Hoe snel verdien je een warmtepomp terug in België?

Een warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht, bodem of grondwater en zet dit om in energie om het huis te verwarmen. Het is dus een duurzamere en op termijn goedkopere oplossing dan een gasketel, maar het is wel kostelijk bij aanschaf.

Als je een warmtepomp in huis haalt, wil je natuurlijk een maximaal rendement van de investering. In die context komt de term ROI (return on investment) vaak terug, oftewel de terugverdientijd van je investering.

ROI is een tool om te bepalen of je investering de moeite waard is of niet. De ROI bereken je door de (verwachte) opbrengsten te delen door de kosten van je investering. Je deelt dus de kosten van de warmtepomp door de besparing ervan. Zo weet je wanneer je investering zichzelf heeft terugbetaald.

Toch is het ergens wat vreemd om de ROI te berekenen voor een warmtepomp, aangezien je die vaak aanschaft voor je eigen comfort te verhogen. Je vraagt je ook niet af wanneer toestellen zichzelf terugverdienen, als ze je comfort verhogen. Daarnaast gaan we door een energietransitie waarbij warmtepompen binnenkort de norm worden voor elke woning.

Bij een nieuwbouw is een warmtepomp een evidentie. Bij een renovatie kan je je wel afvragen of het interessant is om je oude verwarmingsinstallatie te vervangen door een warmtepomp, want een warmtepomp werkt namelijk het beste met een lage temperatuurverwarming.

Een verwarming op lage temperatuur zorgt voor een aanvoertemperatuur van maximaal 55°, terwijl een hoge temperatuur verwarming zorgt voor een aanvoertemperatuur van maximaal 90°. Een klassieke warmtepomp verwarmt op een lagere temperatuur dan de centrale verwarming, maar een hybride warmtepomp kan wel aangesloten worden op de cv-ketel.

Is de installatie van een warmtepomp rendabel?

Of de installatie van een warmtepomp rendabel is, hangt af van drie factoren:

  • Isolatie van je woning: een goede isolatie is een must als je een warmtepomp wil installeren. Is je huis slecht geïsoleerd, dan ontsnapt er teveel warmte en moet de warmtepomp constant werken. In dat geval is het onmogelijk om tot een goed rendement te bekomen. Daarnaast zorgt een goede isolatie ervoor dat een lage temperatuur verwarming het huis voldoende warm houdt. 
  • De energieprijzen: een warmtepomp werkt ook op elektriciteit. Op de elektriciteitsprijzen heb je zelf geen controle, maar het kan lonen om je energiefactuur van dicht te bestuderen en eventueel een voordeliger contract te nemen. Je kan ook met zonnepanelen een deel van de elektriciteit zelf produceren om zo de kosten te reduceren.
  • De SCOP-waarde van de warmtepomp: SCOP staat voor “Seasonal Coëfficiënt of Performance” oftewel het seizoensgebonden rendement. De SCOP-waarde verschilt per warmtepomp, maar de algemene regel geldt: hoe hoger de SCOP-waarde, hoe hoger het rendement.
warmtepomp in de tuin

Gemiddelde kostprijs warmtepomp

Een overzicht van de prijzen van warmtepompen, exclusief installatie en premie, maar inclusief btw.

Soort warmtepompGemiddelde prijs
Lucht/water warmtepomp (all-electric / standalone)€ 5.000
Hybride warmtepomp ((buiten)lucht/water, excl. HR-ketel)€ 3.900
Grond/water warmtepomp (excl. Boring)€ 10.000
Water/water warmtepomp€12.000
Warmtepompboiler€ 2.000
Lucht/lucht warmtepomp€ 1.650

Een overzicht van de premies per warmtepomp:

Soort warmtepompPremie (lage inkomens)Premie (hoge inkomens)
Lucht/water warmtepomp (all-electric / standalone)€ 4.800€ 3.000
Hybride warmtepomp ((buiten)lucht/water, excl. HR-ketel)€ 3.200€ 2.000
Grond/water warmtepomp (excl. Boring)€ 6.400€ 4.000
Water/water warmtepomp€ 6.400€ 4.000
Warmtepompboiler€ 1.080€ 1.080 / €900
Lucht/lucht warmtepomp€ 480€ 300

Een overzicht van de gemiddelde kosten per warmtepomp, inclusief installatie en btw, maar exclusief premie:

Soort warmtepompGemiddelde kosten
Lucht/water warmtepomp (all-electric / standalone)€ 8.500
Hybride warmtepomp ((buiten)lucht/water, excl. HR-ketel)€ 5.250
Grond/water warmtepomp (excl. Boring)€ 15.000
Water/water warmtepomp€ 18.000
Warmtepompboiler€ 3.150
Lucht/lucht warmtepomp€ 2.200

Kosten min premie:

Soort warmtepompKosten voor lage inkomensKosten voor hoge en midden inkomens
Lucht/water warmtepomp (all-electric / standalone)(€ 8.500 – € 4.800) =€ 3.700(€ 8.500 – € 4.800) =€3.700
Hybride warmtepomp ((buiten)lucht/water, excl. HR-ketel)(€ 5.250 – € 3.200) =€ 2.050(€ 5.250 – € 2.000) =€3.250
Grond/water warmtepomp (excl. Boring)(€ 15.000 – € 6.400) =€ 8.600(€ 15.000 – € 4.000) =€11.000
Water/water warmtepomp(€ 18.000 – € 6.400) =€ 11.600(€ 18.000 – € 4.000) =€14.000
Warmtepompboiler(€ 3.150 – € 540) =€ 2.610Middeninkomen: (€ 3.150 – € 1.080) =€ 2.070
Hoog inkomen: (€ 3.150 – € 900) =€ 2.250
Lucht/lucht warmtepomp(€ 2.200 – € 480) =€ 1.720(€ 2.200 – € 300) =€ 1.900
Wil je graag een warmtepomp aanschaffen?
Vul dit formulier in en krijg gratis en vrijblijvend offertes van verschillende professionals in jouw buurt.
arrow Ontvang offertes

Wat beïnvloedt de terugverdientijd?

De gemiddelde terugverdientijd van een warmtepomp ligt tussen 7 en 15 jaar. De exacte termijn hangt uiteraard af van enkele factoren, zoals de premies die je krijgt, het rendement en het type van de warmtepomp etc. De terugverdientijd van bv. een geothermische warmtepomp kan heel wat verschillen met de terugverdientijd van een hybride warmtepomp.

De terugverdientijd kan variëren naargelang verschillende factoren. Vooral de kostprijs, de jaarlijkse energiebesparing en de stroomkosten zijn het meest bepalend.

  • Kostprijs: de totale eindprijs is afhankelijk van de aankoopprijs en de premies waarop je recht hebt. Om van die premies te genieten, moet de warmtepomp wel geplaatst worden door een erkende groene energie-installateur.
  • Jaarlijkse besparing: hoeveel de jaarlijkse besparing op gaskosten bedraagt, hangt af van het rendement van je warmtepomp, de isolatie van je woning, energieprijzen etc.
  • Jaarlijkse stroomkosten: bij de installatie van een warmtepomp, moet je ook rekening houden met bijkomende stroomkosten. Een warmtepomp wekt voor 80% groene energie op, maar voor de overige 20% heeft het systeem elektriciteit nodig. Je jaarlijkse elektriciteitskosten zullen dus licht toenemen, maar je gasverbruik zal wel dalen.

Rendabel in een oud huis?

De meeste huizen die voor 1975 zijn gebouwd, zijn onvoldoende geïsoleerd en werken vaak met hoge temperatuur radiatoren. In deze situatie kan een warmtepomp geen goed rendement behalen. Daarom is het beter om eerst de isolatie te verbeteren, voordat je een warmtepomp aanschaft.

Wanneer je woning voldoende geïsoleerd is, kan je toch nog een warmtepomp installeren. In dat geval kies je best voor een hybride warmtepomp. Een hybride warmtepomp werkt samen met de HR cv-ketel in jouw woning. Bij lage temperaturen springt de cv-ketel bij om het huis te verwarmen.

Dit systeem is ook aan te sluiten op bestaande leidingen, waardoor de installatie minder complex wordt. Op die manier hoef je jouw radiatoren niet te vervangen en verminder je jouw gasverbruik aanzienlijk.

Alle huizen die gebouwd zijn voor 1992, hebben aanpassingen in de isolatie nodig. Huizen die na 1992 gebouwd zijn, zijn geschikt voor een warmtepomp. Hoe ouder het huis is, hoe meer ingrijpen er nodig zijn.

Een huis dat voor 1920 gebouwd is, heeft meestal geen spouwmuur. Bij deze woningen zal de binnen- of buitenmuur geïsoleerd moeten worden, wat een zeer grote ingreep is.

Een warmtepomp in een huis dat tussen 1930 en 1975 gebouwd is, is mogelijk wanneer de spouwmuur volledig geïsoleerd wordt. Woningen tussen 1975 en 1992 hebben soms wel spouwmuurisolatie, maar niet genoeg voor een warmtepomp. In dat geval kan je ook het dak, de vloer, de ramen of de kruipruimte isoleren. Soms is het ook nodig om de leidingen en de radiatoren aan te passen of te vervangen.  

warmtepomp met buitenunit

Hoe terugverdientijd berekenen?

Om de terugverdientijd te berekenen, gebruiken we 3 factoren: kostprijs, energiebesparing en stroomkosten van de warmtepomp.

  • Totale kostprijs van de warmtepomp: de werkelijke aankoopprijs varieert naargelang de soort warmtepomp, het merk, het vermogen etc. Daarna trek je de verkregen premies af van de aankoopprijs om zo tot de werkelijke aankoopprijs te komen. Die premie kan overigens nooit meer zijn dan 40% van de totale factuur.
  • Jaarlijkse besparing warmtepomp: je berekent jouw jaarlijkse besparing door de jaarlijkse opbrengst te vermenigvuldigen met de gasprijs. Je verdient op termijn jouw investering in een warmtepomp terug, omdat je jaarlijks minder energiekosten betaalt.
  • Jaarlijkse stroomkosten warmtepomp: een warmtepomp heeft zelf ook elektriciteit nodig om jouw woning te verwarmen. Je berekent de stroomkosten van de warmtepomp door de verbruikte stroom te vermenigvuldigen met de stroomprijs.

Conclusie: hoe terugverdientijd warmtepomp berekenen?

Terugverdientijd van een warmtepomp = totale kostprijs: jaarlijkse besparing

Warmtepomp combinaties

Rendabel zonder zonnepanelen?

Omdat een warmtepomp efficiënter werkt dan een gasketel, bespaar je sowieso op je energiefactuur en is een (hybride) warmtepomp zonder zonnepanelen rendabel.

Warmtepompboiler

Een warmtepompboiler is een warmtepomp die sanitair water verwarmt met warmte uit de lucht. Het is 3 tot 4 keer zuiniger dan een gewone elektrische boiler en een goed alternatief voor klassieke verwarmingssystemen.

Een warmtepompboiler kost gemiddeld 3.500 euro, inclusief btw en plaatsingskosten. Het vraagt veel minder energie dan een klassieke boiler en is daarom een rendabele en toekomstgerichte investering.

Hybride warmtepomp

Een hybride warmtepomp werkt samen met de cv-ketel in jouw woning. Het kan meestal aangesloten worden op de bestaande leidingen, waardoor de installatie niet al te ingrijpend is. Bij lage temperaturen neemt de cv-ketel over van de warmtepomp.

Dit is een handige oplossing voor oudere huizen met een hoge temperatuurverwarming.

Is een warmtepomp nog interessant? Vraag offertes aan en bespaar direct kosten

Ben je overtuigd van de warmtepomp? Vraag hieronder dan gratis en vrijblijvend offertes aan van verschillende professionals in jouw buurt. Vergelijk hun voorstellen en prijzen om zo tot de ideale oplossing te komen voor jouw situatie.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Waarom wenst u een warmtepomp?
2*. Welk type warmtepomp wenst u?
3*. Wat is uw geschat budget voor de warmtepompinstallatie?
4*. Wanneer wenst u de warmtepomp?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Warmtepomp
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Warmtepomp