Hoge temperatuur warmtepomp versus Lage temperatuur warmtepomp

De doorsnee warmtepomp verbruikt op een lage temperatuur. Voorwaarde is wel dat je woning goed geïsoleerd moet zijn. Daarnaast vind je vandaag warmtepompmodellen op de markt die op hoge temperatuur verwarmen.

Lage temperatuur warmtepomp

Laag temperatuur verwarming houdt hetzelfde in als gewone verwarming, op een verschil na: de temperatuur van het water in de verwarming ligt lager. Door die lagere temperatuur is een groter oppervlak om genoeg warmte te kunnen afgeven noodzakelijk.

Vloer- en wandverwarming zijn ideaal hiervoor, maar ook convectoren en radiatoren kunnen volstaan. Niets houdt je bovendien tegen om vloer- en wandverwarming te combineren met convectoren en radiatoren.

Voordelen

Aan een lage temperatuur warmtepomp zijn de volgende voordelen gekoppeld:

  • Een lage energierekening en een zo optimaal mogelijk comfort
  • Geknipt voor energiezuinige woningen en nieuwbouw
  • Solide oplossing voor sanitair water, met tot 50 % minder warmteverlies
  • Duidelijke en intuïtieve bediening
  • Snellere terugverdientijd via premies

Nadelen

Tegenover de voordelen staan een paar nadelen:

  • Tragere opwarming
  • Groter vloeroppervlak nodig
  • Hogere investeringskost
temperatuur warmtepomp

Warmtepomp op hoge temperatuur: de warmtepomp voor radiatoren

In de volgende gevallen is een warmtepomp op hoge temperatuur een optie:

  • In geval van matige isolatie
  • Wanneer een lucht-water of grond-water warmtepomp op lage of middelmatige temperatuur niet tot de mogelijkheden behoort
  • Als delen van bestaande woningen hoge temperaturen vragen, maar vrijwel nooit verwarmd worden
  • Wanneer de enige mogelijke warmtebron elektriciteit is

Voordelen

Aan hoge temperatuur warmtepompen zijn een aantal voordelen verbonden:

  • Optie tot aansluiting op klassieke, bestaande radiatoren
  • Geen breekwerken vereist
  • Mogelijkheid om actief te koelen

Nadelen

Daartegenover staan ook enkele nadelen:

  • Veel energieverbruik
  • Hoge energiekost
  • Behoorlijke investeringskost

Is dit soort warmtepomp duurzaam?

Een warmtepomp gebruikt een langdurige systeem van verwarmen dat resulteert in een comfortabel en continu warm gevoel. Het verwarmingssysteem moet daarnaast ook geen temperaturen van 80 °C meer halen.

Een woning duurzaam verwarmen gebeurt stap voor stap aan de hand van een warmtepomp, maar ook zonnepanelen en extra isolatie. Al deze initiatieven maken een gas- of stookolieketel als het ware overbodig.

Een warmtepomp levert naast centrale verwarming ook warm water aan. Je kan opteren voor een combiversie met een boiler of de plaatsing van een losse boiler. Een hoge temperatuur warmtepomp met boiler biedt zeker evenveel comfort als de klassieke mazoutketel.

hoge temperatuur warmtepomp

Werking hoge temperatuur warmtepomp

Een hoog temp warmtepomp functioneert zoals elke andere lucht-water warmtepomp. Ze is vaak samengesteld uit 2 delen, namelijk de binnenunit op de plaats van de verwarmingsketel en de buitenunit op je dak, tegen je gevel of in je tuin.

De buitenunit neemt warmte op uit de buitenlucht. De binnenunit waardeert die warmte op zijn beurt op tot een veel hogere temperatuur. Een warmtepomp bereikt een temperatuur tot wel 80 °C, waar een doorsnee lucht-water warmtepomp al stopt op 55 °C. Daarnaast heb je in het geval van een warmtepomp op hoge temperatuur geen extra elektrische verwarming als back-up nodig.

Hoe wekt het zuinig warmte op?

Meestal maken hoge temperatuur warmtepompen gebruik van een type koudemiddel, denk maar aan butaan of propaan, dat betere prestaties levert op hoge temperatuur. Het koudemiddel stuwt energie vanuit de lucht naar de binnenunit, die zelf de omzetting maakt naar warmte in je woning.

Verder behoort ook een warmtepomp met een tweetraps opbouw tot de mogelijkheden. De eerste trap gebruikt een koudemiddel die de buitentemperatuur via een compressor opwaardeert tot pakweg 35°C.

De tweede trap zorgt een tweede compressor met een ander koudemiddel voor een verhoging van de temperatuur, tot 70°C. Omdat het in feite 2 warmtepompen betreft, ligt de installatiekost wel een pak hoger. Daardoor zijn ze steeds minder van toepassing.

Lucht-water warmtepompen scoren het best qua populariteit, maar een hoge temperatuur warmtepomp kan ook bestaan uit ventilatielucht of bodemenergie. Hou er evenwel rekening mee dat een installatie van die omvang een aangepast ventilatiesysteem of grote werken in de tuin vereist.

Een hybride warmtepomp bestaat overigens ook. Een hybride warmtepomp combineert een lucht-water warmtepomp met een gasgestookte hr-ketel.

Wat kost een warmtepomp op hoge temperatuur?

De prijs van een warmtepomp op hoge temperatuur is tussen de 12.000 en 19.000 euro. Een hoge temperatuur warmtepomp is complex en duur en bijgevolg niet zo makkelijk terug te verdienen.

Het grote voordeel aan een hoge temperatuur warmtepomp is dat er geen grote verbouwingswerken en -kosten aan te pas dienen te komen, zoals vloerverwarming bijvoorbeeld.

Premie en terugverdientijd

De premies en bijhorende terugverdientijd variëren voor elk soort pomp. Globaal genomen zie je je investering terugbetaald tussen 9 en 16 jaar. Premies lopen op jaarbasis uiteen van een kleine 300 euro tot om en bij 900 euro, afhankelijk van de aanschafprijs van de pomp in kwestie.

warmtepomp warm water

Tips voor warmtepomp op hoge temperaturen:

Hoe haal je het meeste uit een hoge temperatuur warmtepomp? Om jezelf te verzekeren van een optimaal rendement van je warmtepomp, neem je best onderstaande tips in acht.

Tip 1: Check het energielabel

Wat je best zeker checkt, is het energielabel. De meest efficiënte warmtepompen zijn die met het label A++. Hou zeker in het achterhoofd dat het label uitsluitend een indicatie geeft over de efficiëntie van de vertrektemperatuur.

Tip 2: Kies bij voorkeur voor verwarming op lage temperatuur

Bij voorkeur kies je best voor een verwarming op lage temperatuur, met passend afgiftesysteem waarbij je de vertrektemperatuur beperkt. Dergelijke warmtepomp combineer je met vloerverwarming, convectoren, soortgelijke bestaande radiatoren of ventilatorluchtkoelers. Een ideale vertrektemperatuur is maximaal 35 °C.

Tip 3: Verwarm je warm water op een iets lagere temperatuur

Ook de temperatuur van je sanitair warm water hou je best laag, maximaal 50 °C. Je hoeft daarbij niet te vrezen dat je aan comfort inboet tijdens het nemen van een bad of douche. Het buffervat/de boiler van de warmtepomp is even groot als die van een klassieke boiler.

Tip 4: Zorg voor een constante temperatuur

Door de temperatuur in je woning constant te houden, zal je het best mogelijke rendement weten bereiken. Indien je de verwarming ’s nachts uitzet, wordt het verschil tussen werkelijke en gewenste binnentemperatuur in de ochtend te groot. Daardoor heb je nood aan een hogere opwarmtemperatuur, met een afname van het rendement tot gevolg.

Tip 5: Schakel de noodverwarming-functie alleen in bij extreme koude

Ten slotte is het aangeraden om de noodverwarming-functie alleen in te schakelen in geval van extreme koude. Als deze vaak aanspringt, daalt het rendement van de installatie. Stel je pomp dan ook zo in dat het alleen aanspringt bij noodgevallen.

Laat sowieso de installateur het benodigde vermogen van je warmtepomp berekenen en het systeem correct afstellen.

warmtepomp huis verwarmen

Meer weten over de werking? Vraag advies aan professionals en ontvang gratis offertes

Wil je meer weten over de werking van warmtepompen? Aarzel in dat geval zeker niet om gratis en geheel vrijblijvend offertes aan te vragen bij vakmannen in jouw buurt. Op die manier is het mogelijk om prijzen onderling te vergelijken en een warmtepomp voor de beste prijs te laten installeren.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Omschrijf uw aanvraag
1*. Waarom wenst u een warmtepomp?
2*. Welk type warmtepomp wenst u?
3*. Wat is uw geschat budget voor de warmtepompinstallatie?
4*. Wanneer wenst u de warmtepomp?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Warmtepomp
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 25 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Verwarmingsinstallateurs: warmtepomp