De meerwaarde van slimme sturing van een warmtepomp

Slimme sturing van een warmtepomp biedt verschillende voordelen en meerwaarde. Deze voordelen kunnen onder andere leiden tot een efficiëntere werking van de warmtepomp, wat resulteert in kostenbesparingen en een verminderde ecologische impact:

  1. Efficiënter energieverbruik: met slimme sturing kan de warmtepomp optimaal worden afgestemd op de warmtebehoefte van het gebouw, waardoor het energieverbruik wordt geoptimaliseerd. Dit resulteert in lagere energiekosten en een verlaagde CO2-uitstoot.
  2. Comfortabele binnentemperaturen: de slimme sturing maakt het mogelijk om de warmtepomp nauwkeurig te regelen, zodat de binnentemperaturen consistent en comfortabel zijn, ongeacht schommelingen in de buitentemperatuur.
  3. Integratie van hernieuwbare energiebronnen: door de slimme sturing te koppelen aan bijvoorbeeld zonnepanelen, kan de warmtepomp efficiënter werken door de geproduceerde zonne-energie te gebruiken voor verwarming of warm water.
Warmtepompen vergelijken?Raadpleeg onze erkende installateurs

Rendabel in combinatie met zonnepanelen

Een interessante toepassing van slimme sturing van een warmtepomp is de combinatie met zonnepanelen. De opgewekte zonne-energie kan rechtstreeks worden gebruikt om de warmtepomp aan te drijven, waardoor het elektriciteitsverbruik van het huishouden wordt verminderd. Dit maximaliseert het zelfverbruik van de geproduceerde zonne-energie en verhoogt de energie-efficiëntie van het hele systeem.

Energie opslaan in warmtepompboiler

Een warmtepompboiler kan fungeren als een soort batterij voor het opslaan van energie. Wanneer er een overschot aan elektriciteit is, bijvoorbeeld op momenten dat de zonnepanelen veel energie produceren, kan deze energie worden gebruikt om water te verwarmen in de warmtepompboiler. Op tijden dat er een hogere warmtevraag is dan de zonnepanelen kunnen leveren, kan de opgeslagen warmte uit de warmtepompboiler worden gebruikt om aan de vraag te voldoen, zonder dat er extra elektriciteit nodig is. 

Elektriciteit besparen 

Slimme sturing van de warmtepomp maakt het mogelijk om elektriciteit te besparen door het efficiënter gebruik van de warmtepomp en de integratie met andere hernieuwbare energiebronnen. De warmtepomp kan worden afgestemd op de warmtebehoefte van het gebouw, waardoor onnodig energieverbruik wordt voorkomen. Bovendien kunnen overtollige elektriciteit van bijvoorbeeld zonnepanelen worden gebruikt om de warmtepomp aan te drijven, waardoor het energieverbruik van het huishouden wordt geminimaliseerd.

Piekbeperking

Het capaciteitstarief is een tariefsysteem waarbij de hoogte van de elektriciteitskosten afhankelijk is van het maximale elektriciteitsverbruik op een bepaald moment (de capaciteit). Slimme sturing van de warmtepomp kan helpen om het elektriciteitsverbruik te spreiden en piekbelastingen te verminderen. Door de warmtepomp bijvoorbeeld ’s nachts te laten draaien wanneer de vraag naar elektriciteit lager is, kan het capaciteitstarief gunstiger worden beïnvloed en kunnen elektriciteitskosten worden bespaard.

Warmtepomp

Hoe kan je een warmtepomp slim aansturen?

Een warmtepomp slim aansturen houdt in dat je het systeem optimaliseert om efficiënter te werken en energie te besparen. Hier zijn enkele manieren om een warmtepomp slim aan te sturen:

  • Thermostatische regeling: gebruik thermostaten en slimme thermostaten om de temperatuur in verschillende zones van het gebouw te regelen. Hierdoor kan de warmtepomp op de juiste momenten automatisch verwarmen.
  • Tijd- en programmasturing: programmeer de warmtepomp om op specifieke tijdstippen te werken, bijvoorbeeld alleen wanneer mensen thuis zijn of wanneer er meer warmtebehoefte is. 
  • Weersafhankelijke regeling: pas de werking van de warmtepomp aan op basis van de buitentemperatuur. Bij mildere temperaturen kan de warmtepomp bijvoorbeeld met een lagere capaciteit draaien.
  • Integratie met hernieuwbare energiebronnen: koppel de warmtepomp aan zonnepanelen of andere duurzame energiebronnen. Hierdoor kan de warmtepomp gebruikmaken van de opgewekte groene stroom, waardoor het energieverbruik verder wordt verlaagd.
  • Warmtepompboiler als energieopslag: gebruik een warmtepompboiler om overtollige elektriciteit op te slaan als warmte voor later gebruik. Dit maximaliseert het zelfverbruik van groene stroom.
  • Slimme sturingsapparaten: er zijn verschillende slimme sturingsapparaten beschikbaar op de markt die de warmtepomp aansturen op basis van gegevens en analyses. Deze apparaten kunnen het energieverbruik optimaliseren en zorgen voor een efficiëntere werking van de warmtepomp.

Vergelijk gratis offertes

Wat kost een slimme warmtepomp?

De kosten van een slimme warmtepomp kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren, zoals de grootte van het systeem, het type warmtepomp (bijv. lucht-water, water-water, grond-water), de capaciteit, merk en installatiekosten. Over het algemeen zijn slimme warmtepompen iets duurder dan conventionele systemen vanwege de extra technologie en functionaliteit.

De prijs van de gemiddelde slimme warmtepomp zal tussen de tussen de € 4.000 en € 27.000 liggen, naargelang de aanwezigheid van bronnen, type warmtebron en installatiekosten.

Premie voor slimme sturing elektrische warmte in Vlaanderen 

In Vlaanderen zijn er nieuwe energiepremies beschikbaar die het zelfverbruik van groene stroom aanmoedigen. Een van deze premies is specifiek gericht op slimme sturing van elektrische warmte, waaronder de aansturing van warmtepompen. Door gebruik te maken van een digitale meter, zonnepanelen, een warmtepomp en slimme sturing, kan je optimaal profiteren van zelf opgewekte groene stroom. Dit heeft zowel voordelen voor het milieu als voor je financiën. 

Momenteel kunnen particulieren in Vlaanderen 50% van het totale factuurbedrag (met een maximum van 400 euro) aan premie aanvragen na de uitvoering van de werken. Dit betekent dat je de slimme sturing moet laten installeren en betalen voordat je de premie kunt aanvragen. Deze premie is er echter nog niet in Wallonië of Brussel.

mobiel warmtepomp

Graag meer informatie? Vul onderstaand offerteformulier in en krijg gratis en vrijblijvend advies

Als je geïnteresseerd bent in het installeren van een warmtepomp met slimme sturing, kun je het aangeboden offerteformulier invullen. Door dit te doen, kun je vrijblijvend advies en informatie krijgen van experts op het gebied van warmtepompen en slimme sturing. Deze experts kunnen je helpen bij het begrijpen van de mogelijkheden, kosten en besparingen van een slimme warmtepomp en je begeleiden bij het nemen van een weloverwogen beslissing die past bij jouw specifieke situatie en behoeften.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Waarom wenst u een warmtepomp?
2*. Welk type warmtepomp wenst u?
3*. Wat is uw geschat budget voor de warmtepompinstallatie?
4*. Wanneer wenst u de warmtepomp?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid

Veelgestelde vragen

Wat is de Daikin smart grid module?

+
De Daikin smart grid module is een speciale module die is ontworpen om de injectie van energie op het elektriciteitsnet te regelen. Deze module wordt gebruikt in combinatie met Daikin warmtepompen en maakt het mogelijk om het energieverbruik van de warmtepomp af te stemmen op de beschikbaarheid van elektriciteit in het netwerk. Het systeem kan communiceren met het elektriciteitsnet en reageren op signalen om het verbruik te verminderen op momenten dat er veel vraag is naar elektriciteit of wanneer de elektriciteitsprijzen hoog zijn. Dit zorgt voor een efficiënter energiegebruik en kan helpen om kosten te besparen en het elektriciteitsnet te ontlasten.

Hoe kan je een warmtepomp stiller maken

+
Er zijn verschillende manieren om een warmtepomp stiller te maken, maar de voornaamste is slimme plaatsing. Plaats de warmtepomp op een strategische locatie, weg van leefruimtes en gebruik geluidsisolatie of een geluidswerende omkasting.
Regelmatig onderhoud helpt ook om het geluidsniveau te verminderen. Bij aanschaf kan je letten op modellen die speciaal ontworpen zijn om stiller te werken. Als de warmtepomp al is geïnstalleerd en te veel geluid produceert, kan je geluidsisolatie rond de warmtepomp en leidingen aanbrengen voor een stillere werking.

Waarom draait een warmtepomp ook ’s nachts?

+
Een warmtepomp draait ’s nachts om verschillende redenen. Ten eerste bevorderen lagere buitentemperaturen ’s nachts en ook ’s avonds de warmte-uitwisseling en dus de efficiëntie van de warmtepomp. Ook zorgt het draaien ’s nachts voor een constante binnentemperatuur, wat vooral bij koude nachten gunstig is. Hierdoor hoeft het systeem ’s ochtends niet extra hard te werken om de gewenste temperatuur te bereiken. Bovendien wordt ’s nachts warmwaterproductie verzorgd, waardoor er ’s ochtends voldoende warm water beschikbaar is. 
Warmtepomp
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Warmtepomp