Warmtepomp in een nieuwbouwwoning: een goed idee?

Vanaf 2023 geldt er een renovatieplicht voor wie in een energieverslindende woning woont. Daarnaast is iedereen die vanaf 2023 een nieuwbouwwoning koopt verplicht te verwarmen met een warmtepomp. Een warmtepomp installeren in je nieuwbouwwoning is dus niet alleen een goed idee, het is ook verplicht.

Elke nieuwbouwwoning in Vlaanderen krijgt een EPB-rapport. EPB staat voor EnergiePrestatie en Binnenklimaat. Het geeft aan of men bij bouwen of verbouwen de energieprestatieregelgeving heeft nageleefd, die legt eisen op voor isolatie, installaties, ventilatie en oververhitting. 

Het EPB-rapport bevat ook een E-peil, een score die aangeeft hoe energiezuinig een gebouw is. Het maximale E-peil is 30. Het EPB rapport legt ook op dat een percentage van het totale energieverbruik uit hernieuwbare energie moet komen, zoals:

Niet elke aanpassing heeft hetzelfde effect. Zo zullen zonnepanelen leiden tot een lager E-peil (- 14 punten) dan enkel een zonneboiler (- 6 punten). Een warmtepomp installeren kan je E-peil al aanzienlijk doen dalen: -10 punten voor een lucht-water warmtepomp en -20 punten voor een geothermische warmtepomp.

Extra info en advies nodig?Stel je vragen aan installateurs in jouw regio

Voorwaarden om een warmtepomp te mogen installeren?

Voor het installeren van een warmtepomp wil je weten of je woning geschikt is voor verwarmen met een warmtepomp. De woning moet aan de volgende voorwaarden voldoen.

Voorwaarde 1: Isolatie

Vooraleer je een warmtepomp laat installeren, moet je huis goed geïsoleerd zijn. Het liefst heeft je woning een isolatiewaarde die onder K40 ligt.

Voorwaarde 2: Lage temperatuurverwarming

Een warmtepomp werkt goed op lage temperatuur. Daarvoor heb je dus grote radiatoren nodig, die goed werken op lagere temperatuur en de warmte over een grotere oppervlakte verdelen. Daardoor werkt vloerverwarming ook erg goed op lagere temperatuur. 

Voorwaarde 3: Locatie

Een elektrische warmtepomp is een stuk groter dan een cv-ketel. Je wilt dus zeker zijn dat je plaats hebt om de warmtepomp te installeren. Meestal komt die op de plaats waar de cv-ketel hing. 

warmtepomp installeren in nieuwbouw

3 geschikte installaties van warmtepompen voor nieuwbouw

1. Hybride warmtepomp

Een hybride warmtepomp is een combinatie van een lucht-water warmtepomp en een condensatieketel. Op dagelijkse basis zal de warmtepomp het huis opwarmen, enkel als het heel koud is, of als je woning snel moet opwarmen, springt de cv-ketel bij. Daarnaast zorgt de cv-ketel voor warm water in huis

De hybride warmtepomp bestaat uit een binnen- en buitenunit. De ventilator in de buitenunit maakt veel geluid als de warmtepomp aangaat. Denk daarom goed na over waar je de buitenunit plaatst. De binnenunit plaats je binnen, zo dicht mogelijk bij de cv-ketel. Daar geeft de binnenunit warmte af aan het verwarmingswater van de centrale verwarming. 

Met een volledig elektrische warmtepomp heb je geen cv-ketel meer nodig en gebruik je voor het verwarmen van je woning en het sanitaire water dus geen gas meer.

2. Lucht warmtepomp

Een lucht warmtepomp onttrekt warmte aan de buitenlucht en geeft die binnenshuis af aan het water of aan de lucht. Buiten staat een buitenunit met een ventilator. Die buitenunit maakt veel geluid, dus denk voor het plaatsen goed na over de beste plaats voor de buitenunit.

De binnenunit hangt bij een lucht-water warmtepomp zo dicht mogelijk bij de cv-ketel. De binnenunit van een lucht-lucht warmteunit hangt in de te verwarmen ruimte.

Lucht-water warmtepomp

Kies je voor een hybride lucht-water warmtepomp, dan verwarmt de warmtepomp enkel de centrale verwarming. Voor warm sanitair water ben je nog afhankelijk van de gasketel. Kies je voor een volledig elektrische ketel, dan verwarmt de ketel zowel de centrale verwarming, als het sanitair water in de keuken en de badkamer. 

Een lucht-water warmteketel onttrekt warmte aan de buitenlucht en geeft die warmte af aan het water in de ketel en de leidingen. Het hybride systeem kiest automatisch de meest voordelige manier om het huis te verwarmen. Is de buitentemperatuur in de winter te laag, dan zal het overschakelen op de cv-ketel.

Lucht-lucht warmtepomp

Een lucht-lucht warmtepomp onttrekt warmte aan de buitenlucht via een buitenunit. Die verbindt binnenshuis met de binnenunit en blaast warme lucht de kamer in. Je kunt ook kiezen voor een split-unit systeem. Dan sluit je meerdere binnenunits aan op de buitenunit en kun je meerdere ruimtes tegelijk verwarmen. 

warmtepomp met buitenunit

3. Geothermische warmtepomp

De grond is de meest stabiele warmtebron. De meest efficiënte warmtepomp in combinatie met die stabiele bron verbruiken de minste energie. De geothermische warmtepomp is die met het hoogste rendement, maar is ook wel de duurste investering.

Een geothermische warmtepomp heeft leidingen die onder de grond liggen en onttrekt warmte aan de grond of het grondwater. Het geeft de warmte af aan de centrale verwarming en het sanitair water in huis. Een geothermische warmtepomp verwarmt op lage temperatuur en is daardoor ideaal voor een gebouw met vloerverwarming. 

Grond-water warmtepomp

Een grond-water warmtepomp haalt warmte uit de grond en staat de warmte af aan het leidingwater in de woning. De leidingen ondergrond kunnen horizontaal of verticaal geplaatst worden.

Verticale leidingen worden vaak al geplaatst bij de bouw, voordat de tuin is aangelegd. Er worden gaten tot 80 meter diep geboord. Horizontale leidingen hoeven niet zo diep te liggen. Ze liggen zo’n anderhalve meter onder de grond, maar je moet er wel ruimte voor hebben. 

Het voordeel van een geothermische warmtepomp is dat het systeem stil is en dat je de pomp niet ziet. Je ziet alleen waar de buizen de grond ingaan.

Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp haalt warmte uit het grondwater met een dieptepomp. Door de vereiste grondboringen is een water-water warmtepomp het duurste systeem op de markt, maar het haalt wel het hoogste rendement. Zelfs bij temperaturen onder het vriespunt blijft de temperatuur van het grondwater constant. 

Ontvang je graag persoonlijk advies
Vul dan snel dit formulier in. Het is volledig gratis en vrijblijvend!
arrow-cta-box.pngOntvang offertes

Wat kost een warmtepomp in een nieuwe woning?

Type warmtepomp Prijs
Lucht-lucht warmtepomp € 2.500 – 8.000
Water-water warmtepomp € 15.000 – 20.000
Lucht-water warmtepomp € 7.500 – 12.500
Geothermische warmtepomp € 10.000 – 24.000
Hybride warmtepomp € 5.000 – 7.000

Waarom geen premie of subsidie voor een nieuwbouw huis?

Laat je een nieuwe woning bouwen, dan moet die voldoen aan de nieuwe wettelijke energieprestatienorm (het E-peil). Er worden voor nieuwbouw geen premies uitgekeerd door de Vlaamse regering, maar als het E-peil van je woning aanzienlijk lager is dan de norm kun je wel beloond worden. Je krijgt automatisch een vermindering van de onroerende voorheffing. 

warmtepomp installeren

Advies nodig om de beste warmtepomp in jouw situatie te voorzien? Vraag hier gratis offertes aan

Wil je meer informatie over de prijs en welke warmtepomp de beste is voor jouw situatie? Vraag dan hieronder gratis en vrijblijvend offertes aan. Een van onze experts kan je verder helpen om zo de beste oplossing te vinden voor jouw woning. 

arrow
Beschrijf uw project
1*. Waarom wenst u een warmtepomp?
2*. Welk type warmtepomp wenst u?
3*. Wat is uw geschat budget voor de warmtepompinstallatie?
4*. Wanneer wenst u de warmtepomp?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Warmtepomp
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Warmtepomp