Hoe installeer je een warmtepomp?

De installatie van een warmtepomp bestaat uit vier onderdelen. 

 1. De verdamper
  De verdamper van een warmtepomp bevindt zich buiten de woning. In de verdamper zit de koelvloeistof. Deze vloeistof wordt onder lage druk verdampt tot een gas dat warmte opneemt.
 2. De compressor
  De compressor van de warmtepomp drukt de damp van de pomp samen. Dit zorgt ervoor dat de temperatuur stijgt. De compressor heeft elektriciteit nodig om extra warmte-energie te genereren. 
 3. De condensor
  De condensor is een onderdeel van de warmtepomp dat onder hoge druk staat. Door deze hoge druk condenseert de koelvloeistof, waardoor de warmte afgeeft. 
 4. Het expansieventiel
  Het expansieventiel zorgt ervoor dat de druk weer verlaagd wordt, waardoor de damp terugkeert naar een lagere temperatuur en het gas weer omgezet wordt in vloeistof.

De installatie van een warmtepomp in een nieuwe versus een bestaande woning, wat is het verschil?

Warmtepompen worden steeds vaker geplaatst als onderdeel van het verwarmingssysteem in nieuwbouw woningen. Je hoeft echter niet in een nieuwbouwwoning te wonen om een warmtepomp te installeren! Er zijn wel wat factoren waar je rekening mee moet houden.

Woon je in een oud huis met een cv-ketel? Dan is het mogelijk dat er eerst een grondige renovatie nodig is voor je gebruik kan maken van een warmtepomp. Een warmtepomp levert namelijk enkel genoeg warmte op als je huis voldoet aan de huidige isolatie- en ventilatienormen. 

deskundige installeert warmtepomp

Beste plaats voor een warmtepomp in huis

Bij de installatie van een warmtepomp in een bestaand huis moet je rekening houden met de plaatsing. Een warmtepomp vervangt vaak de cv-ketel. Een warmtepomp is echter een stuk zwaarder dan de cv-ketel. Een cv-ketel weegt meestal ongeveer 30 kilo. Een warmtepomp daarentegen weegt tussen de 100 en 200 kilo. Je woning moet dus wel een geschikte plaats hebben om de pomp te plaatsen.

Het feit dat er voor een warmtepomp geen schoorsteen nodig is, zorgt er wel voor dat er meer opties zijn om een warmtepomp te installeren. De meest voorkomende plaats voor het installeren van een warmtepomp is de plek van de cv-ketel, of bij de cv-ketel als er sprake is van een hybride-warmtepomp.

Op zoek naar een specialist?
Vraag hier je offertes aan!

Installatie van verschillende soorten warmtepompen

Er zijn veel soorten warmtepompen op de markt. Hier vind je een korte opsommingen van de verschillende types warmtepompen die er zijn, zodat je de juiste keuze kan maken voor jouw situatie. 

Lucht/lucht

Een lucht-lucht warmtepomp onttrekt energie aan – je raadt het al – de lucht. Door middel van een buitenunit die buiten je woning staat wordt er warmte onttrokken aan de lucht die vervolgens wordt afgegeven aan de lucht in je woning.

In de zomer kan de warmtepomp fungeren als airco. Dit type warmtepomp is geschikt voor kleinere woningen zoals appartementen als vervanging van elektrische verwarming, of als airco voor grotere woningen. Het is de goedkoopste warmtepomp die je kan krijgen. 

Water/water

Een water-water warmtepomp is een voorbeeld van een geothermische waterpomp. Deze pomp onttrekt warmte aan het grondwater door middel van een dieptepomp. Voor het plaatsen van een water-water warmtepomp zijn er vrij intensieve boringen nodig. Het is dus een duurdere en complexere installatie, maar het voordeel is dat het rendement hoger ligt vanwege de stabiele temperatuur van grondwater.

Lucht/water

Een lucht-water warmtepomp onttrekt net als een lucht-lucht waterpomp energie aan de buitenlucht. Een lucht-water pomp geeft deze energie echter af aan het water van je centrale verwarming, je sanitair water of je zwembad water. Ook dit gebeurt met behulp van een buitenunit. De installatie is iets gecompliceerder dan een lucht-lucht waterpomp waardoor de prijs hoger ligt. 

Grond/water

Een grond-water waterpomp is ook een geothermische waterpomp. Een grond-water waterpmp onttrekt energie uit de temperatuur van de aardbodem. Dit gebeurt door middel van een buizennetwerk dat in de aardbodem geplaatst wordt. Vanwege de stabielere temperatuur ligt het rendement hoger dan bij een lucht waterpomp. 

Hybride

Een hybride warmtepomp combineert een condensatieketel op gas of mazout met een lucht-water waterpomp. De hybride warmtepomp is een ‘slim’ verwarmingssysteem. Dit betekent dat het zelf inschat welke energiebron het meest voordelig is om te gebruiken. Meestal is dit de warmtepomp, maar als je de buitentemperatuur bijvoorbeeld te laag is om het huis voldoende te verwarmen of de gevraagde hoeveelheid warmte te hoog is zal de condensatieketel in werking treden. 

installateur warmtepomp

Hoe lang duurt de installatie?

De installatietijd van een warmtepomp verschilt nogal afhankelijk van het type warmtepomp dat geplaatst wordt. Een simpele warmtepomp zoals een lucht-lucht warmtepomp kost bijvoorbeeld maar een dag. Maar bij een complexere installatie van een geothermische warmtepomp kan een installatie wel 5 dagen duren. 

Kan je het zomaar zelf installeren?

Zelf een waterpomp installeren is nogal een klus. Zeker bij geothermische waterpompen gaat dit eigenlijk niet, omdat er specifieke apparatuur en kennis nodig is om de installatie goed te laten verlopen. 

Laten plaatsen door een installateur

Het is dus verstandig om de installatie uit te laten voeren door een professionele installateur. Dit zorgt ervoor dat de installatie probleemloos verloopt en alles goed werkt. Boren in de aardbodem is geen simpele klus. Ook het aansluiten van de minder complexe lucht warmtepompen vereisen kennis en vaardigheid. 

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vul dan snel dit formulier in. Het is volledig gratis en vrijblijvend!
arrow Ontvang offertes

Hoeveel kost een warmtepomp en installatie?

Een belangrijke factor bij het kiezen van de juiste warmtepomp is natuurlijk de kostprijs. De prijzen voor verschillende warmtepompen liggen nogal uiteen. Hier vind je een overzicht van de verschillende prijzen van warmtepompen en eventuele subsidies waar je je voordeel mee kan doen. 

Subsidies in België? Die zijn er!

We streven allemaal naar een groenere wereld. Om deze reden is het goed mogelijk dat je in aanmerking komt voor een verbouwingspremie van de overheid. Daarmee kan je dus flink besparen op de kosten van een warmtepomp installatie!

Prijs installateur

Hoeveel een warmtepomp kost is afhankelijk de soort warmtepomp die je kiest.  

Soort waterpompGemiddelde kosten (incl. btw en installatie)
Lucht-lucht2.500,- euro tot 8.000,- euro
Water-water15.000,- euro tot 20.000,- euro
Lucht-water7.500,- euro tot 12.500,- euro
Grond-water10.000,- euro tot 24.000,- euro
Hybride5.000,- euro tot 7.000,- euro

Ontvang vrijblijvend offertes van vakspecialisten

Ben je geïnteresseerd in het laten installeren van een warmtepomp? Vul onderstaand formulier in en ontvang vrijblijvend offertes en advies van vakspecialisten in jouw omgeving. Zo kan je offertes vergelijken en de specialist kiezen die het beste bij jou past. 

arrow
Beschrijf uw project
1*. Waarom wenst u een warmtepomp?
2*. Welk type warmtepomp wenst u?
3*. Wat is uw geschat budget voor de warmtepompinstallatie?
4*. Wanneer wenst u de warmtepomp?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid

Veelgestelde vragen:

Hoe kan je met een warmtepomp een zwembad opwarmen?

+
Als je kiest voor een warmtepomp die je water verwarmt in plaats van de lucht, kan je de warmtepomp ook gebruiken om je zwembadwater op te warmen. 

Kan je een huis verwarmen met een warmtepomp?

+
Ja, met een warmtepomp kan je een huis verwarmen. Een warmtepomp verwarmt ofwel het water van je woning wat door je verwarmingsbuizen loopt, ofwel de lucht in de woning. Je kan er dus je huis mee verwarmen.  
Warmtepomp
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Warmtepomp