Is een warmtepomp rendabel in België?

Over het algemeen zijn warmtepompen een efficiënte en milieuvriendelijke manier om te verwarmen en koelen. Ze halen warmte uit de omgeving en leveren deze binnen af voor ruimteverwarming en warm water, waardoor ze minder elektriciteit nodig hebben dan traditionele verwarmings- en koelsystemen.

De COP waarde van jouw warmtepomp

Het rendement van een warmtepomp wordt uitgedrukt in COP, wat staat voor Coefficient of Performance. Een COP wordt berekend door te kijken naar een constante brontemperatuur (bijvoorbeeld de buitentemperatuur) en een afgiftetemperatuur (zoals de temperatuur van het water dat door het vloerverwarmingssysteem stroomt).

Deze gestandaardiseerde aanpak maakt het mogelijk om verschillende warmtepompen op een eerlijke en vergelijkbare manier te evalueren. Door dezelfde basiscondities te gebruiken, kunnen we de efficiëntie van de apparaten onderling beoordelen en de meest geschikte keuze maken voor een specifieke situatie.

Dit proces zorgt ervoor dat het vergelijken van warmtepompen op een zinvolle manier kan worden gedaan, waardoor consumenten beter kunnen begrijpen welk toestel het meest rendabel is voor hun behoeften.

Over het algemeen geldt: hoe hoger de COP, hoe hoger het rendement van de warmtepomp en hoe zuiniger het apparaat is. Het is echter belangrijk om deze cijfers kritisch te bekijken.

Fabrikanten baseren hun promotie vaak op het maximale rendement in de meest gunstige omstandigheden, wat niet altijd representatief is voor de dagelijkse praktijk.

De warmtepompen zijn gerangschikt op basis van hun gemiddelde rendement, uitgedrukt in COP (Coëfficiënt of Performance):

Type warmtepompGemiddeld rendement (COP)
Geothermische warmtepomp5
Lucht/lucht warmtepomp4.5
Lucht-water warmtepomp4
Water-water warmtepomp4
Hybride warmtepomp4

Let op: Deze rendementscijfers zijn gemiddelden en kunnen variëren afhankelijk van de specifieke omstandigheden en fabrikanten. Het is altijd raadzaam om advies in te winnen bij een professionele installateur om te bepalen welk type warmtepomp het meest geschikt is voor jouw specifieke situatie en behoeften.

warmtepomp buiten

De SCOP: seizoensrendement

De SCOP (Seasonal Coefficient of Performance) is een waarde die aangeeft hoe efficiënt een warmtepomp presteert gedurende een heel verwarmingsseizoen. In tegenstelling tot de COP, die alleen de efficiëntie op een bepaald moment meet, houdt de SCOP rekening met variabele omstandigheden, zoals veranderingen in de buitentemperatuur en het verwarmingsgedrag van de gebruiker gedurende een heel jaar.

Het SCOP-rendement is een belangrijke maatstaf voor de totale prestaties en energie-efficiëntie van een warmtepomp in reële omstandigheden. Een hogere SCOP-waarde betekent dat de warmtepomp over het hele jaar genomen efficiënter werkt.

Rendement warmtepomp

Wat verbruiken warmtepompen aan stroom per jaar

Met behulp van de volgende formule kun je het stroomverbruik van een warmtepomp eenvoudig berekenen:

Stroomverbruik warmtepomp = Energieverbruik woning in kWh / COP.

Bijvoorbeeld: Stel dat je gezin jaarlijks ongeveer 15.000 kWh aan verwarming en sanitair verbruikt, en je huis wordt verwarmd met een warmtepomp met een COP van 3. Dan komt het stroomverbruik van je warmtepomp neer op 5.000 kWh per jaar (15.000 kWh / 3).

Als we deze waarde in euro’s willen uitdrukken, en de elektriciteitsprijs in jouw gemeente is bijvoorbeeld 0,25 € per kWh, betekent dit dat je ongeveer 1.250 € per jaar aan stroomkosten hebt om je huis te verwarmen en te koelen (0,25 €/kWh * 5.000 kWh).

Deze formule geeft je een handige indicatie van het jaarlijkse stroomverbruik van een warmtepomp, waardoor je een beter beeld krijgt van de energiekosten die je kunt verwachten bij het gebruik van een warmtepomp voor verwarming en koeling van je woning. Hierbij moet de jaarlijkse warmtevraag worden bepaald op basis van het klimaat en de isolatie van het gebouw. Voor een nauwkeurige berekening is het raadzaam om een deskundige te raadplegen of gebruik te maken van specifieke software die rekening houdt met alle relevante factoren.

Op zoek naar een specialist?
Vergelijk gratis offertes

Het rendement berekenen

Een warmtepomp zet de verbruikte energie om in warmte, en hoe efficiënter dit proces verloopt, hoe lager het energieverbruik zal zijn. Het rendement van een warmtepomp wordt bepaald met behulp van de volgende formule:

Warmtepomp rendement = Geleverde energie ÷ Verbruikte energie.

Voor warmtepompen wordt dit rendement vaak uitgedrukt in een Coëfficiënt of Performance (COP). Bijvoorbeeld, als je een warmtepomp hebt met een COP van 4, betekent dit dat de warmtepomp 4 keer zoveel warmte kan leveren als de hoeveelheid elektriciteit die het verbruikt.

Het handige aan de COP is dat je hiermee het rendement van verschillende warmtepompen gemakkelijk kunt vergelijken. Het wordt gemeten onder gestandaardiseerde omstandigheden, met een vaste brontemperatuur en een vaste afgiftetemperatuur, zodat de vergelijking eerlijk is.

Echter, het werkelijke rendement kan verschillen van de opgegeven COP-waarde, omdat de werkelijke bron- en afgiftetemperaturen kunnen variëren. Hoe groter het temperatuurverschil tussen de bron en het afgiftesysteem, hoe lager het warmtepomp rendement zal zijn.

Het is belangrijk om deze factoren in overweging te nemen bij het evalueren van de efficiëntie van een warmtepomp, en om rekening te houden met de specifieke omstandigheden van je woning om een nauwkeurig beeld te krijgen van het werkelijke energieverbruik en de besparingen.

Een professionele installateur kan je hierbij helpen en adviseren over de meest geschikte warmtepomp voor jouw situatie.

Besparing warmtepomp

Wat kan het rendement beïnvloeden?

Het rendement van een warmtepomp kan door verschillende factoren worden beïnvloed. Enkele belangrijke factoren die van invloed zijn op het rendement van een warmtepomp zijn:

  • Isolatiegraad en luchtdichtheid van je woning: een goed geïsoleerd en luchtdicht gebouw behoudt beter de warmte, waardoor de warmtepomp minder energie hoeft te gebruiken om de gewenste binnentemperatuur te handhaven. Een slecht geïsoleerd gebouw kan leiden tot meer warmteverlies en dus hoger energieverbruik.
  • Verdeelsysteem: het verdeelsysteem voor warmte in de woning, zoals vloerverwarming, radiatoren, of convectoren, kan invloed hebben op de efficiëntie van de warmtepomp. Sommige verdeelsystemen werken beter samen met warmtepompen dan andere.
  • Brontemperatuur: de brontemperatuur is de temperatuur van de bron waaruit de warmtepomp warmte haalt. Hoe hoger de brontemperatuur, hoe efficiënter de warmtepomp kan werken.
  • Sanitair warmwaterverbruik: als de warmtepomp ook wordt gebruikt voor het verwarmen van sanitair warm water, kan het warmwaterverbruik invloed hebben op het totale energieverbruik van de warmtepomp.
  • Het klimaat: het klimaat van de regio waarin de warmtepomp wordt gebruikt, kan van invloed zijn op de prestaties van de warmtepomp. Bij koudere buitentemperaturen kan de warmtepomp minder efficiënt zijn.
  • Type warmtepomp: er zijn verschillende soorten warmtepompen, zoals lucht-lucht, lucht-water, water-water en geothermische warmtepompen. Elk type heeft zijn eigen specifieke kenmerken en prestaties.

Welk type warmtepomp heeft het hoogste rendement

De geothermische warmtepomp staat bekend om zijn hoge rendement. Dit type warmtepomp maakt gebruik van de constante temperatuur onder de grond als warmtebron, wat resulteert in een relatief stabiele en hoge brontemperatuur gedurende het hele jaar. Hierdoor kan de geothermische warmtepomp zeer efficiënt werken, zelfs bij zeer koude buitentemperaturen.

Hoewel geothermische warmtepompen een hoog rendement hebben, zijn ze meestal duurder in aanschaf en installatie dan andere typen warmtepompen. De geschiktheid van een geothermische warmtepomp hangt ook af van de beschikbaarheid van voldoende ruimte en geschikte bodemcondities.

Het is essentieel om de verschillende factoren, zoals de specifieke situatie, het klimaat, het beschikbare budget en de beschikbare ruimte, in overweging te nemen bij het kiezen van het meest geschikte type warmtepomp voor een specifieke woning of project. Een goed advies van een specialist kan je hierbij helpen.

Warmtepompen vergelijken?
Raadpleeg onze erkende installateurs

Hoeveel kan je besparen in vergelijking met centrale verwarming? 

Laten we dit aan de hand van een voorbeeld illustreren:

Stel dat de kosten van gas € 2,50 per m³ bedragen. Een gezin met een goed geïsoleerde woning, vloerverwarming en een gasverbruik van 1.500 m³ per jaar, heeft een jaarlijkse gasrekening van ongeveer € 3.750 met een gascondensatieketel. Wanneer dit gezin besluit hun CV-ketel te vervangen door een hybride warmtepomp, kunnen ze naar schatting ongeveer 500 m³ gas per jaar besparen, wat neerkomt op een besparing van € 1.250 op de gasrekening.

De extra stroombehoefte van de warmtepomp komt neer op ongeveer 2.000 kWh. Als we rekening houden met een elektriciteitsprijs van € 0,20 per kWh (2.400 kWh x € 0,20 = € 400), komt de totale jaarlijkse energiekosten voor de warmtepomp op € 400.

De werkelijke besparing met de warmtepomp is dus € 1.250 – € 400 = € 850 per jaar. Als het gezin zonnepanelen heeft, kan de besparing zelfs nog hoger uitvallen.

Het gebruik van een warmtepomp kan aanzienlijke besparingen opleveren op de energierekening, vooral gezien de huidige energieprijzen. Omdat elke situatie uniek is en er veel factoren en complexiteit zijn bij het berekenen van besparingen, is het raadzaam om advies te zoeken bij een gespecialiseerde cv-installateur om de beste beslissing te nemen voor jouw specifieke situatie.

Vul onderstaand offerteformulier in en kom in contact met een expert! Krijg gratis en vrijblijvend offertes en bespaar kosten


Overweeg je om een warmtepomp te installeren en wil je de beste offertes ontvangen? Vul dan nu onderstaand offerteformulier in en kom in contact met een expert. Ontvang gratis en vrijblijvend offertes van betrouwbare installateurs bij jou in de buurt. Bespaar kosten en maak een weloverwogen keuze voor het meest geschikte warmtepompsysteem voor jouw woning.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Waarom wenst u een warmtepomp?
2*. Welk type warmtepomp wenst u?
3*. Wat is uw geschat budget voor de warmtepompinstallatie?
4*. Wanneer wenst u de warmtepomp?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Ook interessant om te weten:

Wat is de COP van een warmtepomp in de winter?

+
De Coefficient of Performance (COP) van een warmtepomp kan variëren tijdens de wintermaanden, afhankelijk van de buitentemperatuur. Over het algemeen zal de COP lager zijn bij zeer koude temperaturen. Dit komt doordat het voor een warmtepomp moeilijker is om warmte uit een koude omgeving te halen en efficiënt om te zetten in bruikbare warmte voor de verwarming van je huis. Daarom is het essentieel om bij het kiezen van een warmtepomp te letten op het winterprestatiebereik en een model te selecteren met een hoog rendement, dat ook bij lagere temperaturen efficiënt blijft werken.

Moderne warmtepompen zijn echter ontworpen om beter te presteren in koude omstandigheden dan oudere modellen. Technologische vooruitgang heeft ervoor gezorgd dat sommige warmtepompen zelfs bij zeer lage temperaturen nog steeds aanzienlijke energiebesparingen kunnen bieden.

Bij het selecteren van een warmtepomp is het dus verstandig om te letten op de specificaties en het prestatiebereik bij verschillende temperaturen om te zorgen dat je een systeem kiest dat geschikt is voor jouw lokale klimaat.

Is een warmtepomp efficiënt om te koelen bij hoge temperatuur?

+
Ja, veel warmtepompen kunnen ook in de zomer efficiënt worden gebruikt voor koeling. In dit geval werken ze als omgekeerde airconditioners, waarbij ze warmte uit de binnenruimte onttrekken en naar buiten afvoeren. Door het omkeren van het verwarmingsproces kan een warmtepomp dus effectief en energiezuinig koelen, wat voordelig is tijdens warme seizoenen.

Het gebruik van een warmtepomp voor koeling kan zowel comfortabel als kostenefficiënt zijn, vooral wanneer je het vergelijkt met traditionele airconditioners die veel meer elektriciteit verbruiken. Bovendien kunnen sommige warmtepompen met de optie voor koeling ook vochtigheid reguleren, wat bijdraagt aan een aangenaam binnenklimaat.

Is een water/water warmtepomp beter dan een lucht/lucht warmtepomp?

+
Het hangt af van de specifieke situatie en behoeften van jouw woning. Een water/water warmtepomp maakt gebruik van grondwater als warmtebron en biedt meestal een zeer hoog rendement. Het is echter duurder in de installatie en kan meer ruimte nodig hebben. Een lucht/lucht warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht en is vaak eenvoudiger en goedkoper in installatie.

Het is essentieel om de voor- en nadelen van beide systemen te vergelijken en professioneel advies in te winnen om de meest geschikte optie te bepalen voor jouw specifieke behoeften en budget.
Warmtepomp
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Warmtepomp