Wat is een ventilatie warmtepomp?

Een ventilatiewarmtepomp is een duurzamer alternatief voor mechanische ventilatie volgens ventilatietype C. In plaats van warmte te verliezen door de uitgaande ventilatielucht, recupereert de ventilatiewarmtepomp deze warmte.

Deze warmte wordt naar de cv-ketel geleid, die het gebruikt voor centrale verwarming en warm tapwater. De ventilatiewarmtepomp biedt verschillende voordelen, waaronder energiebesparing tot wel 30% en een verbeterd energielabel voor de woning.

Als onderdeel van een hybride systeem wordt de ventilatiewarmtepomp altijd gecombineerd met een cv-ketel op aardgas. De ventilatiewarmtepomp levert de basislast aan warmte, terwijl de cv-ketel bijspringt tijdens piekmomenten. Hierdoor verbruikt de cv-ketel 25% – 50% minder energie.

ventilatie warmtepomp

Waarop letten? [Aandachtspunten]

 1. Niet geschikt voor balansventilatie: een warmtepomp op ventilatielucht kan niet worden geïnstalleerd in huizen met balansventilatie, waarbij de warmte uit de uitgaande ventilatielucht al wordt gebruikt om de inkomende lucht op te warmen.
 2. Overventilatie vermijden: overventileren om meer lucht naar de ventilatiewarmtepomp te sturen is niet nuttig en resulteert alleen in extra stroomverbruik en onnodige opwarming van koude lucht.
 3. Grotere woningen en de rol van de cv-ketel: in grotere woningen speelt de cv-ketel een grotere rol in de warmteproductie, aangezien de capaciteit van de warmtepomp beperkt is tot de hoeveelheid ventilatielucht.

Ventilatie warmtepompen: verwarmen, ventileren en koeling

Naast verwarmen en ventileren, biedt een ventilatie warmtepomp ook de mogelijkheid tot koeling. Door het omkeerbare proces kan de warmtepomp in de zomer de warmte uit je woning halen en deze afvoeren naar buiten, waardoor een aangenaam binnenklimaat wordt gecreëerd. Dit maakt het een veelzijdige en het hele jaar door bruikbare oplossing voor comfortabele leefomstandigheden.

Hoe werkt een warmtepomp in combinatie met ventilatie?

Een ventilatie warmtepomp werkt volgens een ingenieus principe. Het gebruikt de warmte uit de afgevoerde ventilatielucht om het koudemiddel in de warmtepomp te verwarmen.

Dit verwarmde koudemiddel wordt vervolgens gecomprimeerd, waardoor de temperatuur stijgt en warmte wordt afgegeven aan het verwarmingssysteem van je woning.

Tegelijkertijd wordt verse buitenlucht aangezogen en door het warmtewisselaar circuit geleid, waardoor de lucht wordt verwarmd door de warmtepomp voordat het je huis binnenkomt.

Dit innovatieve systeem combineert op een slimme manier ventilatie en verwarming, waardoor het een duurzame en alles-in-één oplossing is voor modern comfort in je woning.

ventilatie warmtepomp werking

Wat zijn de kosten van een ventilatie warmtepomp 2024?

De prijs van een ventilatiewarmtepomp kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals het merk, het vermogen, de installatiekosten en eventuele extra functies.

Over het algemeen liggen de kosten voor een ventilatiewarmtepomp tussen de € 2.500 en € 4.700, inclusief installatie. Het is belangrijk om te overwegen dat de initiële investering in een warmtepomp op lange termijn kan worden terugverdiend door de besparingen op energiekosten.

Premies en subsidies

Mensen die een ventilatiewarmtepomp installeren, kunnen mogelijk recht hebben op verschillende premies en subsidies, waaronder:

 • Premies van de netbeheerder: in Vlaanderen kunnen particuliere woningeigenaren een premie aanvragen bij de netbeheerder voor de installatie van een ventilatiewarmtepomp.
 • Energiepremies van de gemeente of provincie: sommige gemeenten en provincies bieden extra energiepremies aan bovenop de premies van de netbeheerder om duurzame investeringen te stimuleren.
 • Renovatiepremie: in sommige gevallen kan een renovatiepremie van de Vlaamse overheid worden aangevraagd voor renovatiewerken, inclusief het plaatsen van een ventilatiewarmtepomp.

Hoeveel kan je besparen?

Met een ventilatiewarmtepomp in combinatie met een cv-ketel op aardgas kun je jaarlijks veel besparen op je energiekosten. Bij een gemiddelde energiebesparing van 35% kun je zo’n € 448,77 aan aardgaskosten besparen, wat neerkomt op een totale aardgaskost van € 833,43.

Hoewel de ventilatiewarmtepomp extra elektriciteit verbruikt (ongeveer 1.000 à 1.400 kWh per jaar), kun je nog steeds aanzienlijke besparingen realiseren op je energierekening en bijdragen aan een duurzamere verwarmingsoplossing.

Ventilatie warmtepomp besparen

Wanneer kiezen voor een ventilatielucht warmtepomp? 

Een ventilatiewarmtepomp is met name geschikt voor bestaande woningen die momenteel verwarmd worden met een cv-ketel op aardgas en gebruik maken van ventilatietype C (natuurlijke toevoer en mechanische afvoer van ventilatielucht).

Een warmtepomp is een rendabele totaaloplossing die goed past bij diverse situaties, maar het is ook belangrijk om te weten dat het niet voor alle situaties de ideale keuze is. Om een weloverwogen beslissing te nemen, is het cruciaal om rekening te houden met jouw specifieke situatie en de voor- en nadelen van een warmtepomp af te wegen.

Alle voordelen en nadelen op een rijtje

Voordelen 

 1. Energie-efficiëntie: een ventilatielucht warmtepomp haalt warmte uit de ventilatielucht, wat resulteert in een lager energieverbruik en lagere energiekosten.
 2. Duurzaamheid: door gebruik te maken van natuurlijke warmte uit de ventilatielucht, draagt een ventilatielucht warmtepomp bij aan duurzaam wonen en vermindering van de CO2-uitstoot.
 3. Ventilatie en verwarming: het combineert ventilatie en verwarming, wat zorgt voor een gezond binnenklimaat met continu verse luchttoevoer en efficiënte verwarming.
 4. Compact formaat: een ventilatielucht warmtepomp is meestal compact en neemt weinig ruimte in beslag, waardoor het geschikt is voor woningen met beperkte ruimte.

Nadelen

 1. Afhankelijkheid van ventilatiesysteem: de prestaties van een ventilatielucht warmtepomp zijn afhankelijk van de goede werking van het ventilatiesysteem in je woning. Als je ventilatiesysteem niet optimaal functioneert, kan dit van invloed zijn op de verwarmingscapaciteit.
 2. Lagere rendementen bij lagere temperaturen: bij zeer lage buitentemperaturen kan het rendement van een ventilatielucht warmtepomp afnemen, wat van invloed kan zijn op de verwarmingsprestaties.
 3. Beperkt vermogen: een ventilatielucht warmtepomp heeft doorgaans een beperkt vermogen, waardoor het mogelijk niet geschikt is voor zeer grote woningen met een hoge warmtevraag.
 4. Geluidsniveau: sommige ventilatielucht warmtepompen kunnen geluid produceren, vooral bij hogere capaciteiten, wat van invloed kan zijn op het comfortniveau in je woning.

Hoe wordt een warmtepomp in combinatie met ventilatie geïnstalleerd?

De installatie van een warmtepomp in combinatie met ventilatie is een gespecialiseerd proces dat zorgvuldig moet worden uitgevoerd.

Het begint met het bepalen van de juiste locatie voor zowel de ventilatie-units (je hebt zowel een binnen- als buitenunit nodig) als de warmtepomp. De ventilatie-units worden meestal geplaatst op strategische punten in huis, terwijl de warmtepomp buiten wordt geïnstalleerd. 

Vervolgens worden de leidingen aangelegd om de ventilatielucht naar de warmtepomp te transporteren. De warmtepomp haalt warmte uit deze lucht en zet het om in energie voor het verwarmen van de woning. 

Op zoek naar een specialist?
Vraag advies aan vakmannen

Hoeveel stroom verbruikt een ventilatiewarmtepomp?

Het stroomverbruik van een ventilatiewarmtepomp is afhankelijk van verschillende factoren, zoals het vermogen van de warmtepomp, de gewenste binnentemperaturen en het isolatieniveau van de woning. Over het algemeen zijn ventilatiewarmtepompen energiezuinig, omdat ze gebruikmaken van de warmte uit ventilatielucht.

Het exacte stroomverbruik kan variëren, maar een goed geïnstalleerde en goed afgestelde ventilatiewarmtepomp kan aanzienlijke besparingen opleveren op de energierekening in vergelijking met traditionele verwarmingssystemen.

Koelen

Het koelen met een ventilatiewarmtepomp is een bijkomend voordeel. De warmtepomp kan namelijk ook als airconditioningsysteem fungeren tijdens warme zomerdagen.

Hierbij wordt het proces omgekeerd, waarbij warmte uit de woning wordt onttrokken en naar buiten wordt afgevoerd. Dit zorgt voor een aangenaam koel binnenklimaat, wat vooral in goed geïsoleerde woningen bijdraagt aan het comfort. Het koelen met een ventilatiewarmtepomp is energiezuiniger en milieuvriendelijker dan traditionele airconditioners die gebruik maken van elektriciteit om te koelen.

Het is een duurzaam alternatief om je woning zowel in de zomer als in de winter op een efficiënte en energiebesparende manier te verwarmen en te koelen.

Zelf installeren of installateur inschakelen?

Hoewel sommige handige doe-het-zelvers misschien geneigd zijn om zelf een ventilatie warmtepomp te installeren, is het belangrijk om te begrijpen dat dit geen eenvoudige klus is.

Het vereist expertise op het gebied van zowel ventilatiesystemen als warmtepompen, en een foutieve installatie kan leiden tot inefficiëntie en storingen.

Met andere woorden, om ervoor te zorgen dat je ventilatie warmtepomp optimaal presteert en voldoet aan alle veiligheidsvoorschriften, is het raadzaam om een erkende installateur in te schakelen.

Ventilatie warmtepomp kopen? Vergelijk prijzen en installateurs

Ben je geïnteresseerd in de aanschaf van een ventilatie warmtepomp? Dan is het vergelijken van prijzen en installateurs een slimme zet. Op verschillende platforms kun je gratis en vrijblijvend offertes aanvragen en advies ontvangen over ventilatie warmtepompen.

Zo kun je je nog beter informeren en gemakkelijk prijzen vergelijken om de beste oplossing voor jouw situatie te vinden. Neem dus snel contact op met een installateur in jouw buurt!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Waarom wenst u een warmtepomp?
2*. Welk type warmtepomp wenst u?
3*. Wat is uw geschat budget voor de warmtepompinstallatie?
4*. Wanneer wenst u de warmtepomp?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Veelgestelde vragen:

Wat is een all-eletric ventilatiewarmtepomp?

+
Een all-electric ventilatiewarmtepomp is een type warmtepomp dat volledig elektrisch werkt en gebruik maakt van ventilatielucht als bron voor het opwekken van warmte. Het systeem vervangt de mechanische ventilatiebox in huis en haalt warmte uit de afgevoerde ventilatielucht. Deze warmte wordt vervolgens gebruikt om het tapwater te verwarmen en de woning te voorzien van verwarming. 

Bestaat hybride warmtepomp op ventilatielucht?

+
Ja, er bestaan hybride warmtepompen die gebruik maken van ventilatielucht als aanvulling op andere warmtebronnen, zoals een CV-ketel. De hybride warmtepomp op ventilatielucht gebruikt enkel de afgevoerde lucht uit de woning als bron en is toepasbaar in huizen met een mechanisch ventilatiesysteem met natuurlijke toevoer. Het kan zowel warmte leveren voor ruimteverwarming als voor het produceren van warm tapwater. Bij piekverbruik blijft de HR-ketel beschikbaar om op elk moment te zorgen voor voldoende warm tapwater en/of centrale verwarming in de woning. Wanneer de ventilatielucht warmtepomp uitsluitend wordt gebruikt voor het verwarmen van warm tapwater, staat deze ook bekend als een warmtepompboiler.
Het is echter belangrijk om te beseffen dat de hoeveelheid ventilatielucht die in een woning beschikbaar is beperkt is, waardoor een hybride warmtepomp nooit volledig kan voorzien in de gehele warmtevraag van de woning.

Wat is de beste ventilatie warmtepomp op dit moment?

+
De beste ventilatie warmtepomp hangt af van verschillende factoren, waaronder de specifieke behoeften van de woning, het gewenste vermogen, het beschikbare budget en de duurzaamheidsdoelstellingen. Er zijn verschillende fabrikanten die hoogwaardige ventilatie warmtepompen aanbieden, zoals Inventum, NIBE en andere. Het is essentieel om een grondige analyse te maken van jouw specifieke situatie en de prestaties, functies en prijzen van verschillende modellen te vergelijken. 
Warmtepomp
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Warmtepomp