Hoe werken warmtepomppanelen? 

Warmtepomppanelen, ook wel PVT-panelen genoemd (PhotoVoltaic Thermal), combineren zonnepanelen met warmtewinningstechnologie. De panelen absorberen zonlicht en zetten het om in elektriciteit via fotovoltaïsche cellen.

Tegelijkertijd wordt de warmte uit de panelen gebruikt om water te verwarmen of voor ruimteverwarming via een warmtepomp. Dit innovatieve systeem maakt efficiënt gebruik van zonne-energie en levert zowel elektriciteit als warmte voor een duurzame energieopwekking.

Energiewinning van warmtepomppanelen

Warmtepomppanelen, ook bekend als PVT-zonnepanelen, benutten twee warmtebronnen om energie op te wekken. Ze halen warmte uit de buitenlucht en gebruiken de warmte van het zonlicht als energiebron.

Wat zijn de voor- en nadelen?

Bij het overwegen van warmtepomppanelen is het belangrijk om de voor- en nadelen in overweging te nemen. In deze sectie bespreken we de voordelen en nadelen van deze panelen, zodat je een weloverwogen beslissing kunt nemen over hun geschiktheid voor jouw situatie.

zonnepaneel met rekenmachine

Voordelen

  • Efficiënte energieopwekking: warmtepomppanelen combineren zonne-energie met warmtewinning, waardoor ze zowel elektriciteit als warmte kunnen produceren.
  • Duurzaamheid: door gebruik te maken van hernieuwbare energiebronnen zoals zonlicht en buitenlucht, dragen warmtepomppanelen bij aan een lagere CO2-uitstoot en verminderen ze de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen.
  • Ruimtebesparing: warmtepomppanelen nemen minder ruimte in beslag dan afzonderlijke zonnepanelen en warmtepompsystemen, waardoor ze geschikt zijn voor woningen met beperkte ruimte.

Nadelen

  • Hogere initiële kosten: de installatie van warmtepomppanelen kan duurder zijn dan traditionele zonnepanelen vanwege de extra warmtewinningstechnologie.
  • Afhankelijkheid van zonlicht: de energieopbrengst van warmtepomppanelen is afhankelijk van de beschikbaarheid van zonlicht. In periodes met minder zonlicht kan de energieopwekking verminderd zijn.
  • Afstemming van systeemcomponenten: het integreren van de warmtepomppanelen met het warmtepompsysteem vereist zorgvuldige afstemming en installatie om optimale prestaties te garanderen.

Naast warmte kunnen ze ook voor koeling zorgen

Naast het leveren van warmte bieden warmtepomppanelen ook de mogelijkheid om je woning te koelen. In combinatie met een modulerende water/water warmtepomp kunnen de PVT-panelen de warmte uit de woning afvoeren en zorgen voor aangename verkoeling. Er zijn twee manieren om te koelen: nachtkoeling en actieve koeling.

Nachtkoeling maakt gebruik van het temperatuurverschil tussen de buitenlucht en de woning ‘s nachts, terwijl actieve koeling de warmtepomp omdraait en warmte uit de woning afvoert.

Beide methoden bieden mogelijkheden om je woning efficiënt en comfortabel te koelen, en het gebruik van de stroom die de warmtepomppaneel genereert kan worden benut om het elektriciteitsverbruik te compenseren. Met PVT-zonnepanelen en water/water warmtepompen kun je het hele jaar door genieten van een aangenaam binnenklimaat in je woning.

Interesse in warmtepomppanelen?
Ontvang hier gratis offertes!

Hoeveel kosten pvt panelen?

De kosten van PVT-panelen kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals het merk, het vermogen en het aantal panelen dat nodig is. Gemiddeld kunnen de kosten voor PVT-panelen liggen tussen de € 500 en € 1.000 per vierkante meter.

Wat kost een pvt-installatie + warmtepomp?

De totale kosten van een PVT-installatie in combinatie met een warmtepomp zijn afhankelijk van de specifieke behoeften van je woning en het gekozen systeem.

Over het algemeen kunnen de kosten variëren van enkele duizenden euro’s tot tienduizenden euro’s. Het is raadzaam om offertes aan te vragen bij verschillende installateurs om een nauwkeurige prijsopgave te krijgen.

Subsidies in België

In België zijn er verschillende subsidies en financiële ondersteuningsprogramma’s beschikbaar voor de installatie van hernieuwbare energietechnologieën, waaronder PVT-panelen en warmtepompen. De specifieke subsidies kunnen variëren afhankelijk van de regio (Vlaanderen, Wallonië, Brussel) en het type systeem.

Het is raadzaam om bij de lokale autoriteiten en energieagentschappen na te gaan welke subsidies momenteel beschikbaar zijn en aan welke voorwaarden moet worden voldaan om in aanmerking te komen.

Werkmannen-plaatsen-zonnepanelen-op-dak.

Hoeveel panelen heb je nodig voor een warmtepomp?

Voor een warmtepomp zijn gemiddeld ongeveer 8 panelen voldoende om de benodigde energie op te wekken. Het precieze aantal panelen kan variëren afhankelijk van factoren zoals het vermogen van de warmtepomp, de energiebehoefte van de woning en de beschikbare ruimte voor installatie.

Het is raadzaam om een professionele installateur te raadplegen om het juiste aantal panelen te bepalen op basis van jouw specifieke situatie.

Vul onderstaand offerteformulier in en ontvang meerdere offertes!

Wil je graag een warmtepomp aanschaffen en geld besparen? Vul het onderstaande offerteformulier in en ontvang één of meerdere offertes van professionele installateurs.

Vergelijk de prijzen en kies de beste deal voor jouw warmtepomppaneel installatie. Bespaar geld en geniet van de voordelen van een efficiënte en duurzame verwarmingssysteem.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Waarom wenst u een warmtepomp?
2*. Welk type warmtepomp wenst u?
3*. Wat is uw geschat budget voor de warmtepompinstallatie?
4*. Wanneer wenst u de warmtepomp?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Veelgestelde vragen

Wat is een slimmere investering: zonnepanelen of warmtepomp?

+
Bij de huidige energieprijzen is het rendement van zonnepanelen en een warmtepomp nagenoeg gelijk. Zonnepanelen hebben een rendement van 64,7% (€ 301 besparing per jaar / € 465 investering), terwijl een warmtepomp een rendement van 65,5% heeft (€ 2.087 besparing per jaar / € 6.500 investering). Beide opties bieden aanzienlijke besparingen en dragen bij aan een duurzame energievoorziening. De keuze hangt af van je specifieke situatie en behoeften.

Wat zijn Ecopuur en Triple solar?

+
Ecopuur en Triple Solar zijn bekende merken op het gebied van duurzame energie. Ecopuur is gespecialiseerd in het leveren en installeren van totaaloplossingen voor energiezuinige woningen, waaronder warmtepompen, zonnepanelen en energiemanagementsystemen. Triple Solar is een innovatief bedrijf dat zich richt op de ontwikkeling en productie van PVT-zonnepanelen, die zowel elektriciteit als warmte opwekken. Beide merken staan bekend om hun kwaliteit, betrouwbaarheid en bijdrage aan een duurzamere toekomst.

Hoe luid is een installatie met warmtepomppanelen?

+
Een installatie met warmtepomppanelen produceert doorgaans een geluidsniveau van ongeveer 40 dB. Ter vergelijking: een vaatwasser produceert gemiddeld 50 dB en een voorbijrijdende auto ongeveer 85 dB. Hoewel een warmtepomp geluid produceert, is het meestal niet storend. Bovendien zijn er modellen beschikbaar die opmerkelijk stiller functioneren.
Warmtepomp
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Warmtepomp