Hoeveel bedraagt de premie voor een warmtepomp?

De premie voor warmtepompen in België varieert per regio. Hieronder vind je een overzicht van de huidige premies voor een waterpomp in Vlaanderen:

 1. Mijn VerbouwPremie: vanaf € 480 tot € 6.400, afhankelijk van de inkomenscategorie.
 2. Totaalrenovatiebonus: vanaf € 625 tot € 4.750. Enkel wie instapte in het BENO-pass traject vóór 30 juni 2022.
 3. EPC-labelpremie: vanaf € 2.500 tot € 5.000. Vanaf 1 april 2024 aan te vragen via Mijn VerbouwPremie;
 4. Verlaagd btw-tarief: 6 % btw in plaats van 21 %

BELANGRIJK: wil je aanspraak maken op één van bovenstaande warmtepomp premies? Dan moet je samenwerken met een groene energie-installateur. Dit geldt trouwens voor alle types warmtepomp, ook voor lucht-lucht warmtepompen.

Kom in contact met warmtepomp installateurs
Vraag hier jouw offertes aan

Waar premie aanvragen voor warmtepomp?

Als je in aanmerking wil komen voor een premie voor een warmtepomp, kan je die aanvragen via het online loket van Mijn VerbouwPremie of via Fluvius, de netbeheerder in Vlaanderen.

Opgelet:

Vanaf 1 april 2024 wordt het premiebedrag van de EPC-labelpremie bepaald op basis van jouw inkomen. Vanaf dan dien je de labelpremie aan te vragen via het online loket Mijn VerbouwPremie. En dus niet langer via Fluvius.

Overzicht van de premies en subsidies voor warmtepompen in Vlaanderen

Hieronder gaan we meer in detail in op de premies voor warmtepompen in Vlaanderen. Inclusief de voorwaarden en hoe ze aan te vragen. 

1. Mijn VerbouwPremie

Tot midden 2022 diende je jouw aanvraag voor de installatie van een warmtepomp te versturen naar het loket van netbeheerder Fluvius. Sinds oktober 2022 verlopen alle premieaanvragen voor renovatiewerken en duurzame energie via het centrale online loket Mijn VerbouwPremie.

De premie voor warmtepompen is bedoeld om eigenaars aan te moedigen hun woningen energie-efficiënter te maken en bij te dragen aan de overgang naar een meer duurzame samenleving.

Voorwaarden

 • De warmtepomp moet geïnstalleerd worden in een bestaand gebouw in het Vlaams Gewest.
 • De warmtepomp moet voldoen aan bepaalde technische vereisten op het vlak van vermogen en rendement.
 • De aanvraag moet tijdig en correct worden ingediend bij Fluvius.

Hoe premie aanvragen?

De aanvraagprocedure voor de warmtepomp premie verloopt volledig online.

premie warmtepomp

2. Totaalrenovatiebonus (BENO-pass)

De Totaalrenovatiebonus of BENO-pass is een bonus die je kan ontvangen als je binnen een periode van vijf jaar minstens drie energiebesparende investeringen uitvoert. Het installeren van een warmtepomp kan één van die investeringen zijn.

Het is een stapsgewijze bonus die kan oplopen naarmate je meer energiebesparende maatregelen uitvoert.

Het premiebedrag geldt vanaf een derde investering. Voor een derde investering kan je rekenen op een forfaitaire bonus van € 1.250, voor elke bijkomende investering komt daar € 500 bovenop.

Voorwaarden

Om in aanmerking te komen voor de Totaalrenovatiebonus moet je minstens drie energiebesparende investeringen uitvoeren binnen een periode van vijf jaar. De investeringen moeten voldoen aan bepaalde technische eisen en moeten worden uitgevoerd in een bestaande woning in het Vlaams Gewest.

Hoe aanvragen?

De Totaalrenovatiebonus wordt automatisch toegekend door Fluvius als je aan de voorwaarden voldoet en de energiebesparende investeringen hebt uitgevoerd.  Zorg ervoor dat je alle nodige bewijsstukken bewaart van de uitgevoerde investeringen, zodat je aanspraak maakt op de bonus.

Opgelet!

Door de centralisering van alle premieaanvragen via Mijn VerbouwPremie bevindt de BENO-pass zich vandaag in een uitdoofscenario. Belangrijkste voorwaarde is dat de datum van de eindfactuur van de eerste investering dient te dateren tussen 1 januari 2017 en 31 december 2021.

Enkel wie in deze periode ingeschreven was op de Totaalrenovatiebonus via netbeheerder Fluvius maakt nog aanspraak op de premies of bonussen van de BENO-pass.

3. Premie warmtepompboiler Mijn VerbouwPremie

Naast de premie voor warmtepomp kan je op Mijn VerbouwPremie ook terecht voor een premie voor warmtepompboilers. Een warmtepompboiler gebruikt warmte uit de omgevingslucht om sanitair water te verwarmen, wat een energiezuinig alternatief kan zijn voor conventionele boilers. 

Voorwaarden

 • Locatie van de woning: de woning moet zich in het Vlaamse gewest bevinden en vóór 2014 op het elektriciteitsnet zijn aangesloten.
 • Erkend aannemer: de installatie van de warmtepompboiler moet worden uitgevoerd door een erkend aannemer. Dat is essentieel om in aanmerking te komen voor de premie.
 • Combinatie met warmtepomp: voordat je in aanmerking komt voor de premie voor een warmtepompboiler, moet je eerst een warmtepomp installeren. Daarna kan je de premie voor de warmtepompboiler combineren met de premie voor de warmtepomp. Het is echter niet mogelijk om de premie voor een warmtepompboiler te combineren met een premie voor zonneboilers.

Hoe aanvragen?

Ook deze premie kan je vanaf 1 oktober 2022 online aanvragen. Je moet het aanvraagformulier invullen en de nodige documenten bijvoegen. Zorg ervoor dat je aan alle voorwaarden voldoet en de aanvraag tijdig indient.

4. EPC-labelpremie

Deze premie wordt toegekend aan woningeigenaars die hun EPC-label aanzienlijk verbeteren na een renovatie. De hoogte van de premie varieert afhankelijk van het type woning. Voor een woning bedraagt de premie tussen € 2.500 en € 5.000, terwijl dit voor een appartement tussen € 2.500 en € 3.750 is.

Voorwaarden

 • Je bent de eigenaar van de woning.
 • Het energieprestatiecertificaat (EPC) van je woning mag niet ouder zijn dan 2019.
 • Als je woning momenteel een label E of F heeft, moet het na de renovatie binnen 5 jaar minimaal label C behalen.
 • Het EPC-label dat je krijgt na de renovatie mag maximaal 12 maanden oud zijn op het moment van aanvraag van de EPC-labelpremie.

Hoe aanvragen?

Er zijn twee stappen in het aanvraagproces voor deze premie:

 1.  Activatie EPC-labelpremie: voordat je de renovatiewerken uitvoert, moet je een activatie EPC-labelpremie aanvragen. Hiermee toon je aan dat je woning momenteel een ondermaatse energieprestatie heeft. 
 2. Uitbetalingspremie: vijf jaar nadat je de activatie EPC-labelpremie hebt aangevraagd, moet je een nieuw EPC-label laten opmaken. Dit EPC-label moet aantonen dat je woning na de renovatie minimaal label C behaalt. 

Al gehoord van het Renteloze Renovatiekrediet?

Koop je een woning of appartement met label E of F en renoveer je het binnen 5 jaar energiezuinig, dan kan je bij de kredietgever naast de hypothecaire lening een renovatiekrediet afsluiten met rentesubsidie.

Sinds 1 januari 2023 is het een rentesubsidie met korting op de marktrentevoet, afhankelijk van de energiezuinigheid van de renovatie.

Let echter op: De aanvraagdatum bepaalt de voorwaarden, niet de datum van de notariële akte.

Warmtepomp EPC Labelpemie

5. Mijn VerbouwPremie 2022

Overzicht premie-aanbod in de andere gewesten in België

1. Premie voor warmtepomp in Brussel

Ook in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest hebben particulieren recht op een premie voor een warmtepomp, aangeboden door Leefmilieu Brussel.

Deze premie is beschikbaar voor zowel nieuwbouwwoningen als woningen die ouder zijn dan 10 jaar. Afhankelijk van je inkomen kom je in aanmerking voor een premie tussen 4.250 en 4.750 euro, met een maximum van 50% van de factuur

Om in aanmerking te komen, moet de installatie worden uitgevoerd door een erkende installateur, en de warmtepomp moet minstens energieklasse A+ behalen. Je hebt een aanvraagformulier en een attest van de installateur nodig.

Daarnaast kan je in Brussel ook in aanmerking komen voor een energiepremie, bedoeld om de bouwsector te ondersteunen. Met deze premie kan je tot wel 70% van je factuur besparen, maar deze is alleen beschikbaar voor woningen die ouder zijn dan 10 jaar.

2. Warmtepomp premie in Wallonië

De energiepremie kan in Wallonië tot maximaal 70% van de factuur terugbetalen, met een basispremie van 1.500 euro. Het exacte bedrag dat wordt uitgekeerd, hangt af van de inkomenscategorie waartoe je behoort. Hieronder vind je een indicatieve tabel:

InkomenscategorieReferentie-inkomen (2019-2022)Referentie-inkomen (na 01/01/2023)Vermeerdering van de basispremie
R1≤ € 23.000≤ € 24.600Basispremie x 6
R2€ 23.000,01 – € 32.700€ 24.600,01 – € 34.900Basispremie x 4
R3€ 32.700,01 – € 43.200€ 34.900,01 – € 46.200Basispremie x 3
R4€ 43.200,01 – € 97.700€ 46.200,01 – € 104.400Basispremie x 2
R5> € 97.700> € 104.400Basispremie

Deze regeling geldt zowel voor aanvragen gedaan tussen 2019 en 2022 als voor aanvragen ontvangen op of na 01/01/2023.

Extra info nodig? Vraag advies aan professionals en vergelijk gratis offertes

Als je overweegt om een warmtepomp te installeren en advies of hulp nodig hebt, kan je gratis en vrijblijvend offertes ontvangen van vakmannen uit jouw buurt.

Op die manier kan je prijzen vergelijken, mis je geen mogelijke premies en kan je de warmtepomp tegen de beste prijs laten plaatsen. Zo haal je het meeste uit je investering in een duurzame verwarmingsoplossing.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Waarom wenst u een warmtepomp?
2*. Welk type warmtepomp wenst u?
3*. Wat is uw geschat budget voor de warmtepompinstallatie?
4*. Wanneer wenst u de warmtepomp?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Warmtepomp
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Warmtepomp