Hoe werkt een warmtepomp warm water?

Een warmtepomp werkt in principe als een omgekeerde koelkast. Waar een koelkast de warmte van binnen naar buiten afvoert, onttrekt een warmtepomp warmte aan de buitenomgeving en voert die naar binnen.

In het geval van een warm water warmtepomp, is de warmtebron het grondwater. De warmte wordt afgegeven aan het centrale verwarmingssysteem. De warmte onder de grond komt van zonnewarmte die doorheen het jaar in het grondwater wordt opgeslagen.

Een warm water warmtepomp heeft leidingen die diep onder de grond liggen. In die leidingen stroomt een koelvloeistof die bij lage temperatuur verdampt.

Het grondwater is 5ºC tot 10ºC, genoeg om de koelvloeistof te doen verdampen. Het gas van de koelvloeistof komt in een compressor terecht, waar het gas wordt samengeperst en de temperatuur stijgt tot ongeveer 35ºC.

Het verwarmingswater stroomt langs het verwarmde koelmiddel en de temperatuur van het verwarmingswater stijgt. Het koelmiddel condenseert en de hele cyclus begint vanaf het begin. Het verwarmingswater circuleert door de centrale verwarming of vloerverwarming om de woning te verwarmen.

Het proces verbruikt weinig stroom en heeft overigens een hoog rendement, tot wel 600 %. Dat wil zeggen dat de warmtepomp met 1 kW energie 6 kW warmte opbrengt.

Installatie

De installatie van een warm water warmtepomp is een groot karwei. Je kunt kiezen voor horizontale leidingen of verticale leidingen

Horizontale leidingen vragen wat meer plaats ondergronds en liggen ongeveer 80 cm onder de grond. 

Verticale leidingen liggen een stuk dieper, tussen 80 en 200 meter. Voor horizontale leidingen moeten er met een speciale boormachine diepe putten in de tuin geboord worden, waarin de leidingen komen te liggen. 

vloerverwarming-1200x630-min-1024x577.png

Waterpomp warm water temperatuur

Een warm water warmtepomp verwarmt het best op lage temperaturen. Daardoor werkt een warmtepomp alleen goed in een woning die goed geïsoleerd is. Met een warmtepomp is vloerverwarming een ideale verwarmingsoptie. Vloerverwarming verwarmt namelijk op relatief lage temperatuur.

Op zoek naar een installateur?Laat je adviseren door onze specialisten

Warm water warmtepomp vloerverwarming

Hoe lager de verwarmingstemperatuur, hoe minder de warmtepomp moet gebruiken. Vloerverwarming is dus een uitstekend verwarmingssysteem in combinatie met een warm water warmtepomp.

Een radiator vraagt al snel een temperatuur van 65°C, maar met vloerverwarming verwarm je op maar 35°C. Omdat de warmtepomp minder hard moet werken, bespaar je op je energierekening. Je kunt de temperatuur in verschillende ruimtes op verschillende temperaturen instellen, maar je kunt niet tegelijk in verschillende ruimtes koelen en verwarmen. 

Warmtepomp warm water en airco

Een warm water warmtepomp kun je ook gebruiken om je woning te koelen. Al zal de warmtepomp niet de lucht koelen, zoals een traditionele airco, maar wel de vloeren. Je kunt gebruik maken van actieve koeling en passieve koeling

Actieve koeling

Bij actieve koeling wordt de werking van de warmtepomp omgekeerd. De warmte wordt aan de woning onttrokken en aan de ondergrond afgegeven. De warmtepomp werkt dan net als een koelkast. De compressor wordt bij het proces ingeschakeld en het kost dus wel elektriciteit om je woning actief te koelen met een warmtepomp. Actief koelen is minder zuinig dan passief koelen, maar nog altijd zuiniger dan een klassieke airco.

Passieve koeling

De bodem heeft altijd een temperatuur tussen 5°C en 10°C. Met twee pompjes kun je koud water door het afgiftesysteem laten circuleren. Die pompjes verbruiken weinig energie. Soms zijn ze ingebouwd in de warmtepomp. Dan gaat het over een PCM-module. 

Warm water warmtepomp geeft geen warm water

Een warm water warmtepomp verwarmt het cv-systeem, niet het sanitair warm water. Als je ook het sanitair warm water met een waterpomp wilt verwarmen, moet de warmtepomp uitgerust zijn met een warmwaterboiler of een zonneboiler. Met een warmtepompboiler kun je wel sanitair warm water verwarmen, maar niet het cv-systeem.

Is er ook een warmtepomp voor sanitair warm water?

Een warmtepompboiler is bedoeld om enkel het sanitair water te verwarmen. Je combineer de warmtepompboiler met een andere warmtebron om je woning te verwarmen, zoals een cv-ketel of een warmtepomp. De centrale verwarming en het sanitair warm water zijn zo onafhankelijk van elkaar.

Verschil warm water warmtepomp en warmtepompboiler

Een warmtepomp warm water verwarmt enkel het water in de centrale verwarming. Je kunt een warm water warmtepomp dus alleen gebruiken om je woning te verwarmen. Een warmtepompboiler verwarmt enkel sanitair warm water. Je kunt de warm water warmtepomp ook combineren met de warmtepompboiler.

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vul dan snel dit formulier in. Het is volledig gratis en vrijblijvend!
arrow-cta-box.pngOntvang offertes

Wat is het verschil tussen een cv-ketel en een warmtepomp?

Een cv-ketel warmt het sanitair warm water op met gas. Een warmtepomp gebruikt daarvoor elektriciteit. Daarnaast heeft een warmtepomp een hoger rendement. Bij het verwarmen op gas gaat veel warmte verloren, dat is bij een warmtepomp veel minder het geval. Zo heeft een warm water warmtepomp een rendement tot 600 %. Een gasketel heeft een rendement tot ongeveer 85 %

Is mijn woning geschikt voor een warm water warmtepomp?

Voor een warm water warmtepomp moet je woning goed geïsoleerd zijn. De warmtepomp verwarmt namelijk op lage temperatuur. Daarnaast moeten grondboringen rond je woning mogelijk en toegestaan zijn. Daarvoor moet de woning beschikken over een tuin die bereikbaar is voor de boormachine. 

Wat kost een warmtepomp warm water?

De kosten van een warm water warmtepomp hangen af van verschillende factoren, zoals van het vermogen van de warmtepomp en het type warmtepomp. Er is een onderscheid tussen horizontale en verticale ondergrondse leidingen vanwege de verschillen in installatiemethoden voor beide systemen. Om de juiste keuze te maken, neem je best contact op met een installateur. Die kan je ook een betere prijsinschatting geven.

De prijs voor een warmtepomp varieert tussen de € 15.000 tot € 30.000. Houd ook rekening met overige kosten, zoals isolatie, het afzekeren van de woning en het aanpassen van het afgiftesysteem. 

Premie en andere steun Vlaamse overheid

1. VerbouwPremie voor warmtepompen

Ben je eigenaar van je woning en is die vóór 2014 aangesloten op het elektriciteitsdistributienet? Dan kun je aanspraak maken op een premie van de Vlaamse overheid.

2. Premie voor sturingsapparaat voor elektrische warmte

Tegenwoordig regelen veel woningen de elektrische accumulatieverwarming, elektrische boiler, warmtepomp of warmtepompboiler met een digitale meter. Daarmee bespaar je op elektriciteitskosten. Wie investeert in zo’n sturingsapparaat kan een premie voor sturingsapparaten voor elektrische warmte aanvragen bij netbeheerder Fluvius. 

3. Mijn VerbouwLening

Sinds 1 september 2022 kun je een Mijn VerbouwLening tot € 60.000 aanvragen bij de Vlaamse overheid. Met die lening worden renovaties gerenoveerd als ze de woningkwaliteit of energieprestaties verbeteren. Ook voor toestellen als een warmtepompboiler kun je die premie aanvragen.

grond-water warmtepomp binnen

Voordelen warm water warmtepomp

Hoog rendement

Het rendement van een warm waterwarmtepomp kan oplopen tot 600 %. De temperatuur van het grondwater is namelijk vrij constant, rond de 5 tot 10 °C. 

Neemt weinig plaats in

Het systeem van een warm water warmtepomp is niet zo groot en ligt grotendeels ondergronds. Het neemt dus niet veel plaats in beslag. Anders dan bij een lucht waterpomp, staat er ook geen buitenunit in de tuin. 

Warmtepomp kan ook koelen

Als het in de zomermaanden warmer wordt, kan de warmtepomp ook op zuinige wijze afkoelen. De temperatuur van het grondwater is dan veel lager dan de binnentemperatuur, waardoor passieve koeling genoeg kan zijn voor een aangename binnentemperatuur. 

Stabiele grondwatertemperatuur

De temperatuur van het bronwater is heel stabiel. Waardoor je er altijd vanop aan kan dat je verwarmingssysteem werkt. 

warm water warmtepomp

Advies nodig? Contacteer professionals en krijg gratis en vrijblijvend advies

Heb je vragen over het installeren van een waterpomp warm water, of wil je graag meer informatie of prijzen vergelijken? Vraag dan via onderstaand formulier gratis en vrijblijvend offertes aan. Wij brengen je in contact met een installateur, die samen met jou de beste optie voor jouw woning vindt.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Waarom wenst u een warmtepomp?
2*. Welk type warmtepomp wenst u?
3*. Wat is uw geschat budget voor de warmtepompinstallatie?
4*. Wanneer wenst u de warmtepomp?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Warmtepomp
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Warmtepomp