1 kWh aan elektriciteit nodig heeft om 4 kWh aan warmte te leveren. 

Geothermische installaties presteren vaak iets beter met een hogere waarde vanwege de constantere temperatuur van de aardbodem of het grondwater.

Het rendement wordt niet alleen beïnvloed door het type systeem, maar ook door de kwaliteit en het merk van de warmtepomp. 

Het is belangrijk dat je kiest voor een warmtepomp met een hoog rendement zodat je optimaal kan profiteren van de energiebesparingen en het comfort dat het biedt.

Een warmtepomp

5. Uitvoering en opties

Bij de keuze voor een warmtepomp heb je de mogelijkheid om te kiezen tussen een monoblock of split systeem, afhankelijk van je voorkeur en situatie. Hieronder worden beide opties kort besproken:

Monoblock warmtepomp: een monoblock warmtepomp heeft alle onderdelen, zoals de verdamper, compressor en condensor, in één enkele unit geïntegreerd. Hoewel het iets duurder is dan het split systeem, biedt het een hoger rendement en is het eenvoudiger te installeren.

Split warmtepomp: een split warmtepomp bestaat uit twee of meerdere units. De buitenunit bevat onder andere de verdamper met koelvloeistof, terwijl de binnenunit de condensor bevat.

Het split systeem is iets budgetvriendelijker en flexibeler wat betreft locatie, maar het werkt iets minder efficiënt. Daarnaast is het moeilijker te installeren door de binnen -en buitenunit. Je schakelt best een erkende installateur in.

Bij het kiezen tussen een monoblock of split systeem is het belangrijk om rekening te houden met je specifieke behoeften en de mogelijkheden van je woning.

Is het verstandig om een warmtepomp aan te schaffen?

Je zal snel begrijpen waarom een warmtepomp een goede optie is. Allereerst is een warmtepomp een milieuvriendelijke keuze voor het verwarmen en koelen van je huis. 

Door gebruik te maken van hernieuwbare energie zoals de warmte in de lucht, de bodem of het grondwater, kan dat toestel efficiënt en met een lage CO2-uitstoot warmte genereren.

Niet alleen is het goed voor het milieu, maar het kan ook grote energiebesparingen opleveren. Warmtepompen zijn zeer efficiënt en verbruiken veel minder elektriciteit dan traditionele verwarmingssystemen zoals een cv-ketel.

Een ander voordeel is dat een warmtepomp ook kan koelen in de zomer. Veel warmtepompsystemen kunnen namelijk omgekeerd werken en voor een lage temperatuur zorgen. Zo houd je het hele jaar door een comfortabel binnenklimaat.

Daarnaast zorgt een warmtepomp voor een betere luchtkwaliteit en een gezondere leefomgeving. Omdat warmtepompen werken zonder verbranding, komen er geen schadelijke stoffen zoals rook of fijnstof vrij.

En alsof dat nog niet genoeg is, zijn er ook subsidies en financiële stimuleringsregelingen beschikbaar om de aanschaf van een warmtepomp te ondersteunen. Deze kunnen helpen om de kosten te verlagen en de terugverdientijd te verkorten.

Het is een investering in de toekomst en draagt bij aan een duurzamere en energiezuinigere wereld op lange termijn.

Wat is de beste warmtepomp voor vloerverwarming?

De beste keuze voor vloerverwarming is een lucht-water warmtepomp. Deze warmtepomp geeft de warmte af aan het watercircuit van de vloerverwarming. Het rendement van een lucht-water warmtepomp is het hoogst wanneer de watertemperatuur van de vloerverwarming lager is (gemiddeld 35 graden).

Bij het kiezen van de beste warmtepomp voor vloerverwarming zijn er enkele factoren waarmee je rekening moet houden om de efficiëntie te optimaliseren:

 • Temperatuur per ruimte: pas de watertemperatuur aan per ruimte, afhankelijk van de behoefte. Op deze manier levert de warmtepomp alleen warm water waar nodig.
 • Leidingen van de vloerverwarming: langere leidingen (zones) vereisen meer energie om de vloer te verwarmen. Een warmtepomp presteert het beste bij vloerverwarming met meerdere, kleine zones.

Door bijvoorbeeld vloerverwarming in aparte ruimtes, zoals de badkamer en woonkamer, te regelen met behulp van een vloerverwarming verdeler, kan de temperatuur per ruimte individueel worden geregeld. Dit heeft een positief effect op het energieverbruik van de warmtepomp.

Ontvangt je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Ontvang gratis offertes en maak de juiste keuze voor jouw warmtepomp!
arrow-cta-box.pngOntvang offertes

Wat is beste hybride warmtepomp?

Je bent op zoek naar een hybride warmtepomp en wilt natuurlijk de beste prestaties voor je investering. Het selecteren van de juiste warmtepomp kan overweldigend zijn, gezien de kosten en de terugverdientijd.

Gelukkig heeft de consumentenbond de beste hybride warmtepompen voor jou beoordeeld en op een rijtje gezet.

De beoordeling van de beste hybride warmtepompen is gebaseerd op de volgende criteria:

 1. Geluidsproductie: het geluidsniveau van de hybride warmtepomp.
 2. Besparingen: de grootste besparingen die de hybride warmtepomp kan opleveren.
 3. Terugverdientijd: de snelheid waarmee je de investering in de hybride warmtepomp kunt terugverdienen.
 4. Aanschafprijs: de prijs van de hybride warmtepomp.
 5. Split- of monoblock-uitvoering: het type uitvoering van de hybride warmtepomp.

Volgens de consumentenbond is de volgende hybride warmtepomp de beste:

De Remeha Elga Ace 4 kW is de opvolger van de Techneco Elga, de allereerste hybride warmtepomp ooit gemaakt. Deze warmtepomp is vergelijkbaar met de Atlantic Aurea in vermogen en kan naast elke cv-ketel worden geplaatst.

De Remeha Elga Ace maakt gebruik van koelleidingen, wat betekent dat een F-gas gecertificeerde installateur vereist is. 

Volgens de consumentenbond is de geschatte terugverdientijd tussen de twee en drie jaar.

Als je een iets grotere woning hebt, is de Remeha Elga Ace ook verkrijgbaar in een 6 kW-uitvoering.

Twee warmtepompen buiten

Top 3 beste warmtepompen van 2023

2023 biedt een aantal uitstekende opties, hier zie je de  top 3 beste warmtepompen.

 • Mitsubishi Warmtepomp: mitsubishi is een voorbeeld voor alle warmtepompen. Deze warmtepompen bieden niet alleen een uitstekende kwaliteit, maar zijn ook nog eens super compact. Zowel de binnenunit als de buitenunit hebben compacte afmetingen, waardoor ze eenvoudig in elk huis kunnen worden geïnstalleerd. Met een hoog vermogen verwarmen Mitsubishi warmtepompen moeiteloos zowel je woning als het water. Bovendien zijn ze vrij stil, waardoor je geen last hebt van storende geluiden. Hoewel Mitsubishi warmtepompen van hoge kwaliteit zijn, zijn ze wel wat duurder.
 • NIBE Warmtepomp: de NIBE warmtepompen zijn uitstekende opties, vooral voor warmtepompen die werken met buitenlucht, ventilatielucht en aardwarmte. Hiermee kan je veel warmte genereren. Wat NIBE warmtepompen onderscheidt is hun veelzijdigheid. Ze zijn geschikt voor bijna elke woning, of je nu wel of geen gebruik maakt van een ventilatiesysteem of niet in de grond wilt boren. Bovendien biedt de NIBE communicatiemodule de mogelijkheid om de actuele status van de warmtepomp online te controleren en de temperatuur aan te passen, waardoor je meer controle hebt over je energie verbruik. Ze hebben ook een ruime, maar compacte waterboiler die groot genoeg is om je hele huis van warm water te voorzien zonder dat je daarvoor ruimtes in je huis hoeft te verbouwen.
 • Samsung Warmtepomp: als je op zoek bent naar een warmtepomp met minimale trillingen en geluidsoverlast, is de Samsung Warmtepomp een uitstekende keuze. Deze warmtepompen zijn speciaal ontworpen om geluid tot een absoluut minimum te beperken. Dit maakt ze perfect voor veelgebruikte leefruimtes, waar je geen trillende machine wilt hebben. Samsung warmtepompen zorgen voor een milieuvriendelijke en geluidloze verwarming van je huis. Daarnaast kunnen ze niet alleen het water in huis opwarmen, maar ook de airconditioning voorzien van zowel koude als warme lucht. Deze warmtepompen zijn compact en kunnen binnen een dag worden geïnstalleerd. Hoewel het een feit is dat Samsung warmtepompen nog niet veel door particulieren worden gebruikt, is het een betrouwbare keuze voor diegenen die op zoek zijn naar een stille en efficiënte warmtepomp.

De beste warmtepomp kopen in 2023? Verstuur je aanvraag en ontvang gratis offertes

Vul het offerteformulier in en ontvang gratis offertes van betrouwbare leveranciers. Op die manier kan je verschillende opties vergelijken en de beste warmtepomp vinden die past bij jouw specifieke behoeften en budget.

Maak vandaag nog de keuze voor een duurzame en energiezuinige verwarmingsoplossing.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Waarom wenst u een warmtepomp?
2*. Welk type warmtepomp wenst u?
3*. Wat is uw geschat budget voor de warmtepompinstallatie?
4*. Wanneer wenst u de warmtepomp?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Warmtepomp
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Warmtepomp