Aandachtspunten bij een goede warmtepomp installateur 

Bij het kiezen van een warmtepomp installateur zijn er enkele cruciale aandachtspunten waar je rekening mee moet houden om ervoor te zorgen dat je de beste keuze maakt voor je warmtepompinstallatie:

  1. Type warmtepomp: elke warmtepomp heeft zijn eigen unieke kenmerken en vereist specifieke expertise voor de installatie en het onderhoud. Of je nu kiest voor een lucht-lucht, lucht-water, grond-water, of hybride warmtepomp, het is essentieel om een installateur te selecteren die ervaring heeft met het specifieke type warmtepomp dat je wenst. 
  2. Certificaat en bekwaamheid: het is van groot belang om te controleren of de warmtepomp installateur over de juiste certificeringen en bekwaamheid beschikt. Het RESCert-certificaat is een belangrijke indicator van hun professionele vaardigheden en kwalificaties. Dit certificaat waarborgt dat de installateur de nodige opleiding en expertise heeft om hoogwaardige en veilige installaties uit te voeren. 
  3. Persoonlijk advies op maat: een goede warmtepomp installateur staat open voor communicatie en is bereid om al je vragen te beantwoorden. Bij het maken van de juiste keuze voor een warmtepomp is het van belang om rekening te houden met je specifieke situatie en behoeften. Een ervaren installateur zal de tijd nemen om naar jouw verwachtingen te luisteren, de kenmerken van je woning te evalueren, en je persoonlijk advies op maat te geven. 
Op zoek naar een specialist?
Vraag advies aan vakmannen

Opleiding warmtepomp installeren

Als je zelf warmtepomp installateur wilt worden, zijn er verschillende opleidingsmogelijkheden beschikbaar. Deze opleidingen zijn essentieel om de vereiste kennis en vaardigheden te verwerven die nodig zijn om als erkend installateur aan de slag te gaan.

  1. Syntra: Syntra biedt een uitgebreide opleiding aan tot gecertificeerd installateur van hernieuwbare energie en warmtepompen. Tijdens deze opleiding krijg je een grondige theoretische en praktische training over de werking en installatie van warmtepompsystemen. Je leert over verschillende soorten warmtepompen, hun toepassingen en de technische aspecten van de installatie. Daarnaast worden ook onderwerpen zoals energie-efficiëntie, duurzaamheid en veiligheid behandeld. Door te kiezen voor deze erkende opleiding bij Syntra, sta je sterker in de concurrentiële markt en verhoog je je kansen op een succesvolle carrière als warmtepomp installateur.
  2. Vlaamse opleidingsdatabank: in de Vlaamse opleidingsdatabank vind je een breed scala aan erkende opleidingen voor installateurs van hernieuwbare energie en warmtepompen. Deze opleidingen worden gegeven door verschillende opleidingscentra en instituten en bieden een flexibele optie voor wie een carrière in deze groeiende sector ambieert. Afhankelijk van je voorkeuren en beschikbaarheid, kun je kiezen uit verschillende opleidingsvormen, zoals avondcursussen, dagopleidingen of zelfstudie. Deze opleidingen richten zich op zowel theorie als praktijk, waardoor je een brede kennisbasis krijgt en vaardigheden ontwikkelt die je in staat stellen om warmtepompsystemen te installeren en te onderhouden.
Installateur warmtepomp

Erkend certificaat [RESCert]

Hoewel het niet verplicht is, is het sterk aanbevolen om te kiezen voor een warmtepomp installateur met het RESCert-certificaat. Dit certificaat bevestigt dat de installateur over de vereiste kwalificaties beschikt en vakbekwaam is in het installeren van warmtepompen.

Wat verdient een installateur?

Het inkomen van een warmtepomp installateur kan variëren afhankelijk van ervaring, locatie en het type installaties dat wordt uitgevoerd. Voor specifieke informatie over het salaris kun je het beste rechtstreeks contact opnemen met installatiebedrijven of brancheorganisaties.

De gemiddelde startsalarissen lopen uiteen van € 1.688,- tot € 2.725,– bruto per maand. 

Hoeveel kost de installatie van een warmtepomp?

De prijs voor het installeren van een warmtepomp hangt af van verschillende factoren, maar de twee belangrijkste zijn het vermogen van de warmtepomp en het type.

Elk type warmtepomp vereist namelijk een andere installatiemethode. Bijvoorbeeld, voor een geothermische grond-water warmtepomp zijn grondboringen nodig, wat de kosten verhoogt ten opzichte van een lucht warmtepomp waarbij geen graafwerk nodig is.

Hier is een overzicht van de gemiddelde prijzen per type warmtepomp (exclusief btw, inclusief plaatsing):

Soort warmtepompGemiddelde prijs (excl. btw, incl. plaatsing)
Warmtepompboiler€ 3.000 à € 5.000
Hybride warmtepomp€ 5.000 à € 7.000
Lucht-lucht warmtepomp€ 2.500 à € 8.000
Lucht-water warmtepomp€ 7.500 à € 12.500
Grond-water warmtepomp€ 10.000 à € 24.000
Water-water warmtepomp€ 15.000 à € 20.000

Let op: Deze prijzen zijn gemiddelden en kunnen variëren afhankelijk van de specifieke installatie-eisen en bijkomende kosten. Het is raadzaam om offertes aan te vragen bij gecertificeerde installateurs om een nauwkeurige prijsopgave te krijgen voor jouw specifieke situatie.

Kosten warmtepomp installatie

Voorwaarden voor premie warmtepompen

Als je in aanmerking wilt komen voor een Mijn VerbouwPremie voor een warmtepomp, is het vereist dat de installatie geplaatst of gevalideerd is door een erkende installateur met een certificaat van bekwaamheid.

Waarom kiezen voor een specialist?

Er zijn drie belangrijke redenen om te kiezen voor een erkende installateur voor je warmtepomp:

  1. Vakbekwaamheid en expertise: een erkende installateur beschikt over de juiste kennis en vaardigheden om de warmtepomp op de juiste manier te installeren en af te stemmen op jouw specifieke behoeften.
  2. Kwaliteit en garantie: met een erkende installateur ben je verzekerd van kwalitatief hoogwaardige materialen en een professionele installatie. Dit biedt meer zekerheid en garantie op de goede werking van je warmtepomp.
  3. Premies en subsidies: veel premies en subsidies vereisen dat de installatie wordt uitgevoerd door een erkende installateur. Door te kiezen voor een erkend installateur, kom je in aanmerking voor financiële voordelen en ondersteuning vanuit de overheid.

Waar kan je gecertificeerde installateurs vinden? 

Wil je een gecertificeerde installateur voor je warmtepomp vinden, dan kun je het offerteformulier invullen op onze site. Hierdoor ontvang je één of meerdere offertes van erkende installateurs.

Kies voor een gecertificeerde installateur en benadruk de meerwaarde van hun expertise en vakmanschap bij de installatie van je warmtepomp. Zo ben je verzekerd van een kwalitatieve en efficiënte warmtepompinstallatie die voldoet aan alle vereisten voor premies en subsidies.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Waarom wenst u een warmtepomp?
2*. Welk type warmtepomp wenst u?
3*. Wat is uw geschat budget voor de warmtepompinstallatie?
4*. Wanneer wenst u de warmtepomp?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Warmtepomp
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Warmtepomp